BEAUREMPART

BEAUREMPART WIT, ROSÉ & ROOD

De Zuidwest-Franse Gascogne heeft een ideaal klimaat voor de productie van frisfruitige witte wijnen. De koele bries uit de Atlantische Oceaan in het westen zorgt voor verkoeling in de wijngaarden en de druiven ontwikkelen hierdoor intense aroma’s.
De witte wijn: van Beaurempart is een blend van de aromatische sauvignon blanc, colombard en gros manseng. Een expressieve witte wijn die op vele momenten inzetbaar is en perfect aansluit bij de smaak van de moderne consument.
De rode wijn: Ook de zonnige Languedoc blijft in trek bij wijndrinkers én wijnmakers. Het is goed mogelijk om er karaktervolle wijnen te maken.Beaurempart maakt van cabernet sauvignon en merlot een geconcentreerde rode wijn met een gulle, fruitige smaak.
De rosé wijn: Beaurempart is bij uitstek geschikt voor de lente en zomer, van grenache en cinsault maken zij een verfrissende rosé, heerlijk tijdens een picknick, op het terras, of bij de BBQ.
LES TERRASSES D’ARDECHE

LES TERRASSES D’ARDECHE

De wijnen zijn afkomstig uit de Ardeche, bij velen vooral als vakantiestreek bekend. Maar er worden heerlijke soepele wijnen gemaakt die vooral nu thuis of op terras met een lekkere lichte maaltijd
bijzonder geschikt zijn. Maar ook voor uw feestje, misschien al in uw tuin. Zowel de Blanc, Rosé en Rouge hebben als gemeenschappelijke factor de grenache druif. Grenache Noir, Grenache Gris en Grenache Gris maken deel uit van de wijn. Maar ook Sauvignon-blanc, Merlot en Syrah.
Lasserre

 Domaine Lasserre, Coteaux Du Liberon

Prestige IGP rood of wit

In het zuiden van Frankrijk, in het hart van de Languedoc, bevindt zich Domaine Lasserre. Zo'n 200 ha wijngaarden zijn gelegen op de glooiende heuvels van de Libron op een bodem van klei en kalksteen met rotsachtige terrassen. De invloeden van het klimaat en de bodem komen terug in de wijnen van Domaine Lasserre. Doel van het domein is het produceren van de beste kwaliteit druiven voor een optimaal eindresultaat in de fles.
Wit: 100% Chardonnay.
Rood: 40% Merlot, 30% Grenache en 30% Syrah.
Of Rood: 50% Merlot en 50% Cabernet Sauvignon.
La Fage

 

DOMAINE LAFAGE Coté EST &  Coté SUD

De wijnen zijn afkomstig uit de Roussillon, aan de kust bij Perpignan, net boven de Spaanse grens. Catalaanse invloeden zijn hier duidelijk merkbaar. Eliane en Jean-Marc Lafage hebben hier het ouderlijk bedrijf overgenomen en uit laten groeien tot een prachtig modern bedrijf. Hun wijnen verkopen we al jaren en sinds ons bezoek in 2009 hebben we het assortiment aanzienlijk uitgebreid. Toegankelijke wijnen met zuidelijk temperament.
Coté EST. Witte wijn gemaakt van Vermentino en Grenache-blanc. Crispy en aromatisch en vooral levendig. Heerlijke frisse wijn voor elke gezellige gelegenheid, maar ook smullen bij de maaltijd, vooral witvlees, vis- en groentegerechten.
Coté SUD. Rode wijn gemaakt van Syrah en Grenache-noir druiven.  Rijp zwart fruit met heerlijke vleug kruidigheid die een ideale begeleider is bij gegrilde gerechten, bij pasta en pizza of gewoon een lekker glas.
MIP Rose

 MIP Rosé Domaine Sainte Lucie - Made in Provence

Domaine Sainte Lucie Cotes de Provence. MIP staat voor “Made in Provence”. Bij liefhebbers het gebied waar de beste rosé wijnen vandaan komen en zeker als deze gemaakt wordt bij een huis met naam, Domaine Saint Lucie. een familiebedrijf, opgericht in 1979 door Michel Fabre. totaal 45 hectare en gelegen aan de voet van de berg Sainte Victoire in de gemeente Puyloubier. Op de overwegend stenen ondergrond staan vooral syrah, grenache, cinsaut en rolle (vermentino). Sinds de intrede van de nieuwe generatie -zoon Aurélien en dochter Virginie met partner Guillaume- waait er een frisse wind. De werkwijze op het domein is compleet veranderd. Grote investeringen werden gedaan in de kelders en wijngaarden en er werden stappen gemaakt op het gebied van marketing. ‘Made in Provence’, MIP zag het levenslicht. Moderne en technisch volmaakte wijnen, met behoud van authenticiteit. Inmiddels worden de wijngaarden uitgebreid met de aanplant van nieuwe rassen om het aanbod te kunnen variëren en zo in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.
Terroir Een subtropisch klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir kent kalkrijke zand- en rode kleigrond vol met stenen. Vinificatie Na persing wordt het druivensap vergist in gekoelde tanks. Daarna rust het sap zo’n 4 maanden op z’n gistbezinksel om een nog mooiere fruitigheid te ontwikkelen. Druiven; Cinsault, syrah & grenache.
Een heel licht getinte rosé met geur- en smaaknuances van rode vruchtjes en citrusfruit naast verleidelijke tonen van rozenblaadjes.Te serveren als aperitief en of bij maaltijdsalades en niet te zware mediterrane gerechtjes.
Domaine Gournier

Domaine de Gournier rosé -  Frankrijk, IGP Cevennes

Het klimaat in het eeuwenoude stadje Uzès bij Avignon geniet een uitstekend klimaat voor wijnbouw. Maurice Barnouin maakt er kwaliteitsvolle en verfijnde witte, rode en rosé-wijnen. De bodem bestaat uit kalk, klei, zand en keien. Voor zijn wijnen gebruikt hij assemblages die elk jaar een gewenst en toegankelijk resultaat geven. De druivensoorten die hij voor de rosé-wijn gebruikt zijn; Syrah, Cabernet, Merlot, Grenache en Mourvèdre.  De wijnen zijn open en zacht, licht in alcohol en perfect in balans. Met verschillende prijzen zoals ‘rosé van het jaar’  maakte Maurice een statement in wijnland. Dit is een makkelijk drinkbare rosé met aangenaam rood fruit, vol maar toch fris in de finale.
Paul Mas

Les Domaines Paul Mas - IGP

Les Domaines Paul Mas staat voor de wijnen van een aantal wijngaarden in de Franse  Midi. Deze wijngaarden bevinden zich in klimatologisch en bodemtechnisch verschillende zones in de Midi. De filosofie van ‘Les Domaines Paul Mas’ is er op gericht de typiciteit van bodem en druivenras te behouden met  veel fruit, concentratie, kleur, geur en smaak. Daarvoor worden de druiven in de nacht geoogst, om een goede zuurgraad te behouden gevolgd door een koele vergisting op vaten van Frans en Amerikaans eiken.
Chardonnay heeft een fraaie goudgele kleur. In de neus veel tropisch fruit, indrukken van ananas, noten en een hint vanille. De smaak is vol, mooi evenwichtig.
Viognier-Sauvignon Blanc verrast door zijn frisse elegante fruitkarakter, volle rijpe perzikachtige en witbloemige Viognier past wonderwel bij de elegante citrusaroma’s van de Sauvignon Blanc. Lichtgele kleur met groene tinten. Expressieve neus met limoen, abrikoos en tropisch fruit. Heel open en levendige smaak.
Merlot is paars-rood van kleur, in de geur veel donker fruit: pruimen en zwarte bessen naast de kruidige indrukken. Volle, soepele smaak, zachte tannine en een lichte vanille toets..
Cabernet Sauvignon dieppaars van kleur, in de neus treft u rode en zwarte bessen aroma's aan, gevolgd door specerijen. Deze wijn is vol en rond van smaak met zachte tannines.
Rosé de Syrah heeft een intense roze kleur. In de neus komen kersen, toffee en florale aroma’s naar voren. Ook komen tonen van zacht zoet fruit naar voren. Deze rosé is rijk en zacht en heeft een fruitig karakter
Maison Virginie

Maison Virginie   Merlot of Chardonnay - Languedoc, Frankrijk

Maison Virginie is een modern bedrijf gevestigd in Béziers in de Languedoc gelegen in het departement Aude. Bij Virginie zoekt men er nauwgezet naar om voor iedere druif het geschiktste terroir te vinden. In het ene geval is dat kleirijke zandgrond in een zo koel mogelijke omgeving, soms juist voor kalkbodems op een warme plek.
De rijpe Merlot druiven worden na de oogst langdurig ingeweekt zodat naast zoveel mogelijk aroma's de wijn een stevige structuur krijgt. Na persing en verdere vergisting volgt voor een kwart van de wijn rijping op eiken.  In de smaak domineren zoete kersen, zwarte bessen naast een aangename houttoets. Door zijn elegantie en subtiele balans tussen frisse fruitzuren en zwoele tannines is dit een uitstekend glas om zo maar te drinken of begeleider van niet te zwaar bereide vleesgerechten, gegrilde vis en lichte kazen.
De oogst van de Chardonnay wordt direct na de pluk gekoeld en kan het fermentatieproces traag en onder scherp toezicht van de keldermeester aanvangen. Als de gistcellen hun werk hebben gedaan wordt 40% van de wijn opgevoed op eikenhout. Delicate aroma's van witte vruchtjes en een lichte toast van vanille. Een prachtige lengte met een mooie balans en complexe indrukken.  Een perfecte begeleider van diverse kipgerechten,bereidingen van gebakken vis.
Chateau D Angles

Chateau D 'Angles - Lanquedoc

In dit grote wijngebied zijn een paar unieke regio’s die door de unieke ligging bijzondere wijnen leveren en zeker in combinatie met een wijnmaker die de intentie heeft wijnen te maken zoals de terroir. La Clape, de Grand Cru in de Lanquedoc. Het is een hoger gelegen kalksteenmassief met een hoog aantal gemiddelde zonne-uren voor optimale rijpheid, er waait een relatief koele wind die de druiven droog houdt en daarmee gezonde druiven en de koelte van de nacht zorgt voor een optimale aroma ontwikkeling. En een regio waar de Garrique duidelijk aanwezig is. Eric Fabre, voorheen technisch directeur van Lafite Rothschild, maakt hier rode en witte wijnen op Chateau D’Angles.de witte wijn is gemaakt van Bourboulenc, die zorgt voor frisheid, (ook malvoisie genoemd), Grenache voor het fruit en complexiteit van Roussanne en Marsanne. Intens, krachtig en elegantie. Bijzonder bij verse, frisse kazen, bij gevogelte en visgerechten, vooral bereid op de BBQ.
Gustave Lorentz

Gustave Lorentz-Bergheim – Fleurelle Elzas, Frankrijk

Wijngaarden gelegen in de Haut-Rhin, het noordelijk deel van de Elzas. Kalk- en mergelbodems. Al meer dan tweeënhalve eeuw zijn de familie Lorentz en het schilderachtige dorpje Bergheim met elkaar verbonden. In 1983 volgde de toekenning van de Grand Cru-status. Georges Lorentz, de achtste generatie die het bedrijf leidt, voert vol gedrevenheid moderne inzichten door. Zo is een aantal wijngaarden sinds 2012 organisch gecertificeerd door EcoCert. De wijnen van Gustave Lorentz staan bekend als gastronomisch: fris, droog en goed gebalanceerd.
Fleurelle: Een cuvee samengesteld van de druivenrassen: Muscat, Pinot blanc & Sylvaner. Fleurelle heeft een aromatische neus met florale tonen. De wijn is ongecompliceerd heerlijk met fris en geurig wit fruit.
Gustave Lorentz

Gustave Lorentz-Bergheim – Cuvée des Asperges - Elzas, Frankrijk

Gelegen in de Haut-Rhin, het noordelijk deel van de Elzas, in het plaatsje Bergheim. Al meer dan tweeënhalve eeuw zijn de familie Lorentz en het schilderachtige dorpje Bergheim met elkaar verbonden. In de wijngaarden  worden Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en Muscat verbouwd. Erkenning voor het bijzondere terroir, dat is samengesteld uit kalk- en mergelbodems, volgde in 1983 met de toekenning van de Grand Cru-status. Georges Lorentz is de achtste generatie die het bedrijf leidt.  Een aantal wijngaarden zijn sinds 2012 organisch gecertificeerd door EcoCert. De wijnen van Gustave Lorentz staan bekend als gastronomisch: fris, droog en goed gebalanceerd
Cuvée des Asperges is samengesteld uit Pinot Blanc & Pinot Auxerrois wat een opwekkend fris, stuivend bouquet van witfruit oplevert. Deze wijn wordt geroemd om zijn kwaliteiten als begeleider van asperges. Ook een uitstekende aperitiefwijn of begeleider van lichte voorgerechten, zoals salades
Henri Ehrhart

Henri Ehrhart, Elsas - Frankrijk

Henri Ehrhart is een familiebedrijf in de plaats  Ammerschwirr in de Elsas. Er wordt traditie en moderne techniek gecombineerd. Van beiden wordt het goede overgenomen. De Elzas wijnen passen bijzonder goed bij diverse gerechten.
Henri Ehrhart Pinot blanc: Rijp smeltfruit van appel, peer en banaan in de geur. De smaak is mild-droog met een sappige afdronk.
Henri Ehrhart Riesling: Riesling laat zich hier van zijn meest fruitige kant tonen. Volop citrus- en limoenschil in geur en smaak. Een frisdroge en vooral een zuivere afdronk.
Henri Ehrhart Pinot gris: Heerlijk volle tonen van rijp wit fruit met het specifieke kruidige karakter van de pinot gris. De smaak is zacht, milddroog en heeft een lange afdronk
Henri Ehrhart Gewurztraminer: Dit nobele druivenras is zeer kenmerkend in geur en smaak. Rijk, uitbundig tongstrelend en elegante tonen van tropisch fruit, honing en kruidigheden

 

Lavila

LaVila, huiswijn.

We hebben ervoor gekozen om een huislijn op te nemen, de wijnen van LaVila, een goed glas wijn met een eerlijke prijs.
Lavila Chardonnay: Deze wijn is gemaakt van het druivenras chardonnay druiven uit de regio Lanquedoc. . 
Lavila Merlot: De rode huiswijn, een fluweelzachte merlot. Overtuig u zelf door deze wijn te proeven.
Lavila Grenache Metlot Wat voller en steviger,ook prima voor bij de BBQ.
 
La Vieille Ferme

La Vieille Ferme, Rhone - Frankrijk

De wijnen La Vieille Ferme komen van de familie Perrin, wijnproducenten uit de Zuidelijke Rhône, zij streven naar wijnen met een typische stijl die oorspronkelijk past bij een bepaalde appellation. Voor deze wijnen komen de druiven van percelen op een hoogte van 300 meter boven zeeniveau met veel zonlicht en een betrekkelijk koel microklimaat. Dit is uitstekend voor de aromatische expressie van de wijnen.
Rood: Appellation Ventoux controle, bij de vinificatie van de rode wijn wordt alleen gebruik gemaakt van de eerste afloop en niet van perswijn. Houtlagering blijft achterwege. Een assemblage Grenache, Syrah, Cinsault en Carigan. Deze samenstelling zorgt voor een volle wijn mooi in balans, met kruidige tonen ook kersen en zwarte bessen. Past praktisch bij iedere gelegenheid: zowel lekker als aperitief, aan tafel en na het eten.
Wit: Appelation Luberon Controle, hier staan in de kalk- en kleirijke grond, de wijnstokken voor Grenache blanc, Bourboulenc, Ugni Blanc en Roussanne. Na lichte kneuzing volgt de persing en vergisting op roestvrij staal materiaal. Een klein deel fermenteert op nieuw eiken. In de geur fris bloemig. In de smaak fruit, een toontje van hazelnoten met een prettige afdronk. Een goed aperitief ook passend bij voorgerecht vis en wit vlees.

 

Lafage Miraflors rose

Domaine Lafage Miraflors Rosé - Cotes du Roussillon, Frankrijk.

In het zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage met eeuwenoude kelders en 140 hectare wijngaarden op bodems van schiste en kalk. Het klimaat is Mediterraan en warm. Daarvandaan komt deze heerlijk sappig, kruidig, zachte elegante rosé. In de  smaak vergezeld door heerlijke fruitsmaken van aardbei. In een mooie sierlijke fles-karaf met een kurk van glas. Gemaakt van de druivensoorten Mourvedré en Grenache Gris. Deze rosé, past bij de meest uiteenlopende gerechten maar is ook gewoon lekker om zo maar in het zonnetje van te genieten.
Chateau Haut Grelot, Blaye

Château Haut Grelot Blanc, Premières Côtes de Blaye - Bordeaux

In de heuvels van de Côtes de Blaye, aan de rechteroever van de rivier de Gironde in de Bordeaux ligt Château Haut Grelot, eigendom van Monsieur Joël Bonneau. Veertig hectare wijngaarden liggen hier in een natuurlijk gevormde kom in een eigen microklimaat.  Sauvignon en een tikje semillion geven deze wijn zijn superlekkere, kruidige, frisdroge smaak. Heerlijke allemansvriend voor bij veel gerechten.
Les Clos de Paulilles

LES CLOS DE PAULILLES AC Banyuls, Frankrijk

Deze dessertwijn is gemaakt van de grenachedruif, deze druif  houdt van het warme klimaat  aan de Spaans/Franse grens. Een geweldig mooi gebied met Collioure als hoogtepunt.  Een heerlijk glaasje als afsluiting van de maaltijd bij een dessert met chocola.

SANS AIR

Sans Air, Sauvignon de Touraine, Frankrijk.

 
Sans Air “waar het weinig waait” de betekenis van deze term geeft ook de relatie met de afbeelding op het etiket van deze wijn weer. In deze regio de Toiraine aan de Loire  bij Angers bevind zich prima klakbodem  voor de Sauvignon Blanc druif. Het klimaat is er mild  waardoor de Sauvignon Blanc hier voortreffelijke wijnen voortbrengt. Deze witte AOC kan zich moeiteloos  meten met die van de buren: Sancerre en Pouilly Fume. Het aroma van groene appels stuift het glas uit. Kan jong gedronken worden en past bij gevogelte of salade.
FERRET, Gascogne

Vignoble Ferret, Côtes de Gascogne - Frankrijk

Al zes opeenvolgende generaties Ferret hebben in de omgeving van het plaatsje Gondrin, in de regio Gascogne, hun eigen wijngaarden. De verantwoordelijkheid voor het beheer en het uitbouwen van de kennis die daarin werd vergaard, ligt nu in handen van Dominique Ferret. Deze hardwerkende wijnmaker beseft dat niets vanzelf komt en dat familietalent weliswaar gekoesterd, maar ook verbeterd moet worden door open te staan voor nieuwe ontwikkelingen, zoals moderne vinificatiemethoden. Zo laat hij de druiven na het kneuzen eerst een tijdje rusten, daarbij komt veel geur en smaak vrij. Vervolgens vindt de vinificatie plaats op een lage temperatuur. Het resultaat bewijst zijn gelijk, een geurige en fruitige wijn, inmiddels zijn dit de kenmerken van de wijnen van Dominique Ferret.
Vignoble Ferret Côtes de Gasgogne IGP blanc sec. Druivensoorten: 80% Colombard met 20% Ugni Blanc. Aromatische witte wijn met een exotische geur met iets van citrus en vlierbloesem en in de smaak grapefruit en wit sappig fruit. Afgerond met een mooie zuurbalans. 
Vignoble Ferret 'Rosé de Pressée' Côtes de Gascogne IGP rosé. De blauwe druiven worden geoogst en direct geperst (rose de pressée). Druivensoorten: 90% Cabernet Sauvignon met 10% Merlot. Äroma’s van aardbeien en citrusvruchten, frisse wijn met tonen van delicaat fruit, geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met salades, gevogelte en pastagerechten.
Vignoble Ferret 'Réserve' Côtes de Gascogne IGP rouge. Gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot. De smaak en de geur zijn fruitig en toch heeft ook deze wijn mooie tannines. Mooi glas wijn om zo te drinken, maar ook geschikt voor bij de barbecue
HAEFFELIN Elzas

Haeffelin Colmar Elzas.

Haeffelin Colmar: Domaine Viticole de la Ville in 1895 opgericht in Colmar het centrum van de Elzas. Jean-Rémy Haeffelin beheert het domein en concentreert zich op kwaliteit waarbij hij rekening houdt met de natuurlijke omstandigheden van de omgeving.  Het domaine bezit eigen wijngaarden; Clos Saint-Jacques vlakbij de kelders van de stad en het domein Hospices Civils Louis Pasteur. Een precieuze vinificatie waarbij oude Elzas-tradities worden gehanteerd heeft geresulteerd in het maken van edele wijnen van een opmerkelijke kwaliteit.  Er wordt zowel gebruik gemaakt van moderne als traditionele techniek. Jaarlijks worden meerdere medailles in de wacht gesleept bij diverse proeverijen.
De Riesling druif wordt gezien als een van de meest nobele druivensoorten ter wereld. De riesling is in de Elzas de wijn met het hoogste gehalte aan frisse zuren, tevens staan deze wijnen bekend om hun prachtig geurende aroma en levendigheid. Haeffelin heeft voor hun Riesling gekozen voor een wat zachtere en lieflijkere versie.
De Pinot Gris Haeffelin  levert krachtige, pittige, rijke wijnen met een elegante frisheid, hierdoor zijn deze wijnen uitermate geschikt om enige jaren te kunnen ouderen. Een wat  "rokerig"  en weelderig aroma is voor de Pinot Gris Haeffelin Colmar zeker niet vreemd, echter al helemaal op dronk. 
De Gewurztraminer is licht goudkleurig. De meest aromatische druivensoort in de Elzas samen met de Muscat. De wijn kenmerkt zich door een wat geparfumeerd aroma en tonen van exotisch en tropisch fruit. Het is een zeer populaire wijn door zijn kruidige karakter en zijn zachte en ietwat weelderige smaak. In de geur doet hij denken aan een zoete wijn, maar hij is absoluut strakdroog. Vanwege zijn uitgesproken karakter zien we deze wijn veelal bij kaas, vooral de beroemde Munster kaas.
De Pinot Blanc, geeft een pittige,sappige wijn met een goede zuurgraad en een fris, fruitig en kruidig aroma. Er zijn onder andere indrukken te ontdekken van peer, meloen en bloemen. Een niet al te uitgesproken wijn, waardoor hij wel vele liefhebbers kent en zich uitstekend leent voor praktisch elke gelegenheid. Deze Pinot wijn valt zo goed in de smaak omdat de wijn niet helemaal droog is, maar nog een klein beetje restsuiker bevat.
DOMAINE LAFAGE

DOMAINE LAFAGE, Cuvee Lea, Roussillon Les Aspres

Roussillon werd als een gebied gezien samen met de Lanquedoc. Maar deze regio is gelegen net boven de Spaanse grens. De Catalaanse invloeden zijn dan ook overal duidelijk aanwezig. Vooral dessertwijnen zoals Banyuls, Maury en Muscat de Rivesaltes zijn beroemd. Domaine Lafage wordt gerund door Eliane en Marc Lafage. Winnaars van maar liefs 3 maal de Saint Bachus. Ook in de Winespectator staat dit bedrijf hoog aangeschreven. Een aantal wijnen hebben 90 punten of meer. De cuvee Lea is genoemd naar hun dochter. De wijngaarden zijn gelegen in het kwaliteitsgebied “Les Aspres” dat op het etiket genoemd mag worden in een adem met Appellation Cotes du Roussillon Controlee. Al vele jaren voeren wij de wijnen van Lafage en door ons bezoek in 2009 hebben we de Maury, vorig jaar op onze proeverij, naar Nederland weten te halen. Sinds 2009 hebben we ook deze topwijn van hun domein, Cuvee Lea, gemaakt van zeer oude grenache en carignan stokken. Ongefilterd. Een geweldig glas voor een relatief lage prijs.
DOMAINE J.CLAUDE MAS

DOMAINE J.CLAUDE MAS, viognier barrique, Lanquedoc

Gelegen in de Lanquedoc. Het gebied met de Middellandse zee altijd in de buurt. Het is een spannend landschap dat soms zelfs onherbergzaam kan zijn. De beroemde “Garriques” van het kreupelhout en verse kruiden zoals thijm, rozemarijn en jeneverbes kom je overal tegen. De wijnen uit deze regio kunnen net als het landschap zijn, wispelturig en vaak complex. Er is veel diversiteit in landschap, bodemsoort, klimaat en in de druivenrassen. Rassen zoals carignan worden veel gebruikt voor de grote massa maar door enkele wijnboeren met oude tot zeer oude stokken gevinifieerd tot prachtige unieke wijnen. Wijnen met karakter, met terroir. Het bedrijf heeft wijngaarden verspreidt over de hele regio. En zoekt naar optimale percelen die zoveel mogelijk passen bij de behoefte van het druivenras. In dit geval hebben we een viognier. Geen gemakkelijke druif. De druif van de topwijn van de Rhône, Condrieu. Deels vergist op hout en gelagerd op barrique. Een viognier is bloemig, gedroogd fruit als abrikoos en perzik en honingaroma’s. Probeer eens met blauwschimmelkaas zoals Roquefort.
CHATEAU DE FRANCE

CHATEAU DE FRANCE, Pessac-Leognan

Een wijnhuis gelegen in de Pessac-Leognan. Grenzend aan de stad Bordeaux is dit een gebied met bijzonder mooie wijnen. Bekend om zijn rode wijnen die als Pessac-Leognan of Graves op de markt komen, maar de witte zijn minder bekend. Een gerijpte wijn waar slechts 10.000 flessen van gemaakt worden. Geen eenvoudige wijn en zeker geen aperitief wijn. Onder de vleugels van Michel Roland wordt deze wijn gemaakt van sauvignon en semillon. Complex. Een wijn voor een hoogstaand culinair gerecht. Gerechten van crevettes, st’jaques met een geraffineerde saus met orange en specerij is een geweldige combinatie. Een wijn voor de liefhebber.
DOMAINE COUDERT

DOMAINE COUDERT, Fleurie.

Domaine Coudert , Fleurie, een van de Cru’s uit de Beaujolais. 10 cru’s kent deze regio. Een bodem van zand, graniet en verweerd leisteen. Hier voelt de druif gamay zich thuis. Domaine Coudert is eigendom van Michel en Eric die allebei met hart en ziel betrokken zijn bij de wijnbouw. Het bedrijf is overgenomen van de ouders van Michel en de familie is zeer overtuigd van de werkwijze “Lutte Raisonnee”. Deze methode houdt zoveel mogelijk rekening met de natuur en probeert ipv chemische bestrijdings-middelen zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurvriendelijke methoden. Ook de gezondheid van de wijnfamilie is een zaak waar de familie over nadenkt. Schadelijke insekten worden zoveel mogelijk bestreden met natuurlijke vijanden. Een Beaujolais die veel lof en eer heeft verdient ook internationaal.
DOMAINE DE POCHON

DOMAINE DE POCHON, Brouilly, Cru de Beaujolais

Domaine de Pochon, een wijn uit de Beaujolais. De wijnen uit deze regio zijn bezig aan een opmars en dat was ook broodnodig. Het streven naar kwantiteit heeft weer plaatsgemaakt voor kwaliteit. Geen blockbusters maar elegante lichtere wijnen met weinig tannines. Gemaakt om te consumeren op ieder tijdstip van de dag bij een smakelijke lichtere maaltijd bijvoorbeeld gevogelte. En Yves Durand van Domaine Pochon heeft dat goed begrepen. Het druivenras is gamay, een unieke druif, iets anders dan de volle krachtige shiraz wijnen van de nieuwe wereld maar terug naar elegantie en fijnheid.  
DOMAINE DE L'ORME

DOMAINE DE L’ORME, Chablis

Chablis is de noordelijkste wijnregio van de Bourgogne. Het druivenras waar de wijn van gemaakt is, is dan ook 100% chardonnay. Dit huis is gelegen net buiten het plaatsje Chablis.
Het bijzondere aan dit gebied is de grondsoort. Kalk en mergel, kimmeridge. De beste wijnen komen van deze gronden. Het is een vollere, enigszins vette chablis. Toch zijn er ook ruim zuren aanwezig wat de bewaarbaarheid van de wijn bevorderd. Geen slanke chardonnay maar uitermate geschikt bij vis en wit vlees met saus. De wijn kan een stevige saus goed verdragen
DOMAINE DE L’ORME ChablisPremier Cru Beauroy:
De 1e Cru is uiteraard de meest complexe wijn en deze kan gerust jaren in de kelder rijpen om zich dan te openbaren. De druiven voor deze wijn komen van de bij wet vastgelegde, betere wijngaarden, die 1e Cru op het etiket mogen vermelden. Deze Chablis is rijk, vet, ietwat mollig, zacht en mineralig. Verder bezitten deze wijnen een behoorlijke zuurgraad, waardoor ze lang houdbaar zijn. Naarmate de wijn ouder wordt, nemen de zuren af en dan komt de wijn met al zijn aroma's en complexiteit het meest tot zijn recht. Een krachtige wijn die zeer goed smaakt bij o.a. wit vlees en ook bij gerechten met wat rijkere sauzen.

 

Chateau Beaulieu

Chateau Beaulieu, AOC Côtes de Bourg Bordeaux

Château Beaulieu ligt ten noordwesten van Bordeaux, net boven de stad Bourg en de rivier Dordogne in een prachtige vallei met een oppervlakte van 25 hectare. In 1971 verhuisde de Nederlander Frank Groeneman van Marokko naar Bordeaux waar hij in het district Côtes de Bourg dit prachtig gelegen wijngoed Chateau Beaulieu kocht en sindsdien wijnen maakte. Sinds 2009 heeft het domein een nieuwe Nederlandse eigenaar, Jodocus Boomsma die na een lange zoektocht Château Beaulieu heeft overgenomen en gemoderniseerd. Jodocus heeft meer dan 30 jaar wijnen geïmporteerd uit de hele wereld en veel ervaring in de wijnwereld. Hij wil de allerbeste wijnen van de Côtes de Bourg gaan maken. Wijnen met rijp fruit en een goede structuur, niet gedomineerd door hout. De wijngaard met een oppervlakte van 17 hectaren in AOC Côtes de Bourg is aangeplant met de druivenrassen Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijngaard is gelegen op een plateau van kalksteen met klei lagen, 60 meter boven zeeniveau. Naast het nodige werk in de wijngaard is inmiddels ook modern keldermaterieel geïnstalleerd. Vinificatie vindt plaats via koude inweking gedurende 4 dagen bij 10ºC. Fermentatie op 28ºC gedurende 3 weken gevolgd door malolactische fermentatie onder nauwkeurige temperatuurcontrole.
Beaulieu A.C. Côtes de Bourg 2009 is samengesteld uit  Merlot Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De wijn heeft gedeeltelijk op houten vaten gerijpt in de eigen kelders, de wijn is van moderne stijl met een mooie structuur, fraai in balans en jong op dronk.
Chateau Beaulieu Cuvee Arthur, AOC Côtes de Bourg 2009  Deze wijn heeft gedurende een periode van 1 jaar gelagerd op eikenhouten vaten en is samengesteld uit 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De smaak is complex met veel zwoel, rijp en donker fruit, een plezierige dikte, mooie structuur, mooi in balans met soepele tannines.  Deze wijn heeft een "Medaille d'Argent" behaald op het Challenge International du Vin 2011.
TAVEL Les Nonciades rose

Meffre: Les Nonciades Rosè, AC Tavel - Frankrijk

Het bedrijf, Gabriel Meffre, is gelegen in Gigondas. Een bedrijf dat zijn vleugels ook naar andere regio’s heeft uitgeslagen. Deze Tavel is een klassieker. Modern gemaakt maar een echte Tavel. Grenache, syrah, cinsault enz. zijn de druivenrassen. Deze maken de wijn niet tot een aperitief rosé maar tot een rosé met structuur, met body. En dat maakt hem uitermate geschikt als maaltijdbegeleider. Door zijn kruidigheid past de wijn goed bij kruidige gerechten en zelfs bij de oriëntaalse keuken valt hij niet weg. De echte inhoud van de wijn komt pas tot uiting bij een goede maaltijd zoals bij vele visgerechten, groentegerechten en vooral kruidige gerechten.
ROBLIN Sancerre

