Benromach

Benromach 10 Years Old,  Speyside

De Benromach distillery is gebouwd in 1898 in het uiterste westen van de Speyside, bij de plaats Forres. De distilleerderij kende een geschiedenis van sluitingen en overnames. In 1983 werd de distilleerderij geheel ontmanteld en leek het erop dat Benromach voorgoed dicht zou blijven. In 1992 echter kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail de lege gebouwen en de nog overgebleven voorraad van United Distillers. Met de verkoop van de voorraad was kapitaal voorhanden om de distilleerderij weer in productie te brengen. In oktober 1998 werd Benromach inmiddels voorzien van een nieuw ketelhuis door Prins Charles heropend. Doel van de Benromach is om whisky's te produceren zoals die in de 1950 en 1960-er jaren gemaakt werden.
Benromach 10 years old, eerste release in 2009, is samengesteld uit whisky 20% gelagerd in ex-Sherry vaten en 80% in ex-Bourbon vaten gevolgd door een jaar lagering in first fill Oloroso vaten. Omdat een klein gedeelte peated malt gebruikt wordt heeft Benromach 10 een ietwat geturfd en vol karakter.  
Kleur: Goudgeel
Geur: Sherry tonen, boter, fruit, noten en lichte rook.
Smaak: Kruidig en romige mout, bosvruchten iets turf.
Afdronk: Lang, sherry en houtaroma’s licht rook.
Arran Lochranza Reserve

Arran Lochranza Reserve

De Arran Lochranza Reserve Single malt Whisky is een No Age Statement whisky die net als de andere Arrans ook un-chill filtered en uncoloured gebotteld is. De Lochranza Reserve is een frisse, lichte en elegante Single Malt Scotch Whisky. Zachte en licht zoete fruitige tonen zijn kenmerkend voor deze distilleerderij sinds de oprichting in 1995. De naam komt uit het dorp op het eiland Arran waar de distilleerderij zich bevindt. 
Kleur: Licht Goud
Geur: Citrus, vanille en appel 
Smaak: Zoete kruidigheid en eik
Afdronk: Middellange zachte afdronk.
Gouden Carolus

Gouden Carolus Single Malt

Deze Belgische single malt van Stokerij de Molenberg is een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel. Een primeur voor België zijn de handgeslagen, koperen stookketels, zogenaamde pot stills, waarin het zuivere graanbeslag wordt gedistilleerd. Dit levert een puur en helder distillaat op.
De opeenvolgende rijping in klassieke Bourbon vaten gevolgd door een verdere rijping in Het Anker vaten (het Anker is ook wel bekend van de bieren Gouden Carolus, Lucifer en Maneblusser) resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille.
Deze Belgische single malt wordt gestookt bij bierbrouwerij Het Anker en is waar Belgisch juweeltje!
Kleur: Goud.
Geur: Fruitig, vanille en crème brulée.
Smaak: Vol in balans, toetsen van hout en vanille
Afdronk: Medium lang.
Glenrothes Vintage Reserve

The Glenrothes Vintage Reserve, Speyside Single Malt

De Glenrothes distilleerderij heeft zich sinds de opening in 1879 ontwikkeld tot een van de beste van de Speyside. Op 15 mei 1922 ging er door een brand 700.000 liter whisky verloren, na ontploffing van de vaten stroomde de whisky in de rivier: Burn of Rothes. De whisky rijpt op een combinatie van Spaans en Amerikaans eiken. Van bepaalde jaargangen wordt als ze de top van haar perfectie hebben bereikt een beperkt aantal vaten geselecteerd die als vintage malt worden gebotteld. Elke fles draagt dan op het etiket de datum van distillatie en datum van botteling, alsmede de handtekening van de "Meesterproever" die aan de vintage zijn goedkeuring hecht. Liefhebbers van The Glenrothes zullen weten dat de Vintage Single Malt filosofie is om de whisky pas te bottelen in het jaar dat hij het hoogtepunt van zijn volwassenheid bereikt. Met dat in gedachten is deze Vintage Reserve gecreëerd uit een prachtige combinatie van 10 zorgvuldig gekozen Vintages. De combinatie van verschillende Vintages gerijpt in verschillende vaten zorgt in deze whisky voor een rijpe volle smaak beleving. Het oudste deel voegt eik met gedroogde vruchten en zachte, rijpe vanille toe terwijl het jeugdige deel zorgt voor de uitbundigheid van citroen en citrus.
Kleur: Brons-goud
Geur: Geurige citus met honing vergezeld van karakteristiek sherry en rode vruchten.
Smaak: Romig mondgevoel, rode bessen, rijp fruit, licht nootachtig.
Afdronk: Middellang, citrus en zoete vanille.
BenRiach 10 Y.O.

BenRiach 10 Years Old Speyside, Single Malt Scotch whisky.

Gelegen in ‘Hartje Speyside’ produceert de BenRiach Distillery whisky van hoge kwaliteit. John Duff opende deze distilleerderij in 1898. BenRiach single malt werd in 1994 onder eigen etiket op de markt gebracht. In 2002 werd de productie stopgezet en de distilleerderij in de mottenballen gelegd. De productie is in september 2004 weer opgestart na overname van de distilleerderij door een onafhankelijk consortium.
BenRiach 10 YO, from the heart of Speyside vormt de hoeksteen van het BenRiach assortiment, gouden medaille winnaar in de Speyside 12 Years & Under categorie. De eerste expressie van het kernassortiment dat geheel gebotteld en gedistilleerd is onder de vleugels van Master Blender Billy Walker, sinds de BenRiach Distilleerderij in 2004 door hem en zijn twee Zuid-Afrikaanse partners is overgenomen.
Kleur: Licht Amber.
Geur: Citrus, munt, noot en gember.
Smaak: Zacht fruitig, sinasappel en abrikoos met zoete vanille en gerst.
Afdronk: Medium lange afronk, notig en kruidig.
Wolfburn

Wolfburn Highland Single malt Whisky

Dit is de eerste officiële Wolfburn whisky release van de in 2013 nieuw opgerichte Wolfburn distillery. Daarmee is deze nu, en niet Pulterny in Wick, de meest noordelijkst gelegen distilleerderij van het Schotse vasteland. De huidige locatie in Thurso ligt dicht bij de overblijfselen van de oude Wolfburn distilleerderij die in 1821 werd gesticht en in 1918 werd gesloten. Master Distiller is Shane Fraser, hij werkte eerder bij Royal Lochnagar en Oban en was zeven jaar distillery manager bij Glenfarclas. De whisky werd gedistilleerd uit ongeturfde mout en rijpte op quarter casks afkomstig van Ilay.
Kleur: Goudgeel.
Geur: Fris, groene appel, vanille, honing, gember, kruidnagel en munt.
Smaak: Peperig, limoen, vanille en gember.
Afdronk: Lange afdronk met rokerige tonen.
Glen Scotia

Glen Scotia Double Cask - Campbeltown Single malt.

In vroeger tijden was Campbeltown “het” centrum van de whisky industrie in Schotland, er waren toen meer dan 30 distilleerderijen in deze regio. Op het schiereiland Campbeltown zijn nu behalve de Glen Scotia (vroeger Scotia) nog maar twee andere distilleerderijen aktief (Springbank en Glengyle). De Campeltown whisky stijl is eigenzinnig met eigen ziltig karakter. De distilleerderij van Glen Scotia is bijna in dezelfde staat als dat het was toen deze werd opgericht in 1832. De distilleerderij is na vele sluitingen, laatst in 1994 sinds 2000 weer operationeel als een van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Elk vat wordt nog geselecteerd en gekeurd door de Master Blender, John Peterson. Deze in 2015 geïntroduceerde Double Cask whisky is gefinished in first filled bourbon vaten gecombineerd met Pedro Ximenez sherry vaten. Die combinatie vormt een whisky met een perfecte balans van volle kruidige vruchten en het kenmerkende ziltige vanille eiken finish waar Glen Scotia beroemd om is. 
Kleur: Licht Amber.
Geur: Gekarameliseerd fruit, toffe, fudge, appel en perzik
Smaak: Vol van smaak, eerst zoet , moutig, rozijnen, daara munt en kuiden. 
Afdronk: Vol, eiken, peper.  
 
Glenglassaugh Torfa

Glenglassaugh Torfa: Peated Highland single malt.

De Glenglassaugh Distillery werd opgericht in 1875 door James Moir aan de kust oostelijk in de Highlands vlakbij Sandend Bay met een van de meest spectaculaire uitzichten in Schotland. De distilleerderij kende tijdens zijn geschiedenis vele sluitingen. Een keer van 1907 tot 1931 en daarna nog eens van 1936 tot 1959. De distilleerderij werd in 1960 herbouwd en produceerde vervolgens tot 1986 weer whisky. De productie stond opnieuw weer stil tot 2008. Met de introductie van de "Revival" en de "Evolution in 2012 werd er weer single malt geproduceerd. Alleen de beste vaten worden geselecteerd om de drank te laten rijpen in de magazijnen aan de kust.
Glenglassaugh Torfa, letterlijk vertaald turf of peat is met zijn rokerige (20 PPM) en rijk geturfde karakter afwijkend van de gebruikelijke Highland whisky’s. Het rokerig fruitig smaakpalet blijft door de non chill filtering en het alcohol percentage van 50% relatief lang hangen.
Kleur: Geelgoud. 
Geur:  Zoet, rook, limoen, zachte fruit, hints van gember.
Smaak: Rokerig, meloen, ananas, honing met een kruidigheid.
Afdronk: Stevig, turf en kruidige fruitsmaken. 

Inchmurrin

Inchmurrin 12 Years Old Single Malt Whisky

De Inchmurrin whisky is genoemd naar een eiland in het meer van Loch Lomond en wordt gestookt bij de Loch Lomond distilleerderij. Deze ligt in de plaats Alexandria op de grens van de Highlands en de Lowlands. De naam Loch Lomond gaat terug tot 1814, maar de huidige Loch Lomond highland distilleerderij die opgericht is in 1965 is gevestigd in de gebouwen van een oude katoenfabriek. In 1984 is de distilleerderij gesloten maar in 1987 werd de productie van Malt whisky weer hervat. De Loch Lomond distilleerderij is een van de weinigen die, net als Scapa in Orkney, gebruik maakt van speciale Lomond Stills. Een pott still met daarbovenop niet de bekende zwanenhals maar een column still. In 1994 werd de Grain distilleerderij werd geopend, het was toen de enige distilleerderij in Schotland met productie van zowel graan en malt whisky met een unieke set-up van de drie sets van stills. Naast Loch Lomond whisky worden hier nog 2 single malts geproduceerd, Inchmurrin en Old Roshdhu. Voor Inchmurrin het is wel passend dat "the grassy isle" zijn naam leent aan deze prachtige 12 jaar oude single malt met grassige tonen en bloemige hints van peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge. Non-chill gefilterd, zodat de natuurlijke kenmerken van de whisky's blijven bestaan.
Kleur: Amber-goud
Geur: Fruitig, peer, toffee en hooi.
Smaak: Sinaasappel, perzik, abrikoos, romige fudge met vanille.
Afdronk: Medium lang en peperig.

 

GlenDronach The Heilan

GlenDronach The Heilan, 8 Years Old – Highland Single Malt Scotch Whisky.

De GlenDronach distilleerderij werd in 1826 gebouwd in de Highlands net ten oosten van de Speyside. Na een sluiting in 1996 wordt er sinds 2002 weer geproduceerd. In 2008 werd The BenRiach Distillery Compagny eigenaar van de GlenDronach. De whisky’s kenmerken zich als fris zacht met een licht zoetig toffee en karamel accent. Non Chill Filtered en Non Colored gebotteld op 46% alcohol sterkte. De whisky is gerijpt in een combinatie van Bourbon en Sherry vaten.
Kleur: Amber-koper
Geur: Sinasappel, karamel, citrus en pruimen met vanille.
Smaak: Zacht, eiken, frisse kuiden, rozijnen en amandel.
Afdronk: Kruidig met sherry tonen.
Buffalo Trace

Buffalo Trace, Kentucky Straight Bourbon

Buffalo Trace Distillery is een distilleerderij gevestigd in Frankfort, Kentucky gelegen aan de beroemde Kentucky rivier, op een plaats waar vroeger de rivier ondiep genoeg was, om kuddes Buffels te laten passeren.  Buffalo Trace is een premium Bourbon whiskey. Bourbon moet in Amerika gestookt zijn, minimaal 51% maïs bevatten met rijping uitsluitend in nieuwe gebrande wit eiken vaten. Het distillaat mag tijdens het stoken niet boven 80% komen en moet bij een sterkte van min 62,5% op vat. Uiteindelijk moet de spirit nog minimaal 2 jaar rijpen. Als het voldoet aan deze eisen mag op het etiket bourbon vermeld worden, er mag niet onder een alcohol gehalte van 40 % gebotteld worden  Buffalo Trace is samengesteld uit vaten die minimaal 9 jaar zijn gelagerd.
Kleur: Goud.
Geur: Geur van mais, rogge en vanille .
Smaak: Zoet, vanille, met een beetje toffee.
Afdronk: Kachtige, wat zoetige afdronk.
Grain-Whisky
Er zijn 7 Grain- Whisky distilleerderijen nu aktief :
LOCH LOMOND in Alexandria en CAMERONBRIDGE in Five eigenaar Diageo
GIRVAN in Ayrshire eigenaar William Grants & Sons
INVERGORDON in Cromarty eigenaar White & Mackay
STRATHCLYDE in Glasgow eigenaar Chivas Brothers
NORTH BRITISH in Edinburgh eigenaar Edrington group
STARLAW in Livingstone eigenaar La Martiniquaise

Grain distilleerderijen inmiddels gesloten zijn :

DUMBARTON in Dumbarton (1938 - 2002)
CARSEBRIDGE in Alloa (1925 - 1983)
CALEDONIAN in Edinburgh (1865 - 1988)
CAMBUS in TulliBody (1806 - 1993)
PORT DUNDAS in Glasgow ( 1813 - 2009)
Scapa Glansa

Scapa Glansa Orkney, Peated Single Malt

De op Orkney gevestigde Scapa distilleerderij heeft zijn eerste peated Scotch whisky, een non-age-statement (NAS) SCAPA GLANSA single malt vrijgegeven. De rokerige expressie van de distilleerderij, in handen van de Chivas Brothers is eerst gerijpt in first filled Amerikaans eiken en daarna gefinished in vaten waarin voorheen een peated whisky gerijpt heeft. De naam stamt uit het Oude Norse voor 'lichtend storm-beladen luchten', een knipoog naar het temperamentvolle weer op Orkney. Een Orcadian whisky met fruitige texturen en een rokerige afwerking. Batch 01 gebotteld Aug 2016. Dit is na Skiren de tweede permanente release uit de distilleerderij sinds de Scapa 16 Year Old treuggetrokken werd.
Kleur: Amber-goud
Geur: Fruitig, zachte perzik, ananas, vanille, subtiel rook.
Smaak: Perzik, rijpe peer, romige caramel, toffee en vanille in evenwicht met rook.
Afdronk: Lange duidelijk rokerige finish.
The Corriemhor, Cigar Reserve

The Corriemhor, Cigar Reserve - Single Malt Whisky.  

The Corriemhor, Cigar Reserve is een botteling van de onafhankelijke bottelaar Fox Fitzgerald Whisky Trading (Eamonn Jones). De whisky is gecreëerd door Master Blender Richard Paterson "The Nose".  Whisky zonder leeftijdsaanduiding, acht jaar op een combinatie van Sherry- en bourbonvaten gerijpt en vervolgens un-chill filtered gebotteld op 46%.Een whisky special samengesteld en gericht op de combinatie met een goede (Cubaanse) sigaar.
Kleur: Donker amber.
Geur: Fruitig, jam, citrus en vanille.
Smaak: Fruitig, zoete Sherry caramel en vanille.
Afdronk: lang, zacht, uitstekend in balans
Paul John Bold

Paul John Bold – Indian Single Malt Whisky

Het bedrijf John Distilleries in 1992 door Paul John opgericht in Bangalore bevindt zich in de deelstaat Goa, gelegen aan de westkust van India en is daar het leidende merk in de whiskymarkt. In 2008 is men ook single malt whisky gaan produceren. Rijping vindt in een ondergrondse ruimte met klimaatcontrole plaats. Bijzonder is dat de wash een alcoholpercentage van slechts 5%, wat meer zoetheid in de spirit geeft dan de gebruikelijke 8 tot 10 %. De spirit gaat op vat met een sterkte van 55%. Afgezien van de beperkt gebruikte turf ( Schots ) komen alle ingrediënten uit India. 
Paul John Brilliance: Ongeturfde whisky die zijn volledige rijping op Bourbonvaten heeft gehad. Ongeveer vijf jaar oud en is un-chill filtered en uncoloured gebotteld op een sterkte van 46%. 
Kleur: Helder goud. 
Geur: Graan, honing, vanille, sinaasappel, ananas, toffee en eiken.
Smaak: Moutige tonen, honing, toffee, cacao, mango kaneel en nootmuskaat. 
Afdronk: Droog houttonen, vanille en kruiden.
Paul John - Peated Select Cask: Een geturfde variant van Paul John op een vatsterkte van 55% gebotteld. Un-chill filtered en uncoloured na rijping op bourbon barrels. Een uitstekend voorbeeld van de hoge kwaliteit door Paul John whisky.
Kleur: Donker goud.
Geur: Banaan, vanille, walnoot, turf, en gerookt vlees. 
Smaak: Zoete rook, karamel, peper, kruidnagel tropisch fruit, turf en munt 
Afdronk: warm met gekonfijt fruit en sinaasappelschil.
Elements of Islay

Elements of Islay - Peat

Dit is de eerste blijvende release uit de Elements of Islay bottelingen van de onafhankelijke bottelaar Speciality Drinks Ltd. De aanduiding van de whisky’s in de serie Elements of Islay is gebaseerd op de scheikundige symbolen uit het periodiek systeem van de elementen. Whisky’s met het medicinale 'elemental' karakter van de Islay malt whisky’s. De Peat is een blended Single Malt natuurlijk van alleen  Islay whisky’s. Een flinke “punchy, vol gas” dram met hints van geroosterd fruit, rook en geroosterde specerijen. Full proof, gebotteld op 59,3%.
Kleur: Licht goud.
Geur: Citrus met turf, zoals verwacht, licht grapefruit, peer en bloemen / heide noten.
Smaak: Warm, krachtig, peperig hints van zoete drop
.Afdronk: Lang, medicinaal en een vanille zoetheid.

BenRiach

BenRiach Heart of Speyside, single malt whisky.

Gelegen in ‘Hartje Speyside’ produceert de BenRiach Distillery whisky van hoge kwaliteit. John Duff opende deze distilleerderij in 1898. De moutvloeren van BenRiach werden ook lange tijd gebruikt om mout te leveren aan de nabijgelegen Longmorn distilleerderij. BenRiach single malt werd in 1994 onder eigen etiket op de markt gebracht. In 2002 werd de productie stopgezet en de distilleerderij in de mottenballen gelegd. De productie is in september 2004 weer opgestart na overname van de distilleerderij door een onafhankelijk consortium. BenRiach is ook bekend om zijn groot assortiment “finished” whisky’s onder andere in Sherry, Port, verschillende Wijn, Rum en Madeira vaten.

Kleur: Goud
Geur: Heide, fruitig, honing en eiken.
Smaak: Zacht fruitig, honing, mout en licht kruidige.
Afdronk: Milde afdronk.
SOS Bunnahabhain

Spirit Of Scotland Bunnahabhain 2005 - Islay Single malt Whisky

Spirit Of Scotland Bunnahabhain is door de Nederlandse onafhankelijke bottelaar van Wees in 2012 op 46% alc. sterkte, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen gebotteld.  De whisky is in 2005 gesdistilleerd en vervolgens 7 jaar gerijpt in refill sherry hogshead cask nr. 502237. De Spirit of Schotland is net even anders dan The Ultimate.
De Bunnahabhain whisky is een van de mildere whiskies van Islay. De distilleerderij is in 1881 gebouwd, op de noordoostelijke punt van het eiland aan het water dat de eilanden Islay en Jura scheidt. Een fraai gelegen distilleerderij op Islay, waar men nog steeds met kleine stills werkt. Bij Bunnahabhain wordt de mout niet met turf maar met warme lucht gedroogd. Het water om de malt te maken komt uit een waterbron op Margadale Hill gelegen. Het water uit deze bron wordt van grote diepte naar boven gepompt en via een pijpleiding naar de distilleerderij geleid om te voorkomen dat het water met turf in aanraking komt. Zodoende heeft deze Islay malt bijna geen rook- of turfsmaak.
Kleur: Stro geel.
Geur: Honing, chocolade, kaneel, peer, boemige heide vanille, karamel en sherry.
Smaak: Zacht, sherry anijs en zoethout.
Afdronk: Zacht en zoet.
As We Get It

As We Get It, Islay Single Malt - Scotch Whisky.

Whisky wordt op de markt gebracht door Macleod Distillers Company in 1936 werd opgericht door Leonard Russell. 'Straight From The Cask'  een gerespecteerd merk in Schotland. Eigenzinnige Islay single malt Scotch whisky's gemaakt op de ouderwetse manier. Een 'waardevolle' aanvulling op elke whisky collectie, 'As We Get It' is gebotteld rechtstreeks en Unchillfiltered, zo uit het vat. De kleur, smaak en sterkte zijn verschillend bij elke botteling, dus geen twee bottelingen zijn ooit hetzelfde. Een echt herkenbare Islay whisky gebotteld op 61,3% alc. sterkte. Met toevoeging van een klein beetje zuiver bronwater staat deze single malt garant voor een complete smaak beleving.
Kleur: Bleek-geel.
Geur: Krachtig rokerig, medicinaal, mout en turf.
Smaak: Stevig malt, turf, licht zoetje en ziltig.
Afdronk: Zeer lange erg krachtige uitgesproken afdronk.

Ingendael Whisky

Ingendael Single Malt Whisky - Nederland

In zuid limburg bij Valkenburg in het stroomgebied van de Geul ligt Ingendael, een 185 ha groot natuurgebied, daaraan ontleent Ingendael Whisky zijn naam. De whisky is gestookt uit zuiver gerstemout en heeft 4,5 jaar gerijpt in Franse rode wijn vaten uit de Medoc van Grand Cru Chateau Latour. Het is een eerlijke, heerlijke volle maar milde whisky met subtiele afdronk.

The Wolf of Badenoch

The Wolf Of Badenoch 12 years old Single Malt Whisky

Geproduceerd door de: North of Scotland distilling company en Ricky Christie zoon van George Christie, de oprichter van The Speyside Distillery. The Wolf of Badenoch ondergaat een uniek rijpingsproces met 6 maanden extra rijping in Prunelle (een soort pruimen likeur) eiken vaten. Het resultaat is een fruitige Speysider met donkere aroma’s. De whisky ontleent zijn naam aan een Schotse edelman Alexander Stewart die bekend stond als de Wolf van Badenoch, er wordt beweerd dat hij is gestorven na het verliezen van een spelletje schaak tegen de duivel. Volgens de legende van de wolf verkocht zijn ziel aan de duivel in ruil voor absolute macht. Toen de duivel kwam om zijn ziel te halen daagde The Wolf hem uit om een spelletje schaak te spelen, wat hij verloor.
Kleur: Goud-amber.
Geur: Fruitig met zoete florale ondertonen.
Smaak: Zoet met tonen van vanille en pruimen.
Afdronk: Zachte afdronk.
Wambrechies Single Malt Whisky

Wambrechies Single Malt Whisky  - Frankrijk

Wambrechies Single Malt Whisky 8 Y.O. is een single malt whisky van stokerij Claeyssens, sinds 1817, gelegen in de Noord-Franse plaats  Wambrechies. Uniek omdat deze gedistilleerd is in een jeneverstokerij, daar wordt deze net als veel malt whisky’s in twee keer gestookt, maar wel met een  verschil. De eerste distillatie met een relatief lage alcoholpercentagevindt namelijk plaats in een kolom, daarna wordt  een tweede keer gedistilleerd in een pot still.
Kleur: Amber-goud.
Geur:  Honing, redelijk pittig, chocolade en citrus en peer.
Smaak: Romig met tonen van toffee en leer.
Afdronk: Subtiel botertje, menthol en hout.

 

Jameson Whiskey Makers Series

Jameson Whiskey Makers Series.

De Whiskey Makers Serie is whiskey gericht op de kunst van het whiskey maken en de mensen met hun vakmanschap en expertise. Voor deze trilogie heeft elke craftsman van Jameson een eigen blend ontwikkeld die gebaseerd is op zijn specifieke expertise. Die whiskey is vervolgens genoemd naar hun favorite gereedschap. De whiskies zijn allen non-chill filtered en gebotteld op 43% alcohol sterkte. Meer over de Jameson Makers series vindt U hier (Pdf).
Jameson Cooper’s Croze: een Croze is een gereedschap dat wordt gebruikt om de groef te maken bij het hoofd van het vat. Cooper Ger Buckley creeërde deze whiskey met liefde voor het hout. Deze whiskey geeft de perfecte balans tussen bloemige en kruidige noten weer.
Jameson Blender’s Dog: de Dog is het gereedschap dat wordt gebruikt door een blender om whiskey samples te verzamelen. Master blender Billy Leighton wilde met zijn whiskey harmonie en complexiteit creëren, zowel in de reuk als ook in de smaak.
Jameson Distiller’s Safe is een whiskey die is geïnspireerd door de spirit uit de stills. Head distiller Brian Nation wilde met zijn whiskey de schoonheid en het karakter van distilleren vastleggen. Deze whiskey is een zachte pot-still whiskey met boterige zachtheid en de tedere fruitigheid van graanwhiskey. 
The Glenlivet Founders Reserve

The Glenlivet Founders Reserve Speyside single Malt.

