Journeyman Bourbon

Journeyman Featherbone Bourbon.

Journeyman Featherbone bourbon is een ambachtelijk gemaakte Bourbon whiskey uit Three Oaks Mitchigan, USA, kwaliteit is wat dit product kenmerkt.. De geschiedenis van Journeyman Distillery begon meer dan 20 jaar geleden in Tasmanië bij de Tasmanian Distillery. Daar leerde Bill Welter de eigenaar van Journeyman het proces van het whisky maken. Ook werkte hij  in Chicago bij de Koval Distillery, waar o.a. rogge whisky geproduceerd wordt. Bill Welter koos als plaats voor zijn Distilleerderij de oude Featherbone Factory die gebouwd werd in 1890. Na een grondige restauratie en installatie van een Kothe potstill wordt hier in deze ambachtelijke stokerij organische bourbon whisky gemaakt.  De naam Journeymann kwam van de eerste batch Journeyman rogge, die werd gedestilleerd in de buurt van Ravenswood Chicago.
Het gootste deel van deze mooie bourbon is lokaal geteelde Midwest biologische maïs. Deze wordt in evenwicht gehouden met een deel Michigan tarwe die een zachte zoetheid toevoegt en ook wat rogge wat zorgt voor kruidigheid en tenslotte een beetje van gerstemout om alles glad te strijken. Featherbone Bourbon heeft een klassiek vanille aroma en zoetheid met hints van mout, kruiden en tabak.
Journeyman

Journeyman Ravenswood Rye Whiskey.

De Journeyman Ravenswood distillery is opgericht 2010 in Three Oaks Mitchigan, USA. Naast Bourbon maakt men ook specialiteiten zoals deze bijzondere Rye Whiskey. U kunt zich gelukkig prijzen als U de gelegenheid krijgt om zo’n gelimiteerde whiskey te bemachtigen. De jonge licht kruidige aromatische whiskey is een solide whiskey gemaakt van rogge en deels ook tarwe, gerijpt in ongebruikelijk kleine 15 gallon ( 61 Ltr) eiken vaten. Iedere batch en flesnummer zijn afzonderlijk vermeld zijn op het achteretiket. 90 Proof = 45 % Alc.
Kleur: Amber.
Geur: Intens, kruidig, iets van mango en amandel.
Smaak: Zacht en soepel fruitig.
Afronk: Licht kruidige peper
Koval

Koval Whiskey,  Illinois Chicago

De Koval  “craft distillery” opgericht door Robert  Birnecker in 2008 is de eerste nieuwe distilleerderij  in Chicago sinds meer dan 100 jaar. Er wordt traditioneel gewerkt onder meer met on-Europese granen zoals gierst (Millet) haver (Oat) en ook spelt wordt gebruikt. Koval gebruikt voor de rijping kleine 30-gallons (113 Ltr.) vaten.  Elke stap in het proces van grondstof tot maische distilleren rijping tot het afvullen wordt zorgvuldig bewaakt voor vervaardiging  van de beste distillaten. Iedere fles is een “single-barrel “ botteling met de barrel nummer- code op het achter-etiket.
KOVAL FOUR GRAIN; behalve Gerst zijn ook andere granen  Haver, Rogge en Tarwe gebruikt voor deze whisky. Gerijpt in nieuwe sterk gebrande eiken vaten uit Minnesota, ongefilterd op 47% alc. gebotteld.
Kleur: Medium amber.
Geur:  Sinaasappelschil, compote en banaan.
Smaak:  Romige mout, karamel, kruiden met peper.
Afdronk: Kruidig,  zoet en volle afdronk .
KOVAL GRAIN SPIRIT RYE; een typisch Amerikaans distillaat 100% vervaardig uit Rogge, bijna geen houtcontact daardoor kleurloos, ongefilterd gebotteld op 40% alc. Er wordt beweerd dat deze spirit ook lijkt op aquavit.
Kleur:  Helder blank.
Geur:  Fris en floraal, jeneverbes.
Smaak:  Gin, licht peper subtiele  vanille en ontbijtgranen.
Afdronk: fris, droog, gin en jeneverbes.
KOVAL MILLET WHISKEY; Millet (gierst) is een graansoort uit Azië en Afrika en en wordt veel gebruikt  voor gedistilleerde dranken in Nepal. maar nu om whiskey te maken. Aalleen de  "hart cut" van het destillaat wordt gebruikt Gerijpt  op nieuw Amerikaans eiken uit Minnesota.
Kleur: Amber
Geur: Vanille en zoethout.
Smaak: Stevig, pittig, bruine suiker en karamel.
Afdronk: Stevige middellang, gekonfijt fruit.
Four Roses

