Sans Air of Sancerre ?
Paardenvlees i.p.v. rundvlees? Wat is er eigenlijk mis mee? Eigenlijk helemaal niks zolang de prijs er naar is en het even verteld wordt. Als men mij niet een Mercedes laat betalen en een Fiat levert dan heb ik er geen moeite mee. Indien natuurlijk de gezondheid niet geschaad wordt. Bij de Sans Air sauvignon is dit eerlijker aangegeven. Maar ook hier een verkooptrucje dat ongemerkt toch meer omzet levert. De Sans Air sauvignon is ook qua woordtekst bedoeld om de consument te misleiden. Niet in de zin om de wijnliefhebber een goedkope wijn te verkopen i.p.v. een dure voor hetzelfde geld maar wel om deze op het verkeerde been te zetten. Een fantastisch stukje marketing. En de “snelle” consument laat zich misleiden want het “klinkt als”. Nu is er niks mis met de Sans Air. De overkoepelende regio is gelijk, de druif is gelijk, de kwaliteit is natuurlijk anders maar ook de prijs is daarnaar. Maar toch fantastisch hoe we ongemerkt in onze “snelle wereld” op het verkeerde been worden gezet. Maar een lekkere, frisse terraswijn voor € 5.95, niks van te zeggen, maar absoluut geen Sancerre
Supermarkt en Speciaalzaakwijn
Supermarktwijnen versus speciaalzaakwijenen, in de media zie je steeds vaker vergelijkende wijnproeverijen. Criterium is welke wijn het “lekkerst”is. De wijnen worden geproefd en beoordeeld door deskundigen en leken. Wijnen van het goedkope segment vergeleken met wijnen met een hoger prijskaartje. Vaak komen de wijnen die lager in prijs zijn en afkomstig van de supermarkt het beste uit de test, uitzonderingen daargelaten. Ja en dat vinden de proevers vreemd. Ook in de speciaalzaak verkoopt men deze wijnen. Het zijn dus niet alleen supermarktwijnen. Het zijn vaak merkwijnen. Wijnen gemaakt voor een groot publiek. Wijnen waarbij gestreefd wordt naar constante kwaliteit. Wijnen die jaar in jaar uit hetzelfde zijn in smaak en kwaliteit. Het is niet belangrijk in de proeverij hoe de wijn tot stand is gekomen. Het is niet belangrijk of de wijn zich kan ontwikkelen tot een spannend glas. De wijn gemaakt met vakmanschap heeft in deze proeverijen geen schijn van kans. Conclusie is al gauw dat je net zo goed een goedkope wijn kan nemen. Wijn “gecreëerd” in het laboratorium. Jammer voor de wijn die gemaakt is met vakmanschap, met de invloeden van het weer en daardoor van jaar tot jaar anders is. Ik laat me graag verrassen door een spannend glas wijn ongeacht het prijskaartje.
Wat in het vat zit.......................
De oogst 2012 is vrijwel overal binnen. Op nog wat late oogst na die zal gaan zorgen voor de zoete wijnen. De kwaliteit is wisselend. In Nederland en België zal de wijnoogst 2012 de boeken ingaan met een matige tot goede kwaliteit. Duitsland spreekt van een zeer goede oogst voor degenen die gewacht hebben op de “Altweibersommer” Frankrijk geeft ook een wisselend beeld. Maar universeel is dat de rendementen uitzonderlijk laag zijn. Na de intensieve periode van oogsten en vergisten is de wijn en ook de wijnboer inmiddels al aan de rustperiode begonnen en voor de boeren die nog niet zover zijn is de situatie toch al rustiger dan tijdens de oogstperiode. Rust, rust en nog meer rust doet ook de wijn goed. De wijn kan zich in vat of tank ontwikkelen tot een volwaardige wijn. Wat in het vat zit…………
Vakantie
Genieten van lokale producten! Misschien vlak naast de deur, misschien in een ver, exotisch oord. Regionale producten zijn volop in de belangstelling. Het is spannend om lokale wijnen te proeven. In de vakantie ontdekken we nieuwe, vaak lokale producten, bijvoorbeeld wijnen gemaakt van lokale druivenrassen,  maar ook andere producten zoals kazen, hammen enz. Een regionale markt is in vakantietijd een plek om ontdekkingen te doen. Wereldwijd worden regionale producten gemaakt, meestal met veel traditie en inspanning. Verrassend is dat deze terplekke gemaakt altijd het beste smaken. Deze producten zijn van eigen bodem en het gewas, vee en productieproces is aangepast aan de lokale omstandigheden in de loop van de tijd. Traditie en vakmanschap daar nemen we in de vakantie tijd voor. Fijne vakantie!!
Mei geeft inpiratie en juni dan ?
