Glen Talloch Peated Finish

Glen Talloch Peated Finish

Deze Edition van de Glen Talloch serie bestaat uit de vertrouwde blend van zorgvuldig geselecteerde Malt whisky's, afkomstig uit de verschillende Schotse regio’s, geblend met graanwhisky’s van de hoogste zuiverheid. Om de blend een licht peaty “turf, rookachtige” toets mee te geven hebben we hem nog een paar maanden in peated “turfgerookte” whiskyvaten laten rijpen. Hierdoor krijg je de vertrouwde Glen Talloch smaak met een peated, 2ppm hint.
Kleur:Licht goud
Geur: Bloemig, citrus en rook..
Smaak: Fris , fruit, toffee, licht peat.
Dewar's

Dewar's 12 Y.O. Blended Schotch Whisky

Dewar’s werd in 1846 opgericht door John Dewar. Het "hart" van deze mooie 12 jaar oude bended whisky wordt gevormd door Aberfeldy de Singe Malt Whisky uit de Highlands. Niet verwonderlijk want, John Dewar werd in 1805 geboren op een kleine boerderij in Aberfeldy. Om een constante kwaliteit van Dewar’s whisky te garanderen, opende John Alexander Dewar in 1898 de single malt distilleerderij in Aberfeldy, vlakbij het huis van de familie. Deze 12 jaar oude whisky is een blend van whisky's die eerst afzonderlijk van elkaar gerijpt zijn om daarna op een volgend fust met elkaar te worden samengevoegd, pas wanneer de Dewar's minimaal 12 jaar oud is, wordt deze afgevuld.
Kleur: Amber
Geur: Honing, appels en zoet, boterachtig.
Smaak: Citrusvruchten met vanille.
Afdronk: Fruitig met het zoet van honing.
Dimple

Dimple 15 years

Whiskystoker John Haig produceerde Dimple blended whisky in 1890, momenteel behoort het merk tot de top onder de premium blended whisky’s in de hele wereld. In deze luxe blend wordt een groot gedeelte malt whisky gebruikt die minimaal 15 jaar en vaak nog langer op vat gerijpt hebben waaronder Glenkinchie en Linkwood. The Dimple is voor het eerst in 1893 gebotteld in de bekende driehoekige fles, verpakt in metaaldraad. De draad werd oorspronkelijk eromheen gedaan om te voorkomen dat de kurk eruit zou komen tijdens overzeese export. In 1958 werd op de fles van The Dimple, als eerste ter wereld, patent aangevraagd.
Kleur: Mahonie
Geur: Zachte aroma’s van boter, mout, appel en turf.
Smaak: Licht tot medium body, honing, toffee, kruiden, mout en hints van rook en eikenhout
Afdronk: Hints van pure chocolade.
Vat 69

Vat 69 Finest Scotch Whisky

In 1882 is het Schotse merk Vat 69 ontstaan en kent dus een lange historie. Heden ten dage zijn belangrijke markten voor Vat 69: Venezuela, Spanje en Australië. Vat 69 behoort tot de groep blended whisky’s, een blend van voornamelijk graan en een kleiner deel malt Whisky’s.
Vat 69 werd oorspronkelijk in oude Port-flessen. In 1882 produceerde William Sanderson honderd vaten van zijn Blended Whisky waarna hij een panel deskundigen uitnodigde om deze te proeven. Vat 69 kwam als beste uit de test en vanaf toen ging de Blended Whisky van William Sanderson door het leven als VAT 69.
Kleur: Karamel goud.
Geur: Zacht, licht fruitig met iets kruidigs.
Smaak: Zacht, vergelijkbaar met een volle Ierse Whiskey, met iets hout.
Afdronk: plezierig, vluchtig, redelijk snel weg.
Famous Grouse

The Famous Grouse Finest Blended Scotch Whisky

Famous Grouse is genoemd naar de nationale jachtvogel, de "korhoen". De eerste fles Famous Grouse werd in 1896 geproduceerd. Famous Grouse is het meest verkochte merk whisky in Schotland. De betere malts worden gebruikt voor de blend van Famous Grouse. Twee van de bekendste malts die voor de blends gebruikt worden zijn The Macallan en Highland Park. Na het blenden wordt de whisky nog eens 6 maanden extra op vaten gelegd zodat er een zachtere blend ontstaat. Dit proces wordt ook wel "marriage" genoemd.
Naast The Famous Grouse blended whisky is er ook een Vatted malt, een blend van uitsluitend 12 jaar oude malts op de markt. Ook een Portwood FinishSnow Grouse en Black Grouse zijn verkrijgbaar.
The Black Grouse is in Nederland in 2009 uitgeroepen tot “Beste Blended Whisky” van 2009 door de Dutch Whisky Awards. Van smaak lijkt het rookachtige eerst wat te overheersen. De zachte en zoete smaak omvat ook cacao en specerijen. De afdronk is lang, licht rokerig, aromatisch en zacht met terugkerende tonen van eikenhout.
Glentalloch

