Boschheuvel

 

BOSCHHEUVEL - Zuid Afrika, Western Cape.

Wijnen die de zon meebrengen. De allereerste wijngaard aangelegd in Zuid-Afrika door Jan van Riebeeck in 1652 droeg de naam Boschheuvel. Als eerbetoon dragen de wijnen deze naam. Western Cape is het gebied ten oosten van Kaapstad. Lekker sappige en fruitige wijnen, ongecompliceerd voor elke dag.
Chenin Blanc: De witte wijn is gemaakt van de Chenin-Blanc druif, terplekke als Steen bekend. Fruitig, sappig en rond van stijl, licht exotisch maar met voldoende frisheid. Wijn/spijscombinatie: Passend bij wit vlees, asperges, risotto's, gegrild en gebakken vis- en kipgerechten.
Shiraz-Merlot: Een blend van roe druiven van Shiraz en Merlot.  Aroma’s van pruimen en kersen met een volle, sappige en elegante smaak. Wijn/spijscombinatie: Bij kalfs- en rundvlees, van de barbecue, gril en braai, spare ribs en harde kazen.
Simonsig

Simonsig, Stellenbosch - Zuid Afrika

Uit het wijngebied Stellenbosch in Zuid Afrika komen deze wijnen van Simonsig.
Simonsig Sauvignon: Er wordt al sinds 1978 sauvignon aangeplant maar door de jaren heen is de wijn sterk verbeterd. Ondanks het warme klimaat lukt het een mooie sauvignon te maken. Een wijn met het beroemde frisse aroma van kruisbes en witte vruchten, maar ook iets van vijgen kom je tegen. Bij frisse gerechten zoals salades, jonge zachte geitenkaas, maar ook bij de exotische keuken maar ook als aperitief.
Simonsig Cabernet-sauvignon Shiraz: een rode wijn van Simonsig. De druivenrassen zijn cabernet-sauvignon en shiraz. Deze worden apart gevinifieerd en vervolgens geblend tot een cuvee. De cabernet-sauvignon doet het bijzonder goed in deze contreien. De shiraz evenzo daar deze druif een warm klimaat prefereert. De wijn is sappig met zwarte bessen aroma’s. Lekker bij een stukje vlees en bij braai.

 

Excelsior

EXCELSIOR, Zuid Afrika.

Excelsior is in 1859 ontstaan in de Robertson vallei oorspronkelijk als boerderij en paardenfokkerij, later werden de wijngaarden aangelegd. “Wijnen worden gemaakt in de wijngaard “, deze spreuk wordt veelal uitgesproken door wijnmakers die een hogere kwaliteitsstandaard nastreven. Het huis Exelsior is doordrongen van het feit dat indien men de druiven optimaal gezond heeft dat het werk in de kelder extra bijdraagt aan de kwaliteit van deze wijn. Excelsior is bekend als een van de grotere kwalieits wijnhuizen in Zuid Afrika.
EXCELSIOR Wit, chardonnay : Licht droog en lekker fris met citrus en ananas. Lekker als aperitief, bij zalm en andere visgerechten.
EXCELSIOR Rood, Cabernet Sauvignon: Een stevige robijnrode wijn met zachte tannines en veel rood fruit. Geniet van deze wijn bij rood vlees en rijpe kazen.
EXCELSIOR Wit, Viognier:  Mooi strogeel van kleur met in de neus subtiele aroma's van limoen en perzik. Een heerlijke begeleider bij kruidige en Aziatische gerechten.
EXCELSIOR Wit, Sauvignon Blanc: Zachtgeel van kleur. Rijke tropische geur met een frisse en rijke smaak en een fraaie zuurbalans. Lekker bij zeevruchten en lichte kipgerechten. Ook lekker op een zomers terras bij de "Braai".
EXCELSIOR Rood, Paddock Shiraz  Smaken van rijpe zwarte kersen, soepel, zacht en zwoel zijn de eerste woorden die naar voren komen als je deze wijn proeft  Heerlijk bij vlees van de barbeque of stevige, gekruide mediterrane gerechten

 

