Haeffelin

Haeffelin Colmar Elzas  Frankrijk.

Haeffelin Colmar: Domaine Viticole de la Ville in 1895 opgericht in Colmar het centrum van de Elzas. Jean-Rémy Haeffelin beheert het domein en concentreert zich op kwaliteit waarbij hij rekening houdt met de natuurlijke omstandigheden van de omgeving.  Het domaine bezit eigen wijngaarden; Clos Saint-Jacques vlakbij de kelders van de stad en het domein Hospices Civils Louis Pasteur. Een precieuze vinificatie waarbij oude Elzas-tradities worden gehanteerd heeft geresulteerd in het maken van edele wijnen van een opmerkelijke kwaliteit.  Er wordt zowel gebruik gemaakt van moderne als traditionele techniek. Jaarlijks worden meerdere medailles in de wacht gesleept bij diverse proeverijen.
De Riesling druif wordt gezien als een van de meest nobele druivensoorten ter wereld. De riesling is in de Elzas de wijn met het hoogste gehalte aan frisse zuren, tevens staan deze wijnen bekend om hun prachtig geurende aroma en levendigheid. Haeffelin heeft voor hun Riesling gekozen voor een wat zachtere en lieflijkere versie.
De Pinot Gris Haeffelin  levert krachtige, pittige, rijke wijnen met een elegante frisheid, hierdoor zijn deze wijnen uitermate geschikt om enige jaren te kunnen ouderen. Een wat  "rokerig"  en weelderig aroma is voor de Pinot Gris Haeffelin Colmar zeker niet vreemd, echter al helemaal op dronk. 
De Gewurztraminer is licht goudkleurig. De meest aromatische druivensoort in de Elzas samen met de Muscat. De wijn kenmerkt zich door een wat geparfumeerd aroma en tonen van exotisch en tropisch fruit. Het is een zeer populaire wijn door zijn kruidige karakter en zijn zachte en ietwat weelderige smaak. In de geur doet hij denken aan een zoete wijn, maar hij is absoluut strakdroog. Vanwege zijn uitgesproken karakter zien we deze wijn veelal bij kaas, vooral de beroemde Munster kaas.
De Pinot Blanc, geeft een pittige,sappige wijn met een goede zuurgraad en een fris, fruitig en kruidig aroma. Er zijn onder andere indrukken te ontdekken van peer, meloen en bloemen. Een niet al te uitgesproken wijn, waardoor hij wel vele liefhebbers kent en zich uitstekend leent voor praktisch elke gelegenheid. Deze Pinot wijn valt zo goed in de smaak omdat de wijn niet helemaal droog is, maar nog een klein beetje restsuiker bevat.
LEYENDA
Sherry Leyenda Pedro Ximenez : De druiven worden laat in september geoogst, zodat deze een hoog suikergehalte opbouwen en hieruit een heerlijke extra zoete Sherry gemaakt kan worden.
De Sherry en de vaten waarin de Pedro-Ximenez gerijpt heeft zijn rariteiten. Intensief en donkerbruin van kleur met aroma van noten, rozijnen, vijgen en dadels, chocolade en mokka.
Zeer intensief zoet in de smaak, een wijn voor de echte zoetekauw, met dadels, rozijnen maar ook zeer mooie balans van zuren en bitters. Een perfecte dessertwijn goed bij krachtige, zoete desserts, notentaart en chocolade.
 
