Gerlachus Wiskie

Gerlachus Wiskie

Gerlachus is volgens de eigenaar van de Gerlachus bierbrouwerij en stokerij Thijs Has, uit Hulsberg de eerste Limburgse Single Malt 'Wiskie'. Het  twee keer gestookte distillaat wordt uitsluitend gemaakt van 100% gemoute gerst  uit de hooglanden van Limburg. De bierbrouwerij bestaat sinds 2002 en recent wordt naast bierbrouwen ook wiskie gestookt. In de toekomst is er natuurlijk ook whisky beschikbaar, deze rijpt immers al in 60 Ltr quarter casks in de kelders van Chateau St. Gerlach in Houthem. De Single Malt Wiskie 0,5 ltr. wordt standaard op 40% en zelfs op 65%, Cask Strength gebotteld. Voordat het Whisky genoemd mag worden moet het distillaat wettelijk minimaal drie jaar in eikenhouten vaten rijpen. Maar door het proces versneld na te bootsen door lagering op getoaste eikenhoutsnippers kan Gerlachus Wiskie volgens Thijs al binnen een half jaar op smaak zijn. Dat de whisky niet volgens de oude tradities tot wasdom komt deert hem niet,  het resultaat is prima en daar gaat het tenslotte om aldus Thijs. “Gerlachus Wiskie, niet voor broekventen! ” staat op de fles vermeld.

Gouden Carolus

Gouden Carolus Single Malt

Deze Belgische single malt van Stokerij de Molenberg is een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel. Een primeur voor België zijn de handgeslagen, koperen stookketels, zogenaamde pot stills, waarin het zuivere graanbeslag wordt gedistilleerd. Dit levert een puur en helder distillaat op.
De opeenvolgende rijping in klassieke Bourbon vaten gevolgd door een verdere rijping in Het Anker vaten (het Anker is ook wel bekend van de bieren Gouden Carolus, Lucifer en Maneblusser) resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille.
Deze Belgische single malt wordt gestookt bij bierbrouwerij Het Anker en is waar Belgisch juweeltje!
Kleur: Goud.
Geur: Fruitig, vanille en crème brulée.
Smaak: Vol in balans, toetsen van hout en vanille
Afdronk: Medium lang.
Paul John Bold Whisky

Paul John Bold – Indian Single Malt Whisky

Het bedrijf John Distilleries in 1992 door Paul John opgericht in Bangalore bevindt zich in de deelstaat Goa, gelegen aan de westkust van India en is daar het leidende merk in de whiskymarkt. In 2008 is men ook single malt whisky gaan produceren. Rijping vindt in een ondergrondse ruimte met klimaatcontrole plaats. Bijzonder is dat de wash een alcoholpercentage van slechts 5%, wat meer zoetheid in de spirit geeft dan de gebruikelijke 8 tot 10 %. De spirit gaat op vat met een sterkte van 55%. Afgezien van de beperkt gebruikte turf ( Schots ) komen alle ingrediënten uit India. 
Paul John Brilliance: Ongeturfde whisky die zijn volledige rijping op Bourbonvaten heeft gehad. Ongeveer vijf jaar oud en is un-chill filtered en uncoloured gebotteld op een sterkte van 46%. 
Kleur: Helder goud. 
Geur: Graan, honing, vanille, sinaasappel, ananas, toffee en eiken.
Smaak: Moutige tonen, honing, toffee, cacao, mango kaneel en nootmuskaat. 
Afdronk: Droog houttonen, vanille en kruiden.
Paul John - Peated Select Cask: Een geturfde variant van Paul John op een vatsterkte van 55% gebotteld. Un-chill filtered en uncoloured na rijping op bourbon barrels. Een uitstekend voorbeeld van de hoge kwaliteit door Paul John whisky.
Kleur: Donker goud.
Geur: Banaan, vanille, walnoot, turf, en gerookt vlees. 
Smaak: Zoete rook, karamel, peper, kruidnagel tropisch fruit, turf en munt 
Afdronk: warm met gekonfijt fruit en sinaasappelschil.
Ingendael

Ingendael Single Malt Whisky - Nederland

In zuid limburg bij Valkenburg in het stroomgebied van de Geul ligt Ingendael, een 185 ha groot natuurgebied, daaraan ontleent Ingendael Whisky zijn naam. De whisky is gestookt uit zuiver gerstemout en heeft 4,5 jaar gerijpt in Franse rode wijn vaten uit de Medoc van Grand Cru Chateau Latour. Het is een eerlijke, heerlijke volle maar milde whisky met subtiele afdronk.

