Kilian Hunn Rivaner

Kilian Hunn Rivaner trocken

De wijngaarden van Kilian Hunn zijn gelegen in het plaatsje Gottenheim in het uiterste zuidelijke Baden. De wijngaarden van het wijngoed de Tuniberg liggen onder de beroemde Kaiserstuhl waar een specifiek micro klimaat heerst. Zijn motto: Wein ist Leidenschaft, Kilian Hunn en zijn vrouw Martina besteden veel aandacht aan het werk in de wijngaard en doen dat  zo natuurlijk mogelijk
De rivaner van Kilian Huhn heeft een rijke geur van bloesem en iets van citrus. In de smaak wordt dit aangevuld met citrus en milde zuren.
Clemens Frohlich

Eschendorfer Lump Silvaner

Eigen import. Franken is bekend om z’n bijzondere fles de “bocksbeutel”. Clemens Fröhlich is een familiebedrijf waar door intense zorg in de wijngaard, handgeplukte oogst en secure arbeid in de kelder goede wijnen worden gemaakt. Met het karakter van de streek en druif. Echte terroir wijnen. De silvaner spätlese trocken met een Goldmedaille bij de Weinprämierung.  S: 5.8 RZ:2.6 alk:13.5%
Slivaner Spátlese beste Beere Trocken
Eva Fricke

Eva Fricke Riesling, Rheingau

Tot 2011 was Eva wijnmaakster van Weingut Leitz, een absoluut topdomein uit de Rheingau, een taak die ze combineerde met het werk in haar eigen kleine domein. Wijn van Eva Fricke is een ware ontdekking. Eva heeft haar wijngaarden in de Mittelrhein, één van de mooiste stukken aan de Rijn. De steile leisteenhellingen geven mineraliteit. Deze wijnen bezitten onwaarschijnlijk veel karakter, zijn nooit log of dun, maar juist heel precies en verfijnd. Dit is topklasse! De Rheingau is zonder twijfel zowat het meest prestigieuze gebied van Duitsland. Niet alleen ligt het aandeel Riesling nergens zo hoog, de ene topwijngaard volgt de andere op. Rheingau is ook het gebied waar op dit moment een officieel Grand Cru systeem is uitgewerkt (Erstes Gewächs). Qua bodem zijn er 2 grote deelgebieden. Van de Mittelrhein tot Rüdesheim domineert leisteen, vanaf Rüdesheim tot Wiesbaden eerder löss. Eindelijk een riesling die het waard is onder de naam Rheingau verkocht te worden. Voor deze wijn worden 3 percelen geassembleerd: één uit Lorch, één uit Rüdesheim en één uit Kiedrichdesheim. Een heerlijk glas Riesling met mineraliteit puur, doorspekt met fijn fruit. Lange, en zeer precieze afdronk.
WEINGUT A.CHRISTMANN

Weingut A.Christmann,  Pfalz 

In de Pfalz worden uitgesproken en krachtige Rieslings gemaakt,  Steffen Christmann is niet alleen een begenadigd wijnbouwer, hij is eveneens voorzitter van VDP Duitsland. Zijn biodynamische werkwijze heeft ertoe geleid nog meer diepgang en complexiteit in zijn Rieslings te brengen. De Pfalz geniet sowieso al van bijzondere klimatologische omstandigheden. Door de beschermende heuvels in het westen is de Pfalz niet alleen warm maar ook vrij droog. Hier komen de krachtigste droge Rieslings uit Duitsland vandaan. Op sommige plaatsen vind je zelfs oud vulkanische bodems. De wijnen van Weingut A. Christmann zijn afkomstig uit drie gemeenten waar de wijnbouwer wijngaarden heeft: Gimmeldingen, Deidesheim en Ruppertsberg. De druiven worden met de hand geplukt, en er wordt niet gechaptaliseerd. Aan de basis herken je een groot wijnbouwer. De riesling van Christmann is intens en rijk. Weinig druiven die lichtvoetigheid met complexiteit kunnen verenigen, en even weinig domeinen die in staat zijn deze zo af te leveren.
In het glas biedt zich een mooie volle strogele wijn aan. In de neus citrus, meloen en met een kruidige hint in de achtergrond. Sappig en breed in de mond, naar een mooie lichte zuurstructuur. In de afdronk is de wijn zuiver, vrij lang en kruidig. Finesse en complex, deze wijn blijft boeien en verbazen. Past bijvoorbeeld bij fijne visgerechten, en Oosters geïnspireerde gerechten.
STEFFEN

Weinhaus Steffen, Pfalz - Duitsland.