Bellingham

Bellingham Coastal Region – Zuid-Afrika

Bellingham Winery, een kleine 75 kilometer landinwaarts van Kaapstad, in de Franschhoek Vallei, een vallei die op 200 meter hoogte ligt. Overdag een perfect zonnetje om de druiven optimaal te laten rijpen, met koele nachten om het rijpingsproces weer niet te snel te laten verlopen. Bellingham verbouwt al 350 jaar wijn in deze vallei.
Wit; Chenin Blanc & Viognier, een heerlijke witte wijn, combinatie van chenin blanc (ook wel steendruif genoemd) en viognier. Beide druiven worden samen vergist, hetgeen tot een intense en zeer expressieve wijn leidt. In de geur komen tal van aantrekkelijke fruitnuances naar voren. In de smaak presenteert de wijn zich vol, rond en harmonieus, met een soepele frisse zuurgraad.
Rosé; Pinotage, een wijn met nadruk op de intensiteit van het fruit, deze rosé heeft de geur van aardbeien en rijpe kersen delicaat en licht van smaak met een frisse, fruitige afdronk.
Rood; Shiraz & Cabernet Sauvignon, spannende en zeer geslaagde combinatie van shiraz (60%) en cabernet sauvignon (40%). Beide druivenrassen gedijen in het zachte klimaat van de Zuid- Afrika uitstekend. In geur en smaak presenteert de wijn zich vol en soepel met een overtuigende melange aan boeiende aroma’s van onder andere donker fruit en kruiden.

 

Buitenzorg Hanepoot
 

Buitenzorg Hanepoot Soetwijn

Met Hanepoot bedoeld men het druivenras Muscat d’Alexandrie. Van dit druivenras worden zoete wijnen gemaakt in heel de wereld, zo ook in Zuid-Afrika. Goed gekoeld is de wijn fris en lekker zoet maar kan eventueel ook bij een licht dessert. De wijn is een Nederlandse botteling. Vandaar dat men geen wijnhuis zal vinden met de naam Buitenzorg. De druiven moeten wel, voor het grootste deel uit de kuststreek komen van Zuid-Afrika.
Drostdy Hof

Drostdy Hof Cape Red 

Een wijnhuis gelegen in Tulbagh. Genoemd naar een oud gerechtsgebouw in Tulbagh. Eveneens een wijnhuis dat een grote
range aan wijnen maakt met verschillende kwaliteitsniveaus.
Deze wijn is een basiswijn in hun assortiment.
De wijn is een blend van diverse druivenrassen. Een soepele wijn die lekker wegdrinkt bij de maaltijd en als aperitief.
Suikerbosch rosé

Suikerbosch Kaapse rosé

Deze wijn van de Westkaap is een wijn voor elke dag, jong, fris, fruitig, eigenlijk alles wat je van een ongecompliceerde rosé wijn verwacht. Een ideale wijn voor een feestje in de tuin. En dan de kleine prijs. Perfecte drinkwijn voor elke dag of een feestje en bij niet te zware gerechten of een stukje kaas. Suikerbosch verwijst naar het bijzondere vermogen van de wijnstok om fruit voort te brengen met een perfecte balans tussen suiker, zuren en aroma’s.
Deze wijn is gemaakt van de druivenvariëteiten Shiraz en Mourvedre. De druiven zijn afkomstig van hellingen van de Helderberg, in het hart van de Western Cape.
Vonkelwijn Goeie Tye

Vonkelwijn Goeie Tye Zuid Afrika

Vonkelwijn is een Afrikaans leenwoord voor Afrikaanse mousserende wijn die volgens de méthode champenoise is gemaakt. Vonkel verwijst naar de luchtbelletjes die deze wijn doen sprankelen of fonkelen.
Goeie Tye is een originele Zuid Afrikaanse naam, die afstamt van een bestaand, historisch wijnlandgoed. Het wijnbedrijf ligt in het wijnbouwgebied Robertson een relatief onbekend wijngebied hoog in de bergen in het binnenland van de Kaap, ten noord oosten van Stellenbosch. De dagen zijn er warm, de nachten koel: prima omstandigheden om mooie wijnen te laten ontstaan.
De Rooiberg Winery, een coöperatie van 35 wijnboeren, maakte oorspronkelijk vooral rode wijnen. Maar de sterk verbeterde technieken maakten opzienbarende kwaliteitsverbeteringen mogelijk.
 
