La Pieve Bio

Bio wijn, Eigen import : La Pieve, Maremma -Toscane Italië

Onze eigen import wijn uit Italië, dit is een biologisch geproduceerde en gecertificeerde wijn vanaf oogstjaar 2012 met het officiële Europese Bio logo op het etiket. "Plebis S. Johannes de Ballatorio" boerderij, later simpelweg genaamd "Pieve", werd gesticht in de 9e eeuw door Benedictijnse monniken die er leefden tot aan de 13e eeuw. De Petri familie is eigenaar van de boerderij sinds 1954. De druiven zijn uitsluitend afkomstig van de La Pieve boerderij zelf. Hun wijngaarden zijn gelegen op 450 m hoogte boven de zeespiegel. Dankzij een mild klimaat, beinvloed door de zee en door de vlakte zijn er bijzonder goede voorwaarden voor het verbouwen van druiven van hoge kwaliteit. De eigenaren zijn trouw gebleven aan de oude landbouw traditie uit de Maremma. De wijnen van de "Pieve" zijn het resultaat van passie, toewijding en technologie. Daardoor ontstaat de speciale kwaliteit die alleen zij kunnen bieden. Bij het proeven kunt u aroma's en smaken van het verleden herontdekken. De kwaliteit van hun wijnen herkent men aan een bijzondere aard. Het officiele LaPieve Bio Certificaat kun u hier bekijken.
LaPieve Maremma Toscana BIANCO DOC, Witte wijn gemaakt van de druivensoorten: Vermentino, Verdecchio en Sauvignon blanc
LaPieve Maremma Toscana ROSATO DOC, Rose wijn gemaakt van de druivensoorten Sangiovese en Cillegiolo.
Lapieve Maremma Toscana ROSSO IGT, Rode wijn gemaakt van de druivensoorten Sangiovese en Cillegiolo.
Lapieve MALOMBRA Maremma Toscana ROSSO DOC, Rode wijn gemaakt van de druivensoorten Cabernet, Petit Verdot en Sangiovese.

 

NATURAE

NATURAE – Cabernet Sauvignon, Zuid Frankrijk, IGP Pays d’Oc

Naturae is een wijn waaraan geen sulfiet is toegevoegd. De wijn wordt geproduceerd volgens natuurlijke werkwijze waarbij het gebruik van hulpstoffen tot het uiterste wordt beperkt, zowel in de wijngaard (Terra Vitis) en bij het wijn maken (geen sulfiet of enige andere toevoeging) uit respect voor het milieu en voor toekomstige generaties.  
Een wijn waarin het authentiek karakter van het fruit en het terroir volledig tot uitdrukking komt. De druiven zijn op duurzame wijze geteeld en zijn daarom Terra Vitis gecertificeerd. Het werk in de wijngaard begint met het nauwkeurig selecteren van de percelen die zich het best lenen voor het maken van deze wijn. De wijnstokken moeten volkomen gezond zijn, met een sterk, fris, dicht bladerdek en druiven die optimaal rijp zijn. Het juiste oogstmoment luistert bijzonder nauw, omdat de balans  tussen suikers en zuren en de rijpheid van de tannines essentieel is. Daarom moet er binnen een heel kort tijdsbestek worden geoogst. De vinificatie is uiterst traditioneel, er is in het geheel geen gebruik gemaakt van sulfiet, noch enige andere toevoeging. De druiven worden ontsteelt, gekneusd en blijven vervolgens 10 dagen in contact met de gistende most. Daarna volgt de persing, waarbij de perswijn apart wordt gehouden. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken om hem van de grove lie te scheiden, waarna de appel-melkzure gisting plaatsvindt. Hierna worden de wijnen opnieuw overgestoken en daarna gekoeld om optimale stabiliteit te verkrijgen. Deze 100% Cabernet Sauvignon wijn heeft een diepe paarsrode kleur. In de neus vermengen de tonen van specerijen zich met die van gekonfijt fruit en toast. Een geconcentreerde fruitige Cabernet Sauvignon, met volop krachtige aroma’s van donkerrood fruit, zoals zwarte en blauwe bessen. In de mond een soepele elegante structuur, met een kruidige afdronk van peper en koriander. Heerlijk bij geroosterd vlees, vlees in rijke sauzen en fijne kazen.
Valentino Butussi

Valentino Butussi, regio Friuli, Italië.