Wambrechies Single Malt Whisky

Wambrechies Single Malt Whisky  - Frankrijk

Wambrechies Single Malt Whisky 8 Y.O. is een single malt whisky van stokerij Claeyssens, sinds 1817, gelegen in de Noord-Franse plaats  Wambrechies. Uniek omdat deze gedistilleerd is in een jeneverstokerij, daar wordt deze net als veel malt whisky’s in twee keer gestookt, maar wel met een  verschil. De eerste distillatie met een relatief lage alcoholpercentagevindt namelijk plaats in een kolom, daarna wordt  een tweede keer gedistilleerd in een pot still.
Kleur: Amber-goud.
Geur:  Honing, redelijk pittig, chocolade en citrus en peer.
Smaak: Romig met tonen van toffee en leer.
Afdronk: Subtiel botertje, menthol en hout.
GOLDLYS

GOLDLYS 12 Years Old Double Still Whisky - België.

Goldlys wordt gedistilleerd en gerijpt in Bachte-Maria-Leerne, een klein dorpje in de buurt van Gent. De whisky wordt twee keer gedistilleerd: eerst in een distilleerkolom, vervolgens in een klassieke alambiek. Goldlys rijpt gedurende 12 jaar in bourbon vaten.
Kleur : Amber.
Geur: Graan, eikenhout en hooi.
Smaak: Zoet met toetsen van vanille en kaneel.
Afdronk: Lang, zacht en zoet.
Vicomte

Vicomte  8 YO Single Malt Whisky uit Frankrijk

Bijzonder aan deze uit Frankrijk afkomstige whisky is dat deze 8 jaar gelagerd is op fusten waarin eerst cognac heeft gerijpt.
Gemaakt van 100% natuurlijke organische gerst, geteeld en geoogst in de Poitou-Charentes regio van Frankrijk. Twee keer gedistilleerd in koperen alambic stills. Een traditionele benadering van het destilleren van Single Malt wat een duidelijk complex product oplevert. Gerijpt in Franse Limousin eikenhouten Cognac vaten. Dit Frans eiken komt uit bossen die zijn aangeplant in de Napoleontische tijd. Typisch Frans eiken is subtieler en kruidiger dan Amerikaanse eik, dit verschil geeft VICOMTE een aanspreekbaar smaakprofiel.
Kleur: Amber
Geur: Fruitig, sinaasappel, abrikoos,, karamel, honing, vanille en kruiden.
Smaak: Fris citrus, vijgen, karamel, cocolade en crème brûlée en zoethout.
Afdronk: Mild, romig kruidig en eikenhout.
Frysk Hynder

 Frysk Hynder

De Frysk Hynder whisky wordt gestookt in de Us Heit Distillery Bolsward, Friesland. Met het stoken van whisky blijft Aart van der Linde dichter bij zijn oorspronkelijke brouwersvak dan menigeen denkt. Deze single malt whisky wordt van 100% mout uit de eigen mouterij gemaakt. Gestookt wordt twee keer volgens de Schotse manier.  Daarna wordt de whisky opgeslagen in eikenhouten vaten die uit Frankrijk, Portugal en Spanje worden betrokken. Vervolgens heeft de whisky nog minimaal drie jaar gerijpt. De Frysk Hynder is de enige Single Malt whisky uit Friesland. Op elke fles vindt men details als: Distilling date, Bottling date, Cask nr. Bottel nr, Cask type en Malt type vermeld. 
Kleur: Amber
Geur: Fruit, kruiden, kruidnagel.
Smaak: Fris, fruitig.
Afdronk: Middellang
Hammer Head
 

Hammer Head, 23 YO Single Malt Whisky

Single Malt Whisky afkomstig uit Tsjecho-Slowakije. Deze whisky is in 1989 gedistilleerd in de Pradlo distilleerderij bij Pilzen in het westen van Tsjecho-Slowakije. Hammer Head is gemaakt van Tsjechische gerst die werd gemalen met een hamermolen, vandaar de naam hamerkop! Weer teruggevonden, de enige Boheemse single malt whisky werd vergeten en 23 jaar achtergelaten om te rijpen in de kelders in unieke Tsjechisch eikenhouten vaten. Beperkt in volume, deze unieke vondst zal wordt nooit weer gereproduceerd.
Kleur: Amber-goud.
Geur: Hout, pruimen, kruidkoek en marsepein.
Smaak: Pruim, vanille, amandelspijs, citrus, sinaasappelschil, kruidnagel en diverse houttonen.
Afdronk: Kruidig, bitter, wat chocolade en munt.
Kavalan

