Cursus Basiskennis Wijn

 

Naam cursus:
Basiskennis wijn
 Inhoud:
Basiskennis wijn tijdens deze cursus wordt ingegaan op het product wijn in alle facetten. Gedurende 5 avonden leert u: Wat is wijn en hoe wordt wijn gemaakt? Waar moet ik op letten bij het kopen van wijn. Wat zeggen classificaties? Hoe smaken de diverse druivenrassen? Wat doet wijn in combinatie met eten?
Doel:
Het doel is om de wijndrinker een gedegen basiskennis mee te geven van druif tot wijn. Het kopen van wijn eenvoudiger te maken en eigen voorkeuren te laten ontdekken. Iedere avond worden ongeveer 8 wijnen geproefd en besproken. Ook het inzetten van wijn in combinatie met spijs komt royaal aan de orde.
 Lokatie:  Winkelruimte Slijterij Bijlmakers te Montfort

 

Whisky
Naam
Whisky Proeverij (Nosing & Tasting).
Inhoud:
Wij verzorgen Whisky proeverijen, ook wel Nosing & Tastings genoemd, Tijdens een proeverij komen er een zestal Single Malt, Premium of special releases Whisky's aan bod die op een leerzame en gezellige manier geproefd en beoordeeld worden.
Whisky proeverijen kunnen ook een bepaald thema omvatten zoals bijvoorbeeld: Islands, Highlands, Speyside etc. Tijdens zo'n proeverij komen specifiek de kenmerken en eigenschappen aan bod  van de whisky's afkomstig uit een bepaalde streek of met een bepaald karakter
Doel:
Deze whisky proeverijen zijn geschikt voor de beginnende whisky liefhebber en voor de whisky "kenner". Tijdens zo'n de proeverij presenteren we ook het verhaal achter whisky's, behandelen we de kenmerken, de afkomst, het productieproces en waar u op kunt letten bij het ruiken en proeven, de Nosing & Tasting van de whisky enz.
Whisky's:
 
Aantal te proeven whisky's 6 stuks
 

   

Naam
Whisky TreFF
Informatie:
Ongedwongen met vrienden/vriendinnen proeven en genieten van een goed glas whisky. . U betaalt gewoon een klein bedrag per te proeven whisky van Uw eigen keuze. In een gezellige sfeer kan men kennis maken en genieten van de grote diversiteit die whisky bied. Whisky is een beleving, elke whisky heeft zijn eigen karakteristieke kleur, geur, smaak en finish. Bent u whiskyliefhebber of wilt u kennis maken met whisky's dan is dit uw kans. Tijdens de Whisky TreFF kunt u een keuze maken uit een ruim aanbod verschillende whisky’s. In whisky bestaat een bijzonder grote variëteit in smaak en kwaliteit en daardoor ook in prijs.
Whisky's:
 
Aanbod zo'n 75 verschillende whisky's
 
Biologische wijnen
Naam cursus:
Biologisch gecertificeerde wijnen
Inhoud:
Wat betekent bio in de wijnbouw. Meer over biolgische en biodynamische wijnbouw, de methoden, de achtergronden, het wijnmaken en de certificering. Verschillende bio wijnen zijn uiteraard deze avond te proeven.
Doel:
Kennis opdoen over biologische wijn en wijnbouw.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen ca. 8 stuks
THEMA AVONDEN
Thema avond:
Wijn en Tapas
Informatie:
Telkens weer een zeer geslaagd thema is de Wijn en Tapas avond. Gedurende deze avond worden verschillende wijnen geproefd telkens gecombineerd met verschillende soorten tapas. Zo kunt U zelf het samengaan van verschillende wijn - spijs combinaties ervaren.    
Resultaat is een gezellige en leerzame en smaakvolle avond.
Thema avond:    
Wijn en de Indonesische keuken
Informatie:
Een avond met als thema "Wijn en de Indonesische keuken", deze avond organiseren we in samenwerking met Warung Ledeng. U neemt zelf deel aan de bereiding van de gerechten. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van Roger Janssen. Deze kok is de man achter Warung Lendeng, de succesvolle Indonesia Catering. Hij is gedreven door een liefde voor de Indonesische keuken, u kunt verzekerd zijn van een smaakvolle en gezellige avond. Uiteraard komen deze avond meerdere wijn-spijs combinaties ter tafel.
Thema avond:
Wijn en Kaas
Informatie:
Een voorbeeld van een thema is de Wijn en Kaas avond. Gedurende een gezellige avond wordt gezocht naar de beste combinaties. Een zestal kazen worden geproefd en telkens gecombineerd met twee wijnen.   
Het resulteert in een levendige discussie met smaakvolle stof als thema.
 