De afgelopen jaren is in Duitsland veel geïnvesteerd in kwaliteit mede daardoor zit Duitse wijn in de lift. Met als gevolg dat op de Nederlandse markt Duitsland zich steeds meer los weet te weken van het "goedkope zoete witte wijn" imago. De genummerde Cuvées van Steffen hebben tot doel de beste wijnen uit het beste gebied te halen.
Steffen Grauburgunder ST52: de Grauburgunder is voor veel wijnliefhebbers geen onbekende druivensoort meer, een ras dat men vandaag de dag in de hele (wijn)wereld aantreft. Een karakter van mooi wit fruit met aroma's van perzik, meloen en honing. De wijn beschikt over meer frisse zuren dan bijvoorbeeld de Weissburgunder. Een goede combinatie bij bijvoorbeeld vis, gevogelte, wit vlees maar ook de exotische keuken.
Steffen Weissburgunder ST23 : de weissburgunder stelt net zoals alle burgunders hoge eisen aan hun omgeving en gedijt goed in een diepe, voedzame warme bodem met voldoende vochtigheid. Maar in het bijzonder op een bodem met veel kalk. Veel mensen zullen de weissburgunder al kennen als Pinot Blanc. Door zijn milde aroma's, fijne en fruitige karakter waarderen steeds meer wijnliefhebbers dit druivenras. Deze wijn past bijvoorbeeld goed bij asperges en jonge kaas.
Steffen Dornfelder - Merlot ST66 : een wijn samengesteld van de druivenrassen Dornfelder en Merlot. Een karaktervolle donkerrode wijn met in de smaak een hint van kersen. Deze wijn is een goede begleider van lamsvlees, wild of bij een mooi stuk gebraden vlees.
HENSEL

Weingut Hensel,  Pfalz,  Duitsland.

Thomas Hensel is jong, ambitieus, energiek en vernieuwend, zijn 17 ha wijngaarden liggen in de plaats Bad Dürkheim. Dat er ook zeer goede Duitse wijnen op de markt zijn wordt ook in Nederland steeds meer bekend. Dat geld natuurlijk voor de Rieslings maar uiteraard ook voor de andere wijnen. Een deel van de wijngaarden van Weingut Hensel liggen nabij een "sport-vliegveld", de naam Aufwind die Thomas Hensel aan een van zijn wijnen gaf is hierop geïnspireerd.
GB Grauburgunder: Rijpe, volle, kruidige Grauburgunder. Opvallende zongele kleur. Lichte ondersteunende houttoon, 5% van de wijn heeft kort op eiken gerijpt. Veel spanning: rijpe exotische tonen, kruiden, alcohol en koele mineraliteit als tegenwicht. Geur en smaak zijn een beetje kruidig, met een aroma van zacht wit fruit en een laag zuurgehalte.
WB Weissburgunder: Deze niet alledaagse combinatie van Chardonnay met de Weissburgunder (Pinot Blanc) zorgt voor een spannende wijn. De druiventrossen worden vanaf de bloei tot aan de oogst voortdurend zorgvuldig geïnspecteerd waarbij overtollige en kwalitatief mindere vruchten worden verwijderd (groen oogsten) om zo een optimale kwaliteit druiven te kunnen oogsten. Het fruit wordt zo laat mogelijk geoogst (2e helft oktober) om te kunnen profiteren van een zo hoog mogelijk gehalte aan suikers en mineralen. Na de handmatige oogst en selectie worden de druiven van beide variëteiten ambachtelijk en afzonderlijk gevinifieerd om vervolgens als blend (cuvée) te worden gebotteld. In uw glas ruikt u frisse, kruidige aroma's. Het rijpe fruit is perfect in balans met delicaat frisse zuurtjes en wordt gedragen door fijne mineralen. Dit staat garant voor veel drinkplezier met een bijzondere bekoring!
Aufwind: Met rode wijn loopt Duitsland niet voorop, weinig wijndrinkers kennen Duitsland kennen als een land van goede rode wijnen. Een blend van Saint Laurent en Cabernet Sauvignon. Deze krachtige, bijna zwoele Cuvee van een klassieke Franse en een klassieke Oostenrijkse druif, zit boordevol fruit van bessen en bramen met een prettige toets van drop en specerijen. De afgeronde tannine versterkt het volle karakter en verlengt de aangename afdronk.
STUDIER, Pfalz