 

Het familiebedrijf Butussi ligt in grensgebied Friuli, tussen Italie en Slovenie, zij produceren schitterende wijnen. Alle drie de zonen en dochter werken in het bedrijf. Ze werken zoals tegenwoordig veel wijnboeren, biologisch en voor een groot deel zelfs biodynamisch. De bijzondere bodem van mergel en zandsteen en het specifieke micro-klimaat zijn herkenbaar in de "tipicita" van de wijnen. Geoogst wordt handmatig in september bij een optimale rijpheid van de druiven. Na het persen wordt onmiddellijk gekoeld tot een temperatuur van 12 ° C . met behoud van schilcontact gedurende 12 tot 16 uur. Hierna worden de schillen gescheiden van het sap en volgt een langzame fermentatie gedurende ongeveer 20 dagen bij een gecontroleerde lage temperatuur.
Valentino Butussi – Sauvignon: De meeste sauvignon blancs stuiven het glas uit en dat doet deze al helemaal. Een elegante frisse zuurgraad gecombineerd met aroma’s van citrus, appel, peer en delicate mineralen. Een goed gemaakte frisse en volle stijl Sauvignon Blanc voor puur drinkgenot. Lekker bij soep en vis schaal en schelpdieren maar smaakt ook uitstekend tussen de gerechten door en als aperitief.
Valentino Butussi – Chardonnay: Een wijn met body, een relatief hoog in alcoholgehalte en zuurgraad. Fijn en elegant met aroma's die doen denken aan appels en acacia bloemen. Wijn ook geschikt als aperitief en voor een breed scala aan voorgerechten, soepen en gerechten met eieren of vis.
Poggio della Costa

Poggio della Costa, Lazio, Italië.

 

Poggio della Costa, Cantina Sergio Mottura, Grechetto di Civitella d'Agliano, IGT.  Een biologisch gemaakte witte wijn 100% van Grechetto druiven van het volledig biologische werkende wijndomein Mottura met op het etiket de afbeelding van een egel. Egels leefden al van oudsher op het domein en worden beschouwd als deel van de familie. De wijngaard "Poggio della Costa" is 7 ha groot en ligt op een hoogte van ca. 140 meter. De grondsoort is klei met zand. Na de handmatige pluk vindt de eerste gisting van de druiven plaats gedurende een periode van 15 tot 25 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 20Cº in stalen vaten. Verdere rijping vindt plaats in stalen tanks op eigen droesem tot eind maart (gedurende ca. 9 maanden) opgeslagen  in de oude turfsteen grotten van het bedrijf, hierna wordt de wijn gebotteld.
Goudgele wijn, volle body, zacht en aangenaam met een afdronk van fruit en vanille en een bouquet van bloemen en exotisch fruit zoals ananas.
LaSelva

LaSelva, Toscane. IGT Maremma Italië

 

Sinds 1980 is LaSelva in de voorhoede van de biologische landbouw te vinden. Biologische wijnbouw, een moderne wijnmakerij en traditie zijn de fundamenten van de wijnproductie. LaSelva, is gericht op lokale en inheemse soorten die het best overeen met de kenmerken van de Maremma.
LaSelva Vermentino IGT Maremma: Droge, fruitige witte wijn gemaakt uit 100% Vermentino druiven, de traditionele variëteit. De Vermentino druif rijpt het beste in de mediterrane zon van het Toscaanse Maremma, dicht bij de zee. Geurig aroma, met een aantrekkelijke minerale toets. Volle met een zuivere heldere en frisse smaak. Beste te genieten op jonge leeftijd. Ideaal bij vis en zeevruchten, maar ook kalfsvlees en gevogelte. Perfect als aperitief wijn, gekoeld serveren.
LaSelva Sangiovese IGT Maremma: Een rode Italiaanse klassieker met alle kracht en warmte van de Toscaanse Maremma. Uitsluitend van Sangiovese druiven. Rijping 8 maanden in roestvrij stalen tanks. Droog en fruitige wijn uit de Toscaanse Maremma, is jong op dronk, kan tot in de leeftijd van twee tot drie jaar gedronken worden. Perfect bij pasta gerechten en traditionele Italiaanse keuken, maar ook met pittige vleesgerechten. Kan ook koel (17°C) geserveerd worden.
Weingut A.Chiristmann

