Hennessy

Hennessy Very Special Cognac,  Limited edition by Scott Cambell

Hennessy viert de nieuwe editie van haar Very Special Limited Edition-serie met een ontwerp gemaakt door Scott Campbell, de geprezen en multi-getalenteerde Amerikaanse tatoeëerder. Deze editie is de laatste in een voortdurende reeks van samenwerkingen tussen Hennessy Very Special en internationaal gerenommeerde stedelijke kunstenaars.
Cognac Ragnaud Sabourin
Ragnaud Sabourin no. 10 V.S.O.P. is een cognac uit de regio Grande Champagne met een leeftijd van 10 jaar gemaakt op het domein Ragnaud-Sabourin. De Ragnoud-Sabourin familie bezit een van de meest prestigieuze distilleerderijen in de Grande Champagne. Het bedrijf is opgericht in 1850, zij bezitten 50 hectare wijngaarden in dit gebied. Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de vierde generatie van de familie. Cognacs rijpen hier als vintage cognacs, zonder vermenging van verschillende jaargangen. De Ragnaud Sabourin V.S.O.P. is gebotteld op een alcoholsterkte van 41 % .
Een mooie goud-gele cognac met de geur van vanille en oude port, zacht en warm van smaak met een soepele zachte afdronk
Remy Martin Cognac
Het Cognachuis Rémy Martin werd in 1724 gesticht door de in de cognacstreek geboren wijnboer Rémy Martin. Rémy Martin is een Fine Cognac wat betekend dat uitsluitend druiven zijn geselecteert uit de twee beste cru's in de cognacstreek, de Grande Champagne en Petite Champagne. Rémy Martin zijn sterrenbeeld was boogschutter, hierdoor koos hij als symbool voor zijn cognachuis de mythische figuur centaur (half mens, half paard).
Tot de Rémy Martin cognac range behoren de Very Special (cognacs van deze klasse moeten twee jaar te rijpen, Rémy Martin maakt voor zijn V.S uitsluitend gebruik van minimaal drie jaar oude blends). De VSOP (minimale rijptijd vier jaar), Coeur de Cognac, de stijlvolle XO, Extra en het topsegment de Louis XIII.
Cognac Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish, uitgebracht in 2012 is een subtiele evolutie van zijn voorganger Rémy Martin VSOP. Beiden zijn het resultaat van dezelfde eaux-de-vie blend die gelagerd wordt op eikenhouten vaten. Deze blend bestaat uit 55% druiven afkomstig van de Grande Champagne en 45% uit druiven van Petite Champagne. De cognac wordt, na blending en lagering, zoals de naam zegt nogmaals een jaar extra gelagerd en ondervind daarmee een “finishing” op Limosin eikenhouten vaten. Deze vaten zijn meer dan 20 jaar oud en kleiner dan de vaten die normaal gebruikt worden. Daardoor komen de fruittonen van perzik en abrikoos beter tot hun recht en wordt de cognac nog harmonieuzer en ronder.
Cognac Pierre Vallet

Cognac Pierre Vallet

De eigentijds uitgemonsterde cognacs van Pierre Vallet van de makers van Chateau Montifaud. Montifaud is opgericht in 1837 toen Augustin Vallet nabij het dorpje Jarnac-Champagne voor het eerst officieel cognac distilleerde. Inmiddels is de zesde generatie in het bedrijf werkzaam en is Laurent Vallet in het bedrijf opgenomen. Het is nog steeds een echt familiebedrijf, dat al jaren lang op authentieke manier Cognac maakt. Zij bezitten ca 75 hectare wijngaarden in de Grande en Petit Champagne. De druivensoorten die gebruikt worden zijn de Colombard en de Folle Blanche, en een klein deel Ugni-Blanc. Pierre Vallet cognac is verkrijgbaar in VSOP (het jongste deel van deze cognac is minimaal 4 jaar oude cognac) en de XO (jongste deel minimaal 6 jaar oude cognac). Pierre Vallet Cognacs hebben een eigentijdse uitstraling met  een zachte, fruitige en ronde smaak. Uiteraard maken zij die op hun eigen wijn op traditionele wijze zonder toevoegingen.
Poire Williams