Thema avond:
Koken en wijn, Italiaanse kookworkshop
Informatie:
Een avond georganiseerd met als thema "koken en wijn". U gaat zelf aan de slag en neemt deel aan de bereiding van de gerechten. Onder begeleiding van een professionele kok zal telkens een gerecht klaargemaakt worden en gekombineerd met 2 wijnen. Wilt u meer weten over deze avond, stuur dan een e-mail of kom gewoon even langs.
 
Thema avond:
Wijn en Chocolade
Informatie:
Gedurende een avond zal het thema wijn en chocolade aan bod komen. Met het oog op de feestdagen wordt gezocht naar mooie combinaties. Laat u verrassen tijdens deze aparte avond.   
 

 

WIJN PROEVERIJ
Proeverij:   
Najaars Wijnproeverij.
Informatie:
Het hele jaar door organiseren wij diverse wijn proeverijen zoals een Rosé-proeverij in het voorjaar.
Ook bijvoorbeeld onze uitgebreide najaarsproeverij met altijd meer dan 20 verschillende te proeven wijnen en aandacht voor de wijnen met de feestdagen. Ook hebben we natuurlijk gedurende het jaar, diverse mogelijkheden voor het proeven van wijnen. Inclusief een bijpassend hapjes buffet

 

Italie
Naam cursus:
Italië
Inhoud:
De wijnen uit Italië of uit een bepaald gebied in Italë worden behandeld. Het wijgebied met de druivenrassen en wijnen komen uitgebreid aan bod. Ook de combinatie met typische Italiaanse spijs ontbreekt niet.
Doel:
Dit fantastische wijnland ontdekken voor degene die nog niet bekend is met de wijnen of voor de meer gevorderde liefhebber de typiciteit van iedere streek ontdekken. Mooie wijnen te kunnen proeven naast elkaar en ook de combinatie met spijzen is een onderdeel van deze cursus.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen per avond 8 stuks

 

Portwijnen
Naam cursus:
Portwijnen
 Inhoud:
Meer weten over port. Wat is Tawny en wat is Ruby, wat is het verschil tussen een Colheita en een Vintage port? Hoe lang kan ik port bewaren. Hoe smaakt witte port. Van welke druivensoorten wordt port gemaakt?
Proef de verschillen !
Doel:
Voor elke portliefhebber een must om te weten en te proeven welke verschillen er zijn in port wijnen.
Wijnen:
Aantal te proeven portwijnen ca 8 stuks
Zuid Afrika

Naam cursus:
Zuid Afrika
Inhoud:
Een avond kennis maken met wijnen uit de diverse Zuid Afrikaanse wijngebieden. Kenmerken van de wijnen uit de verschillende streken ontdekken en druivenrassen met hun bijzonderheden leren kennen. Proeven van verschillende wijnen .
Doel:
Het kennen leren van wijnen uit Zuid Afrika met hun eigenschappen
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen 8 stuks

Duitsland
Naam cursus:
Thema avond Duitse wijnen
Inhoud:
Meer over de Duitse wijnen en de Duitse wijnstreken. Een avond over de wijnsoorten, de traditionele wijnbouw en de nieuwe generatie jonge wijnmakers. Verder komt aan de orde classificatie en verschillen tussen de druivenrassen.
Doel:
Kennismaken met de Duitse wijnen en wijntraditie.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen ca. 8 stuks 

 

Spanje
Naam cursus:
Spanje
Inhoud:
Meer over Spaanse wijnen in 2 avonden. Een gezellige leerzame avond over de wijngebieden, de verschillen in wijn, de smaakverschillen, de wijn bereiding en de druivenrassen van Spanje.
Doel:
Op een leuke manier meer van de wijnen van Spanje te weten te komen.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen per avond ca. 8 stuks
 
Frankrijk
 
Naam cursus:
Frankrijk
Inhoud:
Gedurende 2 avonden wordt kennis gemaakt met de diverse wijngebieden van Frankrijk. Overzichtelijk en beknopt wordt weergeven de wijnen die Frankrijk in "huis" heeft. De kenmerken van elke streek, de gebruikte druivenrassen en eventuele vinificatie-technieken of andere bijzonderheden.
Doel:
Kennis maken met de wijnen en de diverse wijngebieden van Frankrijk.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen 16 stuks

 

Nederland / Belgie

Naam cursus:
Nederland - België
Inhoud:
Meer over de wijnbouw in de provincie Limburg in Nederland en België. Een avond over het hoe en waarom in de wijnbouw, over terroir en de verschillende druivenrassen.
Doel:
Meer te weten over wijnen van Nederland en België.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen ca. 8 stuks.

Chili - Argentinie

 

Naam cursus:
Chili - Argentinië
Inhoud:
Meer over de Chileense wijnen in 1 avond. Een gezellige en ook leerzame avond over de wijngebieden terroir en de verschillende druivenrassen en de daaruit voortkomende wijnen van Chili en Argentinië.
Doel:
In een avond meer van de wijnen van Chili en Argentinië te weten.
Wijnen:
Aantal te proeven wijnen ca. 8 stuks