It all comes back to the original. De Founders reserve is geïnspireerd op de originele visie van de grondlegger George Smith, die in1824 de distilleerderij The Glenlivet oprichtte om als eerste een licentie te verwerven om legaal whisky te distilleren. Gedistilleerd met bijna 200 jaar ervaring en traditie, gelagerd op traditioneel eikenhout aangevuld door first fill American Oak. The Glenlivet Founders Reserve is zeer toegankelijk en uitzonderlijk zacht met een romige en fruitige smaak.
Kleur: Licht goud
Geur: Citrus, zoete sinasappel en peer.
Smaak: Romig, zoete peer en  sinasappel
Afdronk: Lang, romig en zacht
Journeyman

Journeyman Ravenswood Rye Whiskey.

De Journeyman Ravenswood distillery is opgericht 2010 in Three Oaks Mitchigan, USA. Naast Bourbon maakt men ook specialiteiten zoals deze bijzondere Rye Whiskey. U kunt zich gelukkig prijzen als U de gelegenheid krijgt om zo’n gelimiteerde whiskey te bemachtigen. De jonge licht kruidige aromatische whiskey is een solide whiskey gemaakt van rogge en deels ook tarwe, gerijpt in ongebruikelijk kleine 15 gallon ( 61 Ltr) eiken vaten. Iedere batch en flesnummer zijn afzonderlijk vermeld zijn op het achteretiket. 90 Proof = 45 % Alc.
Kleur: Amber.
Geur: Intens, kruidig, iets van mango en amandel.
Smaak: Zacht en soepel fruitig.
Afronk: Licht kruidige peper
Koval

Koval Whiskey,  Illinois Chicago

De Koval  “craft distillery” opgericht door Robert  Birnecker in 2008 is de eerste nieuwe distilleerderij  in Chicago sinds meer dan 100 jaar. Er wordt traditioneel gewerkt onder meer met on-Europese granen zoals gierst (Millet) haver (Oat) en ook spelt wordt gebruikt. Koval gebruikt voor de rijping kleine 30-gallons (113 Ltr.) vaten.  Elke stap in het proces van grondstof tot maische distilleren rijping tot het afvullen wordt zorgvuldig bewaakt voor vervaardiging  van de beste distillaten. Iedere fles is een “single-barrel “ botteling met de barrel nummer- code op het achter-etiket.
KOVAL FOUR GRAIN; behalve Gerst zijn ook andere granen  Haver, Rogge en Tarwe gebruikt voor deze whisky. Gerijpt in nieuwe sterk gebrande eiken vaten uit Minnesota, ongefilterd op 47% alc. gebotteld.
Kleur: Medium amber.
Geur:  Sinaasappelschil, compote en banaan.
Smaak:  Romige mout, karamel, kruiden met peper.
Afdronk: Kruidig,  zoet en volle afdronk .
KOVAL GRAIN SPIRIT RYE; een typisch Amerikaans distillaat 100% vervaardig uit Rogge, bijna geen houtcontact daardoor kleurloos, ongefilterd gebotteld op 40% alc. Er wordt beweerd dat deze spirit ook lijkt op aquavit.
Kleur:  Helder blank.
Geur:  Fris en floraal, jeneverbes.
Smaak:  Gin, licht peper subtiele  vanille en ontbijtgranen.
Afdronk: fris, droog, gin en jeneverbes.
KOVAL MILLET WHISKEY; Millet (gierst) is een graansoort uit Azië en Afrika en en wordt veel gebruikt  voor gedistilleerde dranken in Nepal. maar nu om whiskey te maken. Aalleen de  "hart cut" van het destillaat wordt gebruikt Gerijpt  op nieuw Amerikaans eiken uit Minnesota.
Kleur: Amber
Geur: Vanille en zoethout.
Smaak: Stevig, pittig, bruine suiker en karamel.
Afdronk: Stevige middellang, gekonfijt fruit.
Robert Burns

Arran Robert Burns Single Malt.

Een officiële botteling van de Isle of Arran Distillers, een van de weinige overgebleven onafhankelijke distilleerderijen in Schotland uit Lochranza op het eiland Arran, dat ligt voor de westkust tussen Ayrshire en Kintyre. Deze ca 5 jaar oude single malt is een eerbetoon aan de wereldberoemde Schotse dichter Robert Burns. Een zeer veelzijdige dram ca. 70% gerijpt in bourbon casks en 30% in sherry casks. Llicht aromatisch, ideaal om te drinken voor of tijdens de maaltijd. Zonder toevoeging van kunstmatige kleurstoffen.
Kleur: Licht-goud.
Aroma: Zoet van honing, toffee,appel peer en cider.
Smaak: Mout en vanille, gevolgd door kruiden en eiken.
Afdronk: Fris met een nasmaak van hazelnoten.
Ballechin

Ballechin Heavily Peated Highland  Single malt .

Bij Edradour, is Ballechin de naam die gebruikt wordt om het zware peated destillaat te onderscheiden van de niet peated whisky. De naam Ballechin is afkomstig van een in de buurt gelegen in 1927 gesloten Perthshire boerderij distilleerderij. Ballechin  werd voor het eerst uitgebracht in de zomer van 2014. De peated whisky is doordrenkt met turf tot een niveau van ten minste 50 ppm.! Voor deze minimaal 10 jaar gerrijpte whisky worden alleen vaten gebruikt met een of twee cycli aan rijping. Overwegend Bourbon vaten en ook een royaal deel ex Oloroso Sherry vaten. Gebotteld op 46% zonder chill filtratie, geen kleur toegevoegd, om het ware vat karakter behouden. Echt een aangename whisky met diepte en rokerigheid zonder het medicinale wat men bijvoorbeeld in Laphroaig aantreft.
Kleur: Amber-Goud
Geur: Houtachtige rokerigheid, met hints van zoete appel.
Smaak: Kruidig, fris-zoet, glad, dan een ‘punch” van rook met eiken.
Afdronk: Zoet, met lang aanhoudende rokerige tonen.
Finlaggan

Fillaggan Old Reserve Islay Single Malt

Deze Finlaggan is een peaty whisky van tussen 5 tot 8 jaar gelagerd op voornamelijk first filled bourbon vaten afkomstig van het aan de westkust van Schotland gelegen eiland Islay. Op het eiland Islay ligt Loch Finlaggan, een plaats van groot belang in de Schotse geschiedenis. De whisky wordt gebotteld in opdracht van de Vintage Whisky Company. Bekroonde merken van het bedrijf omvatten Finlaggan,  de Ileach en de Cooper's Choice, een uitstekende reeks single cask bottelingen. Finlaggan Old Reserve is gebotteld op 40% Vol Alc.
Kleur: Koper-goud
Geur: Aardachtige rokerige turf en zilte zeebries
Smaak: Scherpe turf rook, zoete mout, peper en een vleugje jodium
Afdronk: Lang en verwarmend, rokerig veen.

 

Goldlys

GOLDLYS 12 Years Old Double Still Whisky - België.

Goldlys wordt gedistilleerd en gerijpt in Bachte-Maria-Leerne, een klein dorpje in de buurt van Gent. De whisky wordt twee keer gedistilleerd: eerst in een distilleerkolom, vervolgens in een klassieke alambiek. Goldlys rijpt gedurende 12 jaar in bourbon vaten.
Kleur : Amber.
Geur: Graan, eikenhout en hooi.
Smaak: Zoet met toetsen van vanille en kaneel.
Afdronk: Lang, zacht en zoet.
Dewar's

Dewar's 12 Y.O. Blended Schotch Whisky

Dewar’s werd in 1846 opgericht door John Dewar. Het "hart" van deze mooie 12 jaar oude bended whisky wordt gevormd door Aberfeldy de Singe Malt Whisky uit de Highlands. Niet verwonderlijk want, John Dewar werd in 1805 geboren op een kleine boerderij in Aberfeldy. Om een constante kwaliteit van Dewar’s whisky te garanderen, opende John Alexander Dewar in 1898 de single malt distilleerderij in Aberfeldy, vlakbij het huis van de familie. Deze 12 jaar oude whisky is een blend van whisky's die eerst afzonderlijk van elkaar gerijpt zijn om daarna op een volgend fust met elkaar te worden samengevoegd, pas wanneer de Dewar's  minimaal12 jaar oud is, wordt deze afgevuld.
Kleur: Amber
Geur: Honing, appels en zoet, boterachtig.
Smaak: Citrusvruchten met vanille.
Afdronk: Fruitig met het zoet van honing.

 

Vicomte

Vicomte  8 YO Single Malt Whisky uit Frankrijk

Bijzonder aan deze uit Frankrijk afkomstige whisky is dat deze 8 jaar gelagerd is op fusten waarin eerst cognac heeft gerijpt.
Gemaakt van 100% natuurlijke organische gerst, geteeld en geoogst in de Poitou-Charentes regio van Frankrijk. Twee keer gedistilleerd in koperen alambic stills. Een traditionele benadering van het destilleren van Single Malt wat een duidelijk complex product oplevert. Gerijpt in Franse Limousin eikenhouten Cognac vaten. Dit Frans eiken komt uit bossen die zijn aangeplant in de Napoleontische tijd. Typisch Frans eiken is subtieler en kruidiger dan Amerikaanse eik, dit verschil geeft VICOMTE een aanspreekbaar smaakprofiel.
Kleur: Amber
Geur: Fruitig, sinaasappel, abrikoos,, karamel, honing, vanille en kruiden.
Smaak: Fris citrus, vijgen, karamel, cocolade en crème brûlée en zoethout.
Afdronk: Mild, romig kruidig en eikenhout.
Frysk Hynder

Frysk Hynder

De Frysk Hynder whisky wordt gestookt in de Us Heit Distillery Bolsward, Friesland. Met het stoken van whisky blijft Aart van der Linde dichter bij zijn oorspronkelijke brouwersvak dan menigeen denkt. Deze single malt whisky wordt van 100% mout uit de eigen mouterij gemaakt. Gestookt wordt twee keer volgens de Schotse manier.  Daarna wordt de whisky opgeslagen in eikenhouten vaten die uit Frankrijk, Portugal en Spanje worden betrokken. Vervolgens heeft de whisky nog minimaal drie jaar gerijpt. De Frysk Hynder is de enige Single Malt whisky uit Friesland. Op elke fles vindt men details als: Distilling date, Bottling date, Cask nr. Bottel nr, Cask type en Malt type vermeld. 
Kleur: Amber
Geur: Fruit, kruiden, kruidnagel.
Smaak: Fris, fruitig.
Afdronk: Middellang
Muckle Flugga

MUCKLE FLUGGA - Scotch "OVER WINTERED" Single Malt Whisky.

De naam, Muckle Flugga, is afkomstig van de gelijknamige vuurtoren van het eiland Unst, het meest noordelijke van de bij Schotland behorende Shetlands eilanden. Muckle Flugga Whisky “Over Wintered in Shetland” is een single malt whisky afkomstig van het vasteland van Schotland. Whisky die na lagering in first-fill sherry vaten voor de botteling eerst nog per boot naar het eiland wordt verscheept. Daar wordt de whisky nog eens extra,12 maanden lang gelagerd. Door de weersinvloeden van de de vier seizoenen verdwijnt alle ruwheid en ontstaat het heel eigen unieke karakter.
Kleur: Goud
Geur: Kruidig, honing en eiken.
Smaak: Zacht, fruitig, aanzet intens, maar niet uitgesproken.
Afdronk: Fruitige Sherry Finish.
Old Pulteney

Old Pulteney 17 Y.O. Highland Single Malt Whisky

Old Pulteney wordt sinds 1826 nog steeds gemaakt volgens dezelfde ambachtelijk, traditionele technieken die andere distilleerderijen al lang geleden hebben losgelaten. De naam is afkomstig van Sir Willam Pulteny die in 1810 delen van het stadje Wick hoog in het noorden van Schotland met een haven voor de haringvisserij heeft laten aanleggen. Herkenbaar in hun logo, de 19e eeuwse haringboot Isabella, de oudste nog intact zijnde Schotse vissersboot. Fortuna. Deze winnaar van verschillende gouden medailles op diverse prestigieuze internationale wedstrijden heeft een gevestigde naam binnen de kwaliteits whisky’s. De whisky heeft een maritiem aroma, zacht, zilt en fris. Old Pulteney 17 Y.O. heeft gerijpt in Amerikaans ex Bourbon vaten en Spaanse ex Sherry vaten.
Kleur: Amber-rood.
Geur: Zoet met hints van appel en peer, hout en buttescotch.
Smaak: Vanille, floraal en mout.  
Afdronk: Lange afdronk.
SMOKEY JOE

Smokey Joe Islay Malt Scotch Whisky

Smokey Joe is samengesteld uit verschillende Single Malt whisky’s uitsluitend afkomstig van het eiland Islay. De smaak van de Malts die afkomstig zijn van Islay wordt beïnvloed door de zee en de aroma´s van de turf die gebruikt is om de gerst te mouten. Beide factoren geven de Malts hun kenmerkende zilte en peaty smaak. Smokey Joe is gebotteld op 46% alc. en is niet Chill-gefilterd.
Kleur: Goud.
Geur: Rook, zilte zeelucht en citrus.
Smaak: Balans van rook en kruiden.
Afdronk: Zacht, turf en specerijen.
Writers Tears

Writer's Tears, Ierland

Bernard Walsh is de legendarische Ierse whiskey maker en eigenaar van de Irishman en Writers Tears. In 2015 is hij gestart met het bouwen van The Walsh Whiskey Distillery in Royal Oak. Hij brengt met Writers Tears een ode aan de  ‘Pure Pot Still’ whiskeys uit Ierland. Pure Pot Still is een methode van whiskey maken in Ierland uit gemout graan en ongemout graan gedistilleerd in een pot still ketel. Deze wisky is een vatting van zowel Single Malt en Pot Still. Een whiskey met één van de hoogste scores in de toonaangevende ‘Whisky Bible’ van Jim Murray.
Kleur: helder goud.
Geur: Tonen van honing en citrus fruit.
Smaak: Zacht, honing, gemoute gerst en vanille.
Afdronk: Rijp fruit met honing
Arran 18

Arran 18 Years Old Single Malt Whisky

In 2013 is de eerste release uit een trilogie van Isle of Arran Single Malts verschenen. De Isle of Arran 16 Years Old is de eerste van de drie, de 17 Years Old stamt uit 2014 uit en deze 18 Years Old is vanaf maart  2015, in gelimiteerde oplage verkrijgbaar.
Kleur: Goud
Neus: Perzik, amandel, honing met sherrytonen.
Smaak: Gember, crème brulee noten en sinaasappelmarmelade.
Afdronk: Hazelnoten, nougat, en toffee.
Glencadam

Glencadam Single Malt Highland Whisky

De Glencadam Distillery werd geopend in 1825 en sindsdien is er weinig veranderd. De distillery bevindt zich nabij Brechin, in het oude koninkrijk Angus aan de oostkust in de Higlands. De distilleerderij recent nog  gesloten van 2000 tot 2003 werd gekocht door Angus Dundee Distillers en in 2003 weer in productie genomen. Een deel van de productie wordt gebruikt in de blend van Ballantines. De Lyne armen van de twee distilleerketels staan in een hoek van 15 graden naar boven waar die in de meeste schotse whisky distilleerderijen schuin naar beneden gaan. Mede hierdoor wordt er een verfijnde en zachte Spirit geproduceerd. De Glencadam  10 Years old is een mooi voorbeeld van vakmanschap en traditie, ook deze  is meervoudig onderscheiden (’95 points- Jim Murray, Whisky Bible 2014)  (Best Highland Single MaltWhisky - World Whiskies Awards 2009)  (Gold Medal Winner -  San Francisco World Spirits Competition 2014). Glencadam is een malt met een prachtig evenwichtige en pure smaak, gebotteld op 46% alcoholsterkte, zonder filtering en zonder toevoeging van kleurstoffen. Zo komt de fruitige frisse stijl van Glencadam op natuurlijke wijze tot zijn recht.
Glencadam 10 Years Old.
Kleur: Stro geel
Geur: Frisse gras- en citrusaroma’s met een hint van kruidig eiken.
Smaak: Fruitige zoetheid en zacht eikenhout.
Afdronk : Rijk, fruitig, gerst en zoete mout.
Glencadam 14 Years Old, Oloroso Sherry Wood Finish.
Kleur Orange goud.
Geur: Volle specerijen en vanille tonen, sherry karakter.
Smaak: Specerijen met zoete vanille en sherry tonen.
Afdronk: Middellang, peper en specerijen.
SANTIS DREIFALTIGKEIT

SÄNTIS SWISS MALT EDITION DREIFALTIGKEIT - Zwitserse malt whisky

Eigenaar van de in Appenzell (bij Liechtenstein in de omgeving van Sankt Gallen) gevestigde distilleerderij is de familie Locher. Sinds 1886 hebben ze ervaring met het brouwen van bier en in 1999 zijn ze begonnen met het distilleren van whisky. Het kenmerkende van de Säntis Malt whisky is dat er in het distillatieproces gebruik gemaakt wordt van puur bronwater uit de bergen en granen die groeien op hogere hoogtes dan normaal gebruikelijk. Een ander kenmerk is dat na het distillatieproces de whisky gedurende wordt gelagerd op biervaten die zo'n 120 jaar oud zijn en gemaakt van Scandinavisch eikenhout. Dit alles geeft deze Zwitserse whisky zijn eigen specifieke karakter. De Säntis Dreifaltigkeit Edition is Cask strength gebotteld op 52% alcoholsterkte en won op de IWSC van 2013 in Londen het zilveren certificaat.                                                                                                                                     
Kleur: Donker goud.
Geur: Een aroma van appelhout en rokerige turfgeuren.
Smaak: Mond vullend, rook,  aards, lichte karamel  en kruiden.  
Afdronk: Middellang, iets bitter.
LONGROW

 

Springbank / Longrow - Cambeltown

De stevig geturfde, dubbel gedistilleerde malt van Springbank. In 1973 de eerste keer geproduceerd als een peated Cambeltown Single malt. Productie minder dan 100 fusten per jaar.
Longrow Peated zeer fijne en volle rokerige smaak met  zachte romige tonen en de volle smaak van vanille samen met de rokerige overhand maakt de whisky een echte topper.
Deze No Age Statement whisky geeft nog een mooie tik van de turf die verdwijnt als de whisky langer gelagerd wordt
Kleur: Licht Goud
Geur: Fleuig, vanille en banaan.
Smaak: Eerst zoet , perzik, dan turf.
Afdronk: Droog en kruidig geturft.
HAZELBURN

 

Springbank / Hazelburn - Cambeltown

Hazelburn 10 Years Old: Bij de Springbank distilleerderij werd in 1997 de eerste keer Hazelburn gedistilleerd. Slechts ca 10 tot 20% van de totale Springbank productie is drievoudig gedistilleerd tot Hazelburn, genoemd naar een sinds 1925 gesloten distilleerderij.
Kleur: Geelgoud
Geur: Fruitige aroma’s stoofpeer, honing, karamel en kruiden.
Smaak: Verfrissend, zoet fruit, honing en zoethout.
Afdronk: Verfijnd, vol, in balans, accent van chocolade.
Hakushu

Hakushu single malt, Distillers Reserve - Japan

De Hakushu Distilleerderij, opgericht in 1973, is de hoogst gelegen distilleerderij van Japan, ze ligt ongeveer 100 km ten westen van Tokio in het mooie Japanse berglandschap. De distilleerderij bestaat in feite uit twee aan elkaar gelegen distilleerderijen. Eigenaar van deze distilleerderij is de firma Suntory, ook eigenaar van de Yamazaki distilleerderij in Kyoto. Behalve een 12 jaar en een 18 jaar oude versie wordt ook deze Hakushu Distillers Reserve uitgebracht als eerste Japanse whisky met een deel "peated" malt whisky. Een no-age-statement expression, complex van smaakt met behoud van de kenmerkende frisheid en elegantie die karakteristiek is voor de Hakushu whisky.   
Kleur: Goudgeel
Geur: Fris, pepermunt, meloen en komkommer.
Smaak: Zacht, citrus grapefuit en thijm.
Afdronk: Medium, een hint rook.
Singleton

The Singleton of Dufftown – Speyside Single Malt Whisky

Singleton whisky wordt gedistilleerd in Dufftown in de gelijknamige distilleerderij gelegen aan de rivier de Fiddich. De Dufftown distillery, oorspronkelijk in gebruik als molen, werd in 1896 door Peter MacKenzie gesticht en is een van de maar liefst zeven distilleerderijen in Dufftown. Singleton wordt langer gefermenteerd en langzamer gedistilleerd dan veel andere whisky's. De unieke vorm van de fles is geïnspireerd op een traditionele heupfles. Er zijn nog twee andere whisky’s met als voorvoegsel: The Singleton op de markt. (“Singleton” is een ontwerppatroon om het aantal objecten van een bepaalde klasse tot één te beperken).
- Een voor de Aziatische markt uitgebracht door de Glen Ord distilleerderij onder de naam: The Singleton of Glen Ord.
- De ander voor de Verenigde Staten door de Glendullan Distillery onder de naam : The Singleton of Glenullan
The Singleton of Dufftown 12 Years Old: Rijk en Fruitig, door een combinatie van rijping op Amerikaans en Europees eiken een rijke zachte smaak met een mooie balans.
Kleur: Mahonie goud.
Geur: Noten met rijp fruit
Smaak: Zoet, citrus, eiken.
Afdronk: Kort, zacht en afgerond.
The Singleton of Dufftown Tailfire: De fruitige expressie is te danken aan rijping op Europees eiken Sherryvaten.Hierdoor ontstaat een smaak met dat levendige fris fruitige van rode bessen en hints van rozijnen.
Kleur: Donker goud.
Geur: Rode bes met vanille.
Smaak: Fruitig, kruidige houttonen.
Afdronk: Medium, droog.
Teeling

Teeling Irish Whiskey

John Teeling, die zijn Cooley-distillery in 2012 verkocht voor 71 miljoen Euro, kocht met de opbrengst daarvan de Great Northern Brewery van Diageo. Zijn zonen Jack en Steven brengen als onafhankelijke bottelaars Teeling Whiskey op de markt net als een ver familielid Walter Teeling in 1782 dat deed. Maar zij zijn ook  zelf  whiskey gaan produceren in hun nieuwe distilleerderij TWC in Dublin.
Teeling Small Batch: Een blended whiskey die gebotteld is uit geselecteerde whiskey vaten die een extra rijping op ex-rum vaten meegekregen hebben. Vandaar het extra karakter en de zachte smaak die uniek zijn voor Ierse whiskey. Gebotteld op 46% zonder chill filtratie.
Kleur: Goud.
Geur: Vanille en kruiden.
Smaak: Zoete van rum en noten.
Afdronk: Zoete, specerijen en een houtachtige ondertoon.
Teeling Single Malt : Een single malt zonder leeftijdsaanduiding, gemaakt van 100% gerstemout uit een scala van verschillende leeftijden, waaronder malt whisky gedistilleerd in 1991. Een vatting van maar liefst 5 verschillende wijnvaten: Sherry, Port, Madeira, Witte Bourgogne en Cabernet Sauvignon. Net als alle Teeling whisky gebotteld op 46% zonder chill filtratie waardoor alle natuurlijke smaken van de whisky bewaard blijven.
Kleur: Donker-goud
Geur: Levendig, meloen, vijgen, toffee en citroen.
Smaak: In balans, gedroogde vruchten, citrus, vanille en kruiden.
Afdronk: Lang met zoetheid in harmonie met droge tannines van het hout
Whisky Last Great Malts

Een vijftal whisky’s releases uit de Last Great Malts collectie.

Aberfeldy  The Golden Dram uit de Highlands

Aultmore  The Local Secret uit de Speyside

Craigellachie  The Rock of Speyside

Deveron  Calm in the Storm uit de Higlmands

Royal Brackla  The King's own whisky Speyside

Meer info in het menu schotse malt whisky of klik de op de whisky namen hierboven voor een uitgebreide productbeschrijving.

Clynelish

Clynelish Highland single malt 14 Y.O.   