Weingut A.Christmann, Pfalz  -  Duitsland

In de Pfalz worden uitgesproken en krachtige Rieslings gemaakt,  Steffen Christmann is niet alleen een begenadigd wijnbouwer, hij is eveneens voorzitter van VDP Duitsland. Zijn biodynamische werkwijze heeft ertoe geleid nog meer diepgang en complexiteit in zijn Rieslings te brengen. De Pfalz geniet sowieso al van bijzondere klimatologische omstandigheden. Door de beschermende heuvels in het westen is de Pfalz niet alleen warm maar ook vrij droog. Hier komen de krachtigste droge Rieslings uit Duitsland vandaan. Op sommige plaatsen vind je zelfs oud vulkanische bodems. De wijnen van Weingut A. Christmann zijn afkomstig uit drie gemeenten waar de wijnbouwer wijngaarden heeft: Gimmeldingen, Deidesheim en Ruppertsberg. De druiven worden met de hand geplukt, en er wordt niet gechaptaliseerd. Aan de basis herken je een groot wijnbouwer. De riesling van Christmann is intens en rijk. Weinig druiven die lichtvoetigheid met complexiteit kunnen verenigen, en even weinig domeinen die in staat zijn deze zo af te leveren.
In het glas biedt zich een mooie volle strogele wijn aan. In de neus citrus, meloen en met een kruidige hint in de achtergrond. Sappig en breed in de mond, naar een mooie lichte zuurstructuur. In de afdronk is de wijn zuiver, vrij lang en kruidig. Finesse en complex, deze wijn blijft boeien en verbazen. Past bijvoorbeeld bij fijne visgerechten, en Oosters geïnspireerde gerechten.
Weingut Weegmuller

Eigen import: Weingut Weegmüller Pfalz Duitsland

Stefanie Weegmüller is niet alleen een fantastische wijnmaakster, het is ongetwijfeld één van Duitslands meest opmerkelijke wijnfiguren. Een vinnige en uiterst intelligente, en bovenal gezellige dame. Gelegen in het pittoreske, kleine Haardt, en vlak naast het wereldberoemde domein Müller-Catoir, kan ze genieten van de beste wijngaarden uit de regio. Wijnbouw is traditie bij de familie Weegmüller, en dat al sinds de 17de eeuw. Het domeingebouw zelf ademt adellijke klasse uit, net zoals de wijnen. Een aanwinst waar we bijzonder trots op zijn.
Mandelring Rieslaner Auslese : Bij Weegmuller weten ze echt wat ze doen als het gaat om de Duitse “Sweeties”. Ze telen biologisch, verminderen hun opbrengsten en verhogen zodoende de rijkdom en de intensiteit van hun wijnen. De druiven zijn aangetast met Botrytis wat resulteert in een wijn met hoog restsuiker en alle kenmerken van een goed gemaakte Auslese. Dit is een wijn zeer zuiver en fruitig.
Cuvee Fleur: Een wijn van de dames Weegmũller. En de wijn is gemaakt voor een speciale vrouw, de oma van de dames Weegmüller, Fleur genaamd. Een bijzondere wijn ter herinnering aan een speciale vrouw bij gelegenheid van haar 100ste verjaardag. De wijn is gemaakt naar een oud gebruik.“Gemischte Satz” geeft aan dat de wijn gemaakt is van verschillende druivenrassen: Riesling, Gewürztraminer en Silvaner. Deze werden vroeger door elkaar in een wijngaard geplant. Verrassend, deze wijn. Heerlijk voor een groot publiek maar met kwaliteit.