Poire Williams Grande Réserve Eau-de-Vie

Poire Williams Eau-de-Vie afkomstig uit Colmar (Haut-Rhin) Elzas Frankrijk.  Poire Williams is in Frankrijk de meest verkochte fruitbrandewijn. Williams peer is een zeer fruitige, gele peresoort die na vergisting gedistilleerd wordt. Voor een fles van 70 cl van 43%, is maar liefst een slordige 8 kilo peren nodig. De term grand réserve geeft aan dat het distillaat  gedurende 4 jaar gelagerd is.

 

Cointreau
Cointreau is de sinaasappellikeur die volgens eeuwenoude tradities gedistilleerd wordt. De authentieke kwaliteiten van Cointreau hebben van deze likeur een ware legende gemaakt.  Edouard Cointreau legde in 1849 de basis voor de nieuwe Cointreau, een helder transparante likeur, een soort triple sec (uit drie “triple” ) distillaties. Deze likeur ontleent haar karakter aan de geurige bitterzoete aroma's van zongedroogde sinaasappels.
Eigenlijk worden alleen de schillen van deze sinaasappelen gebruikt. Voordat de vruchten rijp zijn worden ze geplukt en de schillen worden verwijderd. Vervolgens worden de schillen in de zon gedroogd en naar Frankrijk verscheept. De schillen worden vervolgens in alcohol geweekt waardoor zij hun smaak afgeven.
Deze klassieke maar geheel eigentijdse sinaasappellikeur kent vele gebruiksmogelijkheden. Cointreau "on ice" is een  manier om de aroma's van deze sinaasappellikeur te ontdekken, maar ook puur en in vele bekende cocktails zoals de Margarita en Cosmopolitan is Cointreau een van de ingredienten.
D.O.M. Benedictine
D.O.M. Bénédictine is een amberkleurige likeur samengesteld uit 27 planten en kruiden uit alle delen van de wereld. Deze likeur die nu wereldberoemd is werd door de Benedictijner monniken gemaakt.
Sinds 1001 staat er in het Franse vissersstadje Fécamp aan het Kanaal, een benedictijnenklooster waar (zoals in zoveel kloosters) medicijnen en elixers voor de zieken werden gemaakt. In 1863 vindt de wijn- en gedistilleerdhandelaar Alexander Le Grand het recepten achter in een oud boek terug. Hij bewerkt het tot een moderne likeur, ontwerpt een bijzondere fles, voorziet deze van een rode lakzegel en zet als moto D.O.M. op de fles, wat betekent "Deo Optimo Maximo": voor God, de beste, de grootste.
D.O.M. Bénédictine heeft een indringende zoetige smaak en een alcoholgehalte van 40 %. en wordt het meest gedronken als digestief.
Grand Marnier
De cognac die Grand Marnier gebruikt, komt uit het gebied van de Grande en Petite Champagne - een streek ten noorden van Bordeaux. In het hart van deze regio ligt het Château de Bourg, eigendom van de familie Marnier-Lapostolle. Hier selecteert Grand Marnier de fijnste cognacs, die minimaal drie jaar gerijpt zijn. Deze unieke cognacs gaan vervolgens naar Neauphle-le-Château. Daar worden de gedroogde sinaasappelschillen op stoom gestookt voor een optimale geur. Vervolgens wordt dit Caribische distillaat samen met suikersiroop aan de cognac toegevoegd. Voor zo’n zes tot acht maanden mag de drank dan rijpen in grote eikenhouten vaten – de marriage. Het resultaat is de Grand Marnier Cordon Rouge. Een warme, rijke, amberkleurige likeur, voor vele momenten geschikt.