De Clynelish distilleerderij, uitgesproken als "Klein-leesh" werd gebouwd in 1819 en ligt bij de plaats Brora (tegenover de Brora distilleerderij) in het noordoosten van Schotland aan de Noordzee kust. Het is de op een na hoogst gelegen distilleerderij op het Schotse vasteland. Het water wat gebruikt wordt is afkomstig uit de Clynemilton Burn en wordt deels naar de distilleerderij gevoerd. Het logo van de distilleerderij is een Schotse wilde kat. In 1931 werd de distilleerderij gedwongen te sluiten vanwege de economische crisis. De productie werd hervat in 1938 en werd weer onderbroken van 1941 tot 1945 vanwege beperkingen in de aanvoer van gerst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1968 werd Clynelish, geheel naar het originele ontwerp, vervangen door een nieuwe distilleerderij op een naastgelegen terrein. De oude distilleerderij werd in 1969 gesloten, maar werd in 1975 weer opnieuw geopend en voortgezet onder de naam Brora maar deze is in 1983 weer opnieuw gesloten. De huidige whisky’s zijn minder turfachtig dan de Brora en de oudere Clynelish versies. Clynelish behoort tegenwoordig tot de classic malt range van Diaego. Slechts een klein deel wordt als single malt op de markt gebracht, het overgrote deel van de productie wordt gebruikt in de blend van Johnnie Walker Gold Label.
Kleur: Goud
Geur: Honingwas, kruiden,fruit en licht rokerig.
Smaak: Medium tot volle body, aangenaam in de mond, maritiem, tabak.
Afdronk: Droog, iets ziltig en een elegant bittertje
HYBRID

Hybrid Malt Whiskey no1 Edition The Teeling Co.

De Hybrid Malt - Edition No.1 van de Teeling Whiskey Co. is een combinatie van twee 10 jaar oude single malts; Cooley (Iers) en Bruichladdich (Schots) die vervolgens nog eens  acht jaar verder gerijpt hebben  in eiken vaten.  Deze hybrid whiskey in een beperkte oplage verkrijgbaar, bestaat uit  85% Bruichladdich en 15% Cooley Irish peated malt, zonder leeftijdsaanduiding , gebotteld op  44,1%. De Teeling Co. is opgericht in 2012 door Jack Teeling, voormalig baas van de Ierse stokerij Cooley.
Kleur: Goudgeel.
Geur:  Hout en kruidig, toffee en gerst.
Smaak: droog, zachte karamel met een lichte kruidigheid.
Afdronk : Lang en fris.
Aberfeldy

Aberfeldy 12 Years Old Highland Single Malt

De Aberfeldy distilleerderij ligt in de centrale Highlands, de huidige eigenaar is John Dewar & Sons Ltd (Bacardi). Gelegen in het district East Highlands aan de bron Pitilie Burn zijn ze de buren van de distilleerderijen van Blair Athol, Edradour en Glenturret. In 1898 bouwde de uit Perth afkomstige drankenhandelaar John Dewar's de distilleerderij met de naam Aberfeldy bij de rivier de Tay. Na verschillende overname’s kreeg het bedrijf in 1998 haar originele naam terug, John Dewar & Sons Ltd. waarna ze in 1999 de twaalfjarige single malt Aberfeldy introduceerden. De smaak van de Aberfeldy kenmerkt zich door olieachtige, krachtige en fruitige smaak die perfect is als digestief. De whisky wordt  gebruikt voor de Dewar's White Label,  de best verkochte blended whisky in de Verenigde Saten.
Kleur: Goud
Geur: Licht honing, met aroma's van zacht fruit, iets rook.
Smaak: Stevig, vanille, olieachtig, iets rokerig en kruidig.
Afdronk: Middellang, later kruidig en zoet.
Yamazaki

The Yamazaki Distiller’s Reserve, Single Malt Whisky, Japan.

De Yamakazi Distillery is in 1923 opgericht en daarmee de oudste Japanse whisky distilleerderij. Aan de locatie van de distilleerderij (bij de oude hoofdstad van Kyoto) liggen zuivere wateren, een goede diversiteit van het klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De ideale omgeving voor de rijping van een goede whisky! The Yamazaki Distiller’s Reserve,  voor het eerst uitgebracht  voorjaar 2014, is een 'no age statement' whisky waarbij ‘jonge talenten’ zijn gecombineerd met ‘veteranen’ malts op leeftijd, die de jonge talenten ondersteunen in de uiteindelijke smaakbalans. Het is een toegankelijke malt met sappige fruittonen en een mild, rond karakter karakter, met de kenmerkende ‘Yamazaki’ signatuur van rijping op ‘Mizunara’(Japanse Eik) vaten. Onder leiding van Shingo Torii, master blender en kleinzoon van de oprichter, heeft een team van blenders aan Distiller’s Reserve gewerkt. Een single malt van 3 jaar oude whisky die 6 maanden in ex-Bordeaux wijn vaten van Château Lagrange heeft gerijpt, een oudere malt met een rijping in ex-sherry vaten (ongeveer 20 jaar oud) en een malt met een rijping in Mizunara (Japans eiken) vaten van ongeveer 12 jaar oud. De op Bordeaux wijnvaten gerijpte jonge malt geeft opmerkelijke aroma’s van aardbei en de op Sherryvaten gerijpte veteraan, voegt tonen van fruit en complexiteit toe. De op ‘Mizunara’ (Japanse Eik) gerijpte veteraan, brengt die balans en het Yamazaki karakter tot stand.
Kleur: Goud.
Geur: Aardbei, kersen en eikenhout
Smaak: Framboos, perzik en een vleugje kokos.
Afdronk: Zoete vanille met een vleugje kaneel.
Balvenie

Balvenie DoubleWood 12 Y.O. Speyside.

De Balvenie distilleerderij werd in 1892 door de familie Grant,  ook eigenaar van Glenfiddich, opgericht met gebruikte stills van Lagavulin op Islay en Glen Albyn in Inverness. The Balvenie, genoemd naar het nabijgelegen Bavenie Castle, dankt zijn kwaliteit aan de vijf ambachten waarmee de whisky gemaakt wordt. Veel van hun gerst verbouwen ze zelf en mouten ze op de eigen traditionele moutvloer, de enige in de hooglanden.  De eigen kuipers verzorgen zelf de vaten, een kopersmid doet het onderhoud aan de ketels en tenslotte de malt master David Stewart, die meer dan 40 jaar de whisky's van The Balvenie samenstelt. Pas in 1973 kwam Balvenie de eerste keer als single malt op de Markt. The Balvenie 12 Years Old Double Wood combineert het beste van twee werelden, zijn karakter dankt deze whisky aan de twee houtsoorten waarin hij is gerijpt. De whisky rijpt 10 jaar lang in first fill Amerikaans eiken Bourbon vaten en daarna volgt nog een finish van 2 jaar in Europees eiken Oloroso Sherry vaten. De basis is een zoete whisky, de traditionele vaten maken de whisky zacht en soepel, terwijl het Europese hout voor een diepe, fruitige, volle smaak zorgt.
Kleur: Donker, amber.
Geur: Vanille, Sherry, citrusvruchten, noten en een hint van banaan.
Smaak: Vol en soepel, aroma's van sherry, citrus en kruiden.
Afdronk: Lange, verwarmende afdronk.
Ben Nevis

Ben Nevis, Single Malt, 10 Y.O. Highland Whisky.

De Ben Nevis distilleerderij ligt bij Fort William aan de voet van de hoogste berg van Schotland, de Ben Nevis (1344 meter hoog). In 1825 bouwde Long John Macdonald de distilleerderij. In 1955 werd een “Coffey still” bijgepaatst waardoor deze distileerderij als een van de weinigen zowel Grain als Malt whisky onder een dak kon maken en dus een single blend op de markt kon brengen. De productie van Grain whisky werd in 1971 gestaakt. Door overname's en desinteresse van opvolgers werd de distilleerderij in 1978 tijdelijk gesloten.  In 1989 namen de Japanners van Nikka Whisky de productie van de malt whisky over.
Deze 10 jaar oude botteling met een alcoholgehalte 46 % is gerijpt op een mix van refill bourbon vaten en sherry vaten, een whisky met een vol karakter en hints van kruiden gevolgd door tonen van eikenhout chocolade en koffie.
Kleur: Amber-goud.
Geur: Fris, toffee met noten en sinasappels
Smaak: Medium body, licht droog en geturfd, kruidig, koffie.
Afdronk: Koffie eikenhout met donkere chocolade.

 

Glen Moray

Glen Moray 10 Y.O. Speyside - Chardonnay Cask

De Glen Moray distilleerderij is gelegen op de oevers van de rivier The Lossie in het stadje Elgin. De distilleerderij is oorspronkelijk in 1815 gebouwd als bierbrouwerij maar is in 1897 omgebouwd tot Whisky distilleerderij. Glen Moray whisky is een kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke Single Malt Whisky, gekenmerkt als een typische Speyside Malt met tonen van heide en een bloemig, fruitig karakter. Voor de rijping vande sprit gebruikt Glen Moray vooral ex-Bourbon vaten.
Deze botteling is gerijpt in Chardonnay wijnvaten uit de franse Bourgogne, een whisky fris van karakter met een zachte afdronk. 
Kleur: Goud.
Geur: Appel, peer en kaneelsuiker.
Smaak: Karamel, fruit en butterscotch.
Afdronk: Vanille, kaneel met geroosterd eiken.
Octomore

Bruichladdich Octomore, 6.1  - Single Malt Whisky.

Bij de zeearm Loch Indaal op Islay ligt het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat, ook wel The Laddie genoemd. De Bruichladdich distilleerderij kenmerkt zich door een niet geturfde whisky 10 Y.O: (The Laddie Ten) hetgeen voor een Islay whisky toch uniek is. Al hun bottelingen worden uitsluitend op de distilleerderij gebotteld. De malt van Bruichladdich is bovendien non chill filtered. Naast de ongeturfde versie van Bruichladdich is er ook een zeer geturfde versie verkrijgbaar: Port Charlotte Heavily Peated en nog een extreem geturfde versie genaamd Octomore, wat staat voor: Ochdamh-mòr. Octomore heeft vijf jaar gerijpt in Amerikaans eiken Bourbon vaten en is gebotteld op een vatsterkte. Met (160 PPM) is dit whisky met het hoogste (phenol) turfgehalte ter wereld!  De whisky is gemaakt van uitsluitend Scottisch Barley, schotse gerst. Octomore 6.1 gebotteld op 57% alcohol gehalte is de 6e editie van de single malt en met zijn gigantische hoeveelheden turf en complexiteit zeker niets voor de beginner onder de whisky fans.
Kleur: licht-citroengeel.
Geur: Zilt, jodium, turfrook en peper en munt.
Smaak: Natuurlijk turf, mout,  eik, vanille  en peer.
Afdronk: Extreem lang en warm.

 

Signatory

Signatory Vintage Collection, Highlands

Signatory is een onafhankelijke bottelaar die zeldzame Single Malts van de hoogste kwaliteit whisky afkomstig van alle distilleerderijen uit heel Schotland bottelt. Deze whisky’s zouden anders “verloren” zijn gegaan in verschillende whisky blends. De exclusiviteit van deze bottelingen is na te gaan doordat het soort vat, het vat nummer, de distillatie datum en datum van de botteling op het etiket vermeld wordt. Bovendien wordt elke fles afzonderlijk genummerd. De Signatory Vintage collection; Highland single malt whisky variërend van 13 tot 18 Years Old zijn gebotteld op een alcohol percentage van 43% en verpakt in koker.
ALT A BHAINNE: 1995,  17 Years Old, gerijpt in Hogshead fusten, genummerde uit een serie van 729 stuks.
BRAEVAL 1998: 14 Years Old, gerijpt in Bourbon barrels, genummerde fles een serie van 668 stuks.
CRAIGELLACHIE 1999: 13 Years Old, gerijpt in Bourbon barrels, genummerde fles een serie van 611 stuks.
MORTLACH 1999: 13 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 851 stuks.
GLENTURRET 1995, 16 Years Old, gerijpt in Hogshead fusten, genummerde fles een serie van 709 stuks.
TORMORE 1995: 18 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 827 stuks.
Kilchoman.

Kilchoman, Machir Bay - Islay Single malt whisky

Kilchoman werd als distillery, opgericht in 2005 in een boerderij die 125 jaar geleden als een der eerste op het eiland Islay werd gebouwd. Het is een kleine, meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Men maakt zoveel als mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken. De eerste spirit liep eind 2005 uit de zeer kleine ketels. Kilchoman Machir Bay is als eerste standaard release gepresenteerd, genoemd naar de prachtige baai van de oceaan, die vlakbij de distilleerderij ligt.  Machir Bay zal in de toekomst in verschillende batches verkrijgbaar zijn, elk jaar zal de gemiddelde leeftijd van deze botteling hoger worden. Deze Kilchoman Machir Bay release 2013 botteling heeft 3 tot 5 jaar gerijpt in bourbon barrels en is “gefinished” in Oloroso sherry butts. Er wordt  veel turf gebruikt bij het drogen van de gerst, met 50 ppm turf is Kilchoman één van de zwaarst geturfde whisky’s.
Kleur: licht goud.
Geur: Zoete tonen van turfrook, kruiden, exotisch fruit van vanille en eikenhout.
Smaak: Turf met zilte invloeden en tonen van fruit en rook.
Afdronk Lang, aangenaam met ziltige en kruidige tonen.

 

Strathmill 12 Y.O.

Strathmill 12 Y.O. Single Malt Whisky, Flora & Fauna serie.

In 1990 werd de eerste keer een whisky gebotteld in de Flora & fauna serie, een serie single malt whisky’s afkomstig van distilleerderijen in eigendom van Diaego.  De productie hiervan gaat normaal gesproken in zijn geheel naar de blends, daardoor is de whisky bijna niet als single malt op de markt verkrijgbaar. Om het speciale lokale karakter van deze malts te benadrukken en zich te onderscheiden werd een etiket ontworpen met daarop de voor hun lokale flora & fauna, vandaar de toevoeging in de naam. Diageo besloot in 2010 te stoppen met deze serie, een groot deel ervan is niet meer verkrijgbaar. Maar whisky’s uit deze serie zijn tot op de dag van vandaag zeer populair.
Strathmill 12 Y.O. met op het etiket een kwikstaart: De Strathmill, voorheen een molen, werd opgericht in 1891 in de plaats Keith, de distilleerderij werd oorsponkelijk Glenisla-Glenlivet genoemd. Het bontgekleurde kwikstaart vogeltje is een veel geziene gast in de waterrijke omgeving van de distilleerderij. Men maakt gebruik van spirit stills die zijn voorzien van purifiers om zo een lichtere spirit te verkrijgen. Ook van deze distilleerderij wordt praktisch de gehele produktie voor de blended whisky's gebruikt.
Kleur: Diep amber
Geur: Licht, aroma’s van appel, peer en sinaasappel.
Smaak: Fruit, vanille en licht mout iets rook
Afdronk: Drogende afdronk met tonen van chocolade
Blair Athol 12 Y.O.

Blair Athol 12 Y.O. Single Malt Whisky, Flora & Fauna serie.

In 1990 werd de eerste keer een whisky gebotteld in de Flora & fauna serie, een serie single malt whisky’s afkomstig van distilleerderijen in eigendom van Diaego.  De productie hiervan gaat normaal gesproken in zijn geheel naar de blends, daardoor is de whisky bijna niet als single malt verkrijgbaar. Om het speciale lokale karakter van deze malts te benadrukken en zich te onderscheiden werd een etiket ontworpen met daarop de voor hun lokale flora & fauna, vandaar de toevoeging in de naam. Diageo besloot in 2010 te stoppen met deze serie, een groot deel ervan is niet meer verkrijgbaar. Maar whisky’s uit deze serie zijn tot op de dag van vandaag zeer populair.
Blair Athol 12 years old, met op het etiket een otter, distilleerderij is gelegen aan de rand van het centrum van de plaats Pitlochry. Reeds in 1823 wisselde de distilleerderij de eerste keer van eigenaar. Het water komt uit de Aldour Burn, deze naam is een verbastering van Allt Dour Burn, en betekent "stroom van de otter". De otter vind men dan ook op het etiket. Zo'n 95% van de productie van Blair Athol wordt voor het maken van blended whisky gebruikt. De overige 5% wordt door verschillende onafhankelijke bottelaars als single malt whisky gebotteld. Deze 12 jaar oude Blair Athol Single Distillery highland maltwhisky is een zeldzaam wordende botteling van de Flora & Fauna serie.
Kleur: Amber-geel.
Geur: Honing, sherry aroma, fruit, gras.
Smaak: Vanille, sherry, licht bloemig en honing.
Afdronk: Licht zoetige vanille en sherry.
Mannochmore 12 Y.O

Mannochmore 12 Y.O. Single Malt Whisky, Flora & Fauna serie.

In 1990 werd de eerste keer een whisky gebotteld in de Flora& fauna serie. De Flora & Fauna serie is  een serie single malts whisky’s afkomstig van distilleerderijen in eigendom van Diaego.  De productie hiervan gaat normaal gesproken in zijn geheel naar de blends daardoor is de whisky bijna niet als single malt verkrijgbaar. Om het speciale lokale karakter van deze malts te benadrukken en zich te onderscheiden werd een etiket ontworpen met daarop de voor hun lokale flora & fauna, vandaar de toevoeging in de naam. Diageo besloot in 2010 te stoppen met deze serie, een groot deel is niet meer verkrijgbaar. Maar whisky’s uit deze serie zijn tot op de dag van vandaag zeer populair.
Mannochmore 12 Y.O. met op het etiket een specht afgebeeld, is in 1971 opgericht door John Haig & Co. De distilleerderij ligt ten zuiden van de plaats Elgin. Er staan bij de Mannochmore distilleerderij drie wash stills en drie spirit stills en acht washbacks van larikshout. De rijping vindt plaats op refill sherry- en refill bourbonvaten. Mannochmore was gesloten van 1985 tot 1989. Mannochmore is bijzonder mooie botteling uit deze serie met een eigen karakter.
Kleur: strogeel.
Geur: Delicaat  rozen, kamperfoelie en munt.
Smaak: Balans van fris en zoet, gras, munt, vanille, drop, karamel en mout.
Afdronk: Medium, met tonen van amandelen.

 

Ardberg Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan - Cask Strength

Ardbeg is een van de distilleerderijen aan de zuidkust van het eiland Islay. Het mout van Ardbeg behoord tot het meest turfhoudende van Schotland met een phenolgehalte van 50 PPM. Ardbeg heeft een tumultueuse geschiedenis en is dan ook meerdere keren een tijd gesloten geweest. De laatste keer was in 1996, maar al in 1997 ging deze distilleerderij weer open. De oorsprong van de distilleerderij is terug te voeren naar het jaar 1794. Ardbeg bottelt zijn whisky's vaak op een hoger alcoholpercentage dan het verplichte minimum van 40%. Veel bottelingen worden ook niet koud gefilterd. Deze maatregelen zorgen voor een whisky met een volle smaak. Typisch voor een Ardbeg-whisky is altijd de rokerige en turfachtige smaak, maar ook een medicinale toon. In de zee te noorden van Islay en Jura bevindt zich een grootse draaikolk, de beroemde Corryvreckan die deze whisky zijn naam gaf.  Ardbeg Corryvreckan, voor het eerst uitgebracht in 1999, is gerijpt op nieuw Frans eikenhout. Hieraan heeft deze Ardbeg zijn fruitige expressie en kruidige tonen te danken. Net als de “whirlpool” heeft de Ardbeg whisky Corryvreckan iets bedwelmend, is intens en bijzonder krachtig. De afdronk is lang en diep, 57,1 vol.% alc.
 Kleur: Amber.
Geur: Krachtig en intens, teerachtig, olie, zwarte chocolade, warme zwarte bessen en donkere suiker.
Smaak: Stevig, rokerig, peper, tabasco, espresso, ​​kruidnagel en bosbessen.
Afdronk:  Lang, blijvend krachtig, chocola en peper.
Isawa - Japan

Isawa 10 Y.O. Single Malt Whiskey 

Isawa whisky's worden geproduceerd bij de Monde Shuzou distilleerderij op het belangrijkste eiland Honshu in de plaats Fuefuki. Het bedrijf is in 1952 gestart als een gevestigde wijnmaker, hun eerste whisky werd gedistilleerd in 1967. De whiskey (op de fles gespeld met een 'e') wordt gemaakt op basis van een op alternatieve manier gemoute gerst, dit geeft de whisky zijn ongewone en intrigerende smaak. Deze 10 Y.O. wordt gebotteld op 43% sterkte in een 0.5 Ltr fles.
Kleur: Donker amber.
Geur:  Rijp fruit met chocolade.
Smaak: Romig, zacht en zoet, cederhout tonen.
Afdronk: Medium , met invloed van hout,  ook wat peperigs.
Edradour - Caledonia

Edradour – Caledonia 12 Y.O.  Limited Edition

De kleinste distilleerderij van Schotland, de Edradour distilleerderij ligt vlakbij het plaatsje Pitlochryin in de Highlands.  Deze distilleerderij is in 1825 door de lokale boeren opgericht. Sinds 2002 is ze eigendom van de onafhankelijke bottelaar Signatory.  De Edradour Caledonia is genoemd naar het lied met de titel Caledonia van Dougie MacLean, een bekende Schotse zanger / songwriter. Deze 12 jaar oude botteling is een limited edition waarvan slechts 900 flessen gebotteld zijn, deze wordt slechts in enkele landen verkocht.  De Edradour – Caledonia, Dougie MacLean's Selection - single highland malt whisky heeft 12 jaar gerijpt op eikenhouten vaten waarvan minimaal 4 jaar op Oloroso Sherry vaten. De whisky is unchillfiltered en heeft een natural colour.
Kleur: Amber
Geur: Zoetig, Sherry, fruitig en lichte turf.
Smaak: Zacht, vanille, fruit, boter, karamel en mout.
Afdronk: kruidig, lang, aroma’s van eiken, vanille, turf en mout.

 

Signatory

Signatory Unchillfiltered Collection, Speyside

Signatory werd als onafhankelijke bottelaar in 1988 opgericht, zij bottelen zeldzame Single Malts van de hoogste kwaliteit whisky afkomstig van alle distilleerderijen uit heel Schotland. De whisky’s zouden anders “verloren” zijn gegaan in verschillende whisky blends. De naam Signatory “ondertekenaar” is afgeleid van het feit dat hun aanvankelijke bedoeling was om een beroemd persoon de etiketten te laten tekenen.  Maar tijdens de aankoop van hun eerste vat een Glenlivet 1968 bleek dat dit al uitverkocht was voordat een beroemd persoon gevonden kon worden. De exclusiviteit van hun bottelingen wordt verklaard doordat ze het vat nummer, de datum van de distillatie, en datum van de botteling op de etiketten vermelden. Bovendien wordt elke fles afzonderlijk genummerd. De Signatory Unchillfiltered collection, zijn Speyside single malt whisky's variërend van 14 tot 18 jaar oud die gebotteld zijn op 46% alcohol sterkte, verpakt in tin tube.
DAILUAINE 1997: 15 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 798 stuks.
GLEN KEITH 1995: 17 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 751 stuks.
GLENLOSSIE 1997: 16 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 793 stuks.
IMPERIAL 1995: 18 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 692 stuks.
LINKWOOD 1998: 14 Years Old, gerijpt in Bourbon barrels, genummerde fles een serie van 887 stuks.
MACDUFF 1997: 15 Years Old, gerijpt in Hogsheads fusten, genummerde fles een serie van 789 stuks.
MILTONDUFF 1995: 18 Years Old, gerijpt in Bourbon barrels, genummerde fles een serie van 870 stuks.
Bruichladdich

Bruichladdich / Port Charlotte - Islay

Bij de zeearm Loch Indaal op Islay ligt het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat,   ook wel The Laddie genoemd.  De distilleerderij werd gebouwd in 1881. In 1928 werd de productie 8 jaar stil gelegd, en er volgden nog  verschillende sluitingen en overname's. In 1975 werd het aantal stills verdubbeld. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid en sindsdien wordt er weer whisky gestookt. De malt van Bruichladdich is non chill filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld.
BRUICHLADDICH 10 Y.O: (The Laddie Ten) is een unpeated (niet rokerige) single malt met een rijk  fruitig karakter.  De whisky is gemaakt van uitsluitend schotse gerst, langzaam gefermenteerd vanwege de puurheid druppel voor druppel gedestilleerd om een romige body te krijgen  en daarna 10 jaar lang op fust gelagerd. De enige 10 jaar oude spirit die op Islay is gedistilleerd, gerijpt én gebotteld.
Kleur: Goud.
Geur:  Honing, bloemig, citroen en abrikoos en chocola.
Smaak: Zacht, eiken fruitig, mout en hint van eikenhout.
Afdronk: Lang, vol met gemoute gerst.
PORT CHARLOTTE An Turas Mor: een heavily peated (zwaar rokerige) single malt van dezelfde distilleerderij, genoemd naar een vervallen distilleerderij op zo’n anderhalve kilometer afstand ligt.  Dit is een blend van vaten die door de master distiller Mcewan (voorheen werkzaam bij Bowmore) zijn geselecteerd. Een bijzondere combinatie van de fleurige elegantie van Bruichladdich en volle turf-rook. De spirit rijpt in het dorpje Port Charlotte aan Loach Indaal voordat hij met bronwater van Islay op 46 % sterkte op de distilleerderij wordt gebotteld.
Kleur: Licht goud
Geur: Turf-rook, jodium, ziltig, leer vanille en dadels.
Smaak: complex, rokerige zoetheid met toffee en vanilletonen.
Afdronk: Lang en verwarmend, eikenhout.
Nikka Taketsuru

Nikka Taketsuru, Japan - 12 Years Old Pure malt.

