Fromberg
Wijngoed Fromberg is een Nederlands wijngoed. Fromberg is gelegen in het hart van het heuvelland in oostelijk zuid-Limburg. Het wijngoed werd aanvankelijk door Paul Wiertz gebruikt voor de landbouw. In 1991 besloot hij op deze helling wijnranken te planten. Fromberger wijn behoort reeds jaren tot de toonaangevende wijnen van Nederland. De bodem van de wijngaard bestaat uit mineraalrijke kalksteen en de helling is zuidelijk gelegen. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is in het zuiden van Limburg een mooie droge witte wijn te vervaardigen, een echte streekwijn. Fromberger wijnen zijn droog doch zacht en aangenaam van karakter, puur, zuiver en licht koolzuurhoudend. Maurice Wiertz is de zoon van Paul Wiertz, hij is tegenwoordig de ‘winzer’ de man die groei en bloei begeleidt, maar ook de zorg voor het vinificatieproces heeft. Voor hem staat voorop het vervaardigen van een eerlijke wijn. Wijngoed Fromberg in de wijngaard de witte druiven rassen: Auxerrois, Muller Thurgau, Reichensteiner en Riesling, rode druivenrassen die zijn aangeplant zijn de Dornfelder en Pinot Noir verder bestaat het assortiment nog uit Rosé en Cuvee.
Wijngoed Thorn

Wijngoed Thorm Limburg

Reeds ten tijde van het middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Het centrale plein van Thorn "de Wingerd" is hier een voorbeeld van, deze Wingerd was vroeger de tuin van het stift. Napoleon verwoestte niet alleen het stift van Thorn, maar dicteerde ook een verbod op wijnbouw buiten Frankrijk. Met de huidige klimatologische omstandigheden is het weer mogelijk om in Limburg wijnbouw te bedrijven. De oude maas-sedimenten en de geringe jaarlijkse neerslag in Thorn zijn zelfs ideale voorwaarden voor deze gevoelige teelt. Na zijn wijnbouwopleiding aan het SLVA in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde dosis pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok is de eerste prioriteit. Dit streven heeft geresulteerd in het behalen van verschillende "sigilles de qualité" van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgois.
Auxerrois: Om een top-auxerrois te krijgen en het ultieme fruit en het typische Auxerrois-aroma uit deze druivensoort te halen blijkt de druif toch een hoop geheimen te hebben. De opbrengst per stok moet laag zijn en het ontbladeren van de druivenzone is een must, maar mag toch ook weer niet te veel zijn. Alcohol moet genoeg voorhanden zijn maar mag niet te hoog zijn. Opvoeding in moderne roestvrijstalen temperatuurgestuurde tanks en vergisting op lage temperatuur. Restsuikers niet te hoog want dan wordt de wijn te plomp. Alleen zo krijg je het subtiele evenwicht van een goede Auxerrois-wijn. Heldere, lichtgele kleur. Vleugje koolzuur. Fris fruitige geur en smaak. Ook ideaal aan tafel bij asperges en mosselen.
Dornfelder:  Een goed wijnjaar en het vankmanschap om goede wijn te maken resulteerd in een Dornfelder met een mildheid in smaak mede door aanwezigheid van rijpe tanines. De aroma's van zwart fruit zijn een beetje ingedamd door een gedeelte van deze wijn een half jaar op barriques van frans eikenhout te lageren. De wijn is donker rood van kleur, heeft een volle smaak met veel rood fruit met tonen van karamel en vanille, een goede begleider van lamsvlees, wild of bij een mooi stuk gebraden vlees.
Pinot Gris: Een delicate wijn volle wijn met een kruidig karakter van klasse met fijne snaaknuances. Vroeger ook wel Tokay Pinot Gris genoemd. Past prima bij vis, kreeft, en pate de foie gras.
Pinot Noir: Rijk opgevoed op nieuw frans eikenhout, diepe kersrode kleur, geconcentreerde aroma’s van rode vruchten. Duidelijk waarneembare harmonische houttonen. Uitstekende dinerwijn. Combineert met gevogelte en rood vlees.
Pinot Gris Late Harvest: “Vendange Tardive” Een zoete witte dessertwijn van wijngoed Thorn gemaakt van laat geoogste overrijpe druiven.

 

Apostelhoeve
In 1970 besloot Hugo Hulst de wijnstok op de Apostelhoeve bij Maastricht te laten terugkeren. Hij begon met een kleine oppervlakte van 25 are op proef. Mede door de geweldige steun van collega's uit Frankrijk, Duitsland en Luxemburg en verschillende wijnbouwuniversiteiten uit de genoemde landen werden de wijnen van de Apostelhoeve een succes. Tijdens een internationale wijnpaneltest kregen de wijnen van het wijndomein internationale erkenning: alle drie ingezonden wijnen werden door een internationale jury met goud bekroond.
Het micro-klimaat en de bodem van de Louwberg vormden daar voor de solide basis. Bij kou uit het Noorden is de temperatuur er altijd 2 à 3 graden hoger, en de bodem zelf bevat onder de warme humusrijke löss diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel), typerende ingrediënten voor de smaak van de Apostelhoevewijnen. De oppervlakte uitgebreid tot op dit ogenblik is ruim 8 hectare.
Riesling:groene appel, wat spetters perensap, een hint van abrikoos, dit soort schakeringen zijn in deze sappige wijn te vinden, een Riesling ook die fris smaakt zonder schraal te zijn.
Nederland

Uit nerderland hebben we wijnen van de wijnhuizen:

Apostelhoeve

Hoeve Nekum

Wijngoed Thorn