Glen Talloch Rare & Old

Glen Talloch Rare & Old is een blended whisky geproduceerd volgens oude Schotse tradities. Niet de minimaal vereiste 3, maar 5 jaar gelagerde malts als Balblair, Knockdhu en Speyburn en superieure graanwhisky’s zijn gebruikt en vakkundig geblend om samen het geheim te vormen tot de smaak van Glen Talloch. Deze Schotse whisky bestaat bovendien uit dertig procent malt whisky’s in de blend terwijl normaal slechts vijftien procent gebruikelijk is. Samen met graanwhisky’s van de hoogste zuiverheid vormen ze een volmaakte compositie met een onvergelijkbare smaak vol en zacht. Drink Glen Talloch puur of voeg een klein beetje bronwater toe om het veelzijdige aroma volledig tot zijn recht te laten komen.
Grant's

Grant's Scotch Blended Whisky

In 1887 distilleerde William Grant zijn eerste whisky. In de distilleerderij wordt nog steeds gewerkt op traditionele wijze. De Grant's Family Reserve heeft terecht een wereldwijde reputatie verworven. De voortreffelijke kwaliteit, die al jaren constant is gebleven, schuilt voor een belangrijk deel in de unieke samenstelling.
In de Lowlands stookt de distilleerderij van William Grant & Sons, in haar patent-stills van gemoute en ongemoute gerst, tarwe en andere graansoorten een milde Grain whisky. Deze Grain whisky wordt minimaal drie jaar, en vaak veel langer, gelagerd op eikenhouten vaten alvorens hieraan meer dan vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde Malt whisky's toe te voegen die de kenmerkende zachte en milde smaak en geur van Grant's Family Reserve bepalen.
Bekende distilleerderijen die Malt whisky's leveren voor het "blenden" zijn onder andere Glenfiddich en The Balvenie, die ook tot het William Grant's concern behoren. Er volgt een periode van minimaal een half jaar waarin door William Grant & Sons aan de Grain whisky en verschillende Malt whisky's de tijd wordt gegeven zich volledig te vermengen, het zogenaamde "huwen".
De smaak van de Grant's Family Reserve is zeer zacht. Gebotteld in de driehoekige fles die karakteristiek is voor de Grants whisky’s. Elegante iets zoete zachte smaak met de kenmerken van de Lowlands whisky's die de blend van Grant's verrijkt hebben met in de afdronk fruitigheid en lichte sherryachtige zoetheid.
Cutty Sark

Cutty Sark Blended Scotch Whisky

Deze whisky is genoemd naar de snelste klipper (zeilboot) de Cutty Sark. Dit prachtige schip, dat het zeilrecord van Australië naar Engeland op zijn naam heeft, in 69 dagen, staat afgebeeld op het etiket van Cutty Sark Scotch Whisky. Cutty Sark is een toegankelijke blended whisky, in de Verenigde Staten beter bekend dan in Europa waar je puur, 'on the rocks' of in de mix van kunt genieten. De frisse aroma's en zachte vanille smaak, maken deze blend tot een verrassende whisky. Op 20 maart 1923 legden Francis Berry en Hugh Rudd de basis voor Cutty Sark. De naam komt van de 19e eeuwse theeklipper Cutty Sark, toendertijd het snelste zeilschip ter wereld, die gebouwd is aan de Schotse Clyde rivier. De basis van deze whisky blend komt van de Glenrothes distilleerderij in Speyside (Highlands). Deze blended whisky is destijds ontworpen als tegenhanger van de zwaardere grovere blends. Single malt whisky's uit heel Schotland worden gebruikt, iedere malt heeft een eigen aandeel in de blend: Islay zorgt voor 'frisheid', de Highlands voor 'rokerigheid' en de Lowlands voor 'fruitigheid'.
Kleur: Licht matgoud.
Geur: Fris, licht van geur, vanille, eiken en iets rokering.
Smaak: Medium  body, niet scherp met een hint van romige vanille.
Afdronk: Redelijk lang voor een blended whisky.
Chivas Regal