Armagnac
Armagnac bestaat al sinds de 12e eeuw en wordt dus al 200 jaar langer gemaakt dan cognac. Het is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Oorspronkelijk werd het geconsumeerd om zijn therapeutische werking. In het archief van het Vaticaan bevindt zich een document uit 1310 waarin een lid van de clerus, prior van Éauze en Saint-Mont, bericht dat Armagnac - mits met mate geconsumeerd - vrolijk maakt, de jeugd en gezondheid conserveert en seniliteit vertraagt. Maar de Armagnac dankt zijn echte commerciële ontwikkeling aan de Nederlanders. De Engelsen verboden alle andere wijnen dan die van Bordeaux gebruik te maken van de Garonne. De Nederlanders kwamen met het idee de distillatie van de wijnen van de Gascogne te bevorderen ten einde het Engelse embargo te omzeilen.
Bas Armagnac Castarède VSOP  10 jaar oud
Het huis Castarède is beroemd om haar vintages en de Castarède Armagnacs zijn te vinden in de meest prestigieuze restaurants en wijnhandels in Frankrijk. Armagnac is met cognac het enige Franse wijndistillaat met een appellation controlée. Armagnac is in het algemeen wat stoerder en voller van smaak dan de verfijndere cognac. De karakterverschillen zijn toe te schrijven aan het onderscheid in distillatie. Bij Armagnac wordt gemaakt van continu destillatie, Cognac wordt twee maal gedestilleerd ook het klimaat en aan de grote verschillen in bodemgesteldheid spelen een rol.
Cognac
Cognac is een alcoholische drank verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden mogen alleen geselecteerde druivenrassen gebruikt worden. Er moet dubbel gedestilleerd worden en de drank moet uit de Cognac-streek komen. De druiven worden na de oogst geperst vergist tot een zure, troebele wijn. Deze wordt een eerste maal gedestilleerd tot een soort brandewijn met een alcoholgehalte van 30 vol%. Daarna volgt een tweede destillatie en ontstaat er een destillaat van 70 vol%. Deze wordt op fusten waarvan het eikenhout afkomstig moet zijn uit de regio Limousin gelegd om te rijpen. De leeftijd van cognac is de tijd dat ze in een eikenhouten vat gelagerd is, waarbij de jongste cognac bepalend is voor de leeftijd die op de fles mag komen te staan.
Wettelijke minimum eisen zijn voor V.S.: (ook wel aangegeven met ***) 2 jaar, V.S.O.P: (very superior old pale) 4 jaar, Extra,  X.O, Napoléon: (Exceptionally Old) 6 jaar.  
De congnac-streek is onderverdeeld in 6 districten. De Grande Champagne levert de beste kwaliteit en ligt in het centrum van de cognac streek. Alleen cognac van Grande en Petite Champagne waarbij Grande Champagne het grootste aandeel moet leveren, mag ‘Fine Champagne Cognac’ genoemd worden. Het huis Rémy Martin is een cognachuis dat uitsluitend druiven selecteert uit de twee beste cru’s: Grande Champagne en de Petite Champagne.  Bekende merken zijn Courvoisier, Martell, Joseph Guy, enz. De meest verfijnde cognacs worden evenwel vervaardigd door kleinere, gespecialiseerde producenten.