STUDIER, Pfalz, Matura cuvee

Uit de Pfalz, Ellerstadt, is deze wijn afkomstig. Een cuvee van cabernet-dorsa (dornfelder met cabernet-sauvignon), cabernet-sauvignon, merlot en st.laurent. Een blend gemaakt van druiven die je niet overal in Duitsland tegen zult komen.
De Pfalz is een relatief warme regio en schept daarmee mogelijkheden voor de zgn, Bordeaux rassen. Houtlagering van12 maanden op oude barrique en daarna samengesteld als cuvee geeft de wijn het karakter dat door velen wordt gewaardeerd.
De wijn is zacht met een volle smaak van zwart en rood fruit,kruidigheid en de houtlagering zorgt voor het typische mokka, koffie aroma. Veel wijn voor een aangename prijs.
Grauburgunder
ALEXANDER LAIBLE Baden

ALEXANDER LAIBLE, Baden, SL Chardonnay

Een van de grootste talenten op wijnbouwgebied in Duitsland, velen vinden zelfs van Europa. Bescheidenheid is niet zijn sterkste kant. Nerveus en met een bepaald fanatisme praat hij over zijn wijnen en neemt ongekende risico’s terwijl eigenlijk z’n bedje gespreid was. Maar zoals vaker als zoon van een beroemdheid, wilde hij niet in dezelfde voetsporen treden. Wel wijnboer maar geheel anders. Hij ging chardonnay aanplanten, pinot noir, en natuurlijk ook riesling in Baden. En hij wil alleen maar topkwaliteit. Hij noemt zichzelf soms “Alexander de Grote”. Een jongeman die hopelijk stand houdt in zijn wereld van perfektie.
Maar zijn wijnen die geven de puurheid van de druif en dat is wat hij wil. De optimale kenmerken uit de druif halen. In de wijngaard moet het gebeuren dan gaat de rest vanzelf.
Chardonnay is eigenlijk een zeer neutrale druif. Hij groeit overal in de wereld en er wordt veel met gisten, techniek, hout of houtextrakt gemanipuleerd. Alexander heeft zijn wijnstokken een andere chardonnay laten maken en dat heeft hem geen windeieren gebracht. Vanuit de hele wereld is belangstelling voor zijn wijnen en toch laat hij de prijs vooralsnog zoals ze zijn. Hij wil dat de mensen om hem heen ook zijn wijnen kunnen genieten en niet alleen maar een verre wijndrinker die hij niet kent.
EDITION BEE