En voor een extra feestelijk moment, biedt Goeie Tye Vonkelwijn een geweldige mousserende wijn voor een 'baie goeie' prijs!
Oude Kaap
De wijnen van Oude Kaap vinden hun oorsprong in de mooie Franschhoek Vallei, daar waar het steile Groot Drakenstijn-gebergte al sinds 1693 een zeer belangrijke factor is voor de productie van kwaliteitswijnen. Vastberadenheid, doorzettingsvermogen, passie en innovatie zijn al evenzolang de speerpunten van Oude Kaap en deze erfenis leeft nu voort in de nieuwe generatie wijnmakers op dit daadkrachtige Estate. Voor de Oude Kaap wijnen heeft men de keuze uit het beste fruit van de gehele regio en men realiseert zich ook terdege dat de essentie van een goede wijn de kwaliteit van het fruit is. Door middel van een strenge selectie van de druiven en intensief contact met de wijnboeren bepalen de wijnmakers op dit Estate welke cuves gekozen worden voor de Oude Kaap.

Oude Kaap Klassiek rood is een jonge,  zeer fruitige rode wijn, die al jarenlang een groot succes is vooral vanwege zijn fruitige en eenvoudige drinkgemak. Een wijn die eigenlijk iedereen lekker vindt.Het rode kersenfruit van druiven zoals de Cinsaut, Ruby / Cabernet en de Merlot springt naar voren. Aangevuld met een klein percentage Cabernet Sauvignon om deze wijn net wat meer ruggegraat mee te geven.

Oude kaap Shiraz Reserve is een wijn van de Shiraz druif die zijn oorsprong vindt in Frankrijk (voornamelijk Rhônegebied), waar hij 'syrah', wordt genoemd. Elegante en levendige wijn met een typisch gerookt en kruidig aroma (zwarte peper en kaneel). In de smaak veel rijp fruit (zwarte bessen, frambozen, kersen), pure chocolade, koffie en vanilletonen.
Tooverberg
De naam Tooverberg spreekt tot de verbeelding maar juist de inhoud van de fles maakt echt indruk. Tooverberg is een nieuwe creatie van de vermaarde Zuid-Afrikaanse wijnmaker Kosie Möller van Klein Parys Estate in Paarl die zich heeft laten inspireren door deze bijzondere berg. Tooverberg is in de wijde regio Western Cape al sinds jaar en dag een baken voor ontdekkingsreizigers en wandelaars. De karakteristieke contouren van deze berg krijgen een toverachtige omranding door de kleurenwisselingen als gevolg van de weerkaatsing van zonnestralen. 
Tooverberg WO Western Cape Chenin Blanc / Chardonnay 2009
Ronde volle witte wijn op basis van de druivensoorten Chenin Blanc en Chardonnay . Ongeveer eenderde deel van deze jonge wijn mocht een korte periode rijpen op houten vaten. Het resultaat is een frisse, elegante wijn met iets van exotisch fruit.
Tooverberg WO Western Cape Cabernet Sauvignon 2009
Hierin herkent u de hand van Kosie Möller zelf. Hij gebruikte voor deze rijke, soepele, rode wijn druiven die op precies het goede moment geoogst en met de meeste zorg verwerkt zijn. De rijping op houten vaten bracht deze fluwelige wijn in balans. 

 

Veenwouden
Bezoek en wijnproeverij 2007 in de kelders
van Veenwouden Zuid Afrika. Op uitnodiging 
van Marcel van der Walt samen met Corrie
en Theo Degen, bevriend collega-slijters.

Veenwouden Private Estate, Paarl

Het is bewonderenswaardig, hoe dit kleine domein heeft weten uit te groeien tot een van de absolute topproducenten van Zuid-Afrika. Marcel van der Walt is de wijnmaker en tevens de eigenaar van het domein sinds het overlijden van zijn broer in een schietincident. Het domein heeft ca. 15 hectaren wijngaard en produceert jaarlijks ca. 5500 dozen (66.000 flessen).
De twee vlaggeschepen van het domein de Veenwouden Classic en Veenwouden Merlot zijn en blijven de toppers welke wijnmaker Marcel van de Walt te bieden heeft. Al jarenlang zijn deze twee, naar beste Bordeaux tradities gevinifieerde premiumwijnen.
Veenwouden Classic:
De CLASSIC wordt gemaakt van 52% Cabernet-Sauvignon, 10% Cabernet-Franc en 38% Merlot.Voor deze grote wijnen wordt uiteraard alleen het beste en rijpste fruit gebruikt. Het rendement bedraagt hier niet meer dan ca 30 hl/ha.
Veenwouden Merlot:
In het algemeen is de MERLOT meer weelderig en gespierd, terwijl de CLASSIC meer mineralen en structuur biedt

 

Zuid Afrika

Uit Zuid Afrika hebben we wijnen van de wijnhuizen:

Bellingham

Veenwouden

Mulderbosch

Oude Kaap

Drostdy Hof

Western Cape