Leth

 

Weingut Leth , Oostenrijk.

Familie Leth is wijnmaker in Niederösterreich, gelegen in Fels op ongeveer 50 km ten oosten van Wenen. Hun wijngaarden zijn gelegen op de terrassen van de Wagram heuvels. De diepe lössgronden zijn uitstekend geschikt voor Grüner Veltliner. Van hun 50 hectaren is de helft van de oppervlakte  beplant met dit ras. Weingut Leth behoort tot een van de vijftig meest gewaardeerde wijnhuizen in Oostenrijk. Zoon Franz jr.is vanaf 2006 verantwoordelijk voor het wijn maken. Het doel is duurzame wijnbouw. Er worden alleen goeie druiven gebruikt om een heldere, lichte en jeugdige wijn te creëren.
Leth Duett is gemaakt van Riesling en Grüner Veltliner druiven. In de neus steenfruit en nuances van citrus gecombineerd met kruidigheid. In de mond verfrissend en sappig, aangenaam door een fijne zuurgraad. Mineralig in de afdronk.
Urbanihof

Weingut Urbanihof 'Classic' Qualitätswein Wagram Grüner Veltliner  - Oostenrijk.

Ondanks de lange familie traditie is het Weingut Urbanihof jong, modern en springlevend. Sonja en Franz Paschinger, de huidige generatie, besteden veel aandacht aan hun familie erfgoed. Zij proberen op een natuurlijke manier de wijngaard te beheren door het volume per hectare te beperken, uitsluitend natuurlijke mest te gebruiken en tussen oktober en mei geen mechanische bewerking aan de bodem te doen. Doordat ze zich continu op verbetering van kwaliteit richten, bevinden ze zich in de top van de "Wagram Winzer". Wagram is een regio binnen het wijngebied Niederöstereich. Het ligt langs de Donau en de invloed hiervan is duidelijk merkbaar. De bodem bevat veel löss en heeft daardoor een goede drainage en is uitermate geschikt voor de aanplant van druivenstokken. Typische Grüner Veltliner, superfris en zuiver met de kenmerkende groene appels, wit fruit en een lichte kruidigheid. Te serveren bij  asperges maar ook salades, schaal- en schelpdieren, een heerlijk aperitief.
Tijdens het Lentefestijn van de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië is de Grüner Veltliner ‘Classic’ 2012 van Weingut Urbanihof verkozen tot Aspergewijn van het Jaar 2014!
Rieden

Gruner Veltliner, Kaiserhofkellerei Rieden - Oostenrijk

De Grüner Veltliner zou je bijna het nationale druivenras van Oostenrijk kunnen noemen. Fritz Miesbauer is wijnmaker en bedrijfsleider van het Weingut der Stadt Krems, één van de oudste wijngoederen in Oostenrijk. Hij weet als geen ander hoe je verrukkelijke en karakteristieke Grüner Veltliner moet maken omdat hij dat eerder ook al bij Domäne Wachau heeft mogen laten zien. De wijnen van de Kaiserhof Kellerei komen van verschillende wijngaarden uit de Niederösterreich, vooral uit het Kremstal. Deze Gruner Veltliner Kaiserhofkellerei Rieden is heerlijk geurend naar frisse weilanden en heeft iets fijns geurend naar venkel. Een heerlijk glas wijn met een goede kwaliteit prijs verhouding. Dit sappige, fris elegante glas is een ideale aperitiefwijn en door het niet te hoge alcohol gehalte heerlijk om van te genieten.
Fritsch

Fritsch, Gruner Veltliner,  Wagram-Donauland

Het wijngoed Fritsch ligt in het hart van het wijngebied Donauland-Wagram, op zestig kilometer ten westen van hoofdstad Wenen. Karl Fritsch nam in 1999 het bedrijf over van zijn ouders na een opleiding aan de wijnbouwschool van Krems en stages bij andere wijnboeren in Duitsland en Oostenrijk. Weingut Fritsch heeft een een grote naam opgebouwd met zijn wijnen. De Steinberg is een bijzondere wijnheuvel, die als een van de weinige wijngaarden in de Wagram een ondergrond heeft van verweerde rots in plaats van löss. Dat geeft de wijnen een heel eigen karakter, met een uitgesproken mineraligheid en frisheid. De stokken op deze helling zijn meer dan veertig jaar oud, en leveren wijnen op met een grote concentratie en diepte. Hij is zeer rijk van karakter, en tegelijk fris en opwekkend. Een prachtig glas Grüner Veltliner van een uitzonderlijke klasse. Diep strogele wijn. De geur is heerlijk citrus en grapefruit, wit fruit, peer en perzik. De smaak is elegant, open, veel frisse zuren en levendigheid.