Eigen import: Edition Bee  Mosel - Duitsland

We zijn steeds op zoek naar betere en onderscheidende wijnen. We mogen wel zeggen dat we hierin uitermate goed slagen. De wijnen van Timo Dienhart zijn eigen import.
Edition Bee” is het idee van een eersteklas Riesling en daarmee tevens het bijenbestand ondersteunend. Ontstaan uit “Winzer trift Weinfreak”, Timo Dienhart en Andreas Thran. Puur plezier van uitstekende Rieslings van steile hellingen. Biologische wijnbouw en een actieve bijdrage tot de bescherming van de natuur. De wijngaarden tot een toevluchtsoord voor bijen maken. Dit idee werd geboren door de unieke ligging van de "Honigberg". Tijdens een wandeling in de groene wijngaarden is vooral het levendige gezoem van bijen tussen de weelderige rijen wijnranken te horen. Editie Bee is afkomstig van een plek waar volgens beiden de beste witte druiven ter wereld groeien. In "Honigberg” van Maring-Noviand aan de Mosel in Duitsland. Uitstekende wijnen zijn er al sinds de Romeinse tijd, op een bodem van leisteen. Sinds 1995 verbouwt Fam. Dienhart onder strikte richtlijnen van Ecovin. Aaneengesloten gebieden onder biologische en ecologische aspecten. Gewoon om ’n positieve bijdrage te leveren aan de wereld (en niet vanuit ’n dogmatische leer). Deze wijngaarden zijn eilanden van een respectvolle gemeenschap van mens en natuur. Onder het motto: ‘Mit statt Gegen die Natur”. De invloed van kruiden en bloemen in wijngaard is immens ! Een evenwichtig stukje natuur dat bijzondere wijnen levert, door een bijzondere wijnboer geregisseerd, met een gewone Winzer als regisseur.
Kräuterwingert Honigberg, Riesling trocken, Maring-Noviand Mosel: Deze Riesling is gemaakt van 25 jaar oude wijnstokken. Het rendement is laag door intensieve handarbeid en begeleiding van hoge biodiversiteit in de wijngaard (45hl/ha). De wijn is Riesling puur, zuiver, krachtig en eerlijk. Rijpe sinasappel, perzik en abrikoos “Trocken” met mooie zuren en mineraliteit.    
Blauschiefer Sonnenwingert Honigberg, Riesling Kabinett feinherb,  Maring-Noviand Mosel: Gemaakt van 45 jaar oude wijnstokken, rendement nog lager (35hl/ha). Een geweldig fijn spel van zoet en zuur. Mineraliteit, kracht en mooie fruitaroma’s aangevuld met hints van bloesem. Deze wijn gaat door ’t leven als “anti-stress” wijn.  
WEEGMULLER Palz

Eigen import: Weingut Weegmüller Pfalz Duitsland

Stefanie Weegmüller is niet alleen een fantastische wijnmaakster, het is ongetwijfeld één van Duitslands meest opmerkelijke wijnfiguren. Een vinnige en uiterst intelligente, en bovenal gezellige dame. Gelegen in het pittoreske, kleine Haardt, en vlak naast het wereldberoemde domein Müller-Catoir, kan ze genieten van de beste wijngaarden uit de regio. Wijnbouw is traditie bij de familie Weegmüller, en dat al sinds de 17de eeuw. Het domeingebouw zelf ademt adellijke klasse uit, net zoals de wijnen. Een aanwinst waar we bijzonder trots op zijn.
Mandelring Rieslaner Auslese : Bij Weegmuller weten ze echt wat ze doen als het gaat om de Duitse “Sweeties”. Ze telen biologisch, verminderen hun opbrengsten en verhogen zodoende de rijkdom en de intensiteit van hun wijnen. De druiven zijn aangetast met Botrytis wat resulteert in een wijn met hoog restsuiker en alle kenmerken van een goed gemaakte Auslese. Dit is een wijn zeer zuiver en fruitig..
Blanc de Noir: Ook de Blanc de Noir is een heerlijk glas wijn. Met z’n fijne lichtrose kleur komen de aroma’s en smaak van de blauwe druiven tot uiting. Geen echte rosé wijn maar een wijn van blauwe druiven gemaakt als witte wijn. Steffanie is de wijnmaakster maar ook in de wijngaard weet ze van aanpakken. Als aperitief maar ook bij gevogelte en lichte gerechten.
Cuvee Fleur: Een wijn van de dames Weegmũller. En de wijn is gemaakt voor een speciale vrouw, de oma van de dames Weegmüller, Fleur genaamd. Een bijzondere wijn ter herinnering aan een speciale vrouw bij gelegenheid van haar 100ste verjaardag. De wijn is gemaakt naar een oud gebruik.“Gemischte Satz” geeft aan dat de wijn gemaakt is van verschillende druivenrassen: Riesling, Gewürztraminer en Silvaner. Deze werden vroeger door elkaar in een wijngaard geplant. Verrassend, deze wijn. Heerlijk voor een groot publiek maar met kwaliteit. Als aperitief op een zonnig terras of bij een lichte maaltijd. Kan een licht spicy gerecht gerust aan door het lichte zoetje
WEINGUT KNAB Baden