Taketsuru is genoemd naar, Masataka Taketsuru, oprichter van de firma Nikka Whisky. Deze bezit twee Japanse distilleerderijen, de Yosi en de Miyagikyo distilleerderij. Masataka Taketsuru ging als 24 jarige in 1918 naar Glasgow om op de universiteit het distillatieproces en het maken van whisky te bestuderen en werkte destijds ook bij  Longmorn en Hazelburn. In 1920 keerde hij met zijn Schotse echtgenote weer terug naar Japan. Nikka liet een distilleerderij bouwen op Hokkaido, het meest noordelijk gelegen eiland van Japan, de Yoichi Distillery, hier vind men vergelijkbare weersomstandigheden met die in Schotland. Dichtbij is turf te vinden voor het fabriceren van de maltwhisky van Yoishi. Van de japanse whisky´s is Yoishi degene die het droogst en turfachtig is. De stills bij de Yoishi distilleerderij maken gebruik van (worm tubes) en rechte kolommen zoals diegene waarmee Taketsuru bij Longmorn ook gewerkt heeft. De andere distilleerderij Miyagikyo ligt in het noordelijke deel van het vaste land, daar vandaan komt  whisky met een meer zacht en mild karakter, die lijkt op een Schotse Highland whisky. Deze 12 jaar oude Pure Malt (ook wel blended malt genoemd) is een combinatie van single malt whisky's afkomstig van deze beide distilleerderijen, Yoichi en Miyagikyo
Kleur:  Donker, amber.
Geur: Bloemig, kruidig, licht turf, vanille en koffie.
Smaak: Zoet, butterscotch, toffee en kaneel.
Afdronk: Vol, fruitig, romig , rabarber.
Edradour Sauternes

Edradour 2003 Sauternes, Cask Matured, Highland whisky, Limited Edition.

De Edradour distilleerderij is opgericht 1825 door de lokale boeren. De distilleerderij ligt vlakbij het plaatsje Pitlochry in de highlands en staat bekend als de kleinste distilleerderij in Schotland. In 2002, kocht de onafhankelijke bottelaar Signatory de Edradour Distillery van het grote concern Pernod Ricard. Door deze nieuwe eigenaar worden er, naast de bekende Edradour range, nog een scala van andere bijzondere whisky’s op de markt gebracht waaronder deze Edradour 2003 Sauternes. Dit is de tweede botteling, batch nr 2, whisky van Edradour, uitsluitend gerijpt in vaten eerder gebruikt voor Sauternes (zoete Bordeaux wijn). Deze whisky is december 2003 op eiken gelagerd en is gebotteld in mei 2012. Een prachtige whisky met een "druif-achtig" karakter..
Kleur: Donker-goud.
Geur: Boterachtig, toffee en pudding.
Smaak: Rijk en stroperig, zoete rozijnen,  toffee, mango en peper.
Afdronk: Droog, eiken, wat peper en butterscotch.
Ledaig

Ledaig, 10 Years Old Single Malt, Mull.

Een van de oudste distilleerderijen in schotland, in 1798 opgericht onder de naam Ledaig en na verschillende sluitingen in 1993 weer geopend onder de naam Tobermory. Tobermory is de enige distilleerderij op het eiland Mull en genoemd naar de stad met dezelfde naam. Sinds 1996 wordt ook de Ledaig, (Gaelic voor "veilige haven) hier weer gedistilleerd. Ledaig is de turfhoudende variant vanTobermory. De new spirit wordt gelagerd in de waerehouses van Deanston aan de overkant op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Deze stevig geturfde Ledaig whisky wordt in dezelfde distilleerderij in andere stills gestookt. Deze 10 years old Ledaig is un-chillfiltered en wordt gebotteld op een alcoholsterkte van 46 %. Op de fles staat “wonderfully peated”, heerlijk turfrijk, dat geld voor de inhoud, geturfd op een prachtige manier.
Kleur: Geelgoud.
Geur: Rokerig en zoet, aroma’s van bloemen.
Smaak: Kruidige, rokerige tonen met een ziltige maltsmaak en vanille.
Afdronk: Lang, kruidig met aroma’s van drop en kruidnagel, dan rokerig.
Glengoyne

Glengoyne, Single Malt, 10 Years Old Highland Whisky

De Glengoyne distilleerderij ligt in de Highlands ten noorden van Glasgow direkt aan het lange afstands wandelpad de "West Highland Way" dat helemaal tot Fort William loopt. De Glengoyne, distilleerderij (vallei der ganzen) is in 1833 gelegaliseerd onder de naam Burnfoot, in 1876 veranderde het in Glen Guin en die naam werd in 1905 weer opnieuw veranderd in Glengoyne. De distilleerderij is altijd Schots eigendom gebleven en de oorspronkelijke tradities worden nog altijd voortgezet. Voor Glengoyne is de mout in tegenstelling tot vele andere single malt whisky’s enkel met warme lucht gedroogd in plaats van de rook van brandend turf. Bovendien wordt Glengoyne langzamer gedistilleerd dan andere whisky’s. Zodoende wordt een unpeated whisky verkregen die zeer licht van karakter is.
Kleur: Helder goud.
Geur: Fris, fruitig met mout.
Smaak: Zacht en delicaat met eik, appel en een vleugje vanille.
Afdronk: lange, zachte, fruitige afdronk.
Glen Scotia

Glen Scotia, Double cask Single Malt, Campbeltown.

Scotia zoals ze vroeger heette was een van de 32 distilleerderijen in Campbeltown en samen met Springbank nu nog een van de twee overgebleven distilleerderijen in Campbeltown. De distilleerderij werd in 1832 opgericht en kreeg in 1835 een officiële licentie om whisky te stoken. De distilleerderij kent  een lange geschiedenis van faillissementen en doorstarts. In 2000 werd Glen Scotia opnieuw opgestart met werknemers uit de distilleerderij Loch Lomond. Glen Scotia Double Cask is een klassieke Campbeltown malt. De whisky wordt gelagerd in een combinatie van nieuwe bourbon vaten, met na een tijdje Pedro Ximenez sherry vaten. Een malt whisky met een perfecte balans van volle kruidige vruchten, iets ziltig en de vanilleachtige eiken finish waar Glen Scotia beroemd om is.
Kleur: Licht amber.
Geur: Iets ziltig, rijp fruit, zoethout en biscuit.
Smaak: Soepel, aroma's van verse noten, geconfijte vruchten, licht turf.  
Afdronk, Lang, warm, vol fruit, gemout graan.
Benromach

Benromach Organic,  Speyside

De Benromach distillery is gebouwd in 1898 in het uiterste westen van de Speyside, bij de plaats Forres. De distilleerderij kende een geschiedenis van sluitingen en overnames. In 1983 werd de distilleerderij geheel ontmanteld en leek het erop dat Benromach voorgoed dicht zou blijven. In 1992 echter kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail de lege gebouwen en de nog overgebleven voorraad van United Distillers. Met de verkoop van de voorraad was kapitaal voorhanden om de distilleerderij weer in productie te brengen. In oktober 1998 werd Benromach inmiddels voorzien van een nieuw ketelhuis door Prins Charles heropend. Benromach Traditional is de eerste botteling uit de nieuwe distilleerderij. De Benromach Organic werd voor het eerst uitgebracht in 2006 en was de eerste whisky ter wereld welke volledig gecertificeerd was als een organisch geproduceerde whisky. Het hele proces, ingrediënten, distillatie, rijping en bottelen is gecertificeerd volgens de strenge normen van de Britse Soil Association. De whisky is gerijpt in first fill Amerikaanse eiken vaten uit milieuvriendelijk beheerde bossen. Deze Benromach Organic Special Edition wordt gemaakt met behulp van de fijnste Schotse organische gerst, gedroogd met turf rook, om zodoende een organische gecertificeerde Speyside Single Malt te produceren. In de smaak stevig onder invloed van rook. 
Kleur: Goudbruin.
Geur: Toegankelijk, zoetig, aroma van vers fruiten en banaan.
Smaak: Stevige body, vanille, toffee, hint van sinasappel.
Afdronk: Lang, fris, rokerig,  met stevige houtaroma’s
AnCnoc

AnCnoc 12 Y.O. Single Malt Speyside  

Uit de Speyside in Schotland, komt deze 12 jaar oude Single Malt. De AnCnoc distilleerderij, door John Morrison opgericht in 1894, is gelegen in het dorpje Knock in Aberdeenshire. In 1994 heeft men de toenmalige naam Knockdhu veranderd in AnCnoc om verwarring met de naam Knockando van een andere distilleerderij te voorkomen.  An Cnoc is een kleine distilleerderij (productie capaciteit van 12.000 hl/jaar) met één wash still en één spirit still, ze produceert nog steeds zeer intrigerende whisky’s. Deze singe malt heeft een zachte smaak met fruittonen (citrus) en een beetje rook.
Kleur: Goudgeel.
Geur: Aroma's van honing, citroenen gedroogd fruit vleugje hout.
Smaak: Aangename fruitige tonen gevolgd door honing.
Afdronk: Soepel en zacht.
Redbreast

Redbreast 12YO, Pure Pot Still  -  Irisch Whiskey

Uniek onder de whisky’s is Redbreast “roodborstje” een 'Single' ongemengde, pure pot still Ierse whiskey, drievoudig gedistilleerd. Redbreast, traditionele Ierse Pot Still (gemaakt van gemoute en ongemoute gerst) minimaal twaalf jaar gelagerd en zorgvuldig gerijpt is in de mooiste eiken vaten, Spaanse oloroso sherry en Amerikaanse bourbon vaten.  Redbreast whiskey won wereldwijd diverse awards, een prima voorbeeld van een klassieke Ierse Whiskey, zacht en vol van smaak.
Kleur: Goudgeel- amber.
Geur:  Specerijen, zwarte bessen, sherry.
Smaak: Zacht iets zoet, noten, kruidigheid en perzik.
Afdronk: Lange en romig volle afdronk.

 

Arran 16 Y.O.

Arran 16 Years Old Single Malt Whisky

In mei 2013 is de eerste release uit een trilogie van Isle of Arran Single Malts verschenen. De Isle of Arran 16 Years Old is de eerste van de drie, de 17 Years Old komt in 2014 uit en de 18 Years Old medio 2015. De Isle of Arran 16 Y.O. is voor 70% gelagerd in Bourbon vaten en 30% in Sherry vaten. Deze Arran is bij voorinschrijving éénmalig en in gelimiteerde oplage verkrijgbaar, om deze unieke single malt te reserveren kunt u contact met ons opnemen.
Knockando

Knockando - Speyside Single Malt Scotch Whisky.

De Knockando distilleerderij ligt aan de rivier de Spey bij de plaats Upper Knockando. De naam Knockandu komt uit het Gaelic en betekent "kleine zwarte heuvel". De distilleerderij werd in 1898 opgericht, na een aantal sluitingen en overname's werd de distilleerderij in 1968 verbouwd en verdwenen de moutvloeren. Diaego is de huidige eigenaar van de Knockando-distilleerderij. Men gebruikt vooral ex bourbonvaten en een klein deel sherryvaten voor de rijping. Het water wat gebruikt wordt komt uit de Cardnach Spring en het koelwater uit de rivier de Spey. Knockandu wordt in tegenstelling tot andere distilleerderijen niet op een vooraf bepaalde leeftijd gebotteld, maar enkel wanneer men vindt dat de juiste mate van rijpheid is bereikt. Het jaar van distilleren is op het etiket vermeld.
Kleur: Donker goud. 
Geur: Geurig, veel fruit, mout en kruidig.
Smaak: Licht, fruitig, hout en iets noten.
Afdronk: Kort, droog, gedroogd fruit, iets rokerig.

 

Jeffersons Rye

Jefferson's Rye 10 Y.O. Kentucky Bourbon

Jefferson's Rye is een in Canada geproduceerde 100% rogge mash whiskey. Het bedrijf van Mclaine & Kyne in Louisville is gespecialiseerd in Premium Bourbons uit heel kleine batches. Rye Whiskey is een straight whiskey zoals Bourbon maar dan met minstens 51% rogge. De andere ingredienten zijn mais en gemoute gerst. Net als bij bourbon worden er voor de rijping nieuwe, geblakerde eikenhouten vaten gebruikt en de rijping duurt minimaal twee jaar.
Kleur: Amber.
Geur: Vol van suiker, kaneel, karamel en nootmuskaat.
Smaak: Subtiel geroosterde granen,  vleugje honing, munt, vanille en caramel.
Afdronk: Niet al te lang met opkomende nootachtige toffee.
Glenkinchie

Glenkinchie, Lowland Single Malt Whisky.

De Glenkinchie Distillery ligt ongeveer 25 kilometer vanaf Edinburgh aan de Kinchie Burn, de beek die ook de naamgever van de distilleerderij is. De geschiedenis van de distilleerderij gaat terug tot 1825 toen het werd opgericht door de broers John en George Rate. De originele naam was Milton Distillery, in 1837 werd de naam gewijzigd in Glenkinchie. In 1969 stopte de distilleerderij met het mouten van eigen graan. Distillatie gebeurt in de grootste ketels van Schotland, de wash still heeft een inhoud van 30.963 liter. Glenkinchie behoort tot de serie Classic Malts of Scotland.
Glenkinchie 12 Years Old: is een typische single malt uit de Lowlands, fris en betrekkelijk licht, met een flair van citroen en gras. Met extra rijping in Amerikaans eiken vaten heeft deze malt een vollere stijl. De eigenschappen van Glenkinchie zijn hierdoor nog rijker maar het essentiële Lowland-karakter blijft hierbij bewaard.
Kleur: Helder goud.
Geur: Licht, mout, citrus fruit, grassig en vanille.
Smaak: Soepel, zacht, gemout graan en fruit.
Afdronk: Licht, droog en kruidig.
Genkinchie  Distillers Edition 1995: wat betreft de kwaliteit gelden Distillers Editions als het visitekaartje van de Master Distiller. Na de standaard rijping op Amerikaans eiken heeft deze Distillers Edition een tweede rijping op Amontillado Sherry casks ondergaan en is als 14 Years Old in 2009 gebotteld.
Kleur: Licht amberkleurig.
Geur: Lichte fruit aroma’s en noten.
Smaak: Fruitig, zacht en zoet, later iets droog.
Afdronk: Medium lang, droog tonen van eikenhout en granen.

 

Arran

Arran 10 Years Old Single Malt Whisky

Single Malt whisky afkomstig van The Isle of Arran, deze jonge distilleerderij werd geopend in 1995 in Lochranza, in het noordwesten van het eiland. De locatie biedt het perfecte water voor de productie van whisky, gereinigd door graniet en verzacht door turf, wanneer het langs de bergen naar beneden stroomt. De zeewind en de heldere berglucht, samen met de warme stroom van de Golfstroom zorgen ervoor dat de Arran Malt Whisky rijpt tot in de perfectie. Arran is een kleine distilleerderij waar op de ouderwetse manier whisky wordt gemaakt in koperen stills en houten gistkuipen zonder computer gestuurde apparatuur. De Arran Single Malt Whisky kwam voor het eerst in 1999 op de markt toen nog zonder leeftijds-aanduiding in 2006 kwam deze 10 jaar oude botteling voor het eerst op de markt. Arran Single Malt wordt niet “chillfiltered”. Chill filtratie wordt gebruikt om de helderheid van de whisky te verbeteren door het verwijderen van de geëmulgeerde oliën die in de fles voor vertroebeling zorgen. Steeds meer distilleerderijen bottelen opnieuw zonder de koude filtratie omdat ze geloven dat er ook veel smaak elementen door deze filtering verwijderd worden. Een niet-chillfiltered botteling is natuurlijker en behoud het oorspronkelijke karakter van de whisky. Dit is  een volle stevige whisky met een zacht, fruitig en boterig karakter. Omdat ongeturfde mout gebruikt wordt heeft Arran niet de typische rooksmaak zoals andere eiland whisky's wel hebben.
Kleur: Goud.tot licht amber.
Geur: Zoetheid van vanille, kruiden,  kiwi, banaan, in harmonie met de mout.
Smaak: een vleugje kaneel met zachte citrus toetsen tegen een achtergrond van zoete eik.
Afdronk: evenwichtige afdronk, over de tong als gouden stroop.
Jameson Reserve
In 1780 legde John Jameson in Dublin de basis voor zijn whiskey distillery die heden ten dage in Midleton gevestigd is. De drievoudige distillatie en de combinatie van pure pot still whiskey maken Jameson uitzonderlijk zacht. De Jameson Reserve serie omvat vier whiskey’s, de Select Reserve, Special Reserve 12 YO, Gold Reserve en de Limited Reserve 18 YO.
Jameson Select Reserve: Small batch is een rijke pot still whiskey en een deel zeldzame grain whiskey gerijpt in op kolen zwart gevlamde vaten. De Jameson masters selecteren zorgvuldig de single malt whiskey’s en een klein deel van de zeldzame grain whiskeys die allen gerijpt zijn op geroosterde sherryvaten en op kolen gevlamde bourbonvaten met als resultaat een rijke smaak waarbij kruiden en exotische vruchten perfect combineren.
Kleur: Goud.
Geur: Volle aroma's, van zoete vruchten zoals nectarine en abrikoos.
Smaak: Vol, fruitige zoetheid van vanille, geroosterd hout en kruiden.
Afdronk: Lange afdronk, fruit, hout en kruiden.
Jameson Gold Reserve: is een whiskey gerijpt op vaten waarbij virgin oak gebruikt wordt wat zorgt voor een complexe smaak. Een mooie blend met een hoog percentage pure potstill whiskey op 3 verschillende soorten vaten gerijpt. De keuze voor virgin oak in combinatie met Bourbon en Oloroso Sheryvaten maakt dat dat deze whiskey een geweldige smaak heeft met tonen van kruidig nieuw hout.
Kleur: Licht goud.
Geur: Zoet en geurig hout.
Smaak: Vol met sappig fruit, noten en vanille zoetigheid gecombineerd met kruiden.
Afdronk: Zeer lang, aangenaame peperige finish.
Glenlivet 1996 The Ultimate

Glenlivet 1996, 15 years old, Single cask Speyside whisky - The Ultimate

Een whisky uitgebracht onder het label van The Ultimate collection, Single cask bottelingen, niet bijgekleurd, zonder koudefiltratie gebotteld op 46% alc. Elke fles vermeld het vatnummer, vattype, data van distilleren en bottelen en het nummer van de fles. De whisky's zijn speciaal geselecteerd door de onafhankelijke bottelaar The Ultimate Whisky Company. Zowel het rijpen als het bottelen van de whisky vindt plaats in Schotland. The Glenlivet wordt sinds 1746 (echter zonder vergunning) al gemaakt. De roem van de hoge kwaliteit verspreidde zich, zelfs koning George IV bleek er in 1822 al naar te vragen! Twee jaar later kreeg de distilleerderij als eerste een vergunning om de whisky legaal te distilleren. Velen probeerden de unieke whisky na te maken en brachten die zelfs ook onder de naam Glenlivet op de markt. Tot 1884 toen eigenaar John Gordon Smith ingreep. Hij liet officieel vastleggen dat alleen hij de single malt met het lidwoord The ervoor mocht gebruiken. Sindsdien heet zijn Glenlivet whisky als enige The Glenlivet. De unieke ligging van deze distilleerderij zorgt voor een delicate en zachte malt whisky die perfect in balans is. In deze botteling is de invloed van het vat duidelijk merkbaar. De smaak van de whisky is meer complex dan de standaard distilleerderij bottelingen, echt bijzonder en echt waar voor uw geld. Genummerde fles van totaal 812 flessen, Gedistilleerd 31-10-1996, Gebotteld 18-05-2012, Vattype: first fill Oloroso sherry butt, Vatnummer: 163413.
Kleur: Roodkoper.
Geur: Appels, rozijnen, honing en zoethout.
Smaak: Fruitig en Sherry iets kruidig met fruit en bosbessen.
Afdronk : Middellang, fruitig karakter, iets van chocolade.
Whisky Smaak / Aroma kaart
Met de Whisky Smaak / Aroma kaart ziet u eenvoudig waar subtiele overeenkomsten en duidelijke verschillen te vinden zijn. De Aromakaart rangschikt single malt whisky langs twee assen. Zo ziet u meteen waar een bepaalde whisky staat qua karakter en eigenschappen. Op de verticale as zijn de whisky’s gerangschikt van Verfijnd naar Rokerig. Op de horizontale as zijn ze gerangschikt van Licht naar Rijk. Het smaak aroma diagram is oorspronkelijk samengesteld door David Broom. Bijgaand vind u een eigen impressie van dit diagram met in het overzicht de bij ons verkrijgbare whisky's vaaak typerend voor de distilleerderij of streek van afkomst . De whisky's zijn ingedeeld zodanig dat de plaats representatief is voor de smaakbeleving van de whisky. Dit is natuurlijk geen absolute wetenschap maar geeft we een goed overzicht van de onderlinge verhouding tussen de verschillende whysky's. (zie ook Whisky Smaak / Aroma kaart als PDF)
Glenmorangie

Glenmorangie The original 10 Y.O. Highland Single Malt

Glenmorangie single malt whisky is gedistilleerd en gebotteld in de gelijknamige distilleerderij bij de plaats Tain in de Highlands van Schotland. De whisky-productie starte hier in 1843 door William Matheson met twee distilleerketels die oorspronkelijk werden gebruikt voor het stoken van gin. Als gevolg van de drooglegging in de V.S. werd de productie gestaakt tussen 1931 en 1936. Een tweede keer tijdens de Tweede Wereldoorlog door een tekort aan gerst en brandstof. Glenmorangie is sinds 2011 in bezit van het Franse bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy. Glenmorangie beschikt heden over over twaalf distilleerketels en produceert 10 miljoen flessen per jaar hiermee hebben zij wereldwijd ongeveer 6 % van de single malt whiskymarkt in handen. De distilleerketels zijn afwijkend door hun zeer lange nek, ze zijn 8 m hoog en daarmee de langste in Schotland deze lengte voor zorgt er voor dat de whisky licht van smaak is. Voor de rijping worden bourbon vaten gebruikt gemaakt van bomen uit hun eigen bos in de Ozark Mountains van de Amerikaanse staat Missouri. Deze vaten worden eerst uitgeleend aan Jack Daniel's en Heaven Hill voor een vier jaar durende opslag van bourbon whisky. De Franse eigenaren zorgden ervoor dat Glenmorangie meer de uitstraling kreeg van een luxemerk. Getuige deze 10 jarige vernieuwde uitgave. Gelnmorangie is een complexe en uitermate florale en fruitige whisky.
Kleur: Lichtgoud.
Geur: Fruitige aroma's van citroen en nectarine.
Smaak: Frisse, evenwichtige smaak met tonen van tiramisu en vanille.
Afdronk: Zeer lange, moutige afdronk.
Dimple

Dimple 15 years

Whiskystoker John Haig produceerde Dimple blended whisky in 1890, momenteel behoort het merk tot de top onder de premium blended whisky’s in de hele wereld. In deze luxe blend wordt een groot gedeelte malt whisky gebruikt die minimaal 15 jaar en vaak nog langer op vat gerijpt hebben waaronder Glenkinchie en Linkwood. The Dimple is voor het eerst in 1893 gebotteld in de bekende driehoekige fles, verpakt in metaaldraad. De draad werd oorspronkelijk eromheen gedaan om te voorkomen dat de kurk eruit zou komen tijdens overzeese export. In 1958 werd op de fles van The Dimple, als eerste ter wereld, patent aangevraagd.
Kleur: Mahonie
Geur: Zachte aroma’s van boter, mout, appel en turf.
Smaak: Licht tot medium body, honing, toffee, kruiden, mout en hints van rook en eikenhout
Afdronk: Hints van pure chocolade.
Royal Lochnagar

Royal Lochnagar 12 Year Old Highland single Malt

De Royal Lochnagar Distillery ligt niet ver van Balmoral Castle in de East Highlands. Royal Lochanar ontleend  zijn naam aan de 1150 meter hoge Lochnagar-berg. James Robertson, vroeg in 1826 een officiele vergunning voor zijn distilleerderij aan, zijn illegale collega's beschouwden dit als verraad en staken zijn distilleerderij in brand. James bouwde echter een nieuwe distilleerderij en noemde deze Lochnagar. In 1841 brandde deze distilleerderij weer af. In 1845 werd op de andere oever een nieuwe distilleerderij de New Lochnagar gebouwd. In 1848 mocht men zich Royal Lochnagar noemen na een bezoek van koningin Victoria en prins Albert, die toen op het nabijgelegen Balmoral Castle logeerden. Een groot deel van de whisky wordt gebruikt voor de blend Vat 69. 
Men laat de whiskyt rijpen op bourbon, sherry  en op refill vaten wat resulteerd in een aromatische malt met tonen van fruit en specerijen.
Kleur: Oud goud.
Geur: Aromatisch, toffee, kruidig fruit en moutig.
Smaak: Medium body, licht honing, Sherry, en graan.
Afdronk: Droog, licht bittertje met zout.
Six Isles

Six Isles Vatted Malt Scotch Whisky

Six Isles; zes single malts in een fles ! De 6 Isles Island Vatted Malt Scotch Whisky is afkomstig van de eilanden Islay, Jura, Skye, Mull, Orkney en Arran, De 6 Isles is een unieke vatted Malt (blend) whisky samengesteld van enkel en alleen single malt whisky's geselecteerd van deze eilanden. Het turfachtige en rokerige karakter van Islay wat in balans is met de zachte heide en honing noten van de Orkney-malts, afgerond door de smaken van de andere vier eilanden.
Vol van smaak op natuurlijke kleur gebotteld,unchill-gefilterd. Fris, rokerige neus met gerst, mooi vette smaak met een lange, kruidige afdronk begeleid door vanille, een meesterlijke balans tussen zoet en droogheid.
Kleur: Licht gele kleur
Geur: Zacht , zoete tonen met citrus, honing, turf, rook en vanille.
Smaak: Licht rokerig, fris, goede balans tussen zoet en turf.
Afdronk: middel tot lang, mout vleugje kruidnagel.
Deanston

