Niepoort 10Y.O. White

NIEPOORT wit 10 Years Old Tawny Portugal - Douro.

Door het lange verouderingsproces en de uitgebreide maceratie een onderscheidende 10 jaar oude witte Tawny port. Dit type port werd als eerste door Niepoort gemaakt uit de druivenrassen: Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto en Gouveio.  De port is goud van kleur met een complex en bloemig aroma van gedroogd fruit, sinaasappelschil, gedroogde vijgen amandel en walnoten. Deze witte port wordt gefilterd, gereed om nu te drinken. Eenmaal geopend zal het minimaal een maand te bewaren zijn. Serveer gekoeld als aperitief of als alternatief met het dessert.
Taylor Port

Taylor Port 10 years old Tawny

Taylor is een porthuis van een hogere klasse. Het is opgericht door een Engelsman en nog altijd een familiebedrijf. Deze 10 years tawny is een port die een houtlagering heeft doorstaan waardoor het fruit plaatsmaakt voor complexe structuur van noten, dadels, vijgen enz. de kleur is ook veranderd in taankleur. Een goede combinatie met gerechten met karamel, kaneel of citrusfruit
ROMANEIRA

 Quinta de Romaneira Port

De eerste productie van Romaneira port begon in 1872. Het domein van Quinta da Romaneira in de Douro-vallei omvat heden ten tage zo’n 420 hectare. Het is een van de mooiste onafhankelijke quinta's in het Portgebied. De wijngaarden hebben allemaal de A-status en zijn gelegen in het beste gedeelte van de Douro-vallei. (wijngaarden in de Douro-vallei zijn geklasseerd A t/m F, waarbij A de hoogste klasse is). Dit komt door de steile zuidwest hellingen wijngaarden in terrassen zijn gelegen. Hierdoor profiteren de wijnstokken maximaal van het grote aantal zonuren. Een strenge selectie vormt de basis voor het bepalen van het type Port dat wordt gemaakt. De aanplant bestaat uit Tinta Barocca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cao en Tinta Fransisca. Alle wijnen worden geproduceerd uit de opbrengst van eigen wijngaarden. Daardoor kan men dus streng kan selecteren op kwaliteit. De basis vormt de Fine Ruby, de andere wijnen rijpen verder op vat als Fine Tawny. De beste jaargangwijnen gaan na de vinificatie op vat waarbij hun ontwikkeling zorgvuldig gevolgd wordt, daarna worden deze op de markt gebracht worden als Vintage, Late Bottled Vintage of Colheita.
KOPKE

Kopke Colheita Port

Colheita: Tawny van één enkel oogstjaar van superieure kwaliteit. Rijpt lang op vat, minimaal 7 jaar, van zijn prille jeugd tot aan het moment van bottelen. Tijdens het rijpen op hout ondergaan de jonge fruitige en frisse aroma’s veranderingen door het oxidatieproces en wordt er plaats gemaakt voor een bouquet van gedroogde vruchten, hout en specerijen. Bij het ouder worden verbeterd de soepelheid en de balans. Het bouquet wordt steeds complexer en de kleur verandert in een gouden tint. Evenals het oogstjaar vermeldt het (rug)etiket ook het jaartal van botteling.
Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving is de firma Kopke het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong. Momenteel worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. Naar landen waar faam en kwaliteit hoog in het vaandel staat.
De Kopke Port kelders bevinden zich in de “Entreposto de Gaia”, waar de meeste Portkelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. In deze kelders ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten. De wijn ligt hier door de jaren heen langzaam te rijpen.
De Quinta São Luiz ligt op de linkeroever van de Douro tussen Regua en Pinhão. Dit domein, dat gerekend kan worden tot één van de schatten van de Dourostreek, is de bakermat van een beroemd gamma van Kopke Ports. Voor de aanplant van druivenstokken in de Quinta São Luiz worden de meest moderne technieken gebruikt. De druivensoorten die Kopke voor haar port gebruikt zijn Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz. In September vindt elk jaar het eeuwenoude ritueel van de oogst plaats. Met deze traditie hoog in het vaandel wordt gebruik gemaakt van uiterst moderne technieken en productie methodes. Dit in combinatie met het klimaat in de regio maken Kopke Port een uniek product.
Kopke colheita port is een heerlijke zachte port. Deze prachtige port is een uitstekend begeleider van diversen kazen zoals: Blue Stilton, Overjarige Goudse, Friese Nagel kaas of Port salut. Natafelen met een goed glas port is vrijwel altijd een feestelijk gebeuren. Serveer temperatuur rond de 18° C
GOULD CAMPBELL