Kavalan Single Malt - Taiwan

Kavalan is een Taiwanese whisky distilleerderij van de drankenproducent King Car. Zij begon in 2006 op kleine schaal whisky te produceren in de omgeving van Yi-lan (noord Taiwan) en exporteert sinds 2013 whisky over de hele wereld. Hun single malt whisky is nog niet algemeen bekend, maar dat kan nooit lang meer duren. De subtropische temperaturen zorgen voor een sneller rijpingsproces wat de smaak ten goede komt zegt Ian Chang van Kavalan.  Het percentage Angel’s Share is er maar liefst 15% terwijl dat in Europa niet meer dan 5% bedraagt. De jury van de World Whiskies Awards is het met hem eens, zij heeft  Kavalan Solist Vinho Barrique single malt in 2015 uitgeroepen tot ’s werelds beste single malt whisky. De eerste release van de Kavalan distilleerderij, de Kavalan Single Malt, is hun best verkochte whisky, fruitig en floraal. Om dit resultaat te bereiken is gebruik gemaakt van een rijping op meerdere casks waaronder bourbon, sherry en wijn casks.
Kleur: Amber-Goud.
Geur: Bloemig, honing, tropisch fruit, kokosnoot en een hint van chocolade.
Smaak: Zoete mango, kruidig, peer, vanille, en honing.
Afdronk: Medium, beetje olie-achtig met lichte citrus tonen.
SANTIS DREIFALTIGKEIT

SÄNTIS SWISS MALT EDITION DREIFALTIGKEIT - Zwitserse malt whisky

Eigenaar van de in Appenzell (bij Liechtenstein in de omgeving van Sankt Gallen) gevestigde distilleerderij is de familie Locher. Sinds 1886 hebben ze ervaring met het brouwen van bier en in 1999 zijn ze begonnen met het distilleren van whisky. Het kenmerkende van de Säntis Malt whisky is dat er in het distillatieproces gebruik gemaakt wordt van puur bronwater uit de bergen en granen die groeien op hogere hoogtes dan normaal gebruikelijk. Een ander kenmerk is dat na het distillatieproces de whisky gedurende wordt gelagerd op biervaten die zo'n 120 jaar oud zijn en gemaakt van Scandinavisch eikenhout. Dit alles geeft deze Zwitserse whisky zijn eigen specifieke karakter. De Säntis Dreifaltigkeit Edition is Cask strength gebotteld op 52% alcoholsterkte en won op de IWSC van 2013 in Londen het zilveren certificaat.                                                                                                                                       
Kleur: Donker goud.
Geur: Een aroma van appelhout en rokerige turfgeuren.
Smaak: Mond vullend, rook,  aards, lichte karamel  en kruiden.  
Afdronk: Middellang, iets bitter.
Yamazaki Reserve

The Yamazaki Distiller’s Reserve, Single Malt Whisky, Japan.

De Yamakazi Distillery is in 1923 opgericht en daarmee de oudste Japanse whisky distilleerderij. Aan de locatie van de distilleerderij (bij de oude hoofdstad van Kyoto) liggen zuivere wateren, een goede diversiteit van het klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De ideale omgeving voor de rijping van een goede whisky! The Yamazaki Distiller’s Reserve,  voor het eerst uitgebracht  voorjaar 2014, is een 'no age statement' whisky waarbij ‘jonge talenten’ zijn gecombineerd met ‘veteranen’ malts op leeftijd, die de jonge talenten ondersteunen in de uiteindelijke smaakbalans. Het is een toegankelijke malt met sappige fruittonen en een mild, rond karakter karakter, met de kenmerkende ‘Yamazaki’ signatuur van rijping op ‘Mizunara’(Japanse Eik) vaten. Onder leiding van Shingo Torii, master blender en kleinzoon van de oprichter, heeft een team van blenders aan Distiller’s Reserve gewerkt. Een single malt van 3 jaar oude whisky die 6 maanden in ex-Bordeaux wijn vaten van Château Lagrange heeft gerijpt, een oudere malt met een rijping in ex-sherry vaten (ongeveer 20 jaar oud) en een malt met een rijping in Mizunara (Japans eiken) vaten van ongeveer 12 jaar oud. De op Bordeaux wijnvaten gerijpte jonge malt geeft opmerkelijke aroma’s van aardbei en de op Sherryvaten gerijpte veteraan, voegt tonen van fruit en complexiteit toe. De op ‘Mizunara’ (Japanse Eik) gerijpte veteraan, brengt die balans en het Yamazaki karakter tot stand.
Kleur: Goud.
Geur: Aardbei, kersen en eikenhout
Smaak: Framboos, perzik en een vleugje kokos.
Afdronk: Zoete vanille met een vleugje kaneel.
ISAWA

Isawa 10 Y.O. Single Malt Whiskey 

Isawa whisky's worden geproduceerd bij de Monde Shuzou distilleerderij op het belangrijkste eiland Honshu in de plaats Fuefuki. Het bedrijf is in 1952 gestart als een gevestigde wijnmaker, hun eerste whisky werd gedistilleerd in 1967. De whiskey (op de fles gespeld met een 'e') wordt gemaakt