Deanston 12 Y.O.  Central Highlands

De gebouwen waarin de distilleerderij gevestigd is, werden vroeger gebruikt voor de verwerking van katoen. Deze zijn zodanig gebouwd dat er een constante temperatuur en vochtigheidsgraad heerst om de katoen in optimale conditie te houden, een prima basis voor productie en lagering van whisky. In de huidige warehouses rijpen naast de Deanston ook de whisky’s van de Tobermory distilleerderij van op het eiland Mull. Na sluiting en verbouwing van de katoenmolen werd in 1966 de distilleerderij geopend. Het water wat men gebruikt komt uit de zalmrivier de Teith bekend om zijn zuivere water.  
De Deanston 12 years old whisky is un-chill-filtered en wordt gebotteld op een alcoholsterkte van 46,3%. De distilleerderij produceerd de whisky met de spreuk “We put everything we are into everything we make”.
Kleur: Goud.
Geur: Lichte tonen van turf, gras, leer en sherry aroma’s.
Smaak: Licht moutig met citus.
Afdronk: Middel,  gras, noten en zoetige hout tonen.
Glen Talloch Pure Malt

Glen Talloch Pure Malt 8 Years Old 

Glen Talloch Pure Malt is wat men vroeger een “vatted malt” noemde samengesteld verschillende single malt  whisky’s. Al deze malts zijn minimaal 8 jaar gelagerd op kleine houten fusten met beroemde namen als Aberfeldy, Pulteney, Knockdhu en Craigellachie. Na lagering, worden ze gemengd om te ‘huwen’ tot een schitterende blende malt. Dat is de reden waarom deze Glen Talloch malt beschikt hierdoor over een complex en rijk aroma. Dit in tegenstelling tot een single malt, waarbij meestal één karakteristiek domineert.
Kleur: Goud-amber.
Geur: Kruidig, turf en eiken.
Smaak: Aroma’s van honing, mout, eiken en fruit.
Afdronk: Stevig, midellang en licht zoetig.
Whisky Bible 2012

Jim Murray’s Whisky Bible 2012

Engelstalige paperback, 384 pagina's met meer dan 4.500 whisky's geproefd, geëvalueerd en beoordeeld. Een uitgebreide gids nu verder uitgebreid en geactualiseerd. De best verkopende gids voor alle soorten whisky, inclusief Schotse single malt, blends, vatted malts, graan, Iers, Bourbon, rogge, Japanse, Canadese, Australische, Europese en vele anderen.
Er wordt kort weergegeven wat je ongeveer kunt verwachten van een whisky wat betreft geur – smaak - afdronk en balans. Het boek is een goede leidraad, niet zaligmakend, immers smaken verschillen en je eigen smaak staat voorop. Opgemaakt zonder afbeeldingen in een klein lettertype.
Glenburgie

Glenburgie 10 Y.O. Speyside, Gordon & MacPhail

Deze 10 jaar oude Glenburgie is niet door de distilleerderij gebotteld, maar wordt door de onafhankelijke bottelaar Gordon and MacPhail op de markt gebracht. De distilleerderij ligt in de Speyside. De distilleerderij is gedateerd in het jaar1829 en heette oorspronkelijk Kilnflat. In 1958 werd een grote verbouwing doorgevoerd en werden er twee Lomond stills bijgeplaatst.(pot stills met in plaats van de hals een soort van platen-koeler).  Deze Lomond stills werden in 1981 weer vervangen door de gebruikelijke pott stills. Deze whisky heeft 10 jaar gerijpt op Refill sherry hogsheads. Water komt uit bronnen bij de distilleerderij op de Burgie Hill.
Kleur: Goudbruin.
Geur: Fruitig, citrus, sherry, toffee, licht rook en zoetige aroma's.
Smaak: Vol rijp fruit, zoet, sherry, hout en peper.
Afdronk: Complex met tonen van sherry, fruit en toffee.
BenRiach Peated

BenRiach Curiositas Peated 10 Y.O. Speyside Single Malt Whisky.

Gelegen in ‘Hartje Speyside’ produceert de BenRiach Distillery whisky van hoge kwaliteit. John Duff opende deze distilleerderij in 1898. De moutvloeren van BenRiach werden ook lange tijd gebruikt om mout te leveren aan de nabijgelegen Longmorn distilleerderij. Benriach single malt werd in 1994 onder eigen etiket op de markt gebracht. In 2002 werd de productie stopgezet en de distilleerderij in de mottenballen gelegd. De productie is in september 2004 weer opgestart na overname van de distilleerderij door een onafhankelijk consortium. Er wordt gebruik gemaakt van zowel geturfde als niet-geturfde gerst. BenRiach is ook bekend om zijn groot assortiment “finished” whisky’s onder aandere in Sherry, Port, verschillende Wijn, Rum en Madeira vaten. Deze peated Benriach whisky is een terugkeer naar de orginele whisky stijl uit de 19e eeuw. Door de vraag in Amerika naar wat lichtere whisky's, veranderden de Speyside distilleerderijen toen het karakter in een minder zware en geturfde whisky.  Deze 10-jarige Curiositas viel meermaals in de prijzen, dit is zowat de enige geturfde Speyside whisky.
Kleur: Amber - Goud
Geur: Turf met honing
Smaak: Vol turf met tonen van fruit en een beetje butterscotch.
Afdronk: Stevige turf aroma's met tonen van zoethout en eik.
Amrut

Amrut Indian Single Malt Whisky 

Amrut, de bekendste whisky uit India is genoemd naar een levenselixir uit de Indiase mythologie, ontstaan uit een gevecht tussen de goden en demonen. De distilleerderij ligt in Bangalore en bestaat al meer dan 60 jaar, opgericht in 1948. Amrut wordt gemaakt van ongeturfde gerst die verbouwd wordt aan de voet van de Himalaya in Punjab. De whisky wordt gemout en gedistilleerd in kleine batches. Gerijpt op 3000 voet boven de zeespiegel onder tropische omstandigheden in Bourbon en nieuwe eiken fusten. Deze whisky heeft diverse prijzen behaald o.a. de “Bronze Aword Malt Maniacs” in 2008 en 2009. De whisky wordt niet gekleurd of chillfilterd, gebotteld op 46% alcoholsterkte. Deze batch nr.27, maart 2011 is in de Whisky bijbel van Jim Murray beoordeeld met de zeer hoge score van 92,5 punten en omschreven als  “Superstar Whisky that give us all a reason to live”
Kleur: Donker goud.
Geur: Bitter zoete balans tussen honing en toffee vanille en mout.
Smaak: Granen, toffe zoetigheid van mout en eik en kruiden.
Afdronk: Lange elegante gelaagde afdronk, droog en zoet met boter karamel op het einde.
Yamazaki

Suntory Yamazaki Single Malt Whisky Japan 10 Years Old.

Japan is de 3de grootste whisky markt in de wereld, Yamazaki is de meest populaire single malt whisky in Japan en hoort wereldwijd bij de 10 meest verkochte single malt whisky’s.
Yamazaki whisky is afkomstig van de oudste whisky distilleerderij in Japan. Shinjiro Torii, de stichter van Suntory en de vader van Japanse whisky, bouwde Japans eerste kleine distilleerderij in de vallei van Yamazak in 1923. Deze locatie, in de buurt van de oude hoofdstad Kyoto biedt zuiver water, zachte temperaturen en een hoge vochtigheid, de ideale omgeving voor de productie van goede whisky.
De distilleerderij is nu eigendom van Suntory die ook de Schotse distilleerderij Bowmore op Islay in bezit heeft.
Voor de rijping van de whisky worden 3 verschillende vaten gebruikt; Amerikaans, Spaans en Japans eikenhout. Deze combinatie geeft de whisky zijn unieke kwaliteit.
De 10 Years old is de lichtere versie met een toets van groene eik en limoen gras en  kruidenthee, een lekkere aperitiefwhisky.
Kleur: Helder goud
Geur: Fruitig, met kruiden, floraal en vanille, vleugje rook.
Smaak: Nootmuskaat, kaneel, romige body, graan en houtaroma’s.
Afdronk: licht hout, vanille, vleugje lavendel.
The Ultimate Fettercairn

The Ultimate, Fettercairn 16 Y.O. 1995 Single cask Highland whisky.

Alle flessen onder het label van The Ultimate collection zijn single cask bottelingen, niet bijgekleurd, zonder koudefiltratie en sinds 2005 gebotteld op 46% alc. Elke fles vermeld het vatnummer, vattype, data van distilleren en bottelen en het nummer van de fles. De whisky's zijn speciaal geselecteerd door de onafhankelijke bottelaar The Ultimate Whisky Company. Zowel het rijpen als het bottelen van de whisky vindt plaats in Schotland.
De Distillery Fettercairn, gebouwd in 1823 was vroeger een boerderij waar als bijverdienste illegale whisky werd gestookt. Na de invoering van het vergunningenstelsel was Fettercairn na The Glenlivet de tweede legale distilleerderij van de Highlands. De naam is afkomstig van die gelijknamige plaats en wordt uitgesproken als "vetterkèrn". In het oude Schots betekent "Cairn" heuvel en "Fetter" heeft de betekenis van hoog niveau. In 1832 werden de stills vervangen door zogenoemde Shand's stills. Deze in onbruik geraakte stills leken veel op de wat bekendere Lomond stills. Het bijzondere van deze stills is, dat ze op de hals met water worden gekoeld. Als de middle cut loopt, laat men koud water over de hals van de spirit still lopen om op die manier de zwaardere alcoholen eerder te doen condenseren en die dan zo als reflux in de still teruglopen. Men krijgt door deze werkwijze een zuiverder spirit. De rijping geschiedt in refill, als ook in bourbon- en sherryvaten.
Fettercairn 1995 16Y.O. 46,0% bourbon barrel nr. 408
Kleur: Medium goud.
Geur: Licht, fris met een hint van nootmuskaat.
Smaak: Droog, iets notigs en toffee.
Afdronk: Medium lang, met noot en iets zoetigs.
Tobermory

Tobermory 10Y.O.  Single Malt,  Mull.

In 1798 werd de distilleerderij opgericht oorspronkelijk onder de naam Ledaig en na  verschillende sluitingen in 1993 weer geopend onder de naam Tobermory. Tobermory is de enige distilleerderij op het eiland Mull en genoemd naar de stad met dezelfde naam. Vertaald uit het Gaelic betekend Tobermory "de Maria bron". Sinds 1996 wordt ook de Ledaig malt hier weer gedistilleerd. De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout. De new spirit wordt gelagerd in de waerehouses van Deanston aan de overkant op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Het karakter van de Tobermory malt is in tegenstelling tot de meeste whisky afkomstig van de eilanden slechts heel licht turfhoudend. De meer geturfde Ledaig whisky wordt in andere stills in dezelfde distilleerderij gestookt..  
Deze 10 years old Tobermory is un-chillfiltered en wordt gebotteld op een alcoholsterkte van 46,3 %
Kleur: Helder goud.
Geur: Rijk, tonen van gras, mout, fruit en siroop.
Smaak: Soepel, fruitige aroma’s  en anijs
Afdronk: Lang en kruidig, hout en daarna licht ziltig.
Clynelish Distillers Edition

Clynelish 1992 Distillers Edition Higland Single Malt Whisky

De Clynelish Distillery is een moderne distilleerderij. Zij opende in 1969 als vervanging van de oude Clynelish Distillery die dateert uit 1819. Deze werd omgedoopt tot Brora distilleerderij, maar werd op haar beurt weer gesloten op 17 maart 1983.
De Clynelish distilleerderij, uitgesproken als "Klein-leesh" ligt bij de plaats Brora (tegenover de Brora distilleerderij) in het noordoosten van Schotland aan de Noordzee kust. Het is de op een na hoogst gelegen distilleerderij op het Schotse vasteland.
Het logo van de distilleerderij is een Schotse wilde kat. In 1968 werd Clynelish vervangen door een nieuwe distilleerderij op een naastgelegen terrein. De huidige whisky’s zijn minder turfachtig dan de Brora en de oudere Clynelish versies.
Deze tweede Distillers Edition  jaargang 1992 is gebotteld in 2007 op een alcoholsterkte van 46%, nadat deze een  tweede rijping op Oloroso Seco Sherry vaten heeft ondergaan. Flescode: Cl-Br: 170-2g,
Kleur: Amber-Goud.
Geur: Rozijnen en gedroogde sinaasappels, na verloop van tijd walnoot.
Smaak: De smaak is zoet iets turf, gedroogd fruit, sultana, cake, boter en nootjes.
Afdronk: Vrij lang kruidig en fruitig.
Speyburn

Speyburn 10 Y.O. Speyside malt Whisky

De wisky afkomstig van de Speyburn distilleerderij is een minder bekende Speyside whisky, de distilleerderij is gebouwd in 1897 aan de rand van Rothes en de afgelopen 100 jaar nauwelijks veranderd. Het zachte turfachtige water wat gebruikt wordt komt van het riviertje de Granty burn. De naam Speyburn is afkomstig van de rivier de Spey. De bouwplek voor de distilleerderij werd gekozen wegens het daar aanwezige bronwater uit de heuvels. Nadeel van de plek was de geringe oppervlakte door het glooiende terrein, er moest in de hoogte worden gebouwd zodat het warehouse in twee etages en de rest in drie etages gebouwd zijn. Speyburn was gesloten van 1930 tot 1934 en gedurende de tweede wereldoorlog. De produktie werd weer opgestart in 1947, er staan zes Wash backs van larikshout en de rijping van de whisky vindt plaats op refill, sherry-en bourbonvaten. In 1992 werd de 10 jaar oude botteling gelanceerd. Winnaar in 2006 van de  World Spirits Competition, San Francisco Gold Medal.
Kleur: Goud, amber.
Geur: Fris met fruitige aroma’s en limoen.
Smaak: Medium body, delicaat, iets kruidig met mout.
Afdronk: Vriendelijk, droog en warm, rokerig karakter.
Millstone

Millstone 10Y.O. Single Malt Whisky Zuidam, Nederland

Zuidam Distillers werd opgericht in 1975 door Fred van Zuidam. In Baarle Nassau bouwde hij er zijn distilleerderij met tweedehands ketels, een afvullijn en wat tanks. Zuidam Distillers is nu een ambachtelijk familiebedrijf met internationale allure. Millstone Nederlandse Single Malt Whisky wordt “met de hand” vervaardigd in deze traditionele distilleerderij. Molenstenen van Nederlandse windmolens vermalen de gemoute gerst langzaam tot meel. Deze traditionele manier veroorzaakt vrijwel geen toename in de temperatuur van het graan en helpt zo de prachtige aroma’s te behouden. Daarna volgt een lange gisting in kleine porties bij een lage temperatuur om deze whisky haar typische fruitige smaken te geven. Millstone Whisky wordt  twee keer gedistilleerd in kleine koperen pot stills. Met deze kleine stills is er een relatief groot contact tussen de alcohol dampen en het koperen oppervlak. Dit contact helpt te voorkomen dat ongewenste stoffen in de whisky aanwezig zijn. Na distillatie volgt de rijping door lagering, o.a. op Jack Daniels Bourbon vaten en Franse eikenhouten vaten.. Op het etiket van deze Millstone vind u het nummer van de fles, uit welk vat de whisky afkomstig is, het  jaar van distillatie en het jaar van de botteling.
Millstone Dutch Single Malt Whisky, 10 Years Old American Oak:
Kleur: Donker goud.
Geur: Perzik, citrus en fruit met eikenhout.
Smaak: Delicaat, kruidig, zacht fruit.
Afdronk: Middellang met tonen van hout en kruiden.
Vat 69

Vat 69 Finest Scotch Whisky

In 1882 is het Schotse merk Vat 69 ontstaan en kent dus een lange historie. Heden ten dage zijn belangrijke markten voor Vat 69: Venezuela, Spanje en Australië. Vat 69 behoort tot de groep blended whisky’s, een blend van voornamelijk graan en een kleiner deel malt Whisky’s.
Vat 69 werd oorspronkelijk in oude Port-flessen. In 1882 produceerde William Sanderson honderd vaten van zijn Blended Whisky waarna hij een panel deskundigen uitnodigde om deze te proeven. Vat 69 kwam als beste uit de test en vanaf toen ging de Blended Whisky van William Sanderson door het leven als VAT 69.
Kleur: Karamel goud.
Geur: Zacht, licht fruitig met iets kruidigs.
Smaak: Zacht, vergelijkbaar met een volle Ierse Whiskey, met iets hout.
Afdronk: plezierig, vluchtig, redelijk snel weg.
Ben Nevis

Ben Nevis, special release 1995, Highland Malt Whisky 15 Y.O.

De Ben Nevis distilleerderij staat in Fort William aan de voet van de hoogste berg van Schotland, de Ben Nevis die 1344 meter hoog is. (Long) John Macdonald bouwde in 1825 de distilleerderij. In 1955 werd een “Coffey still” bijgepaatst waardoor deze distileerderij als een van de weinigen zowel Grain als Malt whisky onder een dak kon maken en dus een single blend op de markt kon brengen. De productie van grain whisky werd in 1971 gestaakt. Door overname's en desinteresse van opvolgers werd de distilleerderij in 1978 tijdelijk gesloten.  In 1989 namen de Japanners van Nikka Whisky de productie van de malt whisky over.
Meest bekend is de Ben Nevis 10 jaar oude botteling. Deze speciale uitgave van Ben Nevis 1995, 15 jaar oud, alcoholgehalte 46 % is een zeer aparte whisky die je niet zo vaak tegen zult komen. 
Een whisky uit de range van de onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor. Elke whisky in de NC2 Single Malts range is in zijn natuurlijke vorm zonder chillfiltration of de toevoeging van kleur gebotteld Niet chillfiltered + Niet gekleurd = NC ². De uitzonderlijke whisky's in de NC2 range vertegenwoordigen single malt Scotch whisky's van uitstekende kwaliteit van de beste Schotse whisky producerende regio's. Deze whisky’s moeten het precieze karakter van de distilleerderij en een overvloed aan geur en smaak hebben. De vaten zijn afzonderlijk geselecteerd door Duncan Taylor, voor het vullen moet de whisky gerijpt zijn op de oorspronkelijke distilleerderijen.
Kleur: Amber-goud.
Geur: Kruidig, fruitig hints van abrikozen.
Smaak: Medium body, notig, kruidig en witte chocolade.
Afdronk: Middellang, het bittertje gaat over in een kruidig zoetje .
Dalwhinnie

Dalwhinnie 15 Year Old Highland Single Malt Whisky

Dalwhinnie is een van de hoogstgelegen distilleerderijen in Schotland, in 1897 opgericht onder de naam Strathspey. Na de oprichting ging de distilleerderij snel failliet en werd de naam gewijzigd werd in Dalwhinnie. Het woord Dalwhinnie is afkomstig van het Gaelisch en betekend ‘ontmoetingsplaats’ van schaapsherders en veedrijvers. Geen enkele andere distilleerderij gebruikt het water van het Lochan an Doire Uaine, Gaelisch voor ‘meer van het groene struikgewas’, gelegen op ruim 600 meter hoogte in de Drumochter Hills. De productie van Dalwhinnie wordt voornamelijk gebruikt in de Black & White whisky.
Dalwhinnie houdt het midden tussen de lieflijke, grazige stijl van de Lowlands en de sobere stevigheid van de Speyside. In de pure aroma's van heidehoning, komt de bergachtige omgeving van de Highlands tot uiting. Zijdezacht met heide, honing en verfijnde specerijen; romig en niet droog. Een single malt met zachtheid en diepte, verkregen door een rijping van 15 jaar.
Kleur: Goud.
Geur: Aromatisch met vlagen van heide en turf.
Smaak : Medium body,  zachte aroma’s van heide, honing, en vanille, gevolgd door citrusfruit en mout.
Afdronk: Lange intense afdronk die zachtjes begint en vervolgens rook, turf en mout.
Clynelish

Clynelish Highland single malt 14 Y.O.   

De Clynelish distilleerderij, uitgesproken als "Klein-leesh" werd gebouwd in 1819 en ligt bij de plaats Brora (tegenover de Brora distilleerderij) in het noordoosten van Schotland aan de Noordzee kust. Het is de op een na hoogst gelegen distilleerderij op het Schotse vasteland. Het water wat gebruikt wordt is afkomstig uit de Clynemilton Burn en wordt deels naar de distilleerderij gevoerd. Het logo van de distilleerderij is een Schotse wilde kat. In 1931 werd de distilleerderij gedwongen te sluiten vanwege de economische crisis. De productie werd hervat in 1938 en werd weer onderbroken van 1941 tot 1945 vanwege beperkingen in de aanvoer van gerst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1968 werd Clynelish, geheel naar het originele ontwerp, vervangen door een nieuwe distilleerderij op een naastgelegen terrein. De oude distilleerderij werd in 1969 gesloten, maar werd in 1975 weer opnieuw geopend en voortgezet onder de naam Brora maar deze is in 1983 weer opnieuw gesloten. De huidige whisky’s zijn minder turfachtig dan de Brora en de oudere Clynelish versies. Clynelish behoort tegenwoordig tot de classic malt range van Diaego. Slechts een klein deel wordt als single malt op de markt gebracht, het overgrote deel van de productie wordt gebruikt in de blend van Johnnie Walker Gold Label.
Kleur: Goud
Geur: Lichte waskaarsen, rokerig kruiden en fruit.
Smaak: Medium tot volle body, aangenaam in de mond, maritiem, tabak.
Afdronk: Wat droog, een beetje zout, en ietsje bitter.
Cutty Sark

Cutty Sark Blended Scotch Whisky

Deze whisky is genoemd naar de snelste klipper (zeilboot) de Cutty Sark. Dit prachtige schip, dat het zeilrecord van Australië naar Engeland op zijn naam heeft, in 69 dagen, staat afgebeeld op het etiket van Cutty Sark Scotch Whisky. Cutty Sark is een toegankelijke blended whisky, in de Verenigde Staten beter bekend dan in Europa waar je puur, 'on the rocks' of in de mix van kunt genieten. De frisse aroma's en zachte vanille smaak, maken deze blend tot een verrassende whisky. Op 20 maart 1923 legden Francis Berry en Hugh Rudd de basis voor Cutty Sark. De naam komt van de 19e eeuwse theeklipper Cutty Sark, toendertijd het snelste zeilschip ter wereld, die gebouwd is aan de Schotse Clyde rivier. De basis van deze whisky blend komt van de Glenrothes distilleerderij in Speyside (Highlands). Deze blended whisky is destijds ontworpen als tegenhanger van de zwaardere grovere blends. Single malt whisky's uit heel Schotland worden gebruikt, iedere malt heeft een eigen aandeel in de blend: Islay zorgt voor 'frisheid', de Highlands voor 'rokerigheid' en de Lowlands voor 'fruitigheid'.
Kleur: Licht matgoud.
Geur: Fris, licht van geur, vanille, eiken en iets rokering.
Smaak: Medium  body, niet scherp met een hint van romige vanille.
Afdronk: Redelijk lang voor een blended whisky.
Belgian Owl

The Belgian Owl,  single malt Spirt

Etienne Bouillon richtte 'The Belgian OwI nog niet zo lang geleden op in 1997. In Grâce-Hollogne bij Luik. Etienne maakt hij de eerste echte Belgische whisky uit de geschiedenis, een echte pure, single malt, een whisky uitsluitend op basis van gemoute gerst uit zijn eigen distilleerderij en van "topkwaliteit"! 'The Belgian Owl' is een prachtige spirit, een distillaat van de beste Belgische moutsoorten uit de Haspengouw. Als symbool voor de distlleerderij staat de uil om twee redenen, de uil staat voor de kennis die Etienne moet hebben om het product te maken en de wijsheid die men moet bezitten om het product te willen drinken. Single Malt Spirit is nog geen whisky, pas na 3 jaar rijping op fust mag spirit whisky genoemd worden. De mout heeft geen contact gehad met turfgeuren, en het distillaat is niet of slechts kort gerijpt in fusten. De destillatie resulteert in een product dat een grote zuiverheid en soepelheid vertoont. Omdat men een product wil aanbieden met een zeer hoge kwaliteit, wordt uitsluitend de middenloop van het tweede distillaat (de zgn. coeur = hart) gebruikt. De Gouden Medaille op een beurs van Brussel in 1997 voor zijn distillaat van pure mout uitsluitend op basis van gemoute gerst, was de eerste grote stap in de mooie geschiedenis van de "Belgian Whisky". The Belgian Pure Malt Spirit wordt na de destillatie met een alcoholgehalte van meer dan 70% alcohol op drinksterkte van 46% teruggebracht.
Kleur: Blank of heel licht goud.
Geur: Aroma's van peer en kers, lelie seringen, met ten slotte ook een beetje appel.
Smaak: Zuiver fruit (peer-appel-kers) met bloemige en lichte moutige tonen.
Afdronk: Terugkerende fruit en bloemige tonen.
Glenrothes