Four Roses Small Batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey

De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die tenminste 2 jaar gerijpt hebben in eikenhouten vaten en ten minste 51% maïs bevat. Wanneer de whiskey ten minste 1 jaar en 1 dag daarvan in Kentucky heeft gerijpt, mag deze whiskey "Kentucky Bourbon" worden genoemd. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% maïs. Straight rye van minimaal 51% rogge. In het landelijke Anderson County, ligt sinds 1888 de Four Roses Distilleerderij.
Four roses Small Batch verschilt van andere Bourbon whiskeys in het feit dat dit een blend is van  vier verschillende typen bourbon whiskey's. geselecteerd op de top van hun rijping. Four Roses wordt gedurende vijf jaar gerijpt op nieuwe, gebrande eikenhouten vaten. Four roses is een fruitig zachte en elegante whiskey.
Kleur Rood-goud
Geur: Fruitig, kruidig en honing.
Smaak: Zacht fruitig, een zweem van peer en annanas.
Afdonk: Volle zachte afdronk.
Jeffersons Rye

Jefferson's Rye 10 Y.O. Kentucky Bourbon

Jefferson's Rye is een in Canada geproduceerde 100% rogge mash whiskey. Het bedrijf van Mclaine & Kyne in Louisville is gespecialiseerd in Premium Bourbons uit heel kleine batches. Rye Whiskey is een straight whiskey zoals Bourbon maar dan met minstens 51% rogge. De andere ingredienten zijn mais en gemoute gerst. Net als bij bourbon worden er voor de rijping nieuwe, geblakerde eikenhouten vaten gebruikt en de rijping duurt minimaal twee jaar.
Kleur: Amber.
Geur: Vol van suiker, kaneel, karamel en nootmuskaat.
Smaak: Subtiel geroosterde granen,  vleugje honing, munt, vanille en caramel.
Afdronk: Niet al te lang met opkomende nootachtige toffee.
Buffalo Trace

Buffalo Trace, Kentucky Straight Bourbon

Buffalo Trace Distillery is een distilleerderij gevestigd in Frankfort, Kentucky gelegen aan de beroemde Kentucky rivier, op een plaats waar vroeger de rivier ondiep genoeg was, om kuddes Buffels te laten passeren.  Buffalo Trace is een premium Bourbon whiskey. Bourbon moet in Amerika gestookt zijn, minimaal 51% maïs bevatten met rijping uitsluitend in nieuwe gebrande wit eiken vaten. Het distillaat mag tijdens het stoken niet boven 80% komen en moet bij een sterkte van min 62,5% op vat. Uiteindelijk moet de spirit nog minimaal 2 jaar rijpen. Als het voldoet aan deze eisen mag op het etiket bourbon vermeld worden, er mag niet onder een alcohol gehalte van 40 % gebotteld worden  Buffalo Trace is samengesteld uit vaten die minimaal 9 jaar zijn gelagerd.
Kleur: Goud.
Geur: Geur van mais, rogge en vanille .
Smaak: Zoet, vanille, met een beetje toffee.
Afdronk: Kachtige, wat zoetige afdronk.
Woodford Reserve

Woodford Select Reserve, Kentucky Straight Bourbon.

Bij Labrot & Graham de producent van deze Bourbon in Woodford Country, Kentucky bepaald niet de tijd maar de keldermeester wanneer een fust gereed is voor botteling, pas als hij de kleur, geur en smaak heeft goedgekeurd dan pas gaat de whisky op fles.  De Woodfort Reserve Bourbon is een premium small batch Bourbon. De distilleerderij stookt al sinds 1838 whiskey. Uitzonderlijk voor deze bourbon gemaakt uit 72% mais, 18% rogge en 10% gemoute gerst is dat deze 3 x gedistilleerd wordt in orginele Schotse pot stills. De whisky rijpt vervolgens nog minimaal 4 jaar op nieuwe gebrande eikenhouten vaten van de Bluegrass Cooperage in Louisville - Kentucky.  Dit type Woodford Select Reserve bourbon is op de markt sinds 1996.
Kleur Koper.
Geur: Bloemig, acacia en aroma's van kokos en houtskool.
Smaak: Zoet en soepel, marsepijn en noten.
Afdonk: Lange afdronk toast, hout en honing.
Canadese whisky

Canadian Whisky;  Black Velvet,  Segrams,  White Eagle.

De bereidingswijze van Canadese whisky ligt dichtbij die van de Amerikaanse. Canadese whisky is altijd een een blended whisky; samengesteld uit  mais en gemoute gerst (grain spirit) en van een distillaat van rogge (rye whisky).
Rye whisky wordt gemaakt door een distillatieproces waarbij het "beer" wordt afgestookt tot een sterkte beduidend lager dan die van grain spirit, hierdoor worden meer smaakstoffen te behouden.
Met name de rye whisky geeft een wat lichtere, zoetere smaak met een fijner aroma ten opzichte van Amerikaanse whiskey.
Jack Daniels

Jack Daniel's American Tennessee Whiskey.