WEINGUT AM STEIN

Weingut am Stein, Silvaner  -  Franken

Deze regio is Duitslands meest centraal gelegen gebied, de typische flessenvorm is er de platte buikfles. Het Weingut am Stein bezit top wijngaarden in de Lagen Würzburger Stein, de Würzburger Innere Leiste en de Stettener Stein. Het bedrijf is eigendom van de familie Knoll, inmiddelds de vijfde generatie sinds 1890 toen dit familiebedrijf dat gesticht werd. De wijngaarden, met een oppervlakte van bijna 20 ha zijn beplant met Silvaner, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Riesling, Müller Thurgau en Scheurebe. De wijngaarden liggen boven de stad Würzburg, tot 250m boven de zeespiegel in een hellingshoek van 30 tot 70%. De grond bestaat uit lagen verweerde kalk van schelpen, rijk aan kalkmaterialen en heeft een dunne bovenlaag. Dit bevordert de opslagcapaciteit van zonnewarmte. Dat kwaliteit bij Sandra en Ludwig Knoll boven alles gaat vinden we terug in de regulering van de opbrengst per ha, de selectieve oogst en de zorgvuldige manier waarop zij hun wijnen vinifeeren. Biologische evenwicht in hun wijngaarden zien zij als een startpunt voor natuurlijke groei en de beste gezondheid. Zij beheren hun wijngaarden volgens de richtlijnen voor het produceren van biologische druiven. Naast de bescherming van de natuur en het milieu is doel het maken van nog meer zinvolle kwaliteiten van de wijn. Ludwig Knoll produceert Gutswijnen met mooie fruitige aroma's, de Lagenwijnen zijn krachtige maaltijdbegeleiders en zijn Grosses Gewächs behoort tot de top van Duitsland.
Silvaner van Weingut am Stein is een volle en sappige wijn met een subtiel fruitig aroma en een fijne zuurgraad. Deze past prima bij delicate aroma’s van zeevruchten, asperges, gerechten uit de Aziatische keuken, lichte visgerechten of gevogelte.

 

SCHNEIDER Nahe Duitsland
Impressie na een werkbezoek en een
kleine proeverij in de ontvangstruimte
van het wijngoed Jakob Schneider.

Eigen import: Weingut Jakob Schneider Nahe

Het Weingut Jakob Schneider te Niederhausen in de Nahe bestaat al sinds eeuwen!  Sinds 1575 vermeld het familiewapen de familie is al generaties werkzaam in de wijnbouw. Door de jongste generatie, Jakob jr. gediplomeerd oenoloog sinds 2007, is de overstap gemaakt naar duurzame wijnbouw. Zoals het zo vaak gaat in een familiebedrijf, ook hier zijn er drie generaties werkzaam.  Oma Liesel ontvangt de gasten, meestal vergezeld met een gedicht of  “trinksprüch”.
Nimmst Du täglich Deinen Tropfen, wird Dein Herz stets freudig klopfen,
wirst im Alter wie der Wein, stets begehrt und heiter sein.
Vader Jakob heeft de algemene leiding en zoon Jakob jr. draagt zorg voor de dagelijkse gang van zaken in de wijnbouw. Hun wijnen zijn al jaren van hoogstaande klasse getuige de vele prijzen die ze ieder jaar weer winnen.  Aangeplant zijn de bekende rassen Weissburgunder, Grauburgunder en vooral Riesling. Voor rood is er Dornfelder en Spätburgunder.  Ook wordt er bij Schneiderer weinhefe en weinbrand gemaakt.
MARKUS SCHNEIDER

Eigen import: Markus Schneider, Pfalz - Duitsland

Onthoud de naam van deze kerel. Op geen tijd tot één van de beste Duitse wijndomeinen uitgegroeid. Markus is iemand die maniakaal met wijn bezig is, niets wordt aan het toeval overgelaten en toch gebeurt alles met het grootste respect voor de natuur. Zijn witte wijnen zijn ongelooflijk mineraal en geconcentreerd tegelijk. Dit is een ster aan de Duitse wijnhemel en we zijn trots dat we zijn wijnen mogen vertegenwoordigen.
CHARDONNAY trocken: De Chardonnay van Markus is een succes, het is eigenlijk een wat a-typische Chardonnay, maar dat spreekt velen aan. De wijn is superelegant, fris, mineraal en levendig. Aroma’s van kruisbessen, fijn wit fruit en citrus. In de mond zinderende aangename zuren die heel sappig overkomen.
URSPRUNG : Een cuvée van Cabernet Sauvignon, Merlot en Portugieser uit Duitsland kan niet rijp zijn? Wel steek je neus dan maar eens in dit glas: braambessen, zwarte kers, mokka en koffietonen. Zeer vlezig in de mond, tikkeltje fumé, en een lange, sappige afdronk. Ook met deze wijn toont Duitsland klasse als opkomend rood wijnland.
PLANETA Italië

Planeta DOCG Cerasuolo Di Vittoria, Sicilië - Italië.

Wijnproducent Planeta is sinds enkele jaren een van de rijzende sterren van Sicilië. Dit familiebedrijf is in 1985 gevestigd in de provincie Agrigento, aan de zuidwestelijke zijde van het eiland. Het bedrijf wordt op dynamische wijze geleid door neef en nicht Alessio en Francesca Planeta.
Planeta maakt bijzondere wijnen van inheemse druivenrassen zoals de Nero d’avola en Frappato die voor deze wijn gebruikt zijn.