Bushmills Original

In Bushmills is de Old Bushmills Distillery gevestigd die haar vergunnning in 1608 kreeg en daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld is. Tot op de dag van vandaag staan Ierse whiskeys bekend om hun rijke, zachte smaak. Bushmills produceert naast grain whiskeys ook malt whiskeys. Het resultaat is een nog zachtere whiskey met een rijke smaak. De pot stills zijn bij Bushmills kleiner dan gebruikelijk. Dit betekent wel minder productie per keer maar wel meer rijkheid van geuren en aroma’s. Bushmills maakt voor de rijping gebruik van vaten die eerder voor het gebruik van Sherry en Bourbon gediend hebben. Na gebruik worden deze verscheept naar Ierland en gevuld met Bushmills. Kristalhelder water wordt gecombineerd met ongeturfde mout om er een whiskey van te maken zonder de scherpe rooksmaak die vaak andere single malts kenmerkt. De whiskey wordt drie maal gedistilleerd, dat is het verschil met Scotch Malt Whisky die over het algemeen tweemaal wordt gedistilleerd. De whiskey rijpt vervolgens nog jaren op bourbon- en sherryvaten. Een aantrekkelijke whiskey voor hen die graag een Irish whiskey drinken die representatief is voor Ierland.

Bushmills Original is een blend van grain whisky, die minstens vijf jaar op Amerikaans eiken gerijpt heeft, en Irish Single Malt whiskey. De whiskey is vriendelijk, warm en vertrouwd van smaak. De smaak is mede bepaald door de malt whiskey waarmee deze Bushmills Original wordt geblend.
Kleur: Licht goud.
Geur: Lichtkruidig met lichte tonen van vanille en crême brûlée.
Smaak: Aangenaam, vers fruit, licht honing, zoete aroma’s.
Afdronk: Pittig en toch zacht met kruidige tonen.
Jameson Whiskey Makers Series

Jameson Whiskey Makers Series.

De Whiskey Makers Serie is whiskey gericht op de kunst van het whiskey maken en de mensen met hun vakmanschap en expertise. Voor deze trilogie heeft elke craftsman van Jameson een eigen blend ontwikkeld die gebaseerd is op zijn specifieke expertise. Die whiskey is vervolgens genoemd naar hun favorite gereedschap. De whiskies zijn allen non-chill filtered en gebotteld op 43% alcohol sterkte. Meer over de Jameson Makers series vindt U hier (Pdf).
Jameson Cooper’s Croze: een Croze is een gereedschap dat wordt gebruikt om de groef te maken bij het hoofd van het vat. Cooper Ger Buckley creeërde deze whiskey met liefde voor het hout. Deze whiskey geeft de perfecte balans tussen bloemige en kruidige noten weer.
Jameson Blender’s Dog: de Dog is het gereedschap dat wordt gebruikt door een blender om whiskey samples te verzamelen. Master blender Billy Leighton wilde met zijn whiskey harmonie en complexiteit creëren, zowel in de reuk als ook in de smaak.
Jameson Distiller’s Safe is een whiskey die is geïnspireerd door de spirit uit de stills. Head distiller Brian Nation wilde met zijn whiskey de schoonheid en het karakter van distilleren vastleggen. Deze whiskey is een zachte pot-still whiskey met boterige zachtheid en de tedere fruitigheid van graanwhiskey
 

 

JAMESON

JAMESON Original - Irish Whiskey

John Jameson legde 1780 in de Bowstreet Distillery in Dublin de basis voor zijn whiskey, die zou uitgroeien tot ’s werelds meest bekende Ierse whiskey. Jameson distilleert drie maal en droogt de gemoute gerst met gesloten vuren zonder turf waardoor een rokerig karakter ontbreekt. Kenmerkend is dat Jameson zowel pure pot still whiskey als grain whiskey distilleert, dit maakt  Jameson Original heerlijk zacht met een mooie gouden kleur en aroma’s van Sherry, noten en fruit.
Kleur: Helder goud
Geur: Bloemig kruidig hout en zoet.
Smaak: Kruiden noten vanille en sherry
Afdronk: Zacht.
Writer's Tears