Als aperitief op een zonnig terras of bij een lichte maaltijd. Kan een licht spicy gerecht gerust aan door het lichte zoetje.

 

Weingut am Stein

Weingut am Stein, Silvaner, Franken - Duitsland

Deze regio is Duitslands meest centraal gelegen gebied, de typische flessenvorm is er de platte buikfles. Het Weingut am Stein bezit top wijngaarden in de Lagen Würzburger Stein, de Würzburger Innere Leiste en de Stettener Stein. Het bedrijf is eigendom van de familie Knoll, inmiddelds de vijfde generatie sinds 1890 toen dit familiebedrijf dat gesticht werd. De wijngaarden, met een oppervlakte van bijna 20 ha zijn beplant met Silvaner, Pinot blanc, Pinot gris en Pinot Noir, Riesling, Müller Thurgau en Scheurebe. De wijngaarden liggen boven de stad Würzburg, tot 250m boven de zeespiegel in een hellingshoek van 30 tot 70%. De grond bestaat uit lagen verweerde kalk van schelpen, rijk aan kalkmaterialen en heeft een dunne bovenlaag. Dit bevordert de opslagcapaciteit van zonnewarmte. Dat kwaliteit bij Sandra en Ludwig Knoll boven alles gaat vinden we terug in de regulering van de opbrengst per ha, de selectieve oogst en de zorgvuldige manier waarop zij hun wijnen vinifeeren. Biologische evenwicht in hun wijngaarden zien zij als een startpunt voor natuurlijke groei en de beste gezondheid. Zij beheren hun wijngaarden volgens de richtlijnen voor het produceren van biologische druiven. Naast de bescherming van de natuur en het milieu is doel het maken van nog meer zinvolle kwaliteiten van de wijn. Ludwig Knoll produceert Gutswijnen met mooie fruitige aroma's, de Lagenwijnen zijn krachtige maaltijdbegeleiders en zijn Grosses Gewächs behoort tot de top van Duitsland.
Silvaner van Weingut am Stein is een volle en sappige wijn met een subtiel fruitig aroma en een fijne zuurgraad. Deze past prima bij delicate aroma’s van zeevruchten, asperges, gerechten uit de Aziatische keuken, lichte visgerechten of gevogelte.
Domaine Lapalu

Eigen Import: Domaine Lapalu, Baujolais - Frankrijk

Het domein Jean-Claude Lapalu telt 10 ha. eigen vinificatie en botteling gebeurt sinds 1995. In het begin werkte Jean-Claude volgens de traditie, veruit van biologisch : korte vinificatie en gisten toevoegen. Maar ondanks dat maakte hij toch een behoorlijke wijn. Stilaan begon Jean-Claude verder te werken, maar dan op een veel natuurlijkere wijze. Hij keek naar zijn terroir, de rendementen gingen omlaag, trage vinificatie, enkel natuurlijke gisten gebruiken, beperkt gebruik van sulfiet en niet chaptaliseren. Tegenwoordig gaat Jean-Claude zelfs de biodynamische toer op. Zijn filosofie is duidelijk : “een wijn voedt zich met zijn omgeving”. Vandaar dat deze Beaujolais wijnen nu net zo anders en toch heel authentiek zijn. Alle wijnen hebben een pure en edele fruitexpressie, de concentratie is perfect en doen denken aan bepaalde Bourgognes. En daar zit hem juist : grote Gamay is moeilijk te onderscheiden van grote Pinot Noir. De wijnen van Jean-Claude zijn indrukwekkend inzake rijkheid, expressie en kracht.
Lapalu Vieilles-Vignes, Brouilly
Stokken van 80-90 jaar oud, dat zijn pas ‘vieilles vignes’ ! Het resultaat ? Niets van dat fruitsapgedoe, dit is Gamay at it best ! Fijne concentratie, naast het rijpe zwarte fruit (cassis en gekonfijte kers) zelfs een minerale toets van vuursteen. Schitterend fruitevenwicht in de smaak en een lange afdronk… Vergeet wat u denkt te weten van Beaujolais wijnen, dit is hele andere koek! Geef de wijn wel de tijd in de karaf.
Phillippe Viret

