PFNEISZL

PFNEISZL, Impression rouge, The starling favorite, Sopron.

Katrin en Birgit Pfneiszl, wij hebben de enthousiaste dames leren kennen op Prowein. In 2009 hebben we hun bezocht in Sopron, samen gepicknickt in de wijngaarden en genoten van hun wijnen. Deze sprankelende meiden weten wat ze willen. Wijnmaken zit allang in de familie. Vader en ooms zijn de beroemde “shirazbrothers” die aan de Oostenrijkse zijde topwijnen maken. Hun leuze is dan ook niet voor niets : BORN 2 MAKE WINE. In 1993 zijn de Hongaarse gronden teruggekomen in de familie. Birgit is actief in de wijngaarden en de kelder terwijl Katrin de marketing en distributie doet. En dan hun wijnen. Niet de wijnen die je zou verwachten van Hongarije maar kwaliteit en authenciteit en levendigheid.
Deze wijnen zijn de topwijnen van hun bedrijf. “Wild thing”( you make my hart sing) Jimi Hendrix en Impression rouge Starling Favourite, ‘n blend van kekfrancos, merlot en cabernet-sauvignon.  
Pfneiszl Sopron
Born 2 make wine - Het was een logische stap voor de zussen Birgit en Katrin Pfneisl om in de wijn business te gaan. Hun vader Franz Pfneisl en ooms Gerhard en Josef, zijn de eigenaren van de Pfneiszl United Vineyards, een van Oostenrijks bekendste rode wijngoederen.
De gezusters wilden het toch een beetje anders doen en besloten om hun voorouderlijke wijngaarden in de regio Sopron dat zijn naam dankt aan de kleine, oude stad aan de Neusiedlersee in Hongarije, voort te zetten. Ook werd de naam aangepast en werd er een “Z” toegevoegd. De familie is oorspronkelijk van Hongaarse afkomst. In 1993 werden ze wederom eigenaar van de voormalige toegeëigend 21 hectare aan wijngaarden die ze verloren tijdens de nationalisatie van Hongarije. In 2002 werden de eerste wijnen geproduceerd en in 2004 kreeg Franz Pfneisl assistentie van zijn oudste dochter Birgit.
Sinds 2006 staat het wijngoed bijna geheel onder management van de dames. Birgit is verantwoordelijk voor de wijngaard en produceren van wijnen met een ‘female touch’. Daarnaast werkt haar jongere zus, Katrin, aan de Marketing en distributie van de wijnen. Ook werd er in 2006 een eerste stap gemaakt om de druiven biologische te telen. De wijnen van het oogstjaar 2009 hebben inmiddels de aanduiding ‘biologisch’ ontvangen. De wijngaarden zijn op het zuid-oosten gelegen en de druivenstokken staan op een ondergrond van leisteen en zandsteen, het wordt ook wel de Kräftner wijngaard genoemd. Vanaf de wijngaarden heb je uitzicht op de Hongaarse kant van het ondiepe steppenmeer de Oostenrijkse Neusiedlersee.
Mooie wijnen in hun assortiment zijn o.a. de Pfneiszl Kékfrankos, Wild Thing en de Pfneiszl Távoli Vilag (Wide world).
TAMAS GUNZER Villany-Siklos

TAMÁS GÜNZER (rood) : Portugieser Hongarije regio: Villány-Siklos

Afkomstig uit een wijnmakende familie bezit Tamás Günzer inmiddels 15ha grond in het meest zuidelijke wijngebied van Hongarije, Villány-Siklos. Het submediterrane karakter heeft hier, met zijn warme zomers en milde winters met veel zon, een positieve invloed op de wijnen. Het karakter wordt mede gevormd door de bodemsoorten löss (ziltig leem) en kalkrijke klei. Villány staat hoofdzakelijk bekend om de rode wijnen. In Siklos worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd.Sinds 2006 is aan Villány-Siklos als eerste Hongaarse wijnregio de strenge kwaliteitsclassificatie van DHC oftewel Districtus Hungaricus Controllatus toegewezen.
Tamás Günzer besteed veel aandacht aan de keuze van zijn druivensoorten en de wijnbouw. Alleen de beste en perfect gerijpte druiven worden gebruikt in zijn wijnen. Hij is dan ook niet snel tevreden met het maken van een gemiddelde wijn en wil enkel en alleen kwaliteitswijnen maken. Hij heeft al diverse prijzen gewonnen met zijn wijnen en inmiddels kun je zijn wijnen op de kaart van 200 restaurants in Boedapest vinden!
PETER VIDA Kekfrankos