Writer's Tears, Ierland

Bernard Walsh is de legendarische Ierse whiskey maker en eigenaar van de Irishman en Writers Tears. In 2015 is hij gestart met het bouwen van The Walsh Whiskey Distillery in Royal Oak. Hij brengt met Writers Tears een ode aan de  ‘Pure Pot Still’ whiskeys uit Ierland. Pure Pot Still is een methode van whiskey maken in Ierland uit gemout graan en ongemout graan gedistilleerd in een pot still ketel. Deze wisky is een vatting van zowel Single Malt en Pot Still. Een whiskey met één van de hoogste scores in de toonaangevende ‘Whisky Bible’ van Jim Murray.
Kleur: helder goud.
Geur: Tonen van honing en citrus fruit.
Smaak: Zacht, honing, gemoute gerst en vanille.
Afdronk: Rijp fruit met honing
Teeling

Teeling Irish Whiskey

John Teeling, die zijn Cooley-distillery in 2012 verkocht voor 71 miljoen Euro, kocht met de opbrengst daarvan de Great Northern Brewery van Diageo. Zijn zonen Jack en Steven brengen als onafhankelijke bottelaars Teeling Whiskey op de markt net als een ver familielid Walter Teeling in 1782 dat deed. Maar zij zijn ook  zelf  whiskey gaan produceren in hun nieuwe distilleerderij TWC in Dublin.
Teeling Small Batch: Een blended whiskey die gebotteld is uit geselecteerde whiskey vaten die een extra rijping op ex-rum vaten meegekregen hebben. Vandaar het extra karakter en de zachte smaak die uniek zijn voor Ierse whiskey. Gebotteld op 46% zonder chill filtratie.
Kleur: Goud.
Geur: Vanille en kruiden.
Smaak: Zoete van rum en noten.
Afdronk: Zoete, specerijen en een houtachtige ondertoon.
Teeling Single Malt : Een single malt zonder leeftijdsaanduiding, gemaakt van 100% gerstemout uit een scala van verschillende leeftijden, waaronder malt whisky gedistilleerd in 1991. Een vatting van maar liefst 5 verschillende wijnvaten: Sherry, Port, Madeira, Witte Bourgogne en Cabernet Sauvignon. Net als alle Teeling whisky gebotteld op 46% zonder chill filtratie waardoor alle natuurlijke smaken van de whisky bewaard blijven.
Kleur: Donker-goud
Geur: Levendig, meloen, vijgen, toffee en citroen.
Smaak: In balans, gedroogde vruchten, citrus, vanille en kruiden.
Afdronk: Lang met zoetheid in harmonie met droge tannines van het hout
Redbreast