Eigen import: Domaine Philippe Viret, Cotes du Rhone

Viret is een belevenis. Nadat vele jaren onderzoek is geleverd naar de energetische velden, werd een kathedraal gebouwd uit uitgehouwen rotsblokken. Het resultaat is indrukwekkend. Op dit domein wordt met extreme aandacht voor de natuur gewerkt. De biodynamische principes worden toegepast, enkel natuurlijke gisten raken de most, verder wordt sulfiet gebannen en wordt er gewerkt met magnetisme (kosmocultuur). 1999 was de eerste oogst die op de markt kwam. De jonge Philippe Viret gaat trouwens nog verder, vanaf 2004 worden bepaalde wijnen eveneens in amforen gevinifieerd. Alle wijnen bezitten een extreme typiciteit en zijn een ode aan de natuur. Totnogtoe hebben we geen wijnen gevonden die zo indrukwekkend hun terroir weergeven.
Soliste: Deze wijn heeft alle charmes in zich om wijnliefhebbers te charmeren. Fijne concentratie, bakken rood fruit, hinten van curie en zwarte peper. Grote terroirtypiciteit en een zachte lange afdronk. Een wijn gemaakt van veld druivensoorten zoals: Cab Sauv. Mellot, Mourvedre en Caladoc. De wijn toont intensiteit, kracht, frisheid en handenvol zwart fruit. Gezien zijn prijs een overstijgende complexiteit. Een wolk van een wijn bij gestoofde lamsgerechten.
Energie Yang : Druivensoort Grenache, in 2002 bracht Philippe Viret voor de eerste maal deze uitermate elegante en fruitgedomineerde plezierwijn. Hijzelf noemt dit een “vin de soif”, en dat klopt helemaal, dit is één maar voor ons is dit veel meer dan een slobberwijn. Veel complexiteit in de neus (met zelfs een heerlijke kruidigheid), mooie materie in de mond met een fijne lange afdronk waar fruit en zachte zuren het best met elkaar kunnen vinden. De Yang bezit een zeer krachtig karakter, bulkend van het typische Viret fruit en een stevige afdronk
Jean Bousqquet

Jean Bousquet  Mendoza  - Argentinië

Jean Bousquet is een Fransman die al een hele tijd op zoek was naar een eigen wijnbedrijf, ergens in de wereld en met optimale condities. Hij heeft dit gevonden in Argentinië, in Mendoza. In 1997 gestart en inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met een gevestigde naam. Ze zijn volledig overgestapt op biologisch werken. En ook hierbij speelt de locatie een grote rol. Door het klimaat en de relatief droge bodem is de schimmelgevoeligheid minimaal. Er is dus minder kans op schimmelziektes en dat brengt met zich mee dat hier minder gespoten hoeft te worden. Om druiven in deze regio’s biologisch te telen is wat makkelijker dan in vele Europese contreien. Dit leidt tot een goede prijs/kwaliteitverhouding.
Torrontes:  is een aromatische druif met een floraal karakter. En dat vind je terug in deze wijn.
Malbec: is de druif uit de Cahors in Frankrijk. Diep, donker gekleurde, krachtige wijnen. In Argentinië, en met name in Mendoza, heeft de druif zijn 2e thuis gevonden. De druif komt hier makkelijker tot een goede rijping en geeft dan ook zijn beste kenmerken prijs. Kruidig, zwarte bes, rijpe pruimen en chocolade. Een rond en soepel mondgevoel.
Malbec Reserva deze wijn heeft van Decanter 90 punten gekregen. De wijn is geconcentreerder dan de voorganger en heeft een houtlagering. Een heerlijke herfstwijn. Hartverwarmend, vol en stevig. Veel wijn voor zijn geld.
Cabernet-Sauvignon. Onmiskenbaar een Cabernet Sauvignon met structuur, frisheid en cassis. Wederom veel wijn voor de relatief kleine prijs. Een 100% cabernet-sauvignon kan soms hard en stug zijn met een stevige dosis tannines. Vandaar dat de druif vaak geblensd wordt met de zachtere merlot. Bij deze wijn, met een optimale rijpheid van de druif, is van deze kenmerken geen spoor te bekennen
Mas de Liban

Eigen import: Mas de Libian Saint-Marcel, Rhone.

