Samos

Samos, Vin doux Naturel Dessertwijn

Deze zoete wijn van het eiland Samos wordt hoofdzakelijk bereid uit muskaatdruiven. Het resultaat is een van nature heerlijk zoete wijn (vin doux) met een goudgele kleur. Met aroma’s van abrikozen jam, overrijpe meloen en karamel. Deze wijn is op z'n best door hem flink gekoeld te schenken, goed als apéritief of bij de zoete nagerechten van het dessert.

 

Tsantali Imiglykos
Wijnhuis Tsantali is de grootste wijnproducent van Griekenland, beroemd door de Griekse druiven varieteiten te gebruiken. Zij maakten hier goede wijnen van genaamd naar deze druivenrassen, bijvoorbeeld Imiglykos, Naoussa en  Makedonikos. De Tsantali Imiglykos verkrijgbaar als Rode of witte wijn is een halfzoete wijn met een zeer verrassende afdronk. Een  makkelijk te drinken wijn,  vol en rijk, met een bijzondere mooie smaak voor een halfzoete wijn.
Mavrodaphne of Patras
Mavrodaphne of Patras is een zachte portachtige dessertwijn, enigszins als een tawny port, maar met een heel eigen karakter. Het is een zeer lekkere wijn die erg makkelijk te drinken is. Deze wijn is in 1861 geïntroduceerd door een Duitse wijnmaker die woonde in Patras, in het Griekse departement Achaea. Hij was verliefd op Daphne, een Griekse schone. Daphne had prachtig zwart haar en de Griekse benaming voor zwart is Mavro. Hij noemde zijn wijn naar de druiven waar het van werd gemaakt Mavro-Daphne. Deze unieke druivensoort mag alleen rond de stad Patras worden verbouwd. De unieke eigenschappen van de druif en de speciale vinificatie zorgen ervoor dat de wijn naar port smaakt, met een heel eigen karakter, de wijn wordt 12 jaar in oude vaten gelagerd. De unie van wijnboeren Patraïki werd in 1918 opgericht met als doel om door samenwerking meer te kunnen bereiken. Het bedrijf Patraiki is gevestigd in Patras en is een modern wijnhuis dat de laatste technologie en moderne methoden gebruikt om wijnen te maken van traditionele druivenrassen.

 

Tsantali

Tsantali Naousa Epilegmenos Reserve  - Griekenland.

Wijnhuis Tsantali  is de grootste wijnproducent van Griekenland is mede beroemd geworden door Griekse druiven varieteiten te gebruiken. Zij maaken hier zeer goede wijnen van. Om er een paar te noemen: Imiglykos, Naoussa, Makedonikos etc.
Tsantali wordt geleid door Ioanna en Yiorgos Tsantalis, de derde generatie. De wijngaarden in Naoussa beslaan 50ha op de zuidoostelijke helling van de Vermion berg, op hoogtes tussen de 250 en 400m. 120ha op de hellingen van Mt Athos, die ze leasen van de orthodoxe kerk die er het wereldberoemde klooster heeft en 20ha rond het domein in Halkidiki.
Classificatie : Naousa OPAP (VQPRD), druivensoort: 100% Xinomavro. Een klassieke rode wijn met vinificatie op 26-28 oC, gevolgd door 6 dagen maceratie.  Daarna lagering in kleine Franse eiken vaten gedurende 12 maanden en nog eens 24 maanden in flessen.  
Een heerlijke hint van zwarte olijven, zacht en rijp fruit. Goed afgeronde tannines met smaken van gedroogde dadels.
De robuuste en rijke smaak geeft de potentiële match aan met rijke voedingsmiddelen, met name een uitstekende affiniteit met alles wat met tomaat bereid wordt, van een eenvoudig vlees tot in tomatensaus gemaakte stoofpot. Past ook prima bij verschillende  vers-kazen.
Griekenland
Wijn is het geschenk van de God Dionysios (Bachus in het Latijn) aan de mensen. Wijn heeft ook invloed gehad op de kunst en de literatuur. Wijnbekers die bij opgravingen werden gevonden zijn vaak meesterwerken. Griekenland staat internationaal nog niet bekend om zijn wijnen. Bekende wijnen zijn de Retsina (harswijn) of de Samos muskaatwijn. Dit zijn echter slechts een paar wijnen die Griekenland rijk is. De Grieken maken al meer dan 4000 jaar wijnen, maar het aanbod bleef lang beperkt. In Griekenland groeien meer dan 300 verschillende lokale druivensoorten. Dit is het marketinginstrument van de Griekse kwaliteitswijnen en maakt het mogelijk om exclusieve wijnen te kunnen produceren. Het gaat bijvoorbeeld om de eeuwenoude druivensoorten als Assyrtiko, Malagousia en Roditis. Naast de druif zijn natuurlijk ook het klimaat en de grondsoort van belang voor de smaak van de wijnen.
Uit Griekenland hebben we onder andere wijnen van het wijnhuis: