Boomsma Oude Jenever
Boomsma’s Echte Oude Genever is gemaakt van koren- en mout wijn graandistillaten. Deze oude Genever heeft de invloed van tijd als belangrijkste ingrediënt, de graandistillaten zijn minimaal een jaar op amerikaans eiken fusten gelagerd. Pas na de lagering wordt de Genever op drinksterkte gebracht. De prille Oude moet dan nog 6 maanden “huwen” voordat hij gebotteld wordt. Het resultaat is deze Echte Oude Genever met zijn karakteristieke smaak: mild, intens en elegant.  

De Kuyper Jubileum Jenever
De Kuyper Jubileum Jenever: een limited edition jenever van de bovenste plank. Het meer dan 300 jaar oude familiebedrijf, Koninklijke de Kuyper was in 2011 precies 100 jaar gevestigd in Schiedam. Ter gelegenheid daarvan heeft De Kuyper een speciale jenever op de markt gebracht in een flesmodel uit 1911. Deze jubileum uitgave werd gepresenteerd door Mevrouw Renee De Kuyper. Zij behoort inmiddels tot de tiende generatie van de familie De Kuyper en is in het bedrijf actief als commissaris.
Deze ambachtelijk gestookte jenever is een bijzondere blend van vijf verschillende moutwijn distillaten, elk vijf tot tien jaar oud. Er zijn slechts 6.000 flessen afgevuld met elk een eigen nummer.
Rutte Oude Simon
Rutte Oude Simon Jenever: Simon Rutte vestigde zich in 1830 als zelfstandig distillateur in Dordrecht. Heden ten dage, zes generaties verder, distilleert men bij Rutte nog steeds op dezelfde eigenzinnige wijze als destijds voorvader Simon dat deed.
De Oude jenever die zij maken bestaat voor tweevijfde deel uit moutwijn met jeneverbessen, kruiden en specerijen, drievijfde deel is pure graanalcohol. Daarmee heeft de Oude een zachte graansmaak die een mooi geheel vormt met het palet van jeneverbessen en kruiden.
Oude Simon: een jenever waarin behalve kruiden en jeneverbessen ook versgeroosterde noten gaan op basis van de oorspronkelijke receptuur van Simon Rutte  dankt ook z’n naam aan de oprichter. Deze oude jenever is bereid met behoud van het goede van de traditie. Dat komt royaal tot uiting in zijn rijke en toch ronde, uitgebalanceerde smaak. Deze jenever is gebotteld in de traditionele kelderfles.

 

Zuidam Korenwijn 5 jaar
Zuidam Korenwijn 5 jaar vatgelagerd: Zuidam Distillers stookt z’n genevers in eigen ambachtelijke distilleerderij. Oud-Hollandsche Korenwijn 5 jaar wordt gedistilleerd uit de allerbeste granen en zorgvuldig geselecteerde kruiden. Pas na drie distillaties in kleine ketels is de moutwijn zuiver genoeg om als basis te dienen voor de genevers. Vervolgens wordt nogmaals gedistilleerd samen met een mengsel van geheime kruiden. Daarna is deze genever in een klein Amerikaans eikenhouten fust van 190 liter afgevuld. Hij wordt niet meer gefiltreerd om de smaak zo optimaal mogelijk te bewaren. Elk vat smaakt uniek en ook deze verschillen blijven bewaard omdat hij niet vermengd wordt met genever uit andere vaten (Single Barrel botteling). Het Amerikaanse eikenhout waarop deze genever is gelagerd, geeft een rijke smaak met tonen van vanille, toffee, karamel en hout. De vijf jaren lagering zorgt dat hij nog zachter van smaak wordt.
Op het etiket vindt u de datum wanneer het product is gedistilleerd, op fust is gegaan, het fust nummer, hoe groot het fust is, wanneer het uit fust is gehaald, het fles nummer van het totaal aantal flessen liters en halve liters dat uit dat fust is gekomen.
Deze Korenwijn laat zich door zijn delicate smaak als aperitief én als digestief drinken.
Notaris Jonge Jenever
 Notaris Jonge Jenever wordt gestookt in branderij “De Tweeling” te Schiedam waar met uiterste zorg gewerkt wordt aan de totstandkoming van de Notaris jeneverspecialiteiten.
Notaris mag het officiele genummerde gemeentezegel dragen, omdat het gemaakt is volgens de Verordening op de echtheid van de Schiedamsche jenever van 1902.
Een zegel, dat een waarborg is voor kwaliteit, aandacht, zorg en vakmanschap
Na heftige discussies tussen voor- en tegenstanders, komt in 1902 namelijk een gemeenteverordening tot stand. Het echtheidszegel garandeert dat de jenever volgens de strenge Schiedamse verordeningen is gestookt uit 100 procent moutwijn.
Het echtheidszegel is te herkennen aan de handtekening van de burgermeester en de secretaris van Schiedam. Naast Old Schiedam is Notaris het enige andere jenevermerk met het Schiedamse echtheidszegel. Deze bekende jenever voldoet aan alle strenge eisen die door de gemeente zijn opgesteld.
Zuidam Graan Jenever
Zuidam Graan Jenever Zuidam Distillers, opgericht in 1975, stookt genevers voor elk moment en voor iedere smaak. Ze worden allemaal in ambachtelijke distilleerderij gedistilleerd. De mout voor de moutwijn die de basis vormt voor de genevers, wordt gemalen door Nederlandse molens. Pas na drie distillaties in roodkoperen kleine Potstills vinden zij hem zuiver genoeg om als basis te dienen voor de genevers.
Jonge graan genever is een bijzonder recept van Patrick van Zuidam. De moutwijn wordt volgens streng geheim familierecept gedistilleerd met jeneverbessen en aromatische wortels en kruiden. Dit geeft deze genever zijn eigen, zeer zachte en milde smaak. Een heel geraffineerde genever, volgens eeuwenoude traditie met vakmanschap en veel liefde bereid. Een uitstekende genever om als aperitief te drinken.
Jenever of Genever