Matthias et Emile Roblin,  AC Sancerre,  Loire  -  Frankrijk

Op dit domein van 9 ha zetten de broers Matthias en Emile Roblin de familietraditie verder. Gestart met de wijngaarden van hun grootouders, nemen ze nu ook stukje bij beetje de ouderlijke wijngaarden over. Op een zo natuurlijk mogelijke manier maken ze wijnen die het terroir waarover ze beschikken zoveel als mogelijk tot uiting brengen. De wijngaarden zijn gelegen binnen een straal van 2 km rondom de ouderlijke woonstee waar ze hun wijnen vinifiëren. De bodem van “terres blanches” is heel kalkrijk en ligt bezaaid met 145 miljoen jaar oude versteende fossielen van schelpdieren. De ondergrond van kalk, klei en marmer dateert uit het Kimméridgien. Het klimaat is semi-continentaal met een lichte Atlantische invloed, een korte hete zomer en een lange koude winter. Wat een mooie sancerre en zelfs met bewaarpotentieel.
Dopff au Moulin Elzas

Dopff au Moulin - Appellation Alsace Contrôlée

Omstreeks 1900 was Julien Dopff de eerste die zijn wijn in lange, ranke flessen vulde, de ook nu nog gebruikte flûte d'Alsace. Het bedrijf bevindt zich in het wonderschone plaatsje Riquewihr, gelegen in het hart van de Elzas. Dopff au Moulin bezit 70 hectare wijngaard en is nog steeds voor 100% in handen van de familie. Met bijna 9 hectare is Dopff au Moulin de belangrijkste eigenaar van Riquewihr's beroemde Grand Cru Schoenenbourg. Daarnaast werkt Dopff met een netwerk van vaste contractboeren. Alle wijnen worden door Dopff zelf gevinifieerd. Naast de mousserende Crémant d'Alsace produceert Dopff au Moulin hoogwaardige Elzasser wijnen in drie categoriën: Tradition, Réserve en Domaine.
Pinot Blanc Tradition: Een van de populairste wijnen uit de Tradition-serie is de Pinot Blanc. Dit is een lekkere, toegankelijke wijn uit de Elzas met een soepele, fruitige smaak; als drink- en maaltijdwijn zeer geschikt.
Gewurztraminer: De Gewurztraminer van Domaine Dopff uit Riquewihr is een heel uitbundige wijn. Deze cépage is zoveel anders als de Pino Blanc.  Je herkent deze wijn onmiddellijk door zijn uitzonderlijke aroma’s kruidig en fruitig Voor de liefhebbers is dit echt genieten!
LE PARVIS DOM TAPIAU Bordeaux

Eigen import: Chateau Le Parvis de Dom Tapiau,  Bordeaux

Olivier Reumaux is de sympathieke bezitter van dit kleine Châteaux, 20 km ten zuiden van Bordeaux. Het domein telt slechts 6 ha en er wordt biologisch gewerkt. Olivier is realistisch en weet wat hij kan : "ik heb misschien niet de beste terroir, maar als ik zie hoe anderen hun bodem verknoeien mag ik wel trots zijn.". Het is hard knokken voor zijn familie, waardoor ze alle respect verdienen. Lage rendementen, enkel gebruik van de natuurlijke gisten en een lange rijping.
Chateau Le Parvis de Dom Tapiau : Premieres Cotes de Bordeaux 
De authentieke Bordeaux met een vergeten karakter. Meeste Bordeaux wijnen zijn gemaakt om jong te drinken, maar Olivier Reumaux slaagt er elk jaar weer in om een karaktervolle wijn te maken met mooi bewaarpotentieel. De neus opent met fijne paprikatoetsen en rijpe rode vruchten. De smaak heeft nog wat tijd nodig om in harmonie te komen, maar zoals altijd wordt geduld beloond bij Chât. Le Parvis. Prachtige concentratie en een groot bewaarpotentieel.
MAS DE LIBAN Rhone

Eigen import: Mas de Libian Saint-Marcel, Rhone.

Zeg maar gerust dat de natuur dit domein heeft verwend. Zowel de ligging als de bodem voorzien van de befaamde "galets rouge" spelen een belangrijke rol bij het rijpen van druiven. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt bij de 45 jaar. De mooie en jonge Hélène Thibon en haar familie nemen dit natuurlijk cadeau ter harte en werken met passie en ziel in hun wijngaarden. Hier wordt al ca. 80 jaar biologisch gewerkt, en men gaat zelfs een stapje verder: sulfiteren wordt tot een absoluut minimum beperkt. Het resultaat is er: wijnen vol plezier, vulling, evenwicht en charme, maar ook een koppig kantje. Een ontdekking, een jonge generatie aan het roer en een domein dat in de toekomst nog veel van zich zal laten horen.
Bout d'Zan, Cotes du Rhone: Gemaakt van Grenache, Syrah gaandeweg zien we dit glas zich openen in de typische Mas de Libian stijl: rijp kersenfruit, iets “vlezig” in de neus en een opvallend intense structuur die steeds eleganter wordt. Diep geconcentreerd en uitgesproken.
Khayyam, Cotes du Rhone: Wat een knap glas ! 65% Grenache, 25% Syrah en 10% Mourvèdre van zeer laag rendement. Intense wijn, boordevol gestoofd rood fruit met impressies van vijgenpasta en zoethout. Rijpe smaak, toch zacht en kruidig en wat een evenwicht ! Echte power in het glas.
PHILIPPE VIRET Rhone

Eigen import: Domaine Philippe Viret, Cotes du Rhone

Viret is een belevenis. Nadat vele jaren onderzoek is geleverd naar de energetische velden, werd een kathedraal gebouwd uit uitgehouwen rotsblokken. Het resultaat is indrukwekkend. Op dit domein wordt met extreme aandacht voor de natuur gewerkt. De biodynamische principes worden toegepast, enkel natuurlijke gisten raken de most, verder wordt sulfiet gebannen en wordt er gewerkt met magnetisme (kosmocultuur). 1999 was de eerste oogst die op de markt kwam. De jonge Philippe Viret gaat trouwens nog verder, vanaf 2004 worden bepaalde wijnen eveneens in amforen gevinifieerd. Alle wijnen bezitten een extreme typiciteit en zijn een ode aan de natuur. Totnogtoe hebben we geen wijnen gevonden die zo indrukwekkend hun terroir weergeven.
Soliste:  Deze wijn heeft alle charmes in zich om wijnliefhebbers te charmeren. Fijne concentratie, bakken rood fruit, hinten van curie en zwarte peper. Grote terroirtypiciteit en een zachte lange afdronk. Een wijn gemaakt van veld druivensoorten zoals: Cab Sauv. Mellot, Mourvedre en Caladoc. De wijn toont intensiteit, kracht, frisheid en handenvol zwart fruit. Gezien zijn prijs een overstijgende complexiteit. Een wolk van een wijn bij gestoofde lamsgerechten.
 Energie Yang : Druivensoort Grenache, in 2002 bracht Philippe Viret voor de eerste maal deze uitermate elegante en fruitgedomineerde plezierwijn. Hijzelf noemt dit een “vin de soif”, en dat klopt helemaal, dit is één maar voor ons is dit veel meer dan een slobberwijn. Veel complexiteit in de neus (met zelfs een heerlijke kruidigheid), mooie materie in de mond met een fijne lange afdronk waar fruit en zachte zuren het best met elkaar kunnen vinden. De Yang bezit een zeer krachtig karakter, bulkend van het typische Viret fruit en een stevige afdronk. 
LAPALU Beaujolais

Eigen Import: Domaine Lapalu.

