PALESTRA Douro

 

Palestra Douro, Portugal

Palestra betekent zoiets als “lezing” of “gesperk” dus we hebben te maken met een wijn waar we eens lekker voor moeten gaan zitten. De Douro timmert al enige jaren aan de weg met zijn rode droge wijnen.
Palestra is gemaakt van de druivensoorten Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Barroca, druiven waar elders in de Douro Port van wordt gemaakt. Encostas do Douro bezit wijngaarden in de buurt van het stadje Régua op 350 meter boven de zeespiegel met een bodem van graniet.
Deze wijn is met een 8 beoordeeld in de Grote Hamersma 2016.
Vinha da Palestra is licht kruidig en lekker vol, met rijpe zwarte bessen, kersen en frisse zuren, de wijn  beschikt over voldoende finesse en soepelheid.
AREAL

AREAL  Quinta da Pousada - Portugal

Wijnhuis Areal, Quinta da Pousada. Een wijnhuis dat door moderne investeringen Vinho Verdes maakt van hoge kwaliteit. Gelegen in het noorden van Portugal waar behoorlijk neerslag valt en een mild relatief koel klimaat heerst. De zomers zijn relatief droog en koel. De druiven staan dan ook vrij van de grond zodat eventuele schimmels minder kans hebben de stokken aan te tasten. Geen hoge alcoholpercentages geeft wijnen waar je graag een glas meer van drinkt
Areal Colheita Selectionada: De  Vinho Verde van dit huis is de basis wijn maar wat een genot hem te drinken. Licht met een neus die frisheid en gelijktijdig aromatisch is. Bloemig en citrus en verrassend. Laat de zon maar schijnen.
Areal Alvarinho: De beste Vinho Verde’s worden gemaakt van de alvarinho druif gemaakt. Rijk en zelfs complex mag je deze wijn noemen. Exotisch fruit is ruim aanwezig. Verrassende aanrader. Een culinaire wijn bij vele visgerechten maar ook bij andere gerechten.
Quinta de Saes

Dao Tinto reserva, Quinta de Saes Portugal

De wijngaarden van Quinta do Saes zijn beplant met typische Portugese druivensoorten zoals de Touriga nacional, Tinta roriz, Alfrocheiro, en Jaen. Daarnaast zijn er wijngaarden waar zeer oude stokken aanwezig zijn van 30 verschillende typen. Deze 30 soorten zijn door elkaar geplant en worden op eén moment geoogst. Rijp en niet rijp geplukt maar wel met de totale expressie van de grond waar het op staat. Een uitzondelijke handelswijze om het begrip ‘terroir’ een nieuwe dimensie te geven.
Quinta do Saes is in eigendom van Alvaro Castro, zonder twijfel de meest beroemde en begaafde wijnmaker uit de Dão.  Quinta de Saes kwam in zijn 1980 bezit door vererving maar hij besloot direct om de familietraditie van wijnmaken weer in ere te herstellen. Het uiteindelijke resultaat van al deze inspanningen zijn dan ook volstrekt unieke Dão wijnen die barsten van het fruit en een zeer uitgesproken finesse hebben. lees hier meer over Quinta de Saez
Dao Tinto reserva estagio prolongado, dieppaars en zeer intense kleur. Niet geheel helder doordat de wijn niet gefilterd is. Geur: niet houtgedreven, wijn ietwat gesloten maar komt een tijdje na opening goed los. Smaak: Deze wijn is beduidend gelikter dan zijn ‘gewone’ tinto broertje. De scherpe hoeken zijn eraf en Alles is ronder en zachter. Ook hier geen overdreven houtbeleving. Lekker romig mondgevoel. Zuren zijn gematigd aanwezig. Tannines en mineralen geven de wijn pit in de afdronk
Callabriga Douro

Callabriga Vinhos Sogrape Douro Tinto Portugal

Deze wijn is gemaakt op Quinta da Leda Sogrape’s moderne wijnmakerij in de Douro regio, uit  druiven met optimale rijping. Na zachte kneuzing en volledig ontstelen zijn de druiven vergist onder gecontroleerde temperaturen. Zodra de malolactische gisting is voltooid, worden de wijnen apart gehouden en ongeveer een jaar in 225 liter nieuwe eiken vaten opgeslagen. Hun ontwikkeling wordt nauwlettend gevolgd en geproefd om het behoud van fruitige aroma's te garanderen. De uiteindelijke blend is gebotteld zonder koude-stabilisatie. Gemaakt van de tinta roriz, touriga franca en de touriga nacional. Rassen die garant staan voor een stevig glas wijn.
De kleur is helder donker rood, de geur rood fruit, met aroma’s van bramen en kersen, licht ceder en kruidigheid. De wijn heeft een redelijk zacht mondgevoel, maar is wel stevig met rijpe tannine’s en  een aangename fruitigheid en frisse zuren. Elegante en rijke wijn.
Portugal
Portugal is een land met een grote, indrukwekkende wijntraditie, maar de producenten van vandaag zijn nog maar pas de traditie aan het herontdekken. Het behoort tot een van de belangrijkste wijnproducenten van de wereld, in eerste instantie vanwege de bekende portwijnen maar gelukkig komen andere wijngebieden steeds meer onder de aandacht.
De wijngebieden liggen verspreid over hele land en in 1985 werden er 55 afgebakend waarvan er 19 een D.O.C. status kregen.
Desalniettemin worden er in de van oudsher bekendste gebieden al veel langer wijn met herkomstgarantie gemaakt. Vinho Verde (sinds 1908), Porto (1761), Madeira (1908), Moscatel de Setubal (1907) en ook Dão (1908) behoren tot de oudste wijnregio’s van Portugal.
Uit Portugal hebben we wijnen van de wijnhuizen:
Quinta de Saes (Dao)