GOULD CAMPBELL, LBV 2005 (bottled 2010)

Deze port is een late bottled vintage. Van het oogstjaar 2005 en gebotteld in 2010.  Een wijn die neigt naar het karakter van een vintage port door de relatief korte lagertijd maar weinig of geen depot heeft gevormd op fles. Door de lagering op vat is het meeste depot achtergebleven in het vat.
Een vintage is ook een wijn van 1 oogstjaar en wordt relatief kort gelagerd op vat, 2 jaar, en het ontwikkelingsproces gaat verder in de fles. Een vintage heeft dus altijd depot.  Dit huis valt onder de Symington familie. Dit is in de portwereld een grote speler van kwaliteitsport. Een mooi glas voor de portliefhebbers.
FONSECA
Het bedrijf Fonseca is opgericht in 1822, toen Manoel Pedro Guimaraens de handelsonderneming Fonseca & Monteiro in bezit kreeg. Fonseca bouwde al gauw een reputatie op en werd steeds belangrijker. In 1840 was de onderneming uitgegroeid tot de tweede grootste exporteur van Port en in 1847 werd de eerste Fonseca Port naar Engeland verscheept. Momenteel is David Guimaraens wijnmaker bij Fonseca en daarmee verantwoordelijk voor de respectabele voorraden rijpende port in Vila Nova de Gaia. Vandaag de dag bezit Fonseca een leidende positie als ervaren makers van kwaliteitsport en geldt als een van de top wijnhuizen.
Fonseca Bin-27 : is een unieke blend, deze is ooit ontstaan als een familie reserve van de familie Guimaraens, destijds bewaard in vat nummer 27. De druiven voor BIN-27 worden, zoals vrijwel alle druiven uit die quinta's, met de voeten geperst. Destijds werd deze wijn alleen geschonken aan gasten van de familie.  BIN-27 is een z.g. Special Reserve Port, een Ruby-stijl Port, die - vanwege 4 jaar rijping op zeer grote vaten eikenhouten van 50.000 liter vaten - zijn frisse fruit (kersen, pruimen) optimaal bewaard en ontwikkeld heeft. Met zijn rijke boeket van intense aroma’s en zijn intrigerende, rijke smaak, vertegenwoordigt de Bin 27 de perfecte balans tussen zoet, fruit en kracht
DELAFORCE
Delaforce Sons & Company is verbonden aan portwijnen van hoge kwaliteit. Dit blijkt o.a. uit de internationale prijzen die in de loop der jaren door Delaforce zijn gewonnen. Haar officiële geschiedenis gaat terug tot 1868. Delaforce heeft een grote reputatie opgebouwd door altijd aan twee uitgangspunten vast te houden: behoud van kwaliteit en koestering van traditie. En het resultaat is ernaar, een uitgebreide reeks van kwalitatief hoogstaande portwijnen. Wie goede port weet te waarderen, zal Delaforce als een heerlijk geschenk ervaren. ‘Rich, elegant and fruity’ is al sinds jaar en dag de beste typering. Hoewel Port wordt geboren op Portugese grond, is het van oudsher bekend als een Engelse drank. De handelsrelatie tussen de beide landen stamt al uit de twaalfde eeuw.
Delaforce wordt in een groot aantal varianten aangeboden. Variërend van de bekende Ruby, Tawny en White tot hun paradepaardje, His Eminence’s Choice, een blend van portwijnen van verschillende leeftijden, oplopend tot 30 jaar en met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.
Delaforce His Eminence's Choice 10 years old : De beroemde His Eminence’s Choice, een weelderige tawny port, is rijk van smaak en heeft tien jaar in oude eikenhouten vaten liggen rijpen. Uit de combinatie van rijpe, fruitige aroma’s en de smaken die door de invloed van het hout vrijkomen, ontstaat de elegantie, balans en harmonie die de huisstijl van Delaforce kenmerkt.
NIEPOORT
Dit porthuis wordt geleid door Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor topkwaliteit. De belangrijkste aankoop werd gedaan in 1989, toen 50 ha van de beste wijngaarden werden aangekocht, verdeeld over twee fraaie quinta’s: Quinta de Nápoles en Quinta do Carril. Quinta’s die zich bevinden in het hart van de Portstreek, waar de beste wijngaarden liggen. Dirk van der Niepoort gaf zijn porthuis op onnavolgbare wijze een eigen gezicht, met elegante ports, waarbij het accent ligt op het iets zoetere type, resulterend in toegankelijke, en bovenal zeer smakelijk ports, ook de ´gewone´ ruby en tawny zijn van een uitstekende kwaliteit.
Niepoort Junior Tinto : Deze Junior tinto Ruby port heeft 3 jaar gerijpt in eikenhouten vaten in grote (6000 liter) eikenhouten vaten waarbij er relatief weinig contact is tussen de wijn, het hout en zuurstof. Hierdoor blijven de wijnen vol rood van kleur en zijn jeugdigheid, frisheid en donker-fruit aroma's zoals pruimen en zwarte bessen, en smaken waaronder chocolade, optimaal bewaard. Het is een stevige port door de aanwezigheid van compacte tannines. Fluweelzacht in de mond. 
Niepoort Senior Tawny : De senior Tawny port heeft minimaal 6 jaar gerijpt in kleine eikenhouten vaten (500 liter) nadat de vergisting is gestopt door toevoeging van wijnalcohol waardoor er in tegenstelling tot de rubyports juist veel contact is tussen de wijn, het hout en zuurstof. Het geeft een elegante port met subtiele expressie. Een wijn licht van kleur en een scala aan geuren en smaken gebaseerd op roodfruit tonen. Zacht  en door een juiste combinatie van oude- en jonge wijnen krijgt deze port naast zijn rijkheid ook z'n frisheid en complexiteit.
KROHN