De basisgrondstoffen van de klassieke jenever zijn gerst, rogge en maïs. Het gerst wordt in de branderij tot mout verwerkt. Het gemalen graan wordt gemengd met warm water en de zetmeelrijke ingrediënten maïs en rogge. Het warme water zorgt ervoor dat de enzymen, die van nature in de mout zitten, het zetmeel van het graan omzeten in suiker. Na afkoeling van het beslag wordt gist toegevoegd. De gist zet de suiker om in alcohol. De alcoholrijke substantie die zo ontstaat, kan nu worden gedistilleerd.

Na de eerste distillatie ontstaat het zogenaamde ruwnat (alcohol circa 20%). Distillatie van het ruwnat levert vervolgens enkelnat (circa 30%) op. Het resultaat van de derde distillatie heet bestnat of moutwijn (46,5%).
In de distilleerderij krijgt de jenever zijn eigen karakter. De distillateur verwerkt de door de brander aangeleverde moutwijn volgens zijn eigen receptuur. Door distillatie met toevoeging van jeneverbessen uit te voeren ontstaat gebeide jenever.
 
Jonge jenever is voornamelijk op neutrale alcohol gebaseerd. Oude Genever onderscheidt zich van de jonge jenever doordat hij meer moutwijn (min 15%) bevat. Korenwijn daarentegen bevat nog meer moutwijn (min 51 %), hierdoor is deze nog voller van smaak en bijvoorbeeld een ideaal bij de afsluiting van een goede maaltijd.
Hooghoudt Dubbele Korenwijn
Hooghoudt Dubbele Korenwijn is met recht het vlaggenschip onder de jenevers. Complex en met een karakteristieke smaak. Gedistilleerd goudgeel gedorst graan uit de fles. Bescheidenheid geeft geen pas, de Dubbele Korenwijn laat zich drinken als een whisky. Het edele, volle karakter ontleent de exclusieve drank aan het hoge percentage moutwijn, in combinatie met het ambachtelijke dubbel gestookte jeneverbesdistillaat en de zuivere graanalcohol. Authentiek en oprecht, precies in de juiste balans. Dat is het geheim, dat is de kracht van Dubbele Korenwijn. Een smaaksensatie ontsproten aan de Gouden Eeuw. Traditie en eigenheid in een nuchter en vooral hartverwarmend jasje. Lekker zonder poespas.
De smaak komt het best tot zijn recht op kamertemperatuur in een origineel jeneverglaasje. Ook heerlijk bij een eenvoudig blokje kaas of een smakelijk visgerecht.
Bols Corenwyn
Bols Corenwyn is een superieur authentiek Hollands product. De eerste stap in de productie van Bols Corenwyn na het zorgvuldig selecteren van de beste tarwe, maïs, rogge en mout is maken van het beslag.
Gemalen tarwe, maïs en rogge gaan, vermengd met water, in aparte beslagketels en worden verhit tot 80°C. waardoor het zetmeel openbreekt en een dikvloeibaar mengsel ontstaat dat maïsche wordt genoemd. Aan de maïsche worden natuurlijke enzymen toegevoegd die bij 50°C het vrijgekomen zetmeel omzetten in suikers. Het beslag wordt na dit proces zoete maïsche genoemd.
De drie zoete maïsche worden in de gisttank samengevoegd waarna gist wordt toegevoegd. Bij 30-38°C krijgt het mengsel in 5 dagen het gewenste alcoholpercentage. Gist zet op natuurlijke wijze suikers om in alcohol. Het alcoholpercentage dat zich tijdens dit proces kan vormen stijgt niet boven de 11vol.%. Daarboven worden de gistcellen door de alcohol afgebroken en stopt het proces. 
Door middel van distillatie wordt het alcoholpercentage verder verhoogd. Distilleren berust op een verschil in verdampingstemperatuur van verschillende stoffen. Bij 78°C verdampt alcohol en stijgt uit het mengsel op om na afkoeling weer vloeibaar te worden. In drie distillatiestappen ontstaat het zgn. ‘bestnat’ ofwel moutwijn, met een alcoholpercentage van 47vol.%. In de moutwijn bevinden zich ethanol en hogere alcoholen als butanol en propanol daarnaast geven esters en vetzuren een karakteristieke smaak aan de moutwijn.
Als de Bols Corenwyn in de fusten gaat om te rijpen bestaat het voor minstens 51% uit moutwijn. Verder gaat er een kruidendistillaat bij en korenwijn met 58vol.% dat is ontstaan uit de verdere distillatie van moutwijn. Een ander component is zuivere, neutrale graanalcohol van 96vol.% zonder aroma’s dat het eindresultaat is van het nog verder doordistilleren van moutwijn.
Het ontstane mengsel met een alcoholpercentage van 63vol.% rijpt zo twee jaren (of langer) op fust om tenslotte te worden geblend tot goudgele, fluweelzachte Bols Corenwyn. Lees hier meer over: Korenwijn