Chivas Regal 12 Years Old

James Chivas (1810-1886), de grondlegger van het 200 jaar oude bedrijf Chivas Brothers, was een van de eersten die het blenden van whisky tot een ware kunst verhief. Hij maakte hiervoor onder andere gebruik van de vermaarde malt whisky van de Strathisla-distilleerderij. Sinds die tijd heeft Chivas Brothers zich erop toegelegd om de allerbeste Schotse whisky te maken. En met succes, getuige de enorme populariteit van Chivas Regal, de belangrijkste en meest gedronken deluxe whisky in de wereld. In 1843 werd Chivas officieel aangesteld als hofleverancier voor Hare Majesteit de Koningin. Aan de basis staan de beste malt- en graanwhiskies, die stuk voor stuk minstens 12 jaar gerijpt hebben op eiken vaten. Kenmerkend is het hoge gehalte aan single malts. Het resultaat is een superieure whisky, met de volste en rijkste smaak.

Kleur: ambergoud
Geur: tonen van sherry en noten, zacht
Smaak: gebalanceerd, licht rokerigheid en honingachtig
Afdronk: lang, zacht, subtiel
Johnnie Walker

Johnnie Walker Black Label 12 Years Old

De oorsprong van het bedrijf ligt in de levensmiddelenzaak van John Walker. Vanaf 1820 besloot Walker om ook whisky in zijn zaak te verkopen. In die tijd was het gebruikelijk dat boeren hun eigen whisky stookten. Deze whisky's waren vaak zeer wisselend van kwaliteit en samenstelling. John Walker was een van de eersten die verschillende whisky's met elkaar mengde (blenden) om zo een consistentere kwaliteit te verkrijgen. Hij zou later zelfs graanwhisky toevoegen aan de maltblend, waardoor de drank lichter werd en goedkoper te produceren. In 1870 wordt de kenmerkende vierkante fles geïntroduceerd, samen met het label dat altijd onder een hoek van 24 graden op de fles is geplakt. Vanaf 1908 krijgt de whisky de offiële benaming "Johnnie Walker Whisky" en doet het logo van de "striding man" met de slogan "Born 1820 - Still going strong!" zijn intrede.
Whisky's waarvan Johnnie Walker Black Label wordt gemaakt, rijpen minimaal twaalf jaar. Zodra ze voldoende zijn gerijpt, worden ongeveer veertig malt whisky's gemengd tot Johnnie Walker Black Label.
Kleur: amber
Geur: rijp en fruitig, turf, nootmuskaat, vanille, rozijnen, sinasappelschil.
Smaak: siroop en witte peper, honing en turf
Afdronk: lang, rijk en rokerig.

Johnnie Walker 15 Years Old, Blended malt, Green Label

Deze zeer smakelijke wisky is jaren geleden helaas uit de handel genomen. De Whisky's waarvan Johnny Walker green label wordt gemaakt, rijpen minimaal 15 jaar, dit is een blend van uitsluitend malt whisky’s waaronder, Talisker, Caol Ila, en Cragganmore.
Kleur: Amber goud
Geur: Rokerig, tikje zilt sinaasappel, gestoofde perzik en kersen.
Smaak: Zacht en vriendelijke, midden zoet met een medium body.
Afdronk: De afdronk is kruidig met tonen van cacao, ceder en rook
Ballantine's

Ballantine's premium blended Scotch whisky

Ballantine’s is een blend van meer dan 40 speciaal geselecteerde malt (en graan) whisky’s die afkomstig zijn uit “the four corners” van Schotland: Highlands, Speyside, Islay & Lowlands.
Alle Ballantine’s whisky’s, van ‘Finest’ tot ‘30 Years Old’, worden ontwikkeld vanuit dezelfde kwaliteitsvisie: het componeren van whisky’s die ondanks hun complexiteit toegankelijk zijn voor iedere whiskydrinker. Niet voor niets prijkt op elke fles het Ballantine’s wapen met het motto: “A friend to all mankind”
 Ballantine's 12 Years Old
Kleur: helder honinggoud
Geur: honingzoetig, eikenhout, vanille
Smaak: complex, bloemig, zoet van honing en eiken, perfecte balans
Afdronk: verfrissend met tonen van zout