Het domein Jean-Claude Lapalu telt 10 ha. eigen vinificatie en botteling gebeurt sinds 1995. In het begin werkte Jean-Claude volgens de traditie, veruit van biologisch : korte vinificatie en gisten toevoegen. Maar ondanks dat maakte hij toch een behoorlijke wijn. Stilaan begon Jean-Claude verder te werken, maar dan op een veel natuurlijkere wijze. Hij keek naar zijn terroir, de rendementen gingen omlaag, trage vinificatie, enkel natuurlijke gisten gebruiken, beperkt gebruik van sulfiet en niet chaptaliseren. Tegenwoordig gaat Jean-Claude zelfs de biodynamische toer op. Zijn filosofie is duidelijk : “een wijn voedt zich met zijn omgeving”. Vandaar dat deze Beaujolais wijnen nu net zo anders en toch heel authentiek zijn. Alle wijnen hebben een pure en edele fruitexpressie, de concentratie is perfect en doen denken aan bepaalde Bourgognes. En daar zit hem juist : grote Gamay is moeilijk te onderscheiden van grote Pinot Noir…
En voor er wie nog aan zou twijfelen: 2009 is een bijzonder jaar in Beaujolais. Wie dit jaar niet overtuigt geraakt van Beaujolais zal dat misschien nooit worden… De wijnen van Jean-Claude zijn indrukwekkend inzake rijkheid, expressie en kracht.
Lapalu Vieilles-Vignes, Brouilly
Stokken van 80-90 jaar oud, dat zijn pas ‘vieilles vignes’ ! Het resultaat ? Niets van dat fruitsapgedoe, dit is Gamay at it best ! Fijne concentratie, naast het rijpe zwarte fruit (cassis en gekonfijte kers) zelfs een minerale toets van vuursteen. Schitterend fruitevenwicht in de smaak en een lange afdronk… Vergeet wat u denkt te weten van Beaujolais wijnen, dit is hele andere koek! Geef de wijn wel de tijd in de karaf.
FONTENELLES Bergerac

Chateau les Fontenelles, Bergerac

Bergerac heeft zijn eigen herkomstbenaming sinds 1936. Hier worden dezelfde druivensoorten verbouwd als in het Bordeaux gebied, incidenteel aangevuld met enkele lokale druivensoorten. De gelijkenis met de wijnen uit Bordeaux is dus bijna logisch te noemen al hebben veel Bergerac wijnen iets minder finesse en diepgang dan de grote broer. Er zijn echter Chateaux die een kwalitatief dusdanig hoogwaardig produkt kunnen maken, waar velen Bordeaux wijnen niet tegenop kunnen en vaak nog veel aantrekkelijker geprijsd. Zo'n Chateau is Fontenelles, gelegen, in het centrum van de pitoreske regio van Perigord, op een magnifique plateau in het zuid westen van Thenac. Men verbouwt hier al wijn sinds 1827.
Chateau les Fontenelles Cotes de Bergerac Moelleux AC
Deze Moelleux is een heerlijke, edelzoete wijn uit de Bergerac, die zich vooral goed laat combineren met allerlei desserts ( liever niet bij chocolade ). Kwalitatief kan deze wijn zich prima meten met de bekendere Monbazillac uit dezelfde streek.
Chateau les Fontenelles Bergerac Rouge AC
Chateau is Fontenelles beschikt over een zeer groot arsenaal van wijnstokken van 50 jaar en ouder en kan zo wijnen produceren van een hogere kwaliteit dan gemiddeld. Door de leeftijd van deze stokken mag men op het etiket de toevoeging 'vielles vignes' zetten. De assemblage bestaat voor 65% uit merlot en voor 35% uit cabernet sauvignon. Deze combinatie van de rondeur en finesse van de merlot en de kracht en sructuur van de cabernet sauvignon geven een verbluffend resultaat voor een meer dan redelijke prijs.  
PIERRE JEAN

Pierre Jean IGP

Franse wijnen met het recht op IGP 'Indication Geographique Protege", binnen deze groep bevinden zich wijnen van een verrassend hoog kwaliteitsniveau. Juist bij IGP wijnen hangt de kwaliteit nauw samen met de zorg en het vakmanschap van de wijnmaker.
Pierre Jean Cabernet / Merlot  IGP de l´Aude
Een rode wijn op basis van cabernet sauvignon en merlot. Een intens granaatrode wijn met een aroma van gerijpt rood fruit en kruidige tonen. De smaak is vol met zachte tannines. De afdronk, vol aroma´s van fruit, is lang. Deze blend van cabernet met merlot is een typische wijn uit de l´Aude.
Pierre Jean, Colombard / Chardonnay  IGP Côtes de Gascogne
Dit is een perfecte combinatie van twee beroemde druivenrassen. Chardonnay, bekend van bijvoorbeeld Chablis, en colombard, die de basis is van de meest beroemde cognacs. De colombard/chardonnay is lekker sappig, fruitig en mild van smaak. Gekoeld schenken bij voorgerechten, salades of zo maar 'in de zon'
FORCA REAL Roussillon

Domaine Forca Real  -  Cotes de Roussillon Vilages  -  Frankrijk

In de uitgestrekte vlakte van de Roussillon liggen op 450 meter hoogte de wijngaarden van dit schitterende domein dat zich heeft opgewerkt als een der voortrekkers van deze appellatie. De zeer oude wijnstokken, de grote hoogte, een natuurlijk microklimaat met warme, zonovergoten dagen en koele nachten, in combinatie met de typische leisteenbodem, zorgt voor een trage, lange rijping die garant staat voor een enorme complexiteit in de wijn.
Cyril Henriquès, die van zijn vader Jean-Paul de leiding overnam van het domein, maakt van deze uitzonderlijke omstandigheden optimaal gebruik. Hij produceert stevige, volle wijnen, overladen met prachtig geknoopt rijp fruit en een frisse ondertoon. De geoogste druiven hebben een lage opbrengst en dat proef je terug in de wijn. Een monumentale Zuid-Franse rode wijn met een grote mate van concentratie en complexiteit. In de kleur diep-rood, in de smaak krachtig, complex en met een lange afdronk.
Een imposante Roussillon samengsteld uit Grenache, Syrah, en Mourvèdre.
Uitstekend bij gegrild vlees of krachtig smakende wildgerechten.
DOMAINE LAFAGE Roussillon

Domaine Lafage Roussillon Frankrijk

Ingeklemd tussen de middelandse zee en de Pyreneeën, in het uiterste zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage. Rondom de eeuwenoude kelders liggen niet minder dan 140 hectare wijngaard op arme bodems van schiste en kalk. Na zes generaties vignerons wordt het domein nu gerund door het gedreven wijnmakers echtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage.
Côtes Sud Vin de Pays des Côtes Catalanes rouge.  De toevoeging van 10 procent cabernet sauvignon aan de 30 procent grenache en 60 procent syrah stond de AOC appellation erkenning in de weg. Gelukkig staat de kwaliteit bij Lafage voorop, niet in het minst te danken aan de 80 jaar oude stokken grenache die in deze wijn zitten! Een soepele wijn in de smaak zachte tannines en een kruidige afdronk veel bessen, pruimen en kersen.
Cuvée Authentique  AC Côte du Roussillon: De druiven zijn Grenache en Syrah en Carignan. Kwaliteit staat bij Lafage voorop, niet in het minst te danken aan de oude stokken grenache en carignan die in deze wijn zitten! Een soepele wijn in de smaak zachte tannines en een kruidige afdronk veel bessen, pruimen en kersen
Domaine Lafage Cuvée Lea, Het paradepaardje van Domaine Lafage! Druivenvariëteiten: 60% Syrah, 20% Grenache en 20% Carignan, een klassieke mengeling van inheemse rassen uit de Roussillon. Opbrengsten zijn met 25 hl/ha uiterst laag. In combinatie met de 14 maanden lange rijping op Franse eikenhouten vaten zorgt voor een complexe wijn met veel concentratie. De Cuvée Lea is vernoemd naar de dochter van de wijnmaker. Een gespierde wijn met enorme concentratie. Inktachtige, robijnrode kleur met paarse schittering. Intense neus met paars fruit, kruidige tonen en dropjes. Geconcentreerd, vol en krachtig. Met iets van zwarte bessen, zwarte peper en een stevige structuur met rijpe tannine. 
Lafage Vin Doux Naturel Grain de Vignes. Ac Muscat de Riversaltes, Een rijk geurende wijn met een zachte smaak en een tongstrelend zoetje, een beetje kruiden, lychees en fruitcocktail. Een typische dessertwijn maar ook een goed aperitief
Verder zijn van Domaine Lafage verkrijgbaar: Côté Est Vin de Pays des Côtes Catalanes blanc ,  Parfum de Vignes AC Côtes du Roussillon rosé, Cuvée Centenaire AC Côtes du Roussillon blanc, Cuvée Nicolas Vin de Pays des Côtes Catalanes rouge 
YVECOURT Bordeaux

Yvecourt Entre-deux-Mers.