Prunier Cognac X.O.
Cognac Prunier, een van de weinige oude familie huizen die nog over gebleven zijn in de cognac. De familie Prunier koopt van de beste locaties in de Cognac. Deze Cognac  X.O.( Exceptionally Old) is uitsluitend afkomstig van de productie van het meest gerenommeerde gebied in het district, de Grande Champagne. Het combineert onderscheid en de complexiteit van aroma's met een sterke persoonlijkheid en een zeer lange afdronk. Het hout is niet dominant aanwezig maar brengt evenwicht en harmonie. Deze elegante oude Grande Champagne te proeven is een onvergetelijke ervaring. Won een zilveren medaille op de International Spirits Awards (Londen) in 2006. Revue des Vins de France. Een traditionele Grande Champagne,  geavanceerd en complex. Een blend van oude Cognacs waaronder leeftijden van 40 tot 45 jaar oud, gemiddelde leeftijd zo’n 15 jaar oud, dus ruim meer dan de voorgeschreven minimale eis van zes en een half jaar voor X.O. cognac. 
Cognac Prunier
In ons Cognac assortiment hebben wij naast de cognacs van de bekende merken ook de zeer bijzondere cognacs van Maison Prunier. Dit is een van de weinig overgebleven familiebedrijven in de Cognac. Jean Prunier richtte de onderneming op in het midden van de 19e eeuw in de stad Cognac. De cognacs van Prunier zijn absolute top. Wij hebben twee van de meest exclusieve jaargang cognacs (cask strength) van Maison Prunier op voorraad:
Cognac Prunier Vintage 1976 Appleation Grande Champagne Controlee ( 62,7 Vol% fles nr 57 van 476).
Cognac Prunier Vintage 1977 Appelation Cognac Fins Bois Controlee ( 59 Vol% fles nr 68 van 663).
Op vintage cognacs staat het oogstjaar vermeld, een vintage cognac is uiterst zeldzaam. Na 30 jaar zijn deze vintage cognacs pas vrijgegeven, deze zijn al die tijd opgeslagen in vaten. Hierop wordt strenge controle uitgeoefend door het Bureau National Interprofessionel du Cognac. De eerste flessen van de oogst 1976 en 1977 zijn pas gebotteld en uitgebracht in 2006 !!  Het is voor de grote producenten economisch onaantrekkelijk om cognac zo lang te bewaren en dan pas op de markt te brengen.
Pernod Ricard
Pernod: In 1805 richtte Henri-Louis Pernod het bedrijf Pernod Fils op in Pontarlier in Frankrijk. Pernod werd snel erg populair bij de Parijse bourgeoisie, een trend die zich verspreidde tot de terrascafes van Parijs. Vanaf dat moment werd Pernod essentieel in de wereld van kunst en cultuur. Picasso zelf was geinspireerd door de unieke verfrissende smaak van Pernod, wat zich duidelijk uit in zijn schilderijen.
Pernod heeft een lichte en verfrissende smaak. De smaak van Pernod stamt af van Chinese anijs (ook steranijs genoemd). De factor die Pernod uniek maakt, is dat het een product is van distillatie en maceratie van anijszaad, aromatische plant- en kruidenextracten, water, alcohol en suiker.
 