De natuur is op z’n best. Overal ontluiken de bladeren, de bloemen en ook de mens heeft zin in buiten. De fiets en de wandelschoenen staan klaar om ala minuut gebruikt te worden. De terrassen zitten vol, zo gauw de zon zich ook maar even laat zien. We hebben zin in witte wijn en rosé wijn of een lichtere rode wijn of mousserende wijn. Een licht gekoelde Beaujolais bijvoorbeeld. Weinig of geen tannines, fris fruitig zomerfruit en lekker op het terras met een klein hapje. Prosecco is zo’n heerlijke dorstlesser, de bubbels geven een feestelijk gevoel en daar voelen we ons gelijk jonger en beter door. Een lichte maaltijd zoals een salade met een fris glas rosé  en we wanen ons aan de Mediterranée. De verwachtingen naar de vakantie zijn groot en we nemen alvast een voorproefje. Zogauw de zon schijnt Santé!!!
Aspergewijnen !
Ja de asperges is er weer. Elk jaar is dit oorspronkelijk regionale product iets om naar uit te kijken. Tenminste voor de liefhebber, maar daar zijn er gelukkig veel van. Vooral in het begin is de zucht naar frisse voorjaarsgroenten, zoals asperges het afsluiten van de vaak zware winterkost. We kleden ons wat luchtiger en hebben behoefte aan fris smakende groeten die vriendelijker zijn voor de lijn. Gelukkig is al volop wijnaanbod van nieuwe jaargangen, frisse witte wijnen om een spannende combinatie op tafel te zetten. Want asperge en wijn horen bij elkaar.  Klassiek met Pinot Blanc of Chardonnay asperges met een romige saus maar er zijn zoveel spannende gerechten met asperges dat ook de wijnen spannend mogen zijn. Voor mij is een “grüner veltliner” favoriet. Eigenlijk weer zo’n regionaal produkt want elders komt deze druif vrijwel niet voor. Lekker fris, van strak tot breed in smaak, fruit zoals appel, een wijn met terroir net zoals asperges een groente met terroir is. Zelfs op een oosterse  manier klaargemaakt is deze druif een ideale partner. Genieten dus!
Maart, lentemaand.
Maart, lentemaand. Niet alleen de astronomische lente begint maar ook de lente in wijnland. Alles ontwaakt, alle verwachtingen moeten nog vervuld worden, een nieuw begin, nieuwe bottelingen komen eraan en dit alles doet ons hart sneller kloppen. Het begint het eerste weekend van maart met de grootste wijnbeurs van Europa, PROWEIN. Voor ons de gelegenheid om van wijnboer naar wijnboer te gaan en met hem of haar de nieuwe jaargangen en ontwikkelingen door te nemen. Geweldig vermoeiend maar een genot voor alle wijnliefhebbers. Duizenden wijnen zijn er te proeven wat je hartje begeert. Wij hebben een vol programma aan onze vaste kontakten met een paar nieuwe bezoeken. En dan komen de nieuwe wijnen binnen de komende maanden. Spannend!!! Wij zijn vooral in, voor Duitse en Italiaanse wijnen, maar vooral eerlijke, goedgemaakte wijnen voor een betaalbare prijs. Is de lente niet een heerlijk seizoen.
Crisis in wijnwereld ?
Is er ook in de wijnwereld crisis op handen? De grote namen in de wijnwereld hebben de laatste jaren flink geprofiteerd van de Aziatische kopers. Prijzen die steeds maar weer overboden werden door de grote vraag. Alleen grote namen waren goed genoeg voor de Chinezen die kennis maakten met de wijnwereld. Is het erg als deze mensen nu ook andere wijnen gaan drinken? Ik zou zeggen nee. Zeepbellen, luchtbellen of hoe je ze ook noemt zijn er om uit elkaar te spatten. Grote namen in en buiten de wijnwereld hebben wijngaarden aangelegd in China. Er is een grote markt te winnen en daardoor interessant voor beleggers en investeerders. Wij wonen gelukkig in het beste deel van de wijnwereld. De interessante wijnbouw komt meer en meer  naar onze thuisbasis. Wij kunnen putten uit een oase van kleine wijnboeren die voor eigen huis en haard verantwoordelijk zijn voor de wijnen die ze maken en verkopen.  En hoeveel mensen kopen Chateau Petrus om te drinken?
Wij blijven zoeken naar goed gemaakte, lekkere wijnen die een verantwoorde prijs hebben en met karakter . Santé
Proeven mag!