Redbreast 12 YO - Pure Pot Still

Uniek onder de whisky’s is Redbreast “roodborstje” een 'Single' ongemengde, pure pot still Ierse whiskey, drievoudig gedistilleerd. Redbreast, traditionele Ierse Pot Still (gemaakt van gemoute en ongemoute gerst) minimaal twaalf jaar gelagerd en zorgvuldig gerijpt is in de mooiste eiken vaten, Spaanse oloroso sherry en Amerikaanse bourbon vaten.  Redbreast whiskey won wereldwijd diverse awards, een prima voorbeeld van een klassieke Ierse Whiskey, zacht en vol van smaak.
Kleur: Goudgeel- amber.
Geur:  Specerijen, zwarte bessen, sherry.
Smaak: Zacht iets zoet, noten, kruidigheid en perzik.
Afdronk: Lange en romig volle afdronk.
Jameson Reserve
In 1780 legde John Jameson in Dublin de basis voor zijn whiskey distillery die heden ten dage in Midleton gevestigd is. De drievoudige distillatie en de combinatie van pure pot still whiskey maken Jameson uitzonderlijk zacht. De Jameson Reserve serie omvat vier whiskey’s, de Select Reserve, Special Reserve 12 YO, Gold Reserve en de Limited Reserve 18 YO.
Jameson Select Reserve: Small batch is een rijke pot still whiskey met zeldzame grain whiskey gerijpt in op kolen gevlamde vaten. De Jameson masters selecteren zorgvuldig de single malt whiskey’s en een klein deel van de zeldzame grain whiskeys die allen gerijpt zijn op geroosterde sherryvaten en op kolen gevlamde bourbonvaten met als resultaat een rijke smaak waarbij kruiden en exotische vruchten perfect combineren.
Kleur: Goud.
Geur: Volle aroma's, van zoete vruchten zoals nectarine en abrikoos.
Smaak: Vol, fruitige zoetheid van vanille, geroosterd hout en kruiden.
Afdronk: Lange afdronk, fruit, hout en kruiden.
Jameson Gold Reserve: is een whiskey gerijpt op vaten waarbij virgin oak gebruikt wordt wat zorgt voor een complexe smaak. Een mooie blend met een hoog percentage pure potstill whiskey die op 3 verschillende soorten vaten gerijpt is. De keuze voor virgin oak in combinatie met Bourbon en Oloroso Sheryvaten maakt dat dat deze whiskey een geweldige smaak heeft met tonen van kruidig nieuw hout.
Kleur: Licht goud.
Geur: Zoet en geurig hout.
Smaak: Vol met sappig fruit, noten en vanille zoetigheid gecombineerd met kruiden.
Afdronk: Zeer lang, aangenaame peperige finish.
Knappoge Castle

Knappogue Castle 1995 Single malt Irish Vintage Whiskey

De Amerikaan Mark Andrews is eigenaar van het kasteel van Knappoque, oorspronkelijk in 1467 gebouwd. In 1951 kocht hij whiskey van de Tullamore distelleerderij, die hij liet rijpen op sherry vaten, dit is nu de oudste Ierse whiskey. Toen hij de flessen 36 jaar later in 1987 bottelde gaf hij aan deze whiskey de naam van zijn kasteel, Knappoque, afkomstig uit het Gaelic betekent dit "heuvel van de kus". Zijn zoon heeft deze traditie voortgezet en selecteert nu enkele vaten per jaar om te bottelen. Vrijwel alle single malt whiskey’s worden in Ierland gebruikt voor het blenden van Irish blends. Single malt betekend dat de whisky afkomstig is van één distilleerderij en gedistilleerd wordt in de pot-stills, gebruik makend  van gemoute gerst. Bij Knappoque voegt men er nog een extra dimensie aan toe, de “finish”: Men gebruikt voor het lageren enkel vaten uit één jaar (vintage), hetzelfde jaar waarin de whiskey is gedistilleerd. Per Vintage jaar kunnen smaak en geur dus per botteling verschillen. In 2007 is de 1995-er jaargang gebotteld waarvoor een klein aantal van de beste vaten zijn geselecteerd bij de Bushmillls distilleerderij. Deze jaargang is gerijpt in Bourbon vaten die tot aan de botteling met de grootste zorg zijn behandeld. De opvolger van de 1995-er is inmiddels ook gereed, dit is de 1998-er jaargang die in 2010 is gebotteld.
Kleur: licht goud.
Geur: frisse aroma's, groene appel, vers gemaaid gras, honing en limoen.
Smaak: direkt aanwezig, vol, appel, olieachtig, haver, zoet, vanille en mout.
Afdronk: tamelijk lang, mooi in balans zijnde afdronk met kruidige tonen.
Paddy

Paddy Irish Whiskey

Paddy Whiskey is een Ierse whisky die sinds 1779 wordt geproduceerd. Om te voorkomen dat de whiskey heimelijk zou worden aangelengd met water, waardoor de kwaliteit zou dalen, besloot de Cork Distilleries Company als één van de eerste om de whiskey te bottelen.  
De naam Paddy is afgeleid van Patrick J. O’ Flaherty, die in 1882 als vertegenwoordiger in dienst trad van de Cork Distilleries Company. Door zijn inzet werden de whiskey’s van deze distilleerderij overal in Ierland verkrijgbaar. In de volksmond veranderde zijn naam al snel in die van Paddy. Als eerbetoon vernoemden de Cork Distilleries in 1912 hun whiskey dan ook Paddy.
Paddy Whiskey wordt drie keer gedistilleerd en gerijpt in eiken vaten gedurende maximaal zeven jaar. Paddy bevat een hoog percentage aan malt whiskey, is stevig robuust met frisse tonen van noten, honing, vanille en licht geurend hout.
Kleur: Licht graan
Geur: Graan en hard fruit
Smaak: Moutig, boventoon van gerst, zoet randje
Afdronk: Zacht en delicaat
Bushmills