Ricard is een Pastis de Marseille. Het wordt gemaakt op een speciale wijze volgens de traditie uit de Provence. De basis voor Ricard is een mengsel dat getrokken wordt op basis van kruiden, waaronder koreander, kamille, citroenkruid en anijs. De anijstonen zijn echter minder sterk aanwezig vanwege de toevoeging van zoethout. Ricard is hierdoor een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter.Ricard is het aperitief bij uitstek, dat in 1932 door de Fransman Paul Ricard ontwikkeld werd. Het bleek ook een ideale dorstlesser voor een mooie zomerdag, dat op geen enkel terras mag ontbreken. Ricard werd het synoniem voor "joie de vivre" en groeide uit tot een echt wereldmerk.
 
Van Pernod of Ricard kunt genieten op de traditionele Franse wijze: 1 deel Pernod of Ricard op 5 delen water met de toevoeging van een paar blokjes ijs. U verkrijgt dan een verfrissende longdrink. Ook kunt u in dezelfde verhouding, cola, sinaasappelsap, limonade of tonic toevoegen.
Calvados
Calvados is afkomstig uit Normandië en is een distillaat van appels (en peren) met een appellation contrôlée, een officiële en beschermde herkomstbenaming. Appeldistillaten uit andere streken mogen dan ook niet de naam Calvados voeren.
Er zijn twee appellations, de Appellation Calvados Réglementée', welk geldt voor alle Calvados uit de voorgeschreven produktiegebieden en deze Appellation Calvados Pays d'Auge Controlée.
Het Pays d'Auge is een klein gebiedje binnen het departement Calvados. Van deze bodem komen de beste appels. Bij het distilleren van een Pays d'Auge mag alleen de klassieke ketel gebruikt worden.
De appels worden geoogst waarna de vruchten tot pulp gesneden worden. Deze massa wordt geperst en daarna laat men het sap vergisten tot cider.
Het distilleren gebeurt twee maal, tot een alcohol percentage van ongeveer 70%. Na de rijping op eikenhouten vaten en de zgn. “mariage”: men mengt Calvados uit verschillende vaten, wordt het het alcoholpercentage tot op een sterkte van 40% teruggebracht en de calvados gebotteld.
Père Magloire VSOP
Deze VSOP laat als geen andere zien waartoe keldermeester Michel Poulenc in staat is. Heel knap, zoals fris appel- en perenfruit harmonieert met tonen van eikenhout en vanille. Voor kenners gaat er niets boven de pure, fruitige zuiverheid van het appeldistillaat, dat door geraffineerde blending en zorgvuldige rijping op eikenhout, finesse, elegance en rijpheid ontwikkelt. Deze VSOP Calvados bestaat uit een blend van eaux-de-vie’s van 6 tot 8 jaar oud.
Père Magloire XO
Schitterende oude Calvados, resultaat van toewijding aan kwaliteit, elegantie en langjarige verfijning van het distilleerproces. Ondanks zijn leeftijd mist deze Calvados de 'zwaarheid', die oude, ook dure Cognac en Armagnac vaak kenmerkten. Deze Calvados is tweemaal gedistilleerd in oude koperen 'pot stills' en bevat eaux-de-vies van 10 tot wel 22 jaar oud.
Mandarine Napoleon
Mandarine Napoleon stoelt op twee pijlers met als eerste de ‘Mandarine’, de vrucht die kleur en smaak geeft, facetten die ook in de ‘gebarsten’ fles tot uiting komen, terwijl Napoléon zorgt voor de authenticiteit en de geschiedenis van deze unieke drank. Hij werd 200 jaar terug, voor het eerst voor Keizer Napoléon I gedistilleerd.
De mandarijnen, in Europa ingevoerd vanuit China aan het begin van de 19de eeuw, werden in Frankrijk beschouwd als een exotische vrucht. De mandarijnen die worden gebruikt voor het vervaardigen van de Mandarine Napoléon zijn afkomstig uit Sicilië en het zuidoosten van Spanje en worden geoogst van eind september tot begin februari. In deze periode worden drie types essentiële oliën geproduceerd: groene aan het begin van de oogst, gele rond midden oktober en rode aan het einde van de oogst. Voor de vervaardiging van de Mandarine Napoléon worden de gele oliën gebruikt. Deze essentiële oliën worden opgelost in alcohol van zeer goede kwaliteit die afkomstig is van de landbouw. De mengeling wordt vervolgens langzaam gedistilleerd en gezuiverd volgens de techniek van gefractioneerde distillatie.
De distilleerderij produceert 3 types distillaten: distillaat van mandarijn, distillaat van zoete sinasappelen en een distillaat van planten waarvan de mengeling geheim wordt gehouden. Deze distillaten worden in drie kuipen van elk 10000 liter gepompt, gehomogeniseerd en gedurende 2 jaar afzonderlijk grijpt. Vervolgens worden de distillaten vermengd met geselecteerde eaux-de-vie van wijn en cognac volgens een geheim recept dat van generatie op generatie wordt overgedragen. Het mengen eindigt met het toevoegen van siroop en een 100% natuurlijk plantenextract dat het product opnieuw zijn oranje kleur geeft. Deze Mandarine Napoléon wordt vervolgens gefilterd en gebotteld.