Ja eindelijk is het zover en mogen we u een glas wijn laten proeven en nog wel in de winkel. De Nederlandse wetgeving is eindelijk zover dat het legaal is om voor aankoop een wijn te mogen proeven. Een zaak die ons als specialist al jaren parten speelt. Hoe prettig is het als je een wijn kunt proeven zodat je de juiste keuze maakt en niet thuis teleurgesteld bent over de aankoop van de wijn. Voor ons als wijnverkopers is het altijd moeilijk om te bepalen wat de klant zoekt. We zijn immers allen verschillend, en wat de een lekker vind hoeft de ander nog niet te lusten. Er is een maartje aan. U moet wel zelf vragen of de mogelijkheid er is om een wijn te kunnen proeven. We mogen het niet aanbieden! Het zou Nederland niet zijn als we niet toch nog iets achter de hand willen houden. Maar voortaan kunt u volledig legaal ieder weekend proeven. Er staan diverse wijnen open of we maken ze gewoon open.
Sulfiet
Wijnen zonder sulfiet! Moeten we daar naar streven? Wijnboeren die wijnen zonder sulfiet maken, zonder moderne sulfietvervangers, wagen zich op glad ijs. Sulfiet is een middel dat al eeuwenlang gebruikt wordt bij het produceren van voedsel en ook bij wijn. Is het schadelijk voor de gezondheid? Het is schadelijk als er onverantwoord mee om wordt gegaan. En net zoals bij alle stoffen heeft de ene mens een hogere of lagere tolerantie zodat de een wel hoofdpijn krijgt bij het consumeren van een halve fles “sulfiet”wijn en een ander geen enkele last. Er zijn enkele wijnboeren die streven naar absolute hygiëne en absolute zorg voor de druif en later de wijn dat ze het wagen om geen of zeer weinig sulfiet te gebruiken. De risico’s zijn erg groot. Het begint al bij de druif. Deze moet absoluut gezond zijn en vaak zijn deze wijnboeren ook boeren die geen of zo weinig mogelijk chemische spuitmiddelen proberen te gebruiken. Het proces vergt zoveel aandacht, precisie, kennis en nog altijd ligt het risico op de loer van bijvoorbeeld een bacteriële infectie en de wijn is afgeschreven. Moderne vervangers hebben nog te weinig onderzoek doorlopen voor gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. De meeste, moderne boeren zijn zich bewust van het zorgvuldig gebruik van sulfiet. Bij grotere productie zal men kiezen voor de veilige weg en dan tot de limiet die toegelaten is gaan. Wijnen van Viret uit de Rhone zijn “zonder sulfiet” gemaakt. Wijn met een ander karakter. Een uitdaging, het kan dus wel, maar de risico’s zijn zo groot dat het eigenlijk economisch onverantwoord is.
Wijn van een kleine wijnboer?
Liever wijn van een kleine wijnboer ? Het ene wijnbedrijf is het andere niet. Het ene is een megagroot wijnbedrijf, het ander is een wijnboer met een paar ha. Bij de grote“wijnfabriek”, die vaak  zelf geen enkele wijngaard bezit,  hebben ze de “leveranciers” van druiven onder contract. Het kan zijn dat de boeren alleen maar producent zijn van druiven. De prijs voor hun druiven is vaak al van tevoren vastgelegd. Wel worden er eisen gesteld aan de druiven en worden de boeren meestal begeleid tijdens de hele groeiperiode tot aan de oogst. De grote hoeveelheden die bij deze bedrijven verwerkt worden tot wijn, kunnen zeer grote proporties aannemen. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld maar 3 of 4 verschillende wijnen maar brengt deze wijnen uit onder 5 of 6 verschillende etiketten per wijn, totaal dus een groot aantal. De druiven komen van diverse bodems, produceren grote opbrengsten, zijn afkomstig van diverse boeren en uiteindelijk worden het maar enkele wijnen. Het bedrijf dat de wijn maakt heeft veel moderne techniek in huis en kan ook direct ingrijpen als er zich een probleem voordoet. De bedrijven moeten het hebben van grote aantallen wijn die verkocht worden en relatief gelijk zijn in jaargangen. Weinig  diversiteit, maar constante kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Deze wijnen worden ook vaak als een “Brand” neergezet. Als je deze wijn koopt weet je wat in het glas zit. Dan de boer die zelf zijn wijnen maakt, hij maakt deze volgens zijn eigen kundigheid en ervaring. De wijngaarden staan op een bepaald type bodem, de druivenrassen zijn vaker verbonden met de streek, de jaargangen zijn afhankelijk van de weersgesteldheid, de kundigheid van de wijnboer bepaald mee aan kwaliteit van de wijn enz. Geen jaar zijn de wijnen gelijk en dat geeft de wijnboer een voortdurende uitdaging om toch de best mogelijke wijn te maken. Wil je geen eenheidsworst wijn drinken, drink dan eens een wijn van een zelfstandige wijnboer. Altijd een verrassend glas!!
En water werd wijn !