PÉTER VIDA (rood):  Kékfrankos Hongarije regio: Szekzárd

Al in de 19e eeuw werd dé rode wijn van Szekszárd (‘Kadarka’) naar alle delen van Europa geëxporteerd. Frankrijk kocht grote hoeveelheden Hongaarse rode wijn tijdens de Phylloxera ramp. Door toedoen van deze druifluis werd bijna de gehele wijnbouw in Europa vernietigd. Volgens de Fransen konden alleen de wijnen van Szekszárd enigszins concurreren met de kwaliteit van hun eigen wijnen. Szekszárd heeft milde lange winters en (soms extreem) en droge zomers met veel zonneschijn.
Péter Vida is een wijnfanaat en filosoof; “my wines will be valuable only if my soul can be felt in them”, en maakt gebruik van de ‘verborgen valleien’ in het heuvelachtige Szekszárd gebied met unieke microklimaten. Hier produceert hij zijn grootse rode wijnen. 30 meter dikke löss gronden zorgen voor stevige karaktervolle wijnen.
Klein en voorzichtig begonnen, voltooide hij in 2003 zijn eigen wijnkelder. Hij bezit nu 10 ha aan wijngaarden, waarvan 1 ha zijn grote trots, op de Bakta heuvel, is. Ook koopt hij elk jaar nog zo’n 12 ton druiven op van andere boeren. Na een week op roestvrijstaal te hebben gegist, worden de beste wijnen daarna op zorgvuldig geselecteerde barriques bewaard. Ook Péter Vida heeft al op vele internationale concoursen verschillende prijzen gewonnen.
BERES Tokaji

BÉRES VINEYARDS AND WINERY Hongarije Regio: Tokaj-Hegyalja

Béres Vineyards en Winery is gelegen in het dal van Bénye, central in de Tokaj wijnregio. De Béres Familie, bekend geworden van de Béres druppels, kocht land in 2002 en was vastbesloten om topkwaliteit wijnen te produceren in dit traditionale wijngebied dat zijn faam te danken heeft aan de beroemde Tokaji dessertwijn, bekend over de hele wereld. De eigenaren hebben de liefde en het respect voor de natuur in hun wijnen aangebracht. Ook staan ze inmiddels bekend als een van de meest moderne wijngaarden van het land, waar up-to-date technieken samengaan met de traditionele manier van wijn maken in Tokaj-Hegyalja.  De eerst geproduceerde wijnen komen van het oogstjaar 2003. Door de unieke weersomstandigheden van 2003, de beperking en controle van de oogst en juiste vinificatiemethoden kon Béres de markt veroveren met complexe, rijke en gestructureerde wijnen.
Wit : Béres Tokaji Hárslevelü dry Tokaj
Zoet Rood: Tokaji Magita Cuvee Late Harvest Tokaj
KREINBACHER Somlo

DOMAINE KREINBACHER (wit): Somloi Cuvee (Furmint, Hárslevelü, juhfark) Hongarije regio: Somló

Somló, een eenzame berg met geweldige wijnen, en misschien wel de mooiste en kleinste wijnregio van Hongarije. Op wijnboeren heeft de vulkanische ondergrond en de vruchtbare bodem van Somló al eeuwenlang een grote antrekkingskracht. Somló, een wijnberg met een diameter van slechts enkele kilometers die geheel op zichzelf staat. Deze "Isten felejtett kalap" (door God achtergelaten hoed) maakt op het eerste gezicht geen deel uit van enig gebergte of heuvellandschap. Toch kan de Somló als een uitloper van het Bakonygebergte worden beschouwd, met een bodemsamenstelling te vergelijken met de Vesuvius en een klimaat bestaande uit veel zonneschijn en behoorlijk wat wind. Het geeft de (enkel witte) wijnen een mediterraan karakter. Een goede wijn uit Somló is te herkenen aan het hoge alcoholpercentage, de stevige zuren en de bijna ‘mannelijke’ structuur. Somló wijnen moeten rijpen en pas na een aantal jaren laten ze hun ware karakter zien.
Kreinbacher is een van de nieuwere wijngaarden (opgericht in 2002) in Somló. József Kreinbacher’s filosofie en kernwoord voor wijn is ‘terroir’, waarbij de bodem, druivenrassen, wijnbouw, de vinificatie en de wijnexperts Szepsy István and Demeter Zoltán, gezamenlijk deze krachtige en frisse wijnen opleveren. Het streven is om zo veel mogelijk biologisch te werken. De wijngaarden (17ha) zijn in ieder geval ideaal gesitueerd; gelegen op de heuvels gericht op het oosten, zuiden en westen.