De Jack Daniel Distillery kreeg haar vergunning in 1866, en werd daardoor de oudste geregistreerde stokerij in de Verenigde Staten. Water  vormt samen met de granen het beslag dat we 'mash' noemen. Het traditionele 'sour mash process' maakt vervolgens de uiteindelijke Jack Daniel's. Daarbij staat 'sour' voor het gistingsproces waarbij een deel van de reeds gebruikte mash van de vorige dag wordt toegevoegd aan het nieuwe beslag. Het resultaat 'stillers beer', wordt gedistilleerd. Zou Jack Daniel's na distillatie meteen worden gerijpt, dan ontstaat een Bourbon. Dit is echter niet het geval. Jack Daniel's wordt na distllatie verzacht door middel van filtering door houtskool en daarna gerijpt in eikenhouten vaten. Dit hele proces maakt dat Jack Daniel's geen bourbon, maar een Tennessee whiskey is. Een optimale kwaliteit wordt bereikt na een rijpingsproces van vier tot zes jaar. Amerikaanse whiskey onderscheidt zich van bijvoorbeeld Schotse malt whisky door maïs als hoofdbestanddeel te gebruiken in plaats van gerst.

Jack Daniel’s: Old No.7, is het meest verkocht en heeft de droge, aromatische lichtheid die Tennessee-whiskey's zo verschillend maakt.
Kleur: Amber.
Geur: Caramel, vanille, drop en toffee.
Smaak: Zoet, eik, gestoofde appel met en caramel.
Afdronk: Droge afdronk.
Jack Daniel's: Gentleman Jack: Twee keer over houtskool gefilterd, een keer voor en een keer na de lagering, in de smaak wat milder en zoeter dan de Old No.7.
Kleur: Licht Amber
Geur: Caramel, fruitig, bessen en mandarijnen..
Smaak: Delicaat, fruit en caramel.
Afdronk: Licht rook en bessen

 

Jim Beam

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Jim Beam is ‘s werelds meest verkochte bourbon. Bourbon is Amerikaanse whiskey geproduceerd volgens hetzelfde proces als Schotse whisky. De grondstoffen en details van het productieproces zijn echter afwijkend. Bourbon whiskey moet minimaal 51% maïs bevatten. Daarnaast mag het worden gedistilleerd tot maximaal 80% alcohol en moet het worden gebotteld op een alcoholpercentage van minimaal 40%.
De rijping van Bourbon geschiedt minimaal 2 jaar. Bij Jim Beam rijpt bourbon minstens 4 jaar. Men spreekt van Straight Bourbon Whiskey indien de rijping langer is dan 2 jaar. Alleen bourbon uit Kentucky mag bourbon heten.  Sinds 1795 is er niets meer gewijzigd aan het recept en aan de distillatiemethode.
Jim Beam White heeft een vol gouden kleur. De smaak geeft een tintelend mondgevoel met kruidige toetsen, zacht en licht, zoethout, karamel, fruitig. De afdronk is kort, maar evolueert naar exotisch fruit en is iets rokerig naar het einde
Jim Beam Black is een uitbreiding van de premium kwaliteitslijn. Jim Beam Black heeft een zachte, volle en rijke smaak, die kan worden herkend als een krachtige bourbon van hoge kwaliteit. Jim Beam Black heeft acht jaar gerijpt op nieuwe geschroeide Amerikaanse eikenhouten vaten.
Bourbon Whiskey

Bourbon Whiskey

De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die tenminste 2 jaar gerijpt hebben in eikenhouten vaten en ten minste 51% maïs bevat. Wanneer de whiskey ten minste 1 jaar en 1 dag daarvan in Kentucky heeft gerijpt, mag deze whiskey "Kentucky Bourbon" worden genoemd. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% maïs, Straight rye van minimaal 51% rogge.
Jack Daniel's is een Tennessee Whiskey, die wordt geproduceerd in de oudste, uit 1866, geregistreerde distilleerderij van Amerika. In de distilleerderij zijn de houten filtreerkuipen in de vloer verzonken. Een drie meter hoge houtskoollaag rust op een wollen deken. Direct boven de houtskoollaag bevindt zich een wirwar van koperen pijpen die geperforeerd zijn. Door deze gaatjes drupt de whiskey op de houtskool en wordt zo gefilterd.
Four Roses, in het landelijke Anderson County, ligt de Four Roses Distilleerderij. Four roses verschilt van andere Bourbon whiskeys in het feit dat dit een blend is van   verschillende typen bourbon whiskey's. Deze verschillende bourbons worden vervolgens met elkaar vermengd tot de karakteristieke stijlen van Four Roses bourbon: een exceptionele warme Amerikaanse Bourbon met een rijk fruitige en zachte smaak. Four Roses wordt gedurende vijf jaar gerijpt op nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.
Jim Beam is “The American Spirit since 1795. Jim Beam gebruikt voor zijn bourbon, naast minimaal 51% maïs, gerst en koren uit Kentucky en het zuivere ijzerarme water uit de kalksteenrijke bronnen. De rijke geschiedenis van Jim Beam Bourbon beslaat ruim 200 jaar en zes generaties van de Beam familie en is het oudste familiebedrijf in Kentucky. Jim Beam rijpt op eikenhouten vaten van de Amerikaanse witte eik. De rijping van Bourbon geschiedt minimaal 2 jaar. Bij Jim Beam rijpt bourbon minstens 4 jaar. Doordat Jim Beam wordt gedistilleerd op lagere temperaturen behoudt zij haar delicate en fruitige aroma’s.