Zeg maar gerust dat de natuur dit domein heeft verwend. Zowel de ligging als de bodem voorzien van de befaamde "galets rouge" spelen een belangrijke rol bij het rijpen van druiven. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt bij de 45 jaar. De mooie en jonge Hélène Thibon en haar familie nemen dit natuurlijk cadeau ter harte en werken met passie en ziel in hun wijngaarden. Hier wordt al ca. 80 jaar biologisch gewerkt, en men gaat zelfs een stapje verder: sulfiteren wordt tot een absoluut minimum beperkt. Het resultaat is er: wijnen vol plezier, vulling, evenwicht en charme, maar ook een koppig kantje. Een ontdekking, een jonge generatie aan het roer en een domein dat in de toekomst nog veel van zich zal laten horen.
Bout d'Zan, Cotes du Rhone: Gemaakt van Grenache, Syrah gaandeweg zien we dit glas zich openen in de typische Mas de Libian stijl: rijp kersenfruit, iets “vlezig” in de neus en een opvallend intense structuur die steeds eleganter wordt. Diep geconcentreerd en uitgesproken.
Khayyam, Cotes du Rhone: Wat een knap glas ! 65% Grenache, 25% Syrah en 10% Mourvèdre van zeer laag rendement. Intense wijn, boordevol gestoofd rood fruit met impressies van vijgenpasta en zoethout. Rijpe smaak, toch zacht en kruidig en wat een evenwicht ! Echte power in het glas.
Biologische wijn

Van de week las ik “biologische wijn bestaat niet”.

En inderdaad: kan biologische wijn bestaan? Dat ligt aan de uitleg die ik geef aan de term biologisch. Ik heb in mijn scriptie (zie scriptie sommelier) gesteld “biologisch is zoveel mogelijk in overeenstemming met de natuur”. Als je het woord “biologisch” gebruikt kan dit nooit een 100% natuurlijk product zijn. Dit geldt niet alleen voor wijn maar voor alle biologische producten. De druiven worden biologisch geteeld maar ook daar zijn beperkingen. Moeten we dan zeggen biologische wijn bestaat niet. Ik persoonlijk vind dat hij wel bestaat. Er zijn wijnboeren, gecertificeerd of niet, die elke dag bezig zijn hun product, in dit geval wijn, zo natuurlijk en eerlijk mogelijk te maken en daarmee misschien wel een stuk gezonder. Ons voedsel wordt veel te veel bewerkt eventueel nog met allerlei toevoegingen om de smaak te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen, de kleur te verbeteren en steeds vaker om de gezondheid te verbeteren. (zoals het toevoegen van vitamines enz). Deze toevoegingen hebben we niet nodig als we gewoon de tijd nemen om gezond te eten. En een stof zoals bijv. vitamine die in de natuur voorkomt is denk ik beter verteerbaar voor ons lichaam dan eenzelfde vitamine die in de “fabriek” gemaakt wordt. Ook het gebruik van zoetvervangers roept inmiddels vragen en stevige discussie op. Ik blijf bij de wijnboeren die “biologische wijnen” maken.
Edition Bee