 

St. Andrea Akutyafajat

DOMAINE ST. ANDREA (rood) :  Akutyafájat  Hongarije regio Eger

Hoewel de ecologische condities in Eger zeer geschikt zijn voor witte wijnen staat Eger wereldwijd vooral bekend om zijn ‘Egri Bikaver’ ofwel ‘Stierenbloed’. Onder de stad Eger bevindt zich een groot onderaards gangenstelsel waarin je de  wijnkelders kunt terugvinden. De voornaamste druivenrassen zijn: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoporto (deze geven harmonieuze volle wijnen). Leányka (zoete, fruitige en complexe wijnen) en Olaszrizling (harmonieus, verfijnd en elegante zuren). De druiven worden biologisch geteeld.
Een van de interessantste wijnhuizen van Eger, is het wijnhuis St. Andrea. György Lörincz (‘Joeri leurintsj’) is hier een van de eigenzinnigste wijnmakers van Hongarije die pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden maakte. Hij gaat volledig zijn eigen weg in het creëren van nieuwe wijnen, wat resulteert in mooie bijzondere wijnen en vaak zelfs grote wijnen. Originaliteit, puurheid en perfectie zijn de kernwoorden van Gyorgy. Er wordt van zowel Hongaarse druivenrassen als internationale rassen gebruik gemaakt. De wijnen van St.Andrea staan voor topkwaliteit. St.Andrea maakt inmiddels snel faam binnen Hongarije en ook daar buiten vallen de wijnen in de prijzen. György was in 2008 genomineerd voor Wijnmaker van het Jaar. 
Pannonhalmi Tramini

Pannonhalmi Tramini (wit):  Hongarije regio Pannonhalma

Hongarije Regio: Pannonhalma Pannonhalma Abdij. De abdij, een Benedictijnenklooster, is gesticht in 996 na Chr. Dit is het oudste, nog wijnproducerende, domein van Hongarije. De monniken hebben al vanaf het bestaan van de abdij op het hoogste niveau wijnen gemaakt. Begin 1900 had de abdij ong.100ha wijngaard. In tegenstelling tot veel van hun tijdgenoten, werden de wijnen van de abdij in die tijd reeds gebotteld en ook buiten de grenzen van Hongarije verkocht. Hoewel de abdij tijdens het communisme staatseigendom werd, zijn de monniken de honderden jaren oude kennis van het wijnmaken niet vergeten. Na de val van het communisme werd met nieuw elan, en met financiële steun, geïnvesteerd in het herstel van de wijngaarden rond het indrukwekkende klooster. Het resultaat was de bouw van een nieuwe kelder in 2003. Deze moderne kelder is gebouwd naast het klooster op een heuvel en maakt bij het wijnmaken gebruik van de zwaartekracht. De druivenstokken worden verbouwd op löss en bruine bosgrond met een hoog kalkgehalte.
Tibor Gál, de in 2005 verongelukte beroemde oenoloog, werd aangetrokken als adviseur bij het uitkiezen van de klonen en opstarten van de wijnbouw. De witte wijnen van de abdij zijn fris en elegant. De rode wijnen zijn fruitig en soepel. De naam van de cuvées hebben te maken met de geschiedenis van het klooster. De wijnmaker Liptai Zsolt zet inmiddels de traditie voort en heeft al diverse prijzen gewonnen tijdens de International Wine & Spirit Competition en de Japan Wine Challenge.
Hongarije

Uit Hongarije hebben we wijnen van de wijnhuizen:

Gunzer Tamas (Villanij)

Vida (Szekszand)

St. Andrea (Egri)

Berres (Tokay)

Pfneiszl (Sopron)