The Glenrothes Speyside single malt, Vintage 1995 

De distilleerderij Glenrothes is gebouwd voor William Grant ten zuiden van de plaats Rothes in de Highlands in 1878. Voor het herstellen van de vaten heeft men een eigen kuiperij. Rondom de distilleerderij liggen oude landerijen van de Brauchhill farm. Op deze landerijen liggen vier bronnen, die eigendom van de distilleerderij zijn. Deze distilleerderij heeft zich sinds de opening in 1879 ontwikkeld tot een van de beste van de Speyside. Op 15 mei 1922 ging er door een brand 700.000 liter whisky verloren, na ontploffing van de vaten stroomde de whisky in de rivier: Burn of Rothes. De spirit stills zijn van een ongebruikelijke grootte met als resultaat dat de whisky zwaarder is in vergelijking met andere speyside malts. De whisky rijpt op een combinatie van Spaans en Amerikaans eiken. Van bepaalde jaargangen wordt als ze de top van haar perfectie hebben bereikt een beperkt aantal vaten geselecteerd die als vintage malt worden gebotteld. Elke fles draagt dan op het etiket de datum van distillatie en datum van botteling, alsmede de handtekening van de "Meesterproever" die aan de vintage zijn goedkeuring hecht.
Deze 16 jaar oude Glenrothes vintage 1995 is gebotteld in 2011, een derde deel is gelagerd in "first fill" Sherry fusten van Amerikaans eiken wat zorgt voor de butterscotch, kruiden en gedroogd fruit, het overige deel komt uit "refill casks" wat zorgt voor de karakterestieke Glenrothes balans en  de komplexe geuren.
Kleur: Medium Goud.
Geur: Floraal, butterscotch en aroma’s van limoenen.
Smaak: Rijk, enigzinds zoet, vol fruit en kruiden.
Afdronk: Middellang met tonen van zoetige vanille en gedroogd fruit.
Knappogue Castle

Knappogue Castle 1995 Single malt Irish Vintage Whiskey

De Amerikaan Mark Andrews is eigenaar van het kasteel van Knappoque, oorspronkelijk in 1467 gebouwd. In 1951 kocht hij whiskey van de Tullamore distelleerderij, die hij liet rijpen op sherry vaten, dit is nu de oudste Ierse whiskey. Toen hij de flessen 36 jaar later in 1987 bottelde gaf hij aan deze whiskey de naam van zijn kasteel, Knappoque, afkomstig uit het Gaelic betekent dit "heuvel van de kus". Zijn zoon heeft deze traditie voortgezet en selecteert nu enkele vaten per jaar om te bottelen. Vrijwel alle single malt whiskey’s worden in Ierland gebruikt voor het blenden van Irish blends. Single malt betekend dat de whisky afkomstig is van één distilleerderij en gedistilleerd wordt in de pot-stills, gebruik makend  van gemoute gerst. Bij Knappoque voegt men er nog een extra dimensie aan toe, de “finish”: Men gebruikt voor het lageren enkel vaten uit één jaar (vintage), hetzelfde jaar waarin de whiskey is gedistilleerd. Per Vintage jaar kunnen smaak en geur dus per botteling verschillen. In 2007 is de 1995-er jaargang gebotteld waarvoor een klein aantal van de beste vaten zijn geselecteerd bij de Bushmillls distilleerderij. Deze jaargang is gerijpt in Bourbon vaten die tot aan de botteling met de grootste zorg zijn behandeld. De opvolger van de 1995-er is inmiddels ook gereed, dit is de 1998-er jaargang die in 2010 is gebotteld.
Kleur: licht goud.
Geur: frisse aroma's, groene appel, vers gemaaid gras, honing en limoen.
Smaak: direkt aanwezig, vol, appel, olieachtig, haver, zoet, vanille en mout.
Afdronk: tamelijk lang, mooi in balans zijnde afdronk met kruidige tonen.
GlenGarioch

Glen-Garioch Higland Single Malt 1797 Founders Reserve

De Glen Garioch distilleerderij is opgericht door Thomas Simpson.  Deze meest oostelijk gelegen distilleerderij van Schtoland ligt ten noordwesten van Aberdeen. Glen Garioch komt uit het oudschots en Glen betekent "dal" en Garioch is de naam van de omgeving. Vertaald is dit dus "Dal van Garioch". De Garioch-vallei is heel vruchtbaar en de ideale plek voor een distilleerderij vanwege de  rijke voorraad gerst. De whisky heeft een unieke Highland-huisstijl van honing, heide en een lichte kruidigheid.
De distilleerderij werd na diverse overname’s en een sluiting in 1996 weer in 1997 heropend. De wash still en de twee spirit stills worden met stoom verhit. Tot aan de sluiting in 1996 produceerde men zelf mout op eigen moutvloeren. De Founders reserve is een hernieuwde uitgave waarin een ode gebracht wordt aan de oorspronkelijke traditie en manier van werken, zonder koude filtering en gebotteld op een alcoholsterkte van 46%.
 
Kleur: goud.
Geur: aangename zoete tonen van vanille, butterscotch  en fruit.
Smaak: eerst wat drogend, mondvullend en intens, dan wat zoetige aroma's .
Afdronk: verwarmend, zoetige en fruitige (groene appelschillen en citrus) tonen, heel licht turf.
Strathisla

Strathisla, 12 Years Old Speyside Single Malt Whisky

De Strathisla distilleerderij dateert van 1786 en is daarmee de oudste nog steeds in productie zijnde distilleerderij van de Highlands. Strathisla betekent bedding, van de rivier de Islay, die dwars door het stadje Keith stroomt.
De Strathisla distilleerderij wordt ook wel de 'Home of Chivas' genoemd, zij is in 1950 aangekocht door Chivas Brothers en vormt sindsdien het hart van iedere fles Chivas Regal. Strathisla geeft aan de blend een volle, naar noten neigende zoetheid en subtiele aroma’s van wilde bloemen. Strathisla is met zijn twee pagode daken de meest gefotografeerde distilleerderij uit Schotland.
Strathisla is een typische Speyside Whisky, waarvan een groot deel rijpt op ex-sherryvaten, alleen verkrijgbaar als twaalf jaar oude variant.
Kleur: amber, diepgoud.
Geur: gedroogd gras, fruit zoals pruimen en abrikozen.
Smaak: krachtig, complex, droog, noten met een vleugje turf.
Afdronk: soepel, lang en overvloedig.
Paddy

Paddy Irish Whiskey

Paddy Whiskey is een Ierse whisky die sinds 1779 wordt geproduceerd. Om te voorkomen dat de whiskey heimelijk zou worden aangelengd met water, waardoor de kwaliteit zou dalen, besloot de Cork Distilleries Company als één van de eerste om de whiskey te bottelen.  
De naam Paddy is afgeleid van Patrick J. O’ Flaherty, die in 1882 als vertegenwoordiger in dienst trad van de Cork Distilleries Company. Door zijn inzet werden de whiskey’s van deze distilleerderij overal in Ierland verkrijgbaar. In de volksmond veranderde zijn naam al snel in die van Paddy. Als eerbetoon vernoemden de Cork Distilleries in 1912 hun whiskey dan ook Paddy.
Paddy Whiskey wordt drie keer gedistilleerd en gerijpt in eiken vaten gedurende maximaal zeven jaar. Paddy bevat een hoog percentage aan malt whiskey, is stevig robuust met frisse tonen van noten, honing, vanille en licht geurend hout.
Kleur: Licht graan
Geur: Graan en hard fruit
Smaak: Moutig, boventoon van gerst, zoet randje
Afdronk: Zacht en delicaat
Glenfiddich

Glenfiddich Speyside Single Malt Whisky

 William Grant besloot ooit om de ‘beste whisky van de vallei’ te maken. Op eerste kerstdag in 1887 stroomde de eerste Glenfiddich uit de distilleerketels. De distilleerderij in de Glen van de rivier Fiddich, Keltisch voor “Vallei van het Hert” is een adembenemend mooie plek midden in de Schotse Hooglanden.  Glenfiddich is sinds 1886, toen William Grant begon maar weinig veranderd. Kenmerkend was wel het zuivere water van de bron Robbie Dhu. Glenfiddich is gebotteld in de karakteristieke driehoekige fles en verkrijgbaar in maar liefst 180 landen ter wereld en vele malen bekroond.
De Glenfiddich 12 Years Old  is minimaal twaalf jaar gerijpt op vaten van Amerikaans en Europees eikenhout en  De kwaliteit van de vaten is uitzonderlijk want ze worden een voor een onderhouden door een ervaren team van coopers (kuipers), waardoor de whisky complexe en elegant afgeronde smaken ontwikkelt met vleugjes frisse peer en subtiel eikenhout.
Kleur: licht goudgeel
Geur: fris en fruitig met een vleugje peer
Smaak: rijke fruitsmaken, hout en een vleugje turf
Afronk: lang, zacht en rond.
Glenfiddich 15 Years Old : Het rijpingsproces, het Glenfiddich Solera systeem  is uniek binnen de Schotse whisky distilleerderijen. De vijftien jaar oude malt whisky is tot in perfectie gerijpt in drie verschillende eikenhouten vaten: sherryvaten, traditionele bourbonvaten en vaten van nieuw eiken. Daarna wordt de whisky overgeheveld in een zeer groot, houten vat van 32.000 liter - het zogenaamde Solera vat - dat altijd tenminste halfvol blijft. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van de whisky. Het proces eindigt met een korte rijpingsperiode in kleinere vaten  zodat de whisky’s kunnen samensmelten tot een perfect uitgebalanceerd geheel (marrying).
Kleur: helder goud
Geur: vol en geurig met fijne honing en vanille-accenten
Smaak: zacht, met een diepe smaak van fruit, kruiden en eikenhout.
Afronk: zeer lange, warme afdronk met een zoete kruidigheid
Laphroaig

Laphroaig 10 YO Islay single malt Whisky

De distilleerderij van Laphroaig (uitgesproken als "La-Froig") ligt op het zuidelijkste punt van  het eiland Islay. Laphroaig is de naam van een baai en is een Keltisch woord dat "de prachtige uitholling bij de brede baai" betekent. In deze uitholling bevindt zich de distilleerderij die is opgericht omstreeks 1800 en officieel geregistreerd is in 1815.
Laphroaig is een typerende Islay Whisky, geen andere Islay Whisky bevat zo nadrukkelijk de indringende smaak en geur als Laphroaig. Laphroaig is bestemd voor de echte whiskykenner die van pit houdt. Het puur drinken van deze whisky is een ware belevenis. Deze malt wordt ook gebruikt in de blends; Long John, Teachers en Ballantines.
Kleur: vol goud.
Geur: mild rokerig, turf, zeewier, jodium, ziltig.
Smaak: medicinaal, vol, rokerig en doordringend.
Afdronk: krachtige aroma's van turf en zeewier.
Jack Daniels

Jack Daniel's American Tennessee Whiskey.

De Jack Daniel Distillery kreeg haar vergunning in 1866, en werd daardoor de oudste geregistreerde stokerij in de Verenigde Staten. Water vormt samen met de granen het beslag dat we 'mash' noemen. Het traditionele 'sour mash process' maakt vervolgens de uiteindelijke Jack Daniel's. Daarbij staat 'sour' voor het gistingsproces waarbij een deel van de reeds gebruikte mash van de vorige dag wordt toegevoegd aan het nieuwe beslag. Het resultaat 'stillers beer', wordt gedistilleerd. Zou Jack Daniel's na distillatie meteen worden gerijpt, dan ontstaat een Bourbon. Dit is echter niet het geval. Jack Daniel's wordt na distllatie verzacht door middel van filtering door houtskool en daarna gerijpt in eikenhouten vaten. Dit hele proces maakt dat Jack Daniel's geen bourbon, maar een Tennessee whiskey is. Een optimale kwaliteit wordt bereikt na een rijpingsproces van vier tot zes jaar. Amerikaanse whiskey onderscheidt zich van bijvoorbeeld Schotse malt whisky door maïs als hoofdbestanddeel te gebruiken in plaats van gerst.

Jack Daniel’s: Old No.7, is het meest verkocht en heeft de droge, aromatische lichtheid die Tennessee-whiskey's zo verschillend maakt.
Kleur: Amber.
Geur: Caramel, vanille, drop en toffee.
Smaak: Zoet, eik, gestoofde appel met en caramel.
Afdronk: Droge afdronk.
Jack Daniel's: Gentleman Jack: Twee keer over houtskool gefilterd, een keer voor en een keer na de lagering, in de smaak wat milder en zoeter dan de Old No.7.
Kleur: Licht Amber
Geur: Caramel, fruitig, bessen en mandarijnen..
Smaak: Delicaat, fruit en caramel.
Afdronk: Licht rook en bessen
Jim Beam

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Jim Beam is ‘s werelds meest verkochte bourbon. Bourbon is Amerikaanse whiskey geproduceerd volgens hetzelfde proces als Schotse whisky. De grondstoffen en details van het productieproces zijn echter afwijkend. Bourbon whiskey moet minimaal 51% maïs bevatten. Daarnaast mag het worden gedistilleerd tot maximaal 80% alcohol en moet het worden gebotteld op een alcoholpercentage van minimaal 40%.
De rijping van Bourbon geschiedt minimaal 2 jaar. Bij Jim Beam rijpt bourbon minstens 4 jaar. Men spreekt van Straight Bourbon Whiskey indien de rijping langer is dan 2 jaar. Alleen bourbon uit Kentucky mag bourbon heten.  Sinds 1795 is er niets meer gewijzigd aan het recept en aan de distillatiemethode.
Jim Beam White heeft een vol gouden kleur. De smaak geeft een tintelend mondgevoel met kruidige toetsen, zacht en licht, zoethout, karamel, fruitig. De afdronk is kort, maar evolueert naar exotisch fruit en is iets rokerig naar het einde
Jim Beam Black is een uitbreiding van de premium kwaliteitslijn. Jim Beam Black heeft een zachte, volle en rijke smaak, die kan worden herkend als een krachtige bourbon van hoge kwaliteit. Jim Beam Black heeft acht jaar gerijpt op nieuwe geschroeide Amerikaanse eikenhouten vaten.
Bushmills

Bushmills Irish Whiskey

In Bushmills is de Old Bushmills Distillery gevestigd die haar vergunnning in 1608 kreeg en daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld is. Tot op de dag van vandaag staan Ierse whiskeys bekend om hun rijke, zachte smaak. Bushmills produceert naast grain whiskeys ook malt whiskeys. Het resultaat is een nog zachtere whiskey met een rijke smaak. De pot stills zijn bij Bushmills kleiner dan gebruikelijk. Dit betekent wel minder productie per keer maar wel meer rijkheid van geuren en aroma’s. Bushmills maakt voor de rijping gebruik van vaten die eerder voor het gebruik van Sherry en Bourbon gediend hebben. Na gebruik worden deze verscheept naar Ierland en gevuld met Bushmills. Kristalhelder water wordt gecombineerd met ongeturfde mout om er een whiskey van te maken zonder de scherpe rooksmaak die andere single malts kenmerkt. De whiskey wordt drie maal gedistilleerd, dat is het verschil met Scotch Malt Whisky die over het algemeen tweemaal wordt gedistilleerd. De whiskey rijpt vervolgens nog jaren op bourbon- en sherryvaten. Een aantrekkelijke whiskey voor hen die graag een Irish whiskey drinken die representatief is voor Ierland.
Bushmills Original is een blend van grain whisky, die minstens vijf jaar op Amerikaans eiken gerijpt heeft, en Irish Single Malt whiskey. De whiskey is vriendelijk, warm en vertrouwd van smaak. De smaak is mede bepaald door de maltwhiskey waarmee deze Bushmills Original wordt geblend.
Kleur: Licht goud.
Geur: Lichtkruidig aroma met lichte tonen van vanille en crême brûlée.
Smaak: Aangenaam, vers fruit tonen met lichte honing zoete aroma’s.
Afdronk: Pittig en toch zacht met kruidige tonen.
Black Bush is een fameuze blend die bijna volledig bestaat uit single malts. Het is een rijke donkere blend met een volle body, aroma met kruidige en notige zoete sherry tonen. Een complex en goed gearomatiseerde whiskey, iets zoet.
Kleur: Goud
Geur: Kruidig en zoete sherry tonen
Smaak: Volle body, kruidig met notige en zoete sherry tonen
Afdronk: Een zeer zachte afdronk
Connemara

Connemara Irish Peated Single Malt.

Connemara, gelegen in het westen van Ierland, is de enige over turf gestookte Ierse Single Malt whiskey, deze wordt vervaardigd in de Cooley Distillery. Door het gebruik van turf tijdens het eesten (het drogen van de gemoute gerst), in tegenstelling tot de andere Ierse whiskeys, heeft Connemara Whiskey veel weg van Schotse whisky. De rook die opstijgt langs de gemoute gerst tijdens het droogproces geeft de whiskey de bijzondere turfachtige smaak en geur. Samen met de traditionele distilleermethode, twee maal gedistilleerd in plaats van de drie keer distillatie, zoals gebruikelijk in Ierland, in combinatie met de natuurlijke ingrediënten en langdurige rijping op eiken vaten, maken de whiskey uniek in Ierland. Voor het mouten gebruikt men fris, helder bronwater. Dit zuivere water en het gebruik van de pot still en ook het lange rijpen op vaten geven aan Connemara single malt het bijzondere karakter.
Kleur: Goud bruin.
Geur: Rook, turf zijn in balans met heide, honing en eikenhout.
Smaak: Zacht en een honingzoetje
Afdronk: Complex intens met mout, fruit, vanille- en eikentonen.
Edradour

Edradour Highland 10 YO Malt Whisky

De kleinste distilleerderij van Schotland maakt een van de grootste whisky's. Waar de naam Edradour precies vandaan komt of wat het betekent is niet precies bekend, wat het meest voor de hand ligt, is dat Edradour ‘tussen twee wateren liggend’ zou betekenen. Een andere versie is dat Edradour een verbastering zou zijn van ‘Edred dobhar’, Gaelic voor ‘the stream of King Edred’. De Edradour distilleerderij ligt vlakbij het plaatsje Pitlochry, De naam Edradour werd voor het eerst gebruikt in 1837 en behoort aan een distilleerderij met de naam Glenforres die opgericht is in 1825 door lokale boeren. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is nauwelijks iets veranderd. Er staat één wash still en één spirit still en een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. Voor de rijping van de malt worden alleen sherryvaten gebruikt. Drie vakbekwame mensen produceren per week twaalf vaten whisky, per jaar een hoeveelheid die een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook "The hand made malt" genoemd. Voor de bereiding van de malt gebruikt men het water uit een ondergrondse bron, die de naam Moulin draagt. Uit de Edradour burn, die voor het stillhouse langs stroomt, pompt men het koelwater.Tot 1986 werd Edradour niet als single malt op de markt gebracht. Hij werd vooral gebruikt in de blended whiskies van Campbell's. De geur en de smaak van Edradour zijn zo karakteristiek wat maakt dat een liefhebber deze direkt kan herkennen. Een mix van peper en mint overwinnen eerst de neus en dan de mond. Een malt voor elke gelegenheid.
De kleur: Donkergoud.
Smaak: Mild, zacht, enigszins moutachtig met een verfrissende mint noot
Geur: Zoet, verfijnd en een vleugje turf.
Afronk: Soepel, bloemig met hints van drop.
The Glenlivet Nadurra

The Glenlivet Nadurra 16 YO Speyside Malt Whisky.

Nàdurra, Keltisch voor ‘natuurlijk" is gemaakt volgens principes uit de 19e eeuw. Gebotteld op Cask Strength, (vatsterkte) waardoor het alcohol percentage van circa 54 procent per batch kan verschillen. Omdat deze whisky niet koud gefilterd is en door het gebruik van alleen first-fill Bourbon (americain oak casks) geeft deze Full body whisky zeer frisse aroma's van citrus en groene appelen. Kruidig met een stevige volle afdronk.
Kleur: Helder goud
Geur: Veel fris fruit met een combinatie van bloemen en kruiden
Smaak: Vol, zijdezacht met zoetigheid van fruit, honing en bloemen
Afdronk: Zeer lang, licht droog noten en tonen zoethout
The Famous Grouse

The Famous Grouse Finest Blended Scotch Whisky

Famous Grouse is genoemd naar de nationale jachtvogel, de "korhoen". De eerste fles Famous Grouse werd in 1896 geproduceerd. Famous Grouse is het meest verkochte merk whisky in Schotland. De betere malts worden gebruikt voor de blend van Famous Grouse. Twee van de bekendste malts die voor de blends gebruikt worden zijn The Macallan en Highland Park. Na het blenden wordt de whisky nog eens 6 maanden extra op vaten gelegd zodat er een zachtere blend ontstaat. Dit proces wordt ook wel "marriage" genoemd.
Naast The Famous Grouse blended whisky is er ook een Vatted malt, een blend van uitsluitend 12 jaar oude malts op de markt. Ook een Portwood FinishSnow Grouse en Black Grouse zijn verkrijgbaar.
The Black Grouse is in Nederland in 2009 uitgeroepen tot “Beste Blended Whisky” van 2009 door de Dutch Whisky Awards. Van smaak lijkt het rookachtige eerst wat te overheersen. De zachte en zoete smaak omvat ook cacao en specerijen. De afdronk is lang, licht rokerig, aromatisch en zacht met terugkerende tonen van eikenhout.
Lagavulin

Lagavulin 16 Years Old Islay Single Malt Whisky.

De naam Lagavulin komt uit het Gaelic van "Laggan Mhouillin" en betekent : het ondiepe dal waar de molen staat. Lagavulin is in 1816 ontstaan uit twee distilleerderijen en ligt aan de baai in Port Ellen, in het zuidoosten van het eiland Islay naast de Laphroaig distilleerderij.
Lagavulin is met zijn 16 jaar een grootse malt van Islay en heeft alles in zich wat dit eiland zo beroemd heeft gemaakt: turf, zeewier, hout, fruit en bovenal complexiteit. De Whisky van de Lagavulin distilleerderij wordt ook gebruikt in de blend van de White Horse whisky.
Whiskykenners hebben ter gelegenheid van het International Whisky Festival in Leiden de Lagavulin 16 years verkozen tot "The Best Single Malt Whisky Peated of 2009". De single malt is droog, met een stevige body. Eerst zoet en draaiend naar donkere rook (kolen) aan het eind. Typerend voor Islay malts is de subtiel zilte smaak.
Kleur: Goud-amber
Geur: Intens zilt, was, groene planten en peper
Smaak: Warm en complex, turf, hout en zilt
Afdronk: lang, turf, kruiden en zeewier.
Ardberg

Ardberg Islay 10 Years Old Single Malt Whisky

Ardbeg is een van de distilleerderijen aan de zuidkust van het eiland Islay. Het mout van Ardbeg behoord tot het meest turfhoudende van Schotland met een phenolgehalte van 50 PPM. Ardbeg heeft een tumultueuse geschiedenis en is dan ook meerdere keren een tijd gesloten geweest. De laatste keer was in 1996, maar al in 1997 ging deze distilleerderij weer open. De oorsprong van de distilleerderij is terug te voeren naar het jaar 1794. Ardbeg bottelt zijn whisky's vaak op een hoger alcoholpercentage dan het verplichte minimum van 40%. Veel bottelingen worden ook niet koud gefilterd. Deze maatregelen zorgen voor een whisky met een volle smaak. Typisch voor een Ardbeg-whisky is altijd de rokerige en turfachtige smaak, maar ook een medicinale toon.
Bijzonder gewaardeerd in de Ten Years Old is dat de turf weliswaar duidelijk aanwezig, maar niet overheersend is in de smaak. De natuurlijke zoetheid dringt subtiel binnen en zorgt samen met de rokerigheid voor een juiste balans. Alle Islay Malts worden als zeer speciaal gezien. Ardbeg echter heeft met haar Ten Years Old een dusdanige harmonie weten te creeëren die zowel door echte "Peat Freaks" en whisky liefhebbers hoog gewaardeerd wordt.
Kleur: Licht goud
Geur: Zoetige verleidelijke mix van toffee en chocolade en kaneel.
Smaak: Een zoetheid die wordt opgevolgd door diepe turf, noot en lichte kruiden.
Afdronk: Een rokerige zoetige smaak, turf met een zoetig karakter van gemoute granen.
Grants

Grant's Scotch Blended Whisky

In 1887 distilleerde William Grant zijn eerste whisky. In de distilleerderij wordt nog steeds gewerkt op traditionele wijze. De Grant's Family Reserve heeft terecht een wereldwijde reputatie verworven. De voortreffelijke kwaliteit, die al jaren constant is gebleven, schuilt voor een belangrijk deel in de unieke samenstelling.
In de Lowlands stookt de distilleerderij van William Grant & Sons, in haar patent-stills van gemoute en ongemoute gerst, tarwe en andere graansoorten een milde Grain whisky. Deze Grain whisky wordt minimaal drie jaar, en vaak veel langer, gelagerd op eikenhouten vaten alvorens hieraan meer dan vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde Malt whisky's toe te voegen die de kenmerkende zachte en milde smaak en geur van Grant's Family Reserve bepalen.
Bekende distilleerderijen die Malt whisky's leveren voor het "blenden" zijn onder andere Glenfiddich en The Balvenie, die ook tot het William Grant's concern behoren. Er volgt een periode van minimaal een half jaar waarin door William Grant & Sons aan de Grain whisky en verschillende Malt whisky's de tijd wordt gegeven zich volledig te vermengen, het zogenaamde "huwen".
De smaak van de Grant's Family Reserve is zeer zacht. Gebotteld in de driehoekige fles die karakteristiek is voor de Grants whisky’s. Elegante iets zoete zachte smaak met de kenmerken van de Lowlands whisky's die de blend van Grant's verrijkt hebben met in de afdronk fruitigheid en lichte sherryachtige zoetheid.
Tomintoul

Tomintoul Highland Malt Speyside

Tomintoul ligt in het centrum van de Highlands in Speyside, het hart van de whiskyproductie. De whisky’s zijn er elegant en complex, met een verfijnde rokerigheid. Tomintoul, uitgesproken als Tom-in-'t-Owl, is het hoogstgelegen dorp ( 350 m) in Schotland. Het dorp dient ook als basiskamp voor bergbeklimmers. Vlakbij het dorp liggen de uitlopers van de Cairgorm mountains, de Cromdale en de Ladder Hills. De distillleerderij Tomintoul ligt een paar kilometer van het dorp vandaan aan de rand van het bos, vlakbij Avon in de gemeente Glenlivet. De wildernis om de distilleerderij contrasteert met de delicate malts uit dit district. De naam komt uit het Gaelic en betekent "heuvel in de vallei". Tomintoul was in 1995 de derde nieuw gebouwde distilleerderij van de 20e eeuw in Schotland. Voor de rijping van de new spirit worden er bijna uitsluitend refill vaten gebruikt en maar een beperkt aantal bourbon vaten. Uit de waterbron Ballantuan genaamd, haalt men het water om te brouwen. Ondanks de ruigheid van de omgeving zijn de Livet malts elegant van karakter en Tomintoul is daar een voorbeeld van. Van de totale productie van Tomintoul wordt slechts een paar procent als malt gebotteld. De rest wordt gebruikt voor de blended whisky's.
Tomintoul 10 Years: Traditioneel gezien is Tomintoul de lichtste malt uit het gebied.
Kleur: Licht amber.
Geur: Delicaat, wat zoet en toffee met tonen van kaneel en gemixte kruiden.
Smaak: Elegant, zacht en licht zoetig.
Afdronk: Lang aanhoudend.
Tomintoul 16 Years: Deze16 jaar oude malt heeft een bruisende fruitigheid.
Kleur: Licht amber.
Geur: Zacht, lichte moutig, subtiel rokerig met tonen van nougat, citroen en rozijnen.
Smaak: Rond en zacht, lichte zoete tonen en iets rokerig, aroma's van citrus en nougat.
Afdronk: Elegant, verfrissend, toffee met de zoete tonen van het hout.