Eigen import: Weingut Knab Baden Duitsland

Pinot Noir is ’s werelds moeilijkste rode druivenras. Heel veel slechte wijnen, veel middelmaat, weinig goeds en zelden groots. Maar als Pinot Noir groots is, dan is het waarschijnlijks de meest complexe en geniale wijn die je je kan inbeelden: een virtuose finesse. Pinot Noir die in Duitsland Spatburgunder genoemd wordt leeft niet van concentratie, maar van fijne nuances, en laat dit net de kracht van Duitsland zijn. Duitsland is een belangrijke Pinot Noir producent, en heeft enkele geniale wijnboeren die deze druif perfect aanvoelen. Uit Duitslands meest warme en zuidelijkst gelegen gebied, Baden, selecteerden we dit topdomein dat een ode brengt aan de Pinot Noir. Deze regio is gekend omwille van de oude vulkanische bodems die perfect zijn voor alle Pinot varianten. Weingut Knab is op een decennium tijd uitgegroeid tot de top in Baden.
Spatburgunder trocken Holzfass: Deze wijn van de noordelijke rand van het machtige vulkaangebergte, is afkomstig van hun beste wijngaard de Endinger Engelsberg gelegen op de hellingen van de Kaiserstuhl. Een heerlijk glas Pinot Noir, zeker voor diegenen die ook van de Bourgogne stijl houden. Droog, complex en zacht, met een hele mooie structuur. Absoluut geen magere Pinot Noir maar een glas vol typiciteit en charme. Deze lichtere stijl drinkt opvallend lekker bij gegrilde vis en pasta’s.
WEINGUT GEIL Rheinhessen

Eigen import: Weingut Geil Rheinhessen

Ongeveer anderhalve eeuw is de familie Geil in Bechtheim bekend als wijnbouwfamilie. Karl Geil en zijn vrouw Monika Bierschenk zijn de trotse en bijzonder sympathieke bezitters van dit domein. Thans is het de zoon Johannes die instaat voor het wijnmaken. Deze jonge kerel (1977) is een echt supertalent en kreeg van Gault-Millau de titel “ontdekking van het jaar 2004” mee. Het geheim? Lage rendementen, met respect voor de natuur werken, individuele aanpak per druivenras en een haast maniakale zoektocht naar kwaliteit. 15 jaar geleden was dit domein goede middelmaat, vandaag zonder enige twijfel bij de Duitse top. Dit domein is echt een pareltje, scoren doet Weingut Geil overal. In Duitsland zijn er de jaarlijkse medailles, zowel op regionaal vlak (Kammerpreismünze) als op nationaal vlak (DLG). De Rieslings werden als “Urknall” wijnen beschreven, vol explosief fruit en mineraliteit. “Zelden bereikte een domein zo snel de top.
Riesling trocken : Onklopbare prijs/kwaliteit ! Voor zijn prijs is dit één van de beste witte wijnen op de markt. Een rasechte Riesling, met de klassieke edele zuren die echter niet agressief zijn. Deze wijn wordt verder nog gekenmerkt door een aangename fruittoets (wit fruit zoals witte perzik en citrus). Te genieten bij allerlei visgerechten, gevogelte en kalfsvlees. Ook ideaal als aperitief. Bewaartijd : 6 jaar.
Scheurebe Kabinett : Een minder bekende druivensoort, maar wat voor eentje ! Deze wijn wordt door velen gewaardeerd. Eénmaal ermee kennis gemaakt, lijkt het wel liefde op het eerste gezicht. En toegegeven, deze wijn is heerlijk… Echt Scheurebe met pakken vlierbloesem, cassis, gekonfijte limoen en passievrucht. Fantastisch sappig, zuiver, puur… Een waar genot.!.
Gruner Silvaner Trocken : Silvaner is in de Elzas bekend als een druif die eenvoudige wijnen geeft. Bij Johannes Geil bereikt deze druif echter een mooie diepgang en complexiteit. De bodem, die bestaat uit een kalk, klei en leem is zeker één van de redenen. De rendementen werden bewust laag gehouden zodat de wijn kan terugvallen op een uitstekende mondvulling en structuur. In de neus nemen we aroma’s waar van limoen en grassige toetsen. Het mondgevoel is lekker sappig, rond en harmonisch waar de frisse limoentoetsen een hoofdrol spelen. Fijne, lange afdronk.
Geil Weissburgunder Trocken : Elegante, droge Weissburgunders met hun frisse zuren en fijne fruitigheid zijn ideale eetwijnen, maar ook aantrekkelijk als zomerwijnen. Grote kenmerkende romigheid, geweldige smaak en ruggengraat een wijn vol drinkplezier die doet verlangen naar het volgende glas.
Dornfelder : Vakmanschap getuigt bij het proeven van deze mooi gemaakte wijn, een Dornfelder met een mildheid in smaak mede door de aanwezigheid van een zacht zoetje. De wijn is donker van kleur en heeft een volle smaak met veel fruit.
 