Bushmills Irish Whiskey

In Bushmills is de Old Bushmills Distillery gevestigd die haar vergunnning in 1608 kreeg en daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld is. Tot op de dag van vandaag staan Ierse whiskeys bekend om hun rijke, zachte smaak. Bushmills produceert naast grain whiskeys ook malt whiskeys. Het resultaat is een nog zachtere whiskey met een rijke smaak. De pot stills zijn bij Bushmills kleiner dan gebruikelijk. Dit betekent wel minder productie per keer maar wel meer rijkheid van geuren en aroma’s. Bushmills maakt voor de rijping gebruik van vaten die eerder voor het gebruik van Sherry en Bourbon gediend hebben. Na gebruik worden deze verscheept naar Ierland en gevuld met Bushmills. Kristalhelder water wordt gecombineerd met ongeturfde mout om er een whiskey van te maken zonder de scherpe rooksmaak die andere single malts kenmerkt. De whiskey wordt drie maal gedistilleerd, dat is het verschil met Scotch Malt Whisky die over het algemeen tweemaal wordt gedistilleerd. De whiskey rijpt vervolgens nog jaren op bourbon- en sherryvaten. Een aantrekkelijke whiskey voor hen die graag een Irish whiskey drinken die representatief is voor Ierland.
Bushmills Original is een blend van grain whisky, die minstens vijf jaar op Amerikaans eiken gerijpt heeft, en Irish Single Malt whiskey. De whiskey is vriendelijk, warm en vertrouwd van smaak. De smaak is mede bepaald door de maltwhiskey waarmee deze Bushmills Original wordt geblend.
Kleur: Licht goud.
Geur: Lichtkruidig aroma met lichte tonen van vanille en crême brûlée.
Smaak: Aangenaam, vers fruit tonen met lichte honing zoete aroma’s.
Afdronk: Pittig en toch zacht met kruidige tonen.
Black Bush is een fameuze blend die bijna volledig bestaat uit single malts. Het is een rijke donkere blend met een volle body, aroma met kruidige en notige zoete sherry tonen. Een complex en goed gearomatiseerde whiskey, iets zoet.
Kleur: Goud
Geur: Kruidig en zoete sherry tonen
Smaak: Volle body, kruidig met notige en zoete sherry tonen
Afdronk: Een zeer zachte afdronk
Connemara

Connemara Irish Peated Single Malt.