 

SUMMERER Kamptal

Weingut Summerer Langenlois Kamptal Oostenrijk

Oostenrijk is opgedeeld in 4 grote wijnregio’s: Niederösterreich in het noord-oosten grenzend aan Tsechië en Slowakije. Burgenland in het oosten grenzend aan Hongarije. Steiermark in het zuid-oosten grenzend aan Slovenië. Wien rondom de stad Wenen.
Weingut Summerer is gevestigd in het stadje Langenlois, de voornaamste plaats in het wijngebied Kamptal, in het noordwesten van de regio Niederösterreich. De familie Summerer bezit ca. 20 hectaren wijngaard, hoofdzakelijk op de zuid en zuidoost gerichte hellingen van de Schenkenbichl, Steinhaus en Steinmassl, westelijk van Langenlois. De hoogte varieert tussen 200 en 300 meter. De bodem bestaat uit klei, löss en rotsgesteente. Vooral de Grüner Veltliner en de Riesing voelen zich hier helemaal thuis. De Grüner Veltliner is met 37% Oostenrijks meest aangeplante witte druif, de Riesling daarentegen vertegenwoordigt slechts ongeveer 2% van het totale areaal aan witte druiven.
De Summerer wijnen zijn voorzien van een moderne herstuitbare “Glasstöpsel“ in plaats van de traditionele kurk
Grüner Veltliner Steinhaus
Van een voornamelijk rotsachtige ondergrond, de mineralige typiciteit is al in het bouquet te herkennen. Een slanke, geslepen en elegante wijn, mooie pittige zuren, volkomen in balans met een enorme dosis fruit.
Grüner Veltliner Langenlois
Deze wijn komt van een ondergrond met klei en löss. Helder, zuiver, heerlijk Veltliner-aroma. Levendige en pikante wijn, kruidig en elegant, met bijzonder fijne opwekkende zuren. Laat zich uitstekend combineren met  asperges een eerdere jaargang werd zelfs uitverkoren als “asperge-wijn van het jaar”.
WENDELIN Burgenland
De wijngaarden van de familie Wendelin bevinden zich in Burgenland, vlakbij de Neusiedlersee in het plaatsje Gols. Dit is niet ver ten zuid oosten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en de grens met Hongarije. Het is het zonnigste deel van Oostenrijk en de wijngaarden van de familie Wendelin liggen temidden van diverse 'Cru' wijngaarden, waarvan ze zelf ook enkele delen bezitten. Het bedrijf is al enige generaties lang familiebezit en alle activiteiten van de wijnbouw tot de verkoop worden door de familie zelf gedaan.Andreas Wendelin is een van de enthousiaste, jonge wijnboeren die de Oostenrijkse wijnbouw weer op de kaart hebben weten te krijgen na vele magere jaren. Deze wijnboeren richten zich vooral op het produceren van kwalitatief hoogwaardige wijnen en de resultaten zijn verbluffend goed.
De Blauer Zweigelt is de meest voorkomende blauwe druivensoort in Oostenrijk (8%). Deze druif werd in 1922 ontwikkeld door de Oostenrijkse geleerde dr. Zweigelt door het kruisen van de St. Laurent en de Blaufrankisch druif. Een heldere robijnrode kleur. Een elegant, karakteristiek kersen bouquet, spoor van zwarte bessen, zoethout en amandel. Soepele, milde tannines. Zeer mooi glas wijn, niet al te zwaar en erg lekker bij een mals stukje vlees.
De Edelgrund Zweigelt wordt alleen maar geproduceerd in jaren waarin de kwaliteit, naar Wendelin normen, hoog genoeg is. 25% van de oogst rijpt enige maanden op eikenhouten vaten.Het resultaat is een prachtige wijn met een intens fruit aroma van kersen, bramen bessen en een lichte hout vanille toets. Vol van smaak, goede concentratie en prachtige structuur.De wijn heeft een lange en intense afdronk.
Blaufrankisch is een van de belangrijkste 'eigen' druiven van Oostenrijk. In aanplant oppervlak is het de tweede blauwe druif, na de zweigelt. In kwalitatief opzicht is de blaufrankisch zeker niet minder interessant. Het is een druif het vooral goed doet in de warmere delen van Oostenrijk, zoals Burgenland en Mittelburgenland, vanwege zijn late rijping. Deze Classic van Wendelin is helemaal op het fruit gemaakt, geen rijping op eiken dus. Je proeft heerlijk zwart fruit, kersen en bessen, stevigheid, en een fijne kruidigheid. Een heerlijke wijn, delicaat, romig en smaakvol
Oostenrijk

Uit Oostenrijk hebben we wijnen van de wijnhuizen:

Wendelin von Burgenland

Summerer (Kamptal)