Yvecourt A.C. Entre-deux-mers. Lekker fruitige witte bordeaux uit de Entre-Deux-Mers regio, van o.a. sauvignon blanc en semillon. Sappig en verkwikkend van smaak. Zeer geschikt als drink en maaltijdwijn. Past bij salades, quiche, allerlei visgerechten, mosselen, kip en ander wit vlees, zachte kazen; ook prima als aperitief.

Yvecourt A.C. Bordeaux rosé.

Erg lekkere, soepele rosé van o.a. cabernet sauvignon en merlot. Geurt aantrekkelijk naar bloesem en rijp rood fruit. Zeer geschikt als drink en maaltijdwijn. Aanbevolen bij gekruide kipgerechten, paella, visterrine, gegrilde vis, pastasalade met olijven, quiche, koud vlees, gebakken geitekaasje met gemengde sla; ook geschikt als aperitief.

Yvecourt Bordeaux rouge.

Yvecourt Bordeaux rouge. Volrood, stevig en fruitig zijn de kenmerken van deze wijn, die een uitstekende begeleider is van vleesgerechten en pittige kaassoorten. Een uniek samenspel van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlotdruif waarin het onmiskenbaar verfijnde karakter van een goede Bordeaux de boventoon voert.

CH.DU TERTRE Margaux

Chateau du Tertre Margaux Grand Cru Classe Bordeaux

Château du Tertre is een eeuwenoud wijnhuis in het beroemde Margaux gebied. De wijngaarden liggen rond het wijngoed en de bodem bestaat voornamelijk uit kiezel en gravel. Ongeveer 40% is aangeplant met  Cabernet Sauvignon, verder  35% Merlot, 20% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot. De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud waarvan een aantal uit de jaren 50 en 60 stammen. Door relatief jonge aanplant van 4 hectare Cabernet Sauvignon en een kleine hoeveelheid Merlot in 1999 is de gemiddelde leeftijd wat lager.

De wijn is zeer toegankelijk en de neus wordt gedomineerd door rood fruit. Het palet is licht van stijl, subtiel en romig karakter met elegante rijpe tannines. De afdronk is rond en lang. De wijn heeft een zeer goed bewaarpotentieel.

MEURSAULT Bourgogne

Meursault Domaine Sylvain Dussort Bourgogne

Een echte Bourgogne, deze Meursault. Gemaakt van 100% chardonnay,  rijk geschakeerd,  met een mollige structuur. Zeer herkenbaar als Meursault. Structuur en lengte. Rijpe perzik, kweepeer, vanille, amandel, brioche en het alom bekende botertje. De wijn rijpt 11 maanden op eikenhout. Afkomstig van een familiebedrijf in het hart van de Bourgogne in de buurt van Beaune, Domaine Sylvain Dussort. Echt een zeer mooie wijn.

ROPITEAU Bourgogne

Ropiteau Bourgogne

Vraag aan een willekeurig iemand in Meursault "Waar krijg ik de beste wijn?", en het antwoord luidt steevast: "Chez Ropiteau". Ruim 150 jaar geleden, in 1848 om precies te zijn, begon Jean Ropiteau in Meursault, een plaatsje iets ten zuiden van Beaune. Met veel respect koestert Ropiteau dit bijzondere verleden en zet het met de allergrootste toewijding deze rijke traditie voort. Als 'négociant' is Ropiteau actief in vrijwel de gehele Bourgogne met als specialiteit de Gouden Driehoek, het gebied tussen de plaatsen Meursault, Puligny-Montrachet en Chasagne-Montrachet. Door de nauwe samenwerking met wijnboeren in alle Bourgognedistricten is Ropiteau elk jaar opnieuw verzekerd van de allerbeste kwaliteit druiven. Elk stadium in het proces van wijnmaken wordt verschillende malen gecontroleerd. Hierbij draait alles om het terroir: het samenspel van ligging, helling, bodemsamenstelling en microklimaat. Ropiteau staat voor elegante, verfijnde Bourgognewijnen met telkens weer dat typische karakter van de betreffende wijngaard of appellatie. Of het nu gaat om wijnen met een frisse, soepele stijl of om een delicate, rijkgeschakeerde Grand Cru, de filosofie van Ropiteau blijft in elke wijn herkenbaar.
Ropiteau Bourgogne Pinot Noir
Een aangename rode wijn met zachte fruittonen en een soepele, volle smaak. De pinot noir is de bekendste blauwe druif in de Bourgogne. Ropiteau past strenge selectie toe bij de oogst. Gisting vindt plaats in tanks, daarna rijpt de wijn zes maanden in houten vaten. Ideale drink- en maaltijdwijn. Bewaartijd tot 5 jaar na de oogst
Ropiteau Bourgogne Chardonnay
Een lekkere frisse witte wijn met fruitige tonen. De smaak is aangenaam droog en heeft een plezierige afdronk. Zeer aangename witte Bourgogne, geur en smaak presenteren zich fris, fruitig en harmonieus. Licht gekoeld is het een ideaal aperitief, maar hij smaakt ook uitstekend bij visgerechten, mosselen, wit vlees, kip en bij een stukje kaas. Bewaartijd tot 3 jaar na de oogst
TURKHEIM Elzas

Cave de Turckheim Elzas - Frankrijk

Cave de Turckheim ligt in het gelijknamige plaatsje vlakbij Colmar in de Elzas. De wijngaarden liggen op zonovergoten hellingen, veelal op het zuiden gericht. Het klimaat is hier dan ook perfect voor wijn bouw. De Vogezen vormen een natuurlijke bescherming tegen koele westenwinden, en in de warme en doorgaans droge nazomer krijgen de druiven alle gelegenheid om hun volledige aroma-rijkdom te ontwikkelen. Elzasser wijnen worden genoemd naar het druivenras (cépage) waarvan ze gemaakt zijn. Witte druiven domineren: Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris, Pinot blanc, Sylvaner en Muscat. De enige blauwe druif, waarvan een delicate lichtrode wijn gemaakt wordt, is de Pinot Noir. Van elke druif weet Cave de Turckheim een expressieve wijn te maken met karakteristieke aroma's. Pinot blanc wordt niet alleen gebruikt om een "stille" wijn te maken maar speelt ook een hoofdrol in de mousserende ‘Crémant d’Alsace’
Cave de Turckheim Pinot Blanc
De pinot blanc is een van de populairste druivenrassen van de Elzas. Hij levert een soepele, toegankelijke wijn met een vriendelijk en zacht kruidig karakter. Hij kan op vele momenten geschonken worden. . Aan tafel past hij uitstekend bij voorgerechten en natuurlijk asperges.
PREUILLAC Bordeaux

Château Preuillac, Bordeaux Médoc

In het hart van de beroemde Médoc-streek van Bordeaux ligt het uit 1869 daterende Château Preuillac. Handmatige oogst en zorgvuldige selectie van de druiven leiden tot optimale kwaliteit. Preuillac is ook een kennisinstituut voor amateurs en professionals (École de Preuillac). Deze staat onder leiding van onder meer professor Yves Glories (oenoloog) en sommelier Jean-Claude Jambon. De Château Preuillac is gemaakt van de volgende druiven: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Deze rode Bordeaux uit de Médoc is elegant en houtgerijpt.
In de neus is de wijn rijkgeschakeerd (rijp fruit, ceder, zachte toastimpressie, vanille). De souplesse, body en karakter met de tannines in balans met rijp fruit geven deze Château Preuillac een lange en plezierige afdronk.
Bij mals rundvlees (entrecote), lam, wild & gevogelte en diverse kazen komt deze wijn goed tot zijn recht.
PECH REDON Languedoc

