HARVEY'S
Harvey’s Bristol Cream is een Spaanse sherry die vroeger werd ingevoerd en gebotteld in Bristol, Engeland. Het verhaal gaat dat in de jaren 1860, een bezoekester in de Harvey’s kelders een voorproefje van een nieuwe sherry blend werd gegeven. In vergelijking met Melk, zei ze toen, als dat melk is, dan is dit Room. De ondernemende Harvey noemde deze blend van toen af aan Cream Sherry.
Deze Cream Sherry is een zoete donkere en fijne Sherry geschikt als begeleider van allerlei nagerechten. Meestal een mengsel van Oloroso en Pedro Ximénez  Een intens fluweelzoete wijn. Smaakt licht naar noten en gedroogd fruit (rozijnen) Bruin tot diep donkerbruin.
Licht gekoeld serveren, alleen Cream Sherry mag zelfs met een ijsblokje geserveerd worden, past goed bij: pudding, patisserie, bavarois, ijs !
LUSTEAU
Sherry is afkomstig uit Andalusië, dit ligt in het zuidwesten van Spanje. Hier bevindt zich de zogenaamde 'Sherry-driehoek', gevormd door de steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en Puerto de Santa María. De beste wijngaarden liggen op albarizas, krijtwitte gronden met een zeer hoog kalkaandeel. Hier gedijen de sherrydruiven het best, voorop de palomino, gevolgd door pedro ximenez en moscatel. De laatste twee worden vooral voor de productie van zoete sherry's gebruikt. Het indrukwekkende bodegacomplex van Emilio Lustau bevindt zich in het hart van Jerez, de trotse hoofdstad van het sherrygebied. Eigenlijk heet de stad Jerez de la Frontera, omdat het lange tijd op de grens lag van een Moorse en Christelijke invloedssfeer. Naast de grote bodega's kent de sherrystreek de zogenaamde almacenistas, 'voorraadhouders' van kleine hoeveelheden bijzondere sherry. Emilio Lustau is van oorsprong zo'n almacenista. In de bodega van Lustau liggen ruim 20.000 vaten, een monumentale wijnkelder met schitterende sherry's.Naast de standaardserie (fino, medium dry en oloroso), rijpen in Lustau's bodega de fantastische Reserva sherry's. Van droog naar zoet zijn er een aanta  soorten shery's te onderscheiden.
Lustau Sherry Reserva Manzanilla Passada 
Delicate, gerijpte 'manzanilla passada', Lustau selecteerde van deze unieke sherry 80 vaten. Intens, stevig, mooie flortonen, aangevuld met amandel en een vleug ziltigheid, gemaakt van honderd procent palomino fino en versterkt tot 17% alcohol. Beendroge sherry licht en fris van smaak.
Lustau Sherry Reserva Fino Jarana
Lustau's Jarana is een klassieke droge sherry van het type fino. De beste fino's worden gemaakt van de palomino-druif en worden versterkt tot 15,5 % alcohol. De rijping vindt plaats in houten vaten (solera-systeem) waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. Deze geeft de wijn zijn bijzondere geur en smaak. Volle droge Sherry elegant en rijk van Geur.
Lustau Sherry Reserva Amontillado Escuadrilla
Schitterend voorbeeld van een klassieke, hoogwaardige amontillado sherry. Droog en zacht van smaak en versterkt tot 18,5% alcohol, prachtige intensiteit. Deze topsherry van Lustau is al een genot op zich (ook als aperitief) maar smaakt ook uitstekend bij verrassend veel gerechten, noten en gedroogd fruit.
Lustau Sherry Reserva Oloroso Don Nuño
Prachtige droge oloroso sherry met een subtiele zoete ondertoon. Oloroso betekent 'geurig', en dat is deze bijzondere sherry zeker. Complexe aromastructuur gaat over in een volle rijke smaak die lang nablijft. Don Nuño is versterkt tot 20% alcohol.en rijpte langdurig in houten vaten volgens het solera-systeem. Sherry met een rijke smaak van bittere chocola en gebakken noten.
Lustau Sherry Reserva Rare Cream Superior
Kostelijk zoete en rijke sherry, gecomponeerd van oude oloroso wijnen en zoete pedro ximénez. Versterkt tot 20% en langdurig gerijpt in de solera. De pedro ximenez druiven krijgen hun zoetheid door een natuurlijk indrogingsproces. Een prachtig sherry voor liefhebbers van een fijnzoete smaak. Zeer geschikt als aperitief en dessertwijn.
Lustau Sherry Reserva Pedro Ximénez San Emilio
Intens zoete sherry met een indrukwekkende donkerbruine kleur en een hoge viscositeit. De volzoete smaak ontstaat door een natuurlijk indrogingsproces van pedro ximénez-druiven. De sherry is versterkt tot 17% en rijpte langdurig in houten vaten. San Emilio is een geweldige wijn voor wijndrinkers die houden van mooi zoet. Ook is het een unieke begeleider van nagerechten, gebak en ijs.
SPECIALITIET : Lustau Sherry East India Solera
Klassieke zoete sherry van hoog niveau en met een bijzonder verhaal. Vroeger werden vaten sherry als ballast op schepen meegenomen. Bij toeval ontdekte men dat geur en smaak hierdoor verbeterden. Lustau houdt deze unieke smaakstijl in ere met zijn East India Solera. De wijn is een combinatie van oude oloroso(85%) en zoete wijn van de pedro ximénez (15%), met alcohol versterkt tot 20%. De delicate zoetheid en rijke aroma's maken deze sherry tot een topwijn.
Sherry, soorten

Sherry is een versterkte wijn gemaakt volgens het solera systeem van de witte Palomino druiven die groeien in het zuiden van Spanje in het gebied Jerez de la Frontera. De ene Sherry is de andere niet. 

Een Fino bijvoorbeeld is een fijne droge Jerez-wijn. Manzanilla lijkt daar een beetje op, maar heeft een iets lichtere smaak.

Oloroso en Medium kenmerken zich over het algemeen door een hazelnootachtig aroma.

Een Cream komt op 13°C het beste tot zijn recht en de Oloroso’s drinkt u licht gekoeld (16°C).

Dan is er de Pedro Ximénez (PX), een verfijnde zoete Jerez-wijn die fantastisch smaakt bij diverse kazen en chocolade desserts! De zoete Pedro Ximénez is het lekkerst op kamertemperatuur (18°C).  

De sherry smaken variëren van fris droog tot hemels zoet.
Welke u ook kiest: Jerez-wijnen zijn uiterst verleidelijke wijnen. U kunt van Fino en Manzanilla het meeste genieten op een temperatuur van 7 à 8 °C. Ook een Medium drinkt u koel op ongeveer 10°C.

Sherry

Wij voeren Sherry van de volgende Sherry-huizen:

Harvey's

Leyenda

Lusteau

Osborne