Wiese & Krohn is in 1865 opgericht door twee mannen uit Noorwegen, Theodor Wiese en Dankert Krohn. In het begin was het een klein bedrijf die gericht was op de export van Port naar Scandinavië en Duitsland. Krohn port is inmiddels geheel in Portugese handen gekomen en eigendom van de familie Carneiro. De familie heeft het Quinta do Retiro Novo, gelegen in een van de beste delen van de Douro vallei, de Rio Torto. Men produceert jaarlijks vijf miljoen liter port en heeft een vijftal kelders in Vila Nova de Gaia. Het overgrote deel van alle productie wordt voornamelijk naar Europa geëxporteerd. Krohn is een van de weinige onafhankelijke familiebedrijven die in Oporto overgebleven is.  Naast de meer gebruikelijke soorten als Ruby Tawny en de White port hebben we natuurlijk ook de andere Krohn ports op voorrraad.
Krohn 10 years old : Deze port is in werkelijkheid 11,5 jaar oud, een heerlijke, rijke, zoete en licht pittige Port. Uitstekend in combinatie met blauwe kazen, pikante overjarige Hollandse kazen, noten, fruit en desserts met chocolade en rood fruit. Port met een bewaarpotentieel van enkele jaren.
Krohn 20 years old : Een assemblage van verschillende ports, elk van een hoge kwaliteit en minimaal 20 jaar oud. Onder strikte contrôle van het Instituut des Vins de Porto. Door de jaren heen één van de meest bekroonde Ports van dit kwaliteitshuis Een zachte, ronde Port met een complexe, lange afdronk. Geschikt bij Foie Gras, amandelen, noten, gedroogd fruit. Ook heerlijk bij bijna alle kazen maar in het bijzonder bij Stilton, Roquefort, Camembert of Cantal.
Colheita :  Net zoals een Vintage gemaakt van de oogst van één jaargang maar dan minimaal 7 jaar op vat gerijpt. Vandaar zijn amberbruine, lichte kleur en zijn romige smaak. Een klassieke Port, mooi zoet van smaak, lang en vol met tonen van noten, kruiden en vanille. Heerlijk als digestief maar ook uitstekend in combinatie met Hollandse, harde kazen, blauwaderkazen (Blue Stilton), aardbeien en gesuikerde amandelen.
Late Bottled Vintage : Deze port is een blend van druiven en wijngaarden van één oogstjaar. De port heeft 4 tot 6 jaar houtrijping gehad. Op het etiket staan oogstjaar en het jaar van botteling. Door de langere houtrijping is de Late Bottled Vintage sneller op dronk dan een echte vintage en kan na openen van de fles nog weken bewaard worden. Een luxe port om voor het eten van te genieten als het buiten kouder wordt. Of serveer hem ook eens met pure chocolade tijdens het uitgebreid natafelen met vrienden
GRAHAM'S Port
Graham’s, een top porthuis sinds 1820. Graham’s is één van de grote merken in port en is in kwaliteit en reputatie vergelijkbaar met de grote namen in de Champagne. Een huis ook met een lange historie en dat nog steeds een volledig familiebedrijf is. Al bijna 200 jaar wordt Graham’s Port gemaakt door slechts twee families, de Grahams en de Symingtons. W & J Graham’s werd in 1820 door de broers William en John Graham opgericht. En het zijn de Graham’s die in 1890 investeren in de Quinta dos Malvedos, in het onherbergzame, ver afgelegen deel van het Dourodal, één van de beste plekken voor het maken van de allerbeste port. In 1970 koopt de Symington familie, die al meer dan 350 jaar port maakt en verhandelt en altijd een grote betrokkenheid heeft gehad bij de wijngaarden en de bewoners van de streek, Graham’s.
Six Grapes. Het merk Six Grapes bestaat in feite al heel lang. Het beeldmerk met de 6 druiventrosjes werd door Graham’s in de 19e eeuw gebruikt als een keurmerk voor de betere blend die de Graham’s familie voor eigen consumptie maakte, de zogenaamde ‘Family Reserve’. Het beeldmerk werd op de houten vaten gebrand en is terug te vinden in de oude, met de hand geschreven handelsregisters. De huidige Six Grapes kan gezien worden als de moderne ‘Family Reserve’. Six Grapes is toegankelijk, heeft veel fruit en is iets minder zoet. Een prachtige aperitiefport, maar bij een keur aan stevige, uitgesproken kaassoorten (Stilton) komt deze port ook heel goed tot zijn recht. Of serveer hem eens met pure chocolade van goede kwaliteit, vooral voor vrouwen een ware traktatie.
10 Years aged Tawny  Aged tawny's is samengesteld uit ports van diverse oudere jaren die met zorg worden geblend. De gemiddelde leeftijd staat op het etiket: 10, 20, 30 Years Old. Door langdurig lageren op eikenhout verandert de kleur van diep, donkerrood naar roodbruin/oranje. Oude tawny’s worden op de fles, na botteling niet meer beter. Anders dan een vintage port is deze port niet geschikt om lang te bewaren. Het advies is dan ook om de port binnen een jaar na aankoop te drinken. Na opening is de port nog 3 à 4 weken houdbaar, mits goed afgesloten en koel bewaard. Verras gasten met een gekoeld glas 10 Years Old als aperitief op het terras op een zwoele zomeravond. Ook heel mooi bij desserts met noten of karamel en bij ganzenlever. Nip starend naar het vuur in de openhaard van een aged Tawny en droom heerlijk weg. Ook een hele mooie port voor sigarenliefhebbers.
Port, soorten
Port is een versterkte wijn uit de Douro regio in Portugal. Bij een gewone wijn laat men de gisting die begint na het pletten van druiven helemaal uitwerken wat resulteert in een wijn met een alcoholgehalte van ca. 12%. Bij het maken van Port wordt het natuurlijke gistingsproces bij een alcoholniveau van ca. 7% beëindigd door toevoeging van wijnalcohol van 77%.  Daardoor stopt de gisting en blijven veel restsuikers over en ontstaat wijn met 18 tot 22 % alcohol. Door te variëren met de hoeveelheid alcohol en het moment van toediening ontstaat enigszins zoetere of drogere Port.
 