 

Whisky Smaak / Aroma kaart
Met de Whisky Smaak / Aroma kaart ziet u eenvoudig waar subtiele overeenkomsten en duidelijke verschillen te vinden zijn. De Aromakaart rangschikt single malts langs twee assen. Zo ziet u meteen waar een bepaalde whisky staat qua karakter en eigenschappen.
Op de verticale as zijn de whisky’s gerangschikt van Verfijnd naar Rokerig.
Op de horizontale as zijn ze gerangschikt van Licht naar Rijk.
Het smaak aroma diagram, is samengesteld en ondersteund door David Broom in samenwerking met Diageo Scotland Limited.
Het smaak aroma diagram bevat 41 malt whisky merken waarvan een aantal eigendom dan wel een handelsmerk is van Diageo.
Caol Ila

Caol Ila Islay Single Malt Schotch whisky

Caol Ila is de Gaelische naam voor Baai van Islay, die Islay scheidt van het eiland Jura, gelegen bij de Schotse westkust. Caol Ila is ook de naam van de distilleerderij op het eiland Islay. Het dorpje Caol Ila is gebouwd door de oprichter van Caol Ila, Hector Henderson voor de werknemers van de distilleerderij in het jaar 1846. Caol Ila, uitgesproken als "kool iela" komt uit het Gaelic en betekent "Sound of Islay". Caol Ila staat goed verborgen in een inham vlakbij Port Askaig op Islay. Vanuit het Stillhouse met zijn grote ramen is het uitzicht over de baai adembenemend. De single malts van Caol Ila zijn schaars. Na sluitingen en overname's werd de distilleerderij in 1970, op het warehouse na, geheel afgebroken en in een aantal jaren weer opgebouwd. In de distilleerderij staan nu drie wash stills en drie spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De acht washbacks zijn van larikshout. Het rijpen van de new spirit gebeurt bijna uitsluitend op refill vaten. Er liggen ook wel nieuwe sherryvaten in het warehouse. Het brouwwater komt uit een meertje Loch nam Ban geheten. Het meertje wordt gevoed door regenwater en gaat via een pijpleiding naar de distilleerderij.
Caol Ila 12 Year Old heeft de kleur van licht stro en een verfijnde smakenbalans. De pure, aantrekkelijke neus heeft iets weg van citrusfruit met een klein rookwolkje. Stevig en zacht, begint zoetig en gaat vervolgens over in een aromatische rokerigheid en een zoet-rokerige, lange afdronk. Een aanrader voor de liefhebber van een uitgesproken Islay malt.
Kleur: Strogeel.
Geur: Kampvuur, turf, olie-achtig, gras.
Smaak: krachtig, rokerig, turf, medicinaal,
Afdronk: Eenl ange en warme afdronk.
 
Caol Ila 18 Years Old, rijjping geeft deze warme, amberkleurige Caol Ila een gouden kleur en complexiteit. Hij begint rokerig-zoet in de neus en drinkt vervolgens zacht, waarbij hij zijn zoete maar ook zurige karakter prijsgeeft. De lange, doorleefde afdronk roept een smeulend strandvuur in de verte op.
Kleur: Amber-Goudgeel.
Geur: Fruitig, licht turf, amandel en vanille.
Smaak: Vol, zacht, iets zoetig, wat rook en een mooie lange afdronk.
Afdronk: Lang en zacht met tonen van turf en rook.
Highland Park

Highland Park Islands Single Malt

Highland Park is de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland opgericht in 1798, gelegen op de Orkney eilanden gebotteld in de gelijknamige distilleerderij in Kirkwall. De naam refereert niet zo zeer aan The Highlands (Schotse Hooglanden), als wel aan het feit dat de distilleerderij werd gebouwd op een hoger gelegen gebied. Highland Park Single Malt dankt zijn unieke smaak aan het gebruik van lokale turf gemengd met heide. Bovendien is dit een van de weinige distilleerderijen die zijn eigen gerst mout door middel van de traditionele “floor malting” methode. Zo ontstaat een prachtige diepgouden whisky met een typerende en zachte smaak. Highland Park wordt ook wel de beste all-round whisky genoemd in de wereld van malt whisky. Highland Park wordt ook gebruikt in de blend The Famous Grouse. De rijping gebeurt in eiken vaten uit Spanje waarin sherry werd gerijpt.
Highland Park 12 years old:
Kleur: helder amber.
Geur: honing en turf.
Smaak: rokerige zoetheid gelagerd met heide-, mout-, en honingtonen.
Afdronk: licht gerookt.
Highland Park 18 years old:
Kleur: donker goud.
Geur: rijk eiken, aromatisch, gerookt.
Smaak: honing en turf.
Afdronk: een lange afdronk met tonen van noten en sherry.
Jameson
 Jameson is een Ierse whiskey, het bedrijf werd in 1780 in Dublin opgericht door John Jameson. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Dit is vooral te danken aan de extreem zachte smaak, welke zijn oorsprong vindt in de productiemethode van driemaal distilleren en het niet gebruiken van turf. Door de zachte smaak is Jameson toegankelijk voor iedere whiskeydrinker.
Naast de “standaard”en de 12 years old is er ook de Jameson 18 Years Old Master Selection verkrijgbaar. Dit is een voorbeeld van de Jameson traditie om whiskey te laten rijpen in sherry vaten. De whiskey voor de Master Selection wordt door de Master Blender zelf zorgvuldig uitgezocht uit een selectie van whiskey's, die minimaal 18 jaar op deze oloroso-sherry vaten hebben gerijpt.
De whiskey uit deze zorgvuldig geselecteerde vaten wordt samengebracht om verder te rijpen op kleine Amerikaanse Bourbon vaten. Deze rijping voegt extra rijpheid en complexiteit toe. Rijk, complex en uniek. Om deze zeldzaamheid en waarde te benadrukken is iedere fles voorzien van een individueel nummer.
Kleur: donker goud.
Geur: gerijpte sherry, noten, licht houtachtig en toffee.
Smaak: opvallend zacht, complex, toffee, vleugje hout, leer en vanille.
Afdronk: lang, hout, kruiden en toffee.
Auchentoshan

Auchentoshan Lowland Malt Whisky

Ten noordwesten van de stad Glasgow tussen de Kilpatrick heuvels en de rivier de Clyde, vinden we de meer dan 200 jaar oude distilleerderij van Auchentoshan. Niet voor niets heet deze whisky Auchentoshan, Keltisch voor 'hoek van het veld'. De whisky wordt gemaakt op de grens van Highlands en Lowlands. Maar ook kwalitatief hebben we hier te maken met een Lowland die uit de schaduw van de grote Highlands is getreden en zich gewaardeerd. De distilleerderij werd gebouwd omstreeks 1823, zij is bekend om zijn unieke distilleermethode, waarbij de whisky niet twee maar drie keer wordt gedistilleerd. Dat gebeurt nergens anders in Schotland! Het verhaal gaat dat de distilleerderij ooit werd gesticht door Ieren die hun land ontvlucht waren en de Ierse methode ook in Schotland toepaste. In Ierland is namelijk het drievoudige distillatieproces gangbaar. Driemaal distilleren betekent ook dat de whisky een zeer zacht en verfijnd karakter krijgt. In 1984 kwam de distilleerderij in handen van Morrison Bowmore Distillers die de distilleerderij moderniseerde, maar daarbij het unieke productieproces onaangetast liet.
Auchentoschan 12 Years: Deze Auchentoshan is een duidelijke Lowland whisky, licht en fris, gerijpt in bourbon vaten.
Kleur: Een mooie warme amber kleur.
Geur: De geur geeft citrus en rozijnen en is fris.
Smaak: Fleurig met een vleugje citroen en eik en verder zacht en iets zoet.
Afdronk: rond, kort notig.
Auchentoshan Three Wood: De 'Three Wood' is een unieke whisky. Deze whisky wordt gerijpt op drie verschillende soorten vaten: Amerikaanse Bourbon, Spaanse Olorosso sherry en Pedro Ximenez sherry. Hierdoor ontstaat een complexe whisky met formidabele karamel- en sherryaroma's.
Kleur: oud goud.
Geur: bloemig, groene appel, rozijnen, fruit en hazelnoot, aroma's van kaneel en lemon.
Smaak: fruit en siroop, hazelnoot met kaneel en een zoetheid van butterscotch.
Afdronk: intens frisse en fruitige afdronk met de zoetigheid van het hout.
Talisker

 Talisker Single Malt, Isle of Skye 

Op de afgelegen met zeewier overgroeide westkust van Isle of Skye ligt de distilleerderij Talisker. Pas sinds enkele jaren is dit eiland door en brug verbonden met het vaste land. De geschiedenis van de Talisker distilleerderij dateert van de oprichting in 1830. Talisker behoort tot de Classic Malts Range. In 1960 werd de distilleerderij wordt getroffen door een grote brand. Gedurende 2 jaar na de brand werd deze weer geheel opgebouwd en werden de “Stills” en “Worm Tubs” vernieuwd door exacte kopieën van de oude. In 1962 werd de productie op traditionele wijze voortgezet. De eigen mouterij werd in 1972 helaas stopgezet. Het zachte “peaty” turfachtige karakter van deze Malt Whisky wordt mede bepaald door de ligging aan de Atlantische Oceaan. Door het zeewier en de westenwinden die over de Distillery en over de gebieden die de turf leveren jagen die voor de bereiding van de Talisker Whisky gebruikt worden.
Talisker Distiller's Edition 2000: een whisky met een rijk en vol aroma, een vintage uit het jaar 2000. Deze hoge kwaliteit whisky is dubbel gerijpt in ex-bourbon en een finish in Amoroso (Oloroso / Pedro Ximenez Sherry) vaten, gebotteld in 2011 op een alcohol percentage van 45,8 % flescode is TD-S:5NZ.
Kleur: Amber.
Geur: Tabak, jodium, zacht fruit met tonen, leer, Sultana’s, kruiden en hout.
Smaak: Vol, turf, kruidig, marmelade, mout, rook, zwarte peper en nootmuskaat.
Afdronk: Een mooie lengte, turf en tonen van peper en toffee.
Talisker 10 Years Old: met de kenmerkende licht medicinale, licht peperige geur en smaak, die typerend is voor deze Malt die door de liefhebbers van Talisker zo gewaardeerd wordt, deze malt wordt o.a. gebruikt in de blends van Johnny Walker.
Kleur: Goud.
Geur: Krachtige turfrook, zeewier, peper en wat gedroogd fruit,
Smaak: Explosief,  verwarmend en intens medicinaal, peper en fruit.
Afdronk: Lang, warm, peperig en duidelijk turf.

 

Scapa

Scapa Islands 16 Years Old

Scapa is één van de meest noordelijke distileerderijen van Schotland. De Orkney’s omvatten meer dan 200 eilanden, Mainland het grootste eiland is de thuisbasis van de Scapa distillery. Scapa betekent boot en is afgeleid van het Noors. De Scapa distillery is één van de kleinste distilleerderijen. Slechts 2 pot stills dragen bij aan een zeer gelimiteerde productie. Ondanks dat de distilleerderij slechts op een paar honderd meter afstand ligt van de distilleerderij van Highland Park heeft Scapa, in tegenstelling tot Highland Park, geen enkele tonen van rook en zout.
Het water, dat een duidelijk heideachtig karakter heeft, betrekt men van de Lingro Burn. De pure smaak en soepele body worden toegeschreven hieraan toegeschreven. 
Het rijpen van de whisky vindt plaats op het eiland zelf in warehouses, die direct zijn gelegen aan Scapa Flow.
Kleur: Goudbruin
Geur: Zoet, heideachtig en honing.
Smaak: In balans, rijk en zoet vers eikenhout met een zweem van gember.
Afdronk: Beetje kort. enigszins droog invloed van de zee met een vleugje kaneel.

 

Longmorn

Longmorn 16 years old premium Speyside malt whisky

Het succes van Longmorn is voor een deel toe te schrijven aan de ligging van deze Speyside  distilleerderij, namelijk aan de rand van Laich O’Moray, een van de belangrijkste gebieden voor het verbouwen van gerst. De naam Longmorn is vermoedelijk afgeleid van Lann Marnoch, een missionaris die rond het jaar 625 het christendom verkondigde onder de lokale bevolking. Longmorn is ook de naam van de boerderij waar men begonnen is met het distilleren van whisky en betekent vertaald uit het Engels "lange morgen", maar in het Gaelic is de betekenis van de naam "Heilige Bron". Deze distilleerderij, gebouwd door John Duff, dateert uit 1893. Daarvoor had John Duff reeds Glenlossie opgericht en in 1897 bouwde hij de Benriach distilleerderij. Door het stevige Speyside karakter van de malt van Longmorn is deze zeer geliefd bij de blenders. De malt van de Longmorn Distilleerderij wordt wel het "Speyside best kept secret" genoemd.
Deze prachtige nieuwe non chill filtered Longmorn 16 years old premium malt whisky vervangt de 15 jaar oude malt whisky, die bekend stond als "Hidden Jewel" van de Speyside. Door het niet toepassen van chill-filtering kan de whisky na toevoeging van wat water enigszins nevelig worden. Het overgrote deel van Longmorn 16 year rijpt op ‘first fill American oak casks’ De zeer bijzondere nieuwe verpakking is een aparte combinatie van materialen zoals glas, metaal, papier en leer, ontworpen met oog voor details. 
Kleur: antiek goud.
Geur: complex, kruiden, zoethout, banaan, honing, suède, afgewisseld door rijp, zacht fruit, gesmolten toffee en cacaoboter.
Smaak: niet te zwaar licht tintelend voor op de tong, kaneel, nootmuskaat, afgewisseld door het zoet van honing.
Afronk: In de lange afdronk fraaie aroma’s van abrikozen jam en licht drogende kruidigheid.
The Glenlivet

The Glenlivet Highland Single Malt Speyside Whisky

The Glenlivet heeft een bijzondere historie, gelegen in de prachtige Livet Valley, is het de enige whisky die zich The Glenlivet mag noemen. The Glenlivet wordt beschouwd als de eerste officiële Schotse Single Malt Whisky en mag ook als enige het lidwoord 'The' gebruiken. In 1824 kreeg de distilleerderij als eerste een vergunning om in Schotland legaal whisky te produceren. De unieke ligging van deze distilleerderij zorgt voor een delicate en zachte malt whisky die perfect in balans is. Niet voor niets is The Glenlivet 'The original' en 'The Single Malt against which other malts are measured'. Lees hier meer over: The Glenlivet
The Glenlivet 12 Years Old: Een klassieke Speyside whisky, het ideale startpunt voor de single malt drinker, vanwege zijn referentie als 'The Single Malt waaraan andere malts gemeten worden'. Deze whisky is de grondlegger van het wereldwijde succes van The Single Malt that Started it All. Het karakteristieke fruitige karakter komt nog steeds overeen met dezelfde eigenschappen die van 2 eeuwen geleden.
Kleur: Licht goud
Geur: Bloemig, vanille en honing.
Smaak: Zacht, accenten van bloemen, fruit en vanille.
Afdronk: Langgerekt en zacht, vleugje gember.
The Glenlivet 15 Years Old French Oak Reserve: The Glenlivet 15 years is een single malt waarin fruit en kruiden harmonieus samengaan, rijping op Frans eiken, afkomstig uit de Limousin draagt bij aan een karaktervolle whisky met een prachtige structuur.
Kleur: Diep goud.
Geur: Romig, zacht, citrus, amandel, vanille en toffee.
Smaak: Fluweelzacht, tonen van hout, fruit, noten en chocolade toffee.
Afdronk: Lang, hazelnoot, amandel en kaneel.
The Glenlivet Aged 18 Years Old: Deze whisky rijpt 18 jaar op eikenhout en wordt gezien als benchmark voor whisky's van zijn leeftijdscategorie. Een naar rijke honing en noten smakende whisky, een vaak geprezen en bekroonde single malt.
Kleur : Goud amber
Geur : Fruit, bloemen en accenten van peer.
Smaak : Kruidig, fruit honing, met rijke toffee en noten.
Afdronk : Lange afdronk, vol van smaak met vanille tonen.
Chivas Regal

Chivas Regal 12 Years Old

James Chivas (1810-1886), de grondlegger van het 200 jaar oude bedrijf Chivas Brothers, was een van de eersten die het blenden van whisky tot een ware kunst verhief. Hij maakte hiervoor onder andere gebruik van de vermaarde malt whisky van de Strathisla-distilleerderij. Sinds die tijd heeft Chivas Brothers zich erop toegelegd om de allerbeste Schotse whisky te maken. En met succes, getuige de enorme populariteit van Chivas Regal, de belangrijkste en meest gedronken deluxe whisky in de wereld. In 1843 werd Chivas officieel aangesteld als hofleverancier voor Hare Majesteit de Koningin. Aan de basis staan de beste malt- en graanwhiskies, die stuk voor stuk minstens 12 jaar gerijpt hebben op eiken vaten. Kenmerkend is het hoge gehalte aan single malts. Het resultaat is een superieure whisky, met de volste en rijkste smaak.

Kleur: ambergoud
Geur: tonen van sherry en noten, zacht
Smaak: gebalanceerd, licht rokerigheid en honingachtig
Afdronk: lang, zacht, subtiel
Smokehead

Smokehead Single Islay malt whisky

De Smokehead Single Islay malt whisky wordt door Ian Macleod Distillers Ltd. op de markt gebracht. Het is een Islay Single malt whisky van de Ardberg distilleerderij. Iain Weir, hoofd marketing van Ian Macleod zegt, dat Smokehead geen subtiele malt whisky is met zachte aroma's, maar een heftig rokerige en ziltige Islay. Werkelijk een zeer krachtige whisky, zeker niet geschikt voor watjes. Proef hem als je durft en u zult genieten
 
Kleur: Licht goud.
Geur: Zware rook en turf , verbazend rijk, met vleugjes van citroen, verse gember, pruim en jam.
Smaak: Overweldigend: de eerste smaak doet je denken aan cacao, turf en wat honing. Vervolgens wordt deze smaak verdreven door een stormvloed van peper, aarde en turf. met een lichte zoetheid.
Afdronk: Sluit af met nog meer turf, zeer lang,  kruiden en zelfs mandarijn
Glen Talloch
Glen Talloch Rare & Old is een blended whisky geproduceerd volgens oude Schotse tradities. Zorgvuldig geselecteerde malts als Balblair, Knockdhu en Speyburn en superieure graanwhisky’s zijn vakkundig geblend om samen het geheim te vormen van Glen Talloch’s onvergelijkbare smaak: vol en zacht.
Drink Glen Talloch puur of voeg een klein beetje bronwater toe om het veelzijdige aroma volledig tot zijn recht te laten komen.
Glen Talloch Pure Malt is een rijke compositie van verschillende hoogkwalitatieve malt whisky’s. Al deze malts worden tenminste 8 jaar gelagerd op kleine houten fusten met beroemde namen als Aberfeldy, Pulteney, Knockdhu en Craigellachie.
Na het lageren worden ze in een beproefde verhouding gemengd om te ‘huwen’ tot een schitterende vatted malt. Glen Talloch malt beschikt hierdoor over een complex en rijk aroma. Dit in tegenstelling tot een single malt, waarbij meestal één karakteristiek domineert.
Puur komt deze vatted malt prima tot zijn recht. De vol zachte en goed uitgebalanceerde smaak komt nog meer tot zijn recht door een drupje bronwater toe te voegen.
Suntory Yamazaki

Suntory Yamazaki 12 Y.O. Single Malt Whisky, Japan

Yamazaki whisky is afkomstig van de oudste whisky distilleerderij in Japan. De distilleerderij is opgericht in 1923 door Shinjiro Torii als eerste Whisky distileerderij in Japan. Nu is deze distilleerderij eigendom van Suntory. Hoewel single malts traditioneel afkomstig zijn uit  Schotland en de Schotse malts nog steeds het populairst zijn, zien we ook whisky´s uit andere landen meer en meer opkomen. Naast Hibiky en Nikka zijn ook de Japanse whisky's in opkomst. Japan exporteert pas sinds de jaren 1980 zijn single malt whisky's.
Suntory heeft zelfs zijn invloed vergroot door de overname van Bowmore op Islay.
Voor de rijping van de whisky worden 3 verschillende vaten gebruikt; Amerikaans, Spaans en Japans eikenhout. Deze combinatie geeft de whisky zijn unieke kwaliteit.
 
Kleur: Goud tot amber
Geur: Bloemig en fruit, perzik, cederhout, kruiden, sinasappelschil
Smaak: Gedroogde bessen en honing.
Afdronk: Lang, iets zoet met vanille
Ballantine's

Ballantine's 12 Years Old

Ballantine’s is een blend van meer dan 40 speciaal geselecteerde malt (en graan) whisky’s die afkomstig zijn uit “the four corners” van Schotland: Highlands, Speyside, Islay & Lowlands.
Alle Ballantine’s whisky’s, van ‘Finest’ tot ‘30 Years Old’, worden ontwikkeld vanuit dezelfde kwaliteitsvisie: het componeren van whisky’s die ondanks hun complexiteit toegankelijk zijn voor iedere whiskydrinker. Niet voor niets prijkt op elke fles het Ballantine’s wapen met het motto: “A friend to all mankind”
 
Kleur: helder honinggoud
Geur: honingzoetig, eikenhout, vanille
Smaak: complex, bloemig, zoet van honing en eiken, perfecte balans
Afdronk: verfrissend met tonen van zout
De Schotse Whisky gebieden

De Regio’s:

De verschillende Schotse geografische regio's  hebben grote invloed op de eigenschappen van de whisky die er wordt geproduceerd. Het ruige zeeklimaat op de eilanden levert een ander type malt op dan, degene die rijpen in de kalme laaglanden van Schotland. 
Schotland wordt gewoonlijk onderverdeeld in 4 regio's: de Hooglanden, de Laaglanden, Islay en Campbeltown. De hoogland regio is de grootste, en deze wordt weer onderverdeeld in : Westelijke, Oostelijke en Centrale hooglanden, Speyside en de eilanden.

Lees hier meer over: de verschillende regio's.

Canadese Whisky

Canadian Whisky;  Black Velvet,  Segrams,  White Eagle.