Eigen import: Edition Bee  Mosel - Duitsland

We zijn steeds op zoek naar betere en onderscheidende wijnen. We mogen wel zeggen dat we hierin uitermate goed slagen. De wijnen van Timo Dienhart zijn eigen import.
Edition Bee” is het idee van een eersteklas Riesling en daarmee tevens het bijenbestand ondersteunend. Ontstaan uit “Winzer trift Weinfreak”, Timo Dienhart en Andreas Thran. Puur plezier van uitstekende Rieslings van steile hellingen. Biologische wijnbouw en een actieve bijdrage tot de bescherming van de natuur. De wijngaarden tot een toevluchtsoord voor bijen maken. Dit idee werd geboren door de unieke ligging van de "Honigberg". Tijdens een wandeling in de groene wijngaarden is vooral het levendige gezoem van bijen tussen de weelderige rijen wijnranken te horen. Editie Bee is afkomstig van een plek waar volgens beiden de beste witte druiven ter wereld groeien. In "Honigberg” van Maring-Noviand aan de Mosel in Duitsland. Uitstekende wijnen zijn er al sinds de Romeinse tijd, op een bodem van leisteen. Sinds 1995 verbouwt Fam. Dienhart onder strikte richtlijnen van Ecovin. Aaneengesloten gebieden onder biologische en ecologische aspecten. Gewoon om ’n positieve bijdrage te leveren aan de wereld (en niet vanuit ’n dogmatische leer). Deze wijngaarden zijn eilanden van een respectvolle gemeenschap van mens en natuur. Onder het motto: ‘Mit statt Gegen die Natur”. De invloed van kruiden en bloemen in wijngaard is immens ! Een evenwichtig stukje natuur dat bijzondere wijnen levert, door een bijzondere wijnboer geregisseerd, met een gewone Winzer als regisseur.
Kräuterwingert Honigberg, Riesling trocken Maring-Noviand: Deze Riesling is gemaakt van 25 jaar oude wijnstokken. Het rendement is laag door intensieve handarbeid en begeleiding van hoge biodiversiteit in de wijngaard (45hl/ha). De wijn is Riesling puur, zuiver, krachtig en eerlijk. Rijpe sinasappel, perzik en abrikoos “Trocken” met mooie zuren en mineraliteit. 
Blauschiefer Sonnenwingert Honigberg, Riesling Kabinett feinherb Maring-Noviand:  Gemaakt van 45 jaar oude wijnstokken, rendement nog lager (35hl/ha). Een geweldig fijn spel van zoet en zuur. Mineraliteit, kracht en mooie fruitaroma’s aangevuld met hints van bloesem. Deze wijn gaat door ’t leven als “anti-stress” wijn.  
Biodynamische Wijnbouw

Bio-dynamische wijnbouw is gebaseerd op biologische wijnbouw maar gaat nog een stapje verder. De wijnboeren werken volgens de zaaikalender van Maria Thun en ook de leer van Rudolf Steiner heeft grote invloed. Het is een manier van leven. Alles op het bedrijf staat in het teken van deze manier van werken en leven en zeker als men aangesloten is bij een organisatie zoals Demeter.

Internationaal is Nicolas Joly de grote leider van veel van deze wijnboeren. Hijzelf werkt weer met paarden. Hij is de oprichter van “Renaissance des Appellations”.  De kosmos speelt een belangrijke rol. De maanstand kan bijvoorbeeld de sapstroom beïnvloeden, net als bij eb en vloed, en dan is het zaak om bijvoorbeeld te snoeien bij een geringe invloed van de maan. Deze wijnboeren zijn deels wetenschappers want ze bestuderen niet enkel de wijnbouw maar het hele eco-systeem. Ook worden er preparaten gemaakt in koehoorn volgens een vast ritueel. Ik heb een masterclass van Nicolas Joly bezocht en hem werd de vraag gesteld of de wijn beter is die hij maakt. Hij antwoordde met Nee, maar wel een stuk gezonder, want er is meer leven in mijn wijn.

Biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw werkt volgens het principe om het gebruik van pesticiden, insecticiden en herbiciden zoveel mogelijk te beperken of zelfs helemaal uit te bannen. Dit gebeurt door te zorgen voor evenwicht, bijvoorbeeld door het inzaaien van begroeiing in diverse vormen in de wijngaard en daarmee een evenwicht proberen te verwezenlijken. Biodiversiteit speelt een grote faktor en ook het vermijden van vervuiling.

Indien een wijnboer/bedrijf besluit zich aan te sluiten bij een organisatie dan moeten de richtlijnen gevolgd worden die door de organisatie opgesteld zijn. Het duurt gemiddeld 3 jaar voordat een bedrijf geheel over kan naar een organisatie zoals Ecovin in Duitsland