Connemara, gelegen in het westen van Ierland, is de enige over turf gestookte Ierse Single Malt whiskey, deze wordt vervaardigd in de Cooley Distillery. Door het gebruik van turf tijdens het eesten (het drogen van de gemoute gerst), in tegenstelling tot de andere Ierse whiskeys, heeft Connemara Whiskey veel weg van Schotse whisky. De rook die opstijgt langs de gemoute gerst tijdens het droogproces geeft de whiskey de bijzondere turfachtige smaak en geur. Samen met de traditionele distilleermethode, twee maal gedistilleerd in plaats van de drie keer distillatie, zoals gebruikelijk in Ierland, in combinatie met de natuurlijke ingrediënten en langdurige rijping op eiken vaten, maken de whiskey uniek in Ierland. Voor het mouten gebruikt men fris, helder bronwater. Dit zuivere water en het gebruik van de pot still en ook het lange rijpen op vaten geven aan Connemara single malt het bijzondere karakter.
Kleur: Goud bruin.
Geur: Rook, turf zijn in balans met heide, honing en eikenhout.
Smaak: Zacht en een honingzoetje
Afdronk: Complex intens met mout, fruit, vanille- en eikentonen.
Jameson
Jameson is een Ierse whiskey, het bedrijf werd in 1780 in Dublin opgericht door John Jameson. Onder leiding van verschillende generaties van de Jameson familie groeide Jameson uit tot een wereldmerk met een reputatie als de beste Ierse Whiskey ter wereld. Dit is vooral te danken aan de extreem zachte smaak, welke zijn oorsprong vindt in de productiemethode van driemaal distilleren en het niet gebruiken van turf. Door de zachte smaak is Jameson toegankelijk voor iedere whiskeydrinker.
Naast de “standaard”en de 12 years old is er ook de Jameson 18 Years Old Master Selection verkrijgbaar. Dit is een voorbeeld van de Jameson traditie om whiskey te laten rijpen in sherry vaten. De whiskey voor de Master Selection wordt door de Master Blender zelf zorgvuldig uitgezocht uit een selectie van whiskey's, die minimaal 18 jaar op deze oloroso-sherry vaten hebben gerijpt.
De whiskey uit deze zorgvuldig geselecteerde vaten wordt samengebracht om verder te rijpen op kleine Amerikaanse Bourbon vaten. Deze rijping voegt extra rijpheid en complexiteit toe. Rijk, complex en uniek. Om deze zeldzaamheid en waarde te benadrukken is iedere fles voorzien van een individueel nummer.
Kleur: donker goud.
Geur: gerijpte sherry, noten, licht houtachtig en toffee.
Smaak: opvallend zacht, complex, toffee, vleugje hout, leer en vanille.
Afdronk: lang, hout, kruiden en toffee.
Ierse whiskey's

Jameson, Tullamore-Dew, Bushmills, Kilbeggan, Connemara.

Dit zijn enkele bekende Ierse whiskey merken. Ierland heeft een traditie van whisky maken. Of  beter, van whiskey maken, want in Ierland, net zoals in de Verenigde Staten, schrijft men whiskey, met een extra e. In Ierland is men er trots op de bakermat te zijn van het whiskey distilleren, de geschiedenis ervan zou teruggaan tot de 12e eeuw. Ook zou het zo zijn dat in 1608 de Old Bushmills Distillery als eerste in de wereld een licentie kreeg voor het maken van whiskey.
Een belangrijk verschil met Schotse whisky is, dat Ierse whiskey geen rooksmaak heeft doordat het niet wordt geëest met turfrook en dat de whiskey drie in plaats van twee keer wordt gedistilleerd. Als grondstoffen worden naast gerst ook tarwe, haver en rogge gebruikt. Het distilleren geschiedt in zowel pot- als in kolomketels. Een uitzondering vormt Connemara Single Malt Irish Whiskey. Deze whiskey wordt op dezelfde wijze als Scotse whisky gemaakt van gerst, twee maal gedistilleerd en men gebruikt wel turf bij het eesten. Hierdoor krijgt deze whiskey een Schots karakter.
In Ierland zijn van de vele distilleerderijen van vroeger nog maar drie distilleerderijen aktief waaronder de Cooley Distillery gelegen aan de Ierse oostkust, dit is een distilleerderij die nog in Ierse handen is. Zij werd opgericht in 1987 en produceert de merken Connemara, Inishowen, Tyrconnel, Kilbeggan, Locke’s, en Micheal Collins.
Met de bouw van de New Midleton Distillery, naast de oude werd in 1975 werd de productie in de oude distilleerderij definitief stopgezet en overgezet naar de nieuwe. De oude fungeert nu als bezoekerscentrum. Midleton is eigendom van Pernod-Ricard  en produceert whiskey voor de merken Jameson, Powers, Paddy, Tullamore Dew, Redbreast en Midleton Very Rare.
De Old Bushmills Distilley, deze distilleerderij is gesticht in begin 17e eeuw en ligt in het gelijknamig plaatsje in Noord-Ierland. Zij behoort aan het drankenconcern Diageo. Voor Bushmills zijn bekende de namen Bushmills Original, Black Bush en  Bushmills single malt.