 

BURKLIN-WOLF Pfalz

Weingut Dr. Bürklin-Wolf, Wachenheim - Pfalz

Aan de linkeroever van de Rijn, tussen Mannheim en Karlsruhe, tot aan de Franse grens, strekt zich de schilderachtige Pfalz uit. De Deutsche Weinstrasse slingert zich door pittoreske dorpjes en langs weelderige wijngaarden. De Riesling is bij verre de belangrijkste druivensoort in dit wijngebied.
Dr. Bürklin-Wolf is het grootste Duitse wijngoed in privé-bezit, met 110 hectaren wijngaarden in de Mittelhaardt, het hart van de Pfalz. Het wijngoed bestaat al sinds 1597 en is al die tijd in dezelfde familie gebleven. Sinds 1990 wordt het bedrijf geleid door Bettina Bürklin-von Guradze, tesamen met haar man Christian. Uit respect voor bodem en natuur is men in 2000 begonnen met bio-dynamische wijnbouwBürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt, in de plaatsjes Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim.
Wachenheimer Riesling
Uit diverse Lagen in Wachenheim, Kabinett-wijn trocken .Limoen- en sinasschillen met accenten van witte peper. Goede balans tussen frisse aciditeit en geconcentreerd fruit
ROMERKELTER Moezel

Eigen import: Weingut Römerkelter

Weingut Römerkelter is een wijnbedrijf gelegen in Maring-Noviand aan de Lieser, een zijarm van de Mosel, sinds 1977 met biologische wijnbouw bezig. Vader Dienhard gaf de voorzet en zijn zoon Timo verfijnt de belangrijke zaken. Sinds enkele jaren is de overstap naar de bio-dynamie gemaakt, Timo Dienhart is overtuigd bio-dynamist. Hij maakt zijn wijnen in de wijngaard. Geen pesticide en geen kunstmest. Maar inzet van bodembegroeiing en preparaten van natuurlijke aard. Deze preparaten worden door speciale “bedrijven” gemaakt omdat de bio-dynamist precies wil weten hoe de door hem gebruikte preparaten gemaakt worden. Ontzettend veel arbeidsuren zijn bij de bio-dynamie niet te ontlopen en voortdurend zoeken naar nog meer natuurverbonden werken. Timo heeft ook meegewerkt aan de nieuwe wetgeving van de EU voor bio-wijnbouw (project ORWINE). Ook in het wijndorp Maring-Noviand zijn steeds meer wijnboeren langzaam overtuigd aan het raken van zijn methodes.
De nieuwste generatie bio-boeren is volop bezig met het vervangen van het kopergebruik, en dan niet door chemische producten zoals in de conventionele wijnbouw. Ook het gebruik van zwavel wordt zo laag mogelijk gehouden. Het bedrijf is aangesloten bij ECOVIN. De laatste jaren behaalt Timo de ene prijs na de andere. Zijn wijnen hebben een ongekende zuiverheid. De wijnen van Timo Dienhart hebben we door eigen import in ons assortiment opgenomen.
RIVANER Classic trocken. Goud-Medaille winnaar in Berlijn 2010. Een uitzonderlijke combinatie met asperges !! Het druivenras Rivaner is ook wel bekend onder de naam Müller Thurgau (deze wordt gebruikt voor de minder droge - zoetere wijnen).
BLAUSCHIEFER Riesling Kabinett feinherb.  Zilver bij de Internationale Biowijnprijs 2010.
RIESLING-GS-TROCKEN Top cuvée. Goud-medaille op de Mundus vini Biofach 2010.
Duitsland

Uit de verschillende streken van Duitsland hebben we wijnen van de wijnhuizen:

Römerkelter

Weingut Berres

Burklin-Wolf

Knipser

Rotwild