De bereidingswijze van Canadese whisky ligt dichtbij die van de Amerikaanse. Canadese whisky is altijd een een blended whisky; samengesteld uit  mais en gemoute gerst (grain spirit) en van een distillaat van rogge (rye whisky).
Rye whisky wordt gemaakt door een distillatieproces waarbij het "beer" wordt afgestookt tot een sterkte beduidend lager dan die van grain spirit, hierdoor worden meer smaakstoffen te behouden.
Met name de rye whisky geeft een wat lichtere, zoetere smaak met een fijner aroma ten opzichte van Amerikaanse whiskey.
Nosing & Tasting, Proefformulier

Nosing and Tasting: de Engelse term Nosing and Tasting wordt gebruikt voor het ondescheiden en beoordelen van whisky door deze te ruiken en te proeven. Het proeven van whisky wordt voor een groot gedeelte gedaan met de neus !. Er zijn 4 primaire smaaksoorten, zoet, zout, zuur en bitter terwijl er maar liefst 32 primaire geursoorten zijn. De geur zegt veel over de afkomst van de single malt. Turfgrond, zeelucht, heide en vele andere aardse invloeden laten hun sporen na in het aroma van de whisky. Ook het type vat heeft grote invloed op kleur, geur en smaak. Whisky kan bijvoorbeeld nagerijpt zijn in vaten waarin sherry, cognac, rum, wijn, madeira of port heeft gezeten.

Tasting: de primaire smaaksoorten (zuur, zoet, zout en bitter) worden geregistreerd door kleine receptoren op onze tong. Deze receptoren zijn verspreid over de tong en wel dusdanig dat zoete smaak door het puntje van de tong wordt waargenomen, zure en zoute smaken bij de zijkanten en midden en bittere smaak op de achterkant. De tijd benodigd om de verschillende gebieden van de tong te stimuleren varieert: de bitterreceptoren doen er het langst over. Het is dus belangrijk bij het tasten om de whisky even in de mond te houden en grondig over de hele tong te rollen. Door temperatuurstijgingen in de mond kunnen er  vluchtige stoffen vrij komen en een totaal andere smaak creëren. Naast het registreren van de 4 primaire smaaksoorten, voel je met de tong ook andere eigenschappen, zoals viscositeit, textuur en zachtheid van de whisky die geproefd wordt.

Finish: de afdronk, dit is de nasmaak die men nog proeft nadat de whisky gedronken is. Men ervaart de nasmaak in twee fasen: de eerste fase is een uitvloeien of uitbollen van de belangrijkste aroma's, smaken en mondgevoelens eerder waargenomen. De tweede fase begint een tot twee seconden later. De whiskyresten hebben dan de temperatuur van de mondholte bereikt en er kan zich soms een verbazingwekkend bijkomend aroma ontwikkelen. Sommige whisky's hebben een nasmaak van meer dan een kwartier.

Smaakprofiel: om whisky's van elkaar te onderscheiden wordt gebruikt gemaakt van een smaakprofiel. Dit profiel kan je helpen bij het onderscheiden van het karakter van whisky’s. Hiervoor zijn 11 geur en smaak categorieën gedefinieerd

Via onderstaande link vind u een korte beschrijving met meer informatie over dit thema. Ook staat hierin een uitleg omtrent het opstellen van een smaakprofiel met een proefformulier. Dit formulier kan u helpen bij het beoordelen en onderscheiden van verschillende whisky's.

Lees hier meer over: Nosing & Tasting,Smaakprofiel en Proefformulier.

BenRiach

BenRiach 12 Years Old Speyside Malt Whisky Dark Rum Finish

Al sinds 1898 produceert de BenRiach Distillery op haar eigen bescheiden manier Single Malt Scotch Whisky van hoge kwaliteit. Sinds 2004 is BenRiach Distillery onafhankelijk en sindsdien produceren zij eigen bijzondere Single Malt Whisky’s. Gelegen in ‘Hartje Speyside’ distilleren zij whisky van diverse soorten gemouten gerst (in het Engels: Malt). Er wordt gebruik gemaakt van zowel geturfde als niet-geturfde gerst. Teruggaand tot 1966 hebben zijn een indrukwekkende en ononderbroken reeks van langzaam rijpende whisky’s tot de beschikking. Allemaal vaten van de hoogste kwaliteit. Whisky experts verbazen zich constant over de complexiteit en subtiliteit van deze whisky’s. Sommige vaten kan men niet anders beschrijven als opmerkelijk en zéér bijzonder. Oorspronkelijk worden de BenRiach’s op traditionele wijze gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten (Bourbon Barrels). Daarna worden deze whisky’s “gefinished” in o.a. Sherry-, Port-, Donker Rum- of  Madeira vaten. Tijdens deze extra rijpingstijd werkt het eikenhout in op de whisky’s en zo krijgen zij aanvullende smaken en geuren, die kenmerkend zijn voor het eindresultaat.

Kleur: eiken, goud
Geur: turf, rokerig,kruidig, rozijnen, rum tonen
Smaak: full bodied, turf, eucaliptus, rum, rozijnen en licht eikenhout
Afdronk: krachtvol, rokerig, vanille met een harmonie van rum en sultana’s
Bowmore Legend Islay Malt
Proeverij "cask strength" direkt uit
het vat tijdens een meerdaags bezoek
in 2007 aan de Bowmore Distillery Islay.

Bowmore Legend Islay Malt

Bowmore is opgericht in 1779 en de oudste legale distilleerderij op Islay. Ze is gelegen aan Loch Indaal in het gelijknamige hoofdstadje. Het water komt van de turfachtige rivier de Laggan. In de 20e eeuw wisselde ze enkele keren van eigenaar todat ze in 1963 door Stanly P. Morrison uit Glasgow werd gekocht. Bowmore is het schoolvoorbeeld van een authentiek en regionaal product. De vaten zijn met name Amerikaanse bourbon casks en Spaanse sherryvaten. Beide dragen bij aan de bijzonder boeiende aroma- en smaakstructuur van de whisky. Bij de selectie van de vaten gaat Bowmore zeer zorgvuldig te werk. De whisky rijpt onder grote invloed van de zee in warehouses die van de Atlantische Oceaan gescheiden zijn door een 1 meter dikke muur. Hier ontstaan de frisse, ziltige en citrusachtige componenten van de whisky. Bowmore is één van de weinige distilleerderijen in Schotland die over een eigen mouterij beschikt.

Kleur: licht goudgeel
Geur: turf, hint van zeewier en geranium
Smaak: uitgebalanceerd, tikje rokerig, mooie lengte, honingzoetje
Afdronk: vol en warm, rokerig en turf

 

Macallan Whisky

Macallan Fine Oak 15 Years

De Macallan distilleerderij is gebouwd op de plek van een boerderij boven een oversteekplaats in de Spey. De Macallan Speyside Single Malt whisky is 15 jaar gelagerd op Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten, waarin eerder sherry heeft gerijpt. In 2004 bracht de distilleerderij een Fine Oak serie uit, waarbij de whisky ook op bourbonvaten rijpt. Het resultaat van deze unieke combinatie is een heerlijke, zachte, delicate single malt van The Macallan. ( De whisky van Macallan wordt ook gebruikt voor de blend Famous Grouse ).
 
Kleur: rijke stro kleur
Geur: vol van aroma’s met tonen van rozen en kaneel, rook (kort)
Smaak:  elegant en een uitstekende balans, rijke chocolade, met tonen van sinasappel en rozijnen.
Afdronk: lange zeer complexe afdronk chocolade, sinaasappel, gedroogd fruit en iets gekruid.
Whisky special releases 2009

We zijn er in geslaagd om u via voorinschijving een prachtige collectie Special Releases 2009 aan te bieden. De distilleerderijmanagers hebben unieke natural cask strength single malt whisky’s geselecteerd uit hun jarenoude, eigen voorraden. Deze Special Releases zijn altijd zeldzaam. Wereldwijd worden er jaarlijks maar enkele gemaakt, en in Nederland worden er slechts enkele op de markt gebracht. De flessen zijn uniek genummerd en de verpakking met de hand gemaakt. En dan hebben we het niet eens over de buitengewone inhoud, want daar gaat het uiteindelijk om !  Beperkt leverbaar. Hebt u interesse vraag erna in onze winkel of stuur een mail aan :  Slijterij@BijlmakersMontfort.nl

( februari 2010: niet meer leverbaar )

Ierse Whiskey's

Jameson, Tullamore-Dew, Bushmills, Kilbeggan, Connemara.

Dit zijn enkele bekende Ierse whiskey merken. Ierland heeft een traditie van whisky maken. Of  beter, van whiskey maken, want in Ierland, net zoals in de Verenigde Staten, schrijft men whiskey, met een extra e. In Ierland is men er trots op de bakermat te zijn van het whiskey distilleren, de geschiedenis ervan zou teruggaan tot de 12e eeuw. Ook zou het zo zijn dat in 1608 de Old Bushmills Distillery als eerste in de wereld een licentie kreeg voor het maken van whiskey.
Een belangrijk verschil met Schotse whisky is, dat Ierse whiskey geen rooksmaak heeft doordat het niet wordt geëest met turfrook en dat de whiskey niet twee maar drie keer wordt gedistilleerd. Als grondstoffen worden naast gerst ook tarwe, haver en rogge gebruikt. Het distilleren geschiedt in zowel pot- als in kolomketels. Een uitzondering vormt Connemara Single Malt Irish Whiskey. Deze whiskey wordt op dezelfde manier als Schotse whisky gemaakt, alleen van gerst, twee maal gedistilleerd en men gebruikt wel turf bij het eesten. Hierdoor krijgt deze whiskey een Schots karakter.
In Ierland zijn van de vele distilleerderijen van vroeger nog maar drie distilleerderijen aktief waaronder de Cooley Distillery gelegen aan de Ierse oostkust, dit is een distilleerderij die nog in Ierse handen is. Zij werd opgericht in 1987 en produceert de merken Connemara, Inishowen, Tyrconnel, Kilbeggan, Locke’s, en Micheal Collins.
Met de bouw van de New Midleton Distillery, naast de oude werd in 1975 werd de productie in de oude distilleerderij definitief stopgezet en overgezet naar de nieuwe. De oude fungeert nu als bezoekerscentrum. Midleton is eigendom van Pernod-Ricard  en produceert whiskey voor de merken Jameson, Powers, Paddy, Tullamore Dew, Redbreast en Midleton Very Rare.
De Old Bushmills Distilley, deze distilleerderij is gesticht in begin 17e eeuw en ligt in het gelijknamig plaatsje in Noord-Ierland. Zij behoort aan het drankenconcern Diageo. Voor Bushmills zijn bekende de namen Bushmills Original, Black Bush en  Bushmills single malt.
Amerikaanse Whiskey Bourbon

Bourbon Whiskey

De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die tenminste 2 jaar gerijpt hebben in eikenhouten vaten en ten minste 51% maïs bevat. Wanneer de whiskey ten minste 1 jaar en 1 dag daarvan in Kentucky heeft gerijpt, mag deze whiskey "Kentucky Bourbon" worden genoemd. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% maïs, Straight rye van minimaal 51% rogge.
Jack Daniel's is een Tennessee Whiskey, die wordt geproduceerd in de oudste, uit 1866, geregistreerde distilleerderij van Amerika. In de distilleerderij zijn de houten filtreerkuipen in de vloer verzonken. Een drie meter hoge houtskoollaag rust op een wollen deken. Direct boven de houtskoollaag bevindt zich een wirwar van koperen pijpen die geperforeerd zijn. Door deze gaatjes drupt de whiskey op de houtskool en wordt zo gefilterd.
Four Roses, in het landelijke Anderson County, ligt de Four Roses Distilleerderij. Four roses verschilt van andere Bourbon whiskeys in het feit dat dit een blend is van  verschillende typen bourbon whiskey's. Deze verschillende bourbons worden vervolgens met elkaar vermengd tot de karakteristieke stijlen van Four Roses bourbon: een exceptionele warme Amerikaanse Bourbon met een rijk fruitige en zachte smaak. Four Roses wordt gerijpt op nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.
Jim Beam is “The American Spirit since 1795. Jim Beam gebruikt voor zijn bourbon, naast minimaal 51% maïs, gerst en koren uit Kentucky en het zuivere ijzerarme water uit de kalksteenrijke bronnen. De rijke geschiedenis van Jim Beam Bourbon beslaat ruim 200 jaar en zes generaties van de Beam familie en is het oudste familiebedrijf in Kentucky. Jim Beam rijpt op eikenhouten vaten van de Amerikaanse witte eik. De rijping van Bourbon geschiedt minimaal 2 jaar. Bij Jim Beam rijpt bourbon minstens 4 jaar. Doordat Jim Beam wordt gedistilleerd op lagere temperaturen behoudt zij haar delicate en fruitige aroma’s.
Whisky soorten

Whisky soorten: Whisky is een gedistilleerde drank die wordt vervaardigd uit granen, gist en water. Verschillende typen graan kunnen worden gebruikt. Bij Schotse malt whisky is dit gemoute gerst, bij Amerikaanse bourbon whiskey is dit maïs. Hoewel de Schotse whisky het bekendste is, wordt whisky als drank ook geproduceerd in andere landen zoals: Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland.

Scotch: Als een whisky is gedistilleerd in Schotland, en er minimaal 3 jaar heeft gerijpt dan mag deze Scotch worden genoemd. Door de eeuwen heen heeft de Schotse whisky een geweldige reputatie opgebouwd. Het kleine Schotland telt een groot aantal distilleerderijen, die zeer uiteenlopende whiskies produceren. Deze diversiteit wordt veroorzaakt door een groot aantal factoren, zoals: het gebruikte water, de geografische ligging van de distilleerderij, distilleerketels en technieken, de invloed van turf etc.

Grain whisky: Bij grain whisky worden ook andere granen gebruikt, zoals mais en rogge. Grain whisky is goedkoper, en wordt hoofdzakelijk voor de productie van blend whisky gemaakt. Wanneer de whisky afkomstig is van één distilleerderij spreek je van een single grain whisky. Het distillatieproces wijkt af van die van malt whisky. Bij grain whisky wordt gebruik gemaakt van continue kolom-distillatie met behulp van de patent still.

Blended whisky: Blended whisky bestaat uit een mengsel van single malt whisky en grain whisky. Het wordt het meest verkocht van alle whiskies. Diverse soorten whisky worden gemengd en minimaal een jaar opgeslagen in vaten. Het gaat dan om ca. 40 verschillende whiskies, waarbij de (goedkopere) grain whisky het grootste deel van de blend uitmaakt. Bij een blend kan een constante kwaliteit worden gewaarborgd. Bij blended whisky kunnen nog de volgende varianten worden onderscheiden:

- Deluxe blend: deze blend bevat een hoger gehalte single malt whisky.

- Premium blend: deze blend bestaat uit whiskies die minimaal 12 jaar oud zijn.

Single malt whisky: Tegenover de blended whisky's staan de single malt whisky's, Een single malt whisky is het product van één enkele distilleerderij, Deze whisky's zijn vaak wat 'ruiger' van smaak;  de whisky's uit het westen van Schotland kenmerken zich bijvoorbeeld door een zilte, jodium-achtige smaak. Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek eesten toe, waarbij de gerst wordt verhit boven een vuur dat vaak ook een deel turf bevat. Deze turf heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky. Diverse vaten van diverse jaargangen worden met elkaar vermengd. Het vat met de jongste malt bepaalt de uiteindelijke leeftijd die op de fles staat vermeld.

Vatted malt whisky: Bij de productie van een vatted malt whisky worden single malt whiskies van verschillende distilleerderijen met elkaar vermengd. Vaak worden een aantal single malts van distilleerderijen uit een bepaalde streek verenigd in een vatted malt. In Pride of Islay zijn bijvoorbeeld een aantal single malts van Islay met elkaar vermengd. Op het label van de fles staat Malt of Pure malt, maar geen single malt dus. Daarnaast ontbreekt de naam van de distilleerderij.

Blended malt whisky: The Scotch Whisky Association heeft in februari 2005 nieuwe richtlijnen uitgegeven. Daarin staat dat vatted en pure malts in het vervolg allemaal blended malts moeten worden genoemd. Het zal alleen nog wel een tijd duren voor deze term de algemene aanduiding wordt.

Aberlour

ABERLOUR  Highland Malt, Speyside

Aberlour Single Malt Whisky is afkomstig uit de Speyside regio. Deze prachtige streek, beroemd om zijn heuvels en heidevelden in Schotland geldt als de bakermat van de Single Malt Whisky. In 1879 vestigde James Fleming aan de voet van Ben Rinnes bij de beroemde bron Saint Drostan’ s Well de Aberlour distilleerderij waar in 1880 kwam de eerste spirit uit de stills kwam. Het bronwater is uitzonderlijk zacht en heeft lichte turftonen. Hiermee is het de perfecte basis voor een complexe whisky met een wijd pallet aan geur- en smaaktonen. Aberlour is Keltisch en betekent “mond van de klaterende bron”. In 1898 werd de distilleerderij door een brand verwoest en weer opgebouwd. Tijdens de oorlogsjaren van de 1e en de 2e wereldoorlog was de distilleerderij enkele jaren gesloten . In 1973 werd de distilleerderij op de warehouses na vernieuwd en uitgebreid, de stills worden vanaf die tijd met stoom verwarmd.
ABERLOUR 12 Years Old, Sherry Wood Finish: is een klassieke Single Highland malt deze whisky heeft minimaal 12 jaar gerijpt op sherry en bourbon vaten. Het is dan ook een klassieke ‘double cask’ malt. Hierdoor verkrijgt deze malt haar milde en veelbelovende fruit aroma’s
Kleur: Goud, amber.
Geur: Zacht en rond, fruitige tonen van rode appels.
Smaak: Karakter van sherry, fruit en chocolade.
Afdronk: Verwarmend, krachtig, hint van rook en kruiden.
ABERLOUR 16 Years Old, Double Cask Matured: De dubbele rijping van deze Aberlour 16 jaar, Double Cask Matured op traditionele vaten en sherry vaten gedurende minimaal 16 jaar, heeft ervoor gezorgd de dit een mooie, complexe, diepe whisky is. De dubbele rijping heeft de whisky een fruitig en kruidig karater meegegeven.
Kleur: Amber, robijnrood.
Geur: Zoetige tonen van rozijnen, chocolade, toffee, gember en kaneel.
Smaak: Zacht, vol met zoete aroma’s,  kruidig, pruimen en aangename tonen van hout.
Afdronk: Lange afdronk, enigszins rokerig, uitgesproken karakter van sherry.

 

Johnnie Walker

Johnnie Walker Black Label 12 Years Old

De oorsprong van het bedrijf ligt in de levensmiddelenzaak van John Walker. Vanaf 1820 besloot Walker om ook whisky in zijn zaak te verkopen. In die tijd was het gebruikelijk dat boeren hun eigen whisky stookten. Deze whisky's waren vaak zeer wisselend van kwaliteit en samenstelling. John Walker was een van de eersten die verschillende whisky's met elkaar mengde (blenden) om zo een consistentere kwaliteit te verkrijgen. Hij zou later zelfs graanwhisky toevoegen aan de maltblend, waardoor de drank lichter werd en goedkoper te produceren. In 1870 wordt de kenmerkende vierkante fles geïntroduceerd, samen met het label dat altijd onder een hoek van 24 graden op de fles is geplakt. Vanaf 1908 krijgt de whisky de offiële benaming "Johnnie Walker Whisky" en doet het logo van de "striding man" met de slogan "Born 1820 - Still going strong!" zijn intrede. Whisky's waarvan Johnnie Walker Black Label wordt gemaakt, rijpen minimaal twaalf jaar. Zodra ze voldoende zijn gerijpt, worden ongeveer veertig malt whisky's gemengd tot Johnnie Walker Black Label.
Kleur: amber
Geur: rijp en fruitig, turf, nootmuskaat, vanille, rozijnen, sinasappelschil.
Smaak: siroop en witte peper, honing en turf
Afdronk: lang, rijk en rokerig.
Cragganmore

Cragganmore 12 Years Old

De naam Cragganmore is afkomstig van de vlakbij gelegen heuvel, Craggan Mor. Voor velen de bakermat van de ultieme Speyside malt. Bijzonder complex, met een zeer gelaagde smaak en een zweempje rook in de afdronk.  Gerst is er van nature, een belangrijk landbouwgewas en door de aanwezigheid van de snelst stromende rivier van Schotland en de turf uit de heuvels in het zuiden vond ‘Big’ John Smith (in 1869 de eerste eigenaar van Cragganmore) dit de perfecte locatie voor de perfecte distilleerderij. Daar was eigenlijk niets op aan te merken. Achtereenvolgende eigenaars van Cragganmore hebben er steeds naar gestreefd om ‘Big’ John Smith, (hij woog 140 kg),  zijn visie voort te zetten bij de productie van de zoete, meest complexe whisky. De vier platte ketels, ontworpen door John Smith zelf, hebben de tand des tijds altijd doorstaan.
 
Kleur:  goud
Geur:  zoete bloemenaroma’s, kruiden, honing en vanille.
Smaak: moutsmaak met een vleugje zoete houtrook en sandelhout.
Afdronk: lange, moutgestuurde afdronk met lichte rook en zweempjes zoet.
Dalmore

Dalmore The Fifteen

De plaats waar de Dalmore distilleerderij werd gebouwd is gekozen vanwege het heldere en schone water uit het nabijgelegen Loch Kildermorie. De lokale clandestiene distilleerders wisten toen al mystieke eigenschappen toe te kennen aan de whisky. Essentieel is de kwaliteit van het graan, afkomstig van de rijke gronden langs de kusten van Ross-shire en Black Isle. Vertaald betekent Dalmore ‘Grote Weide’. Het enige andere ingrediënt is gist, en ook hier heeft men bij Dalmore uitzonderlijke methodes toegepast. Men heeft nl. een gist ontwikkeld dat een bijzonder rijk en fruitig ‘bier’ produceert, waarvan het distillaat wordt gemaakt.
 Ervaring leert dat na 15 jaar de combinatie van citrus, kruiden, noten en gedroogd fruit perfect in balans is dankzij het gebruik van sherryvaten. Voor deze whisky worden vaten geselecteerd van de beste sherry’s
Kleur:  vol amber.
Geur: zoet met aroma’s van toffee, vanille en sherry en de kenmerkende sinaasappel tonen van Dalmore.
Smaak: aangename aroma’s van het hout, vanille, citrus, mooi in balans met drogende kruiden
Afdronk: lang  volop kruidige tonen, aroma’s van vanille, sinaasappels, noten en sherry.
Jura

Isle of Jura

Het eiland Jura is één van Schotlands mooiste eilanden voor de westkust van Schotland. Jura betekent in het Oud-Noors 'Eiland van het Edelhert'. Naast een hotel, enkele boerderijen en landgoederen is de gelijknamige distilleerderij de enige industrie. Op het eiland wonen niet meer dan een paar honderd mensen. De distilleerderij is gelegen in het dorpje Craighouse aan de zuidkust van het eiland. Toegang tot het eiland heeft men door met de ferryboot vanaf het eiland Islay de zee-engte over te steken. Jura single malt whisky bereikt zijn volle ontwikkeling na een zorgvuldig bepaalde rijpingsperiode in eikenhouten fusten. Het milde klimaat, het zachte water uit de diverse bronnen en het omringende zeewater bepalen het karakter van deze malt. Jura kenmerkt zich door de bleekgouden kleur van gerst, is lichtvoetig met de zachtheid van een ware West-Highland malt en heeft een zacht zilte smaak met een lichte toon van turf.
Jura Single Malt Superstition: Aan het begin van de 21 eeuw besloot men tot iets unieks, men creëerde een Jura die men de naam 'Superstition' (bijgeloof) gaf. De Jura Superstition is samengesteld uit twee verschillende stijlen van Jura single malts. De ene rijk en sterk met nadrukkelijke turf kenmerken, de andere is lichter, meer delicaat en bestaat uit een combinatie van whisky's uit de beste jaren. Het resultaat is een heel bijzondere malt whisky. Op de fles staat het Ankh kruis afgebeeldvan dit kruis wordt beweerd dat het de heilige kracht van onsterfelijkheid bezit. Dus wanneer u subtiele vleugjes van turf in de Jura Superstition proeft, bedenk dan dat het een levenselixer is, onderdeel van een legende!
Kleur: mahonie met gouden schitteringen
Geur: stevig en energiek maar ook dwingend zacht, honing en marsepein
Smaak: kruidig, honing, pijnboom en de invloed van turf
Afdronk: lang vol en warm.
Glen Grant

Glen Grant 10 Years Old 

De Glen Grant distilleerderij is vernoemd naar z’n twee oprichters: James en John Grant. De jongste, James, was rechter en bankier. Beiden besloten in 1840 een distilleerderij te bouwen in de Schotse Highlands regio, in het kleine stadje Rothes, waar een beekje in de rivier de Spey uitmondt.  Na hun dood nam de zoon van James, Majoor James Grant, het bedrijf over en bouwde nog een distilleerderij aan de overkant van de weg die hij Glen Grant 2 noemde. De twee distilleerderijen waren met elkaar verbonden door een pijplijn, die de whisky van Glen Grant 2 naar Glen Grant transporteerde. Volgens een lokale legende hadden de inwoners van Rothes een methode gevonden om een gedeelte van de whisky voor eigen gebruik direct van de pijplijn te betrekken. Na de dood van majoor James Grant maakte zijn kleinzoon, Majoor Douglas Mackessack, in 1931 de Glen Grant distilleerderij tot één van de beroemdste in Schotland. 
Kleur: licht goud
Geur: zacht met een vleugje zoetheid
Smaak: licht zoete start, snel omslaand naar een aroma van noten
Afdronk: droog, toegankelijk met kruidige tonen