Château Pech Redon, Coteaux du Languedoc, La Clape

Vaut le détour, oftewel de (kronkelige) omweg waard: Château Pech Redon van Christophe Bousquet. Eenzaam hoog gelegen in het massief La Clape, cru van de Languedoc, het droogste en warmste stukje Frankrijk. De wijnen reflecteren de onbedorven natuur (met pijnbomen, cypressen, tijm, rozemarijn, jeneverbesstruiken, het lijkt wel Toskane...), frisse hoogte en invloed van méditerranée. Druiven rijpen laat en geleidelijk. Dankzij natuurlijk werken, (ploegen, geen kunstmest, geen herbiciden, gebruik van biodynamische preparaten) gebruik van natuurlijke gisten en laag zwavelgehalte, fruitrijke, elegante wijnen. Omdat de wijnen min of meer direct van vat of cuve op fles zijn gebracht, hebben ze soms nog een minieme hoeveelheid koolzuur. Zo blijft de wijn langer 'vers' en is er minder zwavel nodig. Wie dat hinderlijk vindt, schenke de wijn even over in een karaf. 
Château Pech Redon, 2008 Coteaux du Languedoc, La Clape 'Les Cades'
-Beste biologische wijn in Wijnalmanak 2010 (5-10 euro) met maximale 3 sterren. 
-Beste biologische rouge in test biologische wijnen in Wine Life, maart 2010 
De natuur als vloeibare souvenir. 30% cinsault, 30% carignan, 20% grenache, 10% syrah, 10% mourvèdre. Ruik en proef: braam, vlier, rijpe kers, jeneverbes, kamille, laurier, rozemarijn, pijnbomen, peper… Vol, warm, mooie zuren, frisse finale.
PAUL MAS, Languedoc

Domaine Paul Mas, Languedoc, Frankrijk

Les Domaines Paul Mas wordt gedreven door Paul Mas en zijn twee zoons Jean-Claude en Michel.. Zij bezitten zo’n 120 Hectare wijngaard in de Languedoc in het Zuiden van Frankrijk. De wijngaarden bij de zee vormen geen aaneengesloten blok, maar bevinden zich in enkele dicht opeen gelegen, klimatologisch en bodemtechnisch zeer verschillende zones in de Midi.
De filosofie van Paul Mas is er opgericht de typiciteit van bodem en druivenras te behouden, en tegelijkertijd een wijn te presenteren die aansluit bij wat de wijngenieter vandaag de dag vraagt; Veel fruit, concentratie, kleur geur en smaak. Alle wijnen worden gemaakt door de Australische oenoloog Richard Osborne, die speciaal is aangetrollen voor het vinifiëren van de beste witte wijnen; als Australische wijnmaker heeft hij ruime ervaring in het maken van frisse wijn in een zeer warm ofwel heet gebied.
De wijngaarden zijn beplant met Syrah, Grenache, Cabernet sauvignon, Merlot, Carigna en Cinsault voor de rode en rosé wijnen.
Voor de witte wijnen heeft Paul, Viognier, Sauvignon Blanc en Chardonnay aangeplant. Iedere wijn heeft zijn eigen identiteit en brengt het beste uit het terroir.
Paul Mas Estate IGP pinot noir: Pinot Noir Reserve is een stuivend fruitige Pinot Noir, uitbundig sappige kersenbonbon met wat kruidig kreupelgewas in de smaak. Heerlijk rijp en 'jammy' sap in de smaak. De wijn rijpt 6 maanden op eiken. Elegante neus van kersen, aardbeien, rode bessen, zacht kruidig en een vleugje vanille.
Paul Mas Estate syrah-viognier: gemaakt van 80% Shiraz en 20% Viognier. Robijnrood van kleur. Intens rijke aroma's van donker fruit. Een uiterst geconcentreerde, elegante wijn. Pure, zuivere aroma's van rijp zacht fruit. Zijdezacht van smaak en expressief. Dieprode mondvullende wijn met in de geur specerijen en koffie. Een kruidige, warme smaak die mooi wordt afgerond met zachte tannines.
LES TRES PECHS Limoux

Domaine Les Tres Pechs, AC Limoux. 

Limoux is al bekend om zijn witte wijnen sinds de Romeinse tijd en tegenwoordig in het bijzonder voor de chardonnay. Het was de eerste witte wijn in Zuid frankrijk waarin chardonnay gebruikt mocht worden in de AC bepalingen. Bovendien wordt gisting en rijping op eikenhouten vaten geëist.
Het kleine Domaine Les Tres Pechs (hetgeen De Drie Heuvels betekent) in de streek Limoux is sinds enige jaren eigendom van het Nederlandse echtpaar Jan en Caryl Panman. Hun wijngaarden liggen op 350 meter hoogte op de uitlopers van de Pyreneeën. Door deze hoogte koelt het 's nachts flink af. De grote verschillen tussen de temperaturen overdag en `s nachts is zeer bevorderlijk voor de vorming van aroma's.
Domaine Les Tres Pechs AC. Limoux Chardonnay "Cuvée Thomas" élevée fûts en chêne 
Deze Chardonnay is een verfijnde witte wijn die de vergelijking met witte Bourgognes gemakkelijk kan doorstaan. Gemaakt via moderne vinificatie op lage temperatuur en 6 maanden gerijpt in eikenhouten vaten.  Een chardonnay met rijke complexe aroma's, beslist geen slobberwijntje uit de Lanquedoc, maar topklasse uit Limoux. Met toast en voldoende vettigheid verkregen door houtlagering en toch met subtiliteit. Een aanrader!
Les Tres Pechs "Cuvée Marlies" Sauvignon blanc IGP Pays Doc
Als gevolg van de gisting en 7 maanden rijping in houten vaten is dit een volle wijn met tropisch fruit en een frisse en lange afdronk. Zeker 4 jaar houdbaar. Om kort te gaan Sauvignon ten top !
Cuvee des Asperges

Gustave Lorentz-Bergheim – Cuvée des Asperges 2014 - Elzas

Gelegen in de Haut-Rhin, het noordelijk deel van de Elzas, in het plaatsje Bergheim. Al meer dan tweeënhalve eeuw zijn de familie Lorentz en het schilderachtige dorpje Bergheim met elkaar verbonden. In de wijngaarden  worden Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en Muscat verbouwd. Erkenning voor het bijzondere terroir, dat is samengesteld uit kalk- en mergelbodems, volgde in 1983 met de toekenning van de Grand Cru-status. Georges Lorentz is de achtste generatie die het bedrijf leidt. Een aantal wijngaarden zijn sinds 2012 organisch gecertificeerd door EcoCert. De wijnen van Gustave Lorentz staan bekend als gastronomisch: fris, droog en goed gebalanceerd.
Cuvée des Asperges is samengesteld uit Pinot Blanc & Pinot Auxerrois wat een opwekkend fris, stuivend bouquet van witfruit oplevert. Deze wijn wordt geroemd om zijn kwaliteiten als begeleider van asperges. Ook een uitstekende aperitiefwijn of begeleider van lichte voorgerechten, zoals salades.
Frankrijk

We hebben wijnen uit de  volgende wijnstreken van Frankrijk:

Elzas: Zind-Humbrecht,   Cave Türckheim,   Domaine Albert Mann.

Loire: Henri Bourgeois,   Chateau Varennes,   Domaine Fournier,   Domaine Clos de Nouys,   Domaine Couly-Dutheil,   Pierre Chainier,   Domaine le petit Bondieu.

Bourgogne: Domaine Saumaize,   Roger Luquet,   Domaine de L’Orme,   Pascal Bouchard,   Sylvian Dussort,   Ropiteau,   Dominique Laurent,   Domaine Drouhin-Laroze,   Pierre-Yves Collin,   Domaine Vincent de Vignaud,   Domaine Ragot.

Rhône: Domaine de L’Ameillaud,   Maison Bouachon  Domaine de la Janasse,   Domaine Perrin,   Domaine Salavert.

Bordeaux: Chateau du Tertre,   Chateau Chasse-Spleen,   Chateau Montaiguillon,   Chateau Beauregard,   Chateau de La France,   Chateau Rieussec,   Chateau Palmer,   Chateau Paveil de Luze,   Chateau La Grave,   Chateau Sainte-Marie,   Chateau la Branne,   Chateau Preuillac.

Sud-Quest: Domaine Les Fontenelles,   Domaine de Montlong,   Chateau Lamartine,   Domaine d’Alain Brumont.

Beaujolais: Domaine de Gry-Sablon,   Ropiteau.

Provence: Domaine de Rocquefort.

Lanquedoc: Pech Redon, Domaine Capion,   Domaine Paul Mas,   Domaine Fondreche,   Domaine Tres Pechs,   Domaine de Gournier.

Roussillon: Domaine Forca Real,   Domaine La Fage,   Croix-Milhas.