Ruby port: deze relatief jonge portsoort is twee tot drie jaar opgeslagen in roestvrijstalen tanks of betonnen bakken of in sommige gevallen op eikenhouten vaten. Ruby port wordt samengesteld door menging van meerdere druivensoorten, jaargangen en wijngaarden.
 
Tawny Port is een menging van verschillende oogstjaren, en heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft.
 
Late Bottled Vintage port (LBV) De Late Bottled Vintage Port is een menging van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld.
 
Vintage : indien de oogst zo goed bevonden wordt en na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat het jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage portjaar verklaard wordt. De vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op fles kunnen rijpen en een depot/droesem vormen in de fles.
 
Aged Tawny hierbij staat op de fles het aantal jaren (10, 20 jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft. Omdat het hier om een mengeling van ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is, de gemiddelde leeftijd van de blend.
 
Colheita is een port van één enkel oogstjaar. Hij moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is op dronk, het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat gerijpt heeft staat op de fles vermeld.
 
Witte port wordt in tegenstelling tot de andere ports alleen gemaakt van witte druiven. Ook witte port wordt een drietal jaren gerijpt op het vat.
 
Rosé port; in  2009 heeft de Portugese ministerraad een wet aangenomen die rosé port ook erkent als officiële portsoort. Sinds 2008 kwam Croft met de Pink port op de markt, inmiddels opgevolgd door anderen
Port

Wij voeren Port van de volgende Porthuizen:

Calem

Croft

Delaforce

Fonseca

Grahams

Kopke

Krohn

Niepoort

Taylors

Robertsons