En water werd wijn ! Niet helemaal juist. Maar er zijn wijnen op de markt gemaakt van geconcentreerde most die tot wijn worden gemaakt door toevoeging van water. Was dit niet aan Jezus voorbehouden? Hij kon van water wijn maken. Er schijnt geen enkele belemmering meer te zijn zolang er maar geld te verdienen valt. Wat een trieste wereld. Afgelopen week ontving ik een bericht dat er neppesticide verkocht zijn. Eerder in beslag genomen in de Oekraine en na een bepaalde tijd via internet door de overheden verkocht, vermoedelijk ergens in West-Europa. Hoe betrouwbaar wordt de productie van ons voedsel? Als zelfs de (wijn)boer niet kan vertrouwen op de inhoud van de fles bestrijdingsmiddel, geëtiketteerd met een origineel etiket. Gelukkig heb ik een glas riesling van de Moezel voor me staan waarvan ik weet hoe hij gemaakt wordt. Een gerust gevoel waar ik nu nog meer van kan genieten. Marian Van Pol.
Spannende wijn !
Waarom is de ene wijn spannend en de andere niet ?  Voor een belangrijk deel is dit bepaald door de bodem waar de druif groeit, de druif zelf, de ligging van de wijngaard, de manier waarop de wijn gemaakt wordt, het vakmanschap van de wijnboer/maker, de weersgesteldheid, kortom het terroir van de wijn. Vallen alle factoren samen op de goede plaats dan kan daaruit een spannend glas wijn ontstaan. Vaak zijn dit wijnboeren die hun eigen wijnen maken. De gronden zijn veelal eigendom of gepacht. De wijnen worden helemaal op het wijngoed zelf gemaakt tot ze verkocht worden.De boer probeert een zo goed mogelijke wijn te maken met de mogelijkheden die door de elementen gegeven worden. Hier is er meer handarbeid en ook problemen moeten met de beschikbare middelen opgelost worden, vaak met vallen en opstaan. De boer is alles gelegen aan een eerlijke, goede wijn met de mogelijkheden die hij in huis heeft. Het zijn harde werkers die meestal ergens op het bedrijf of in de wijngaard te vinden zijn. De wijnboeren geven een persoonlijke toets mee aan hun wijn. Er zijn veel factoren die de wijn zijn karakter geven, elk jaar weer opnieuw. Als het de wijnboer lukt om een wijn te maken die boven het gemiddelde uitspringt dan is dit vaak een spannend glas wijn. Een glas dat karakter draagt.
Beaujolais
Beaujolais, nee zult u zeggen. De nikszeggende primeurwijnen hebben het imago van Beaujolais danig aangetast. En een negatieve naam wordt je niet gauw kwijt. Maar er is wel iets veranderd. Er wordt inmiddels ook kwaliteit gemaakt. De wijnboeren zijn tot de conclusie gekomen dat een stevige verandering nodig was. En dat is voor de wijnen een pluspunt. Een beaujolaiswijn sluit perfect aan bij de lichte, moderne keuken. Met de zomer voor de deur hoeft ons food zo wie zo niet zwaar te zijn. Een heerlijke rode wijn die licht gekoeld smaakt met of zonder eten. Gemaakt van een unieke druif de gamay. Weinig of geen tannines, maar zacht en toegankelijk met frisse zuurtjes. Een aanrader !  En wilt u toch wat meer complexiteit, ook die wijnen zijn er zoals van Lapalu.
De prijs van de wijn
Waarom kost de ene wijn € 3.99 en is de andere vele malen duurder ? De prijs van een wijn wordt bepaald door een aantal factoren: De VINIFICATIE: als de druiven verwerkt worden om zo snel mogelijk een wijn op de markt te brengen dan is dit stukken goedkoper dan een wijn maken die van zorgvuldig geselecteerde druiven gemaakt wordt, bijvoorbeeld een lange maceratie ondergaat enz. en eventueel nog een houtlagering ondergaat. Het DRUIVENRAS: het ene druivenras is problematischer in de teelt en de verwerking dan het andere ras. De LIGGING VAN DE WIJNGAARD: Hoe arbeidsintensiever de wijngaarden zijn hoe hoger de prijs. Een steile helling aan de Moezel is veel duurder in arbeidstijd dan een vruchtbare wijngaard op de vlakte bijvoorbeeld in Australië. De VERKRIJGBAARHEID: als een wijn relatief snel uitverkocht is terwijl er toch navraag is, dan is de prijs vaak hoger. De wijnboer kan maar een bepaald aantal flessen leveren terwijl de vraag groter is. Een TREND: Als het in de mode is om een bepaalde wijn te kopen, zoals nu de Aziaten de wijnen van tophuizen in Bordeaux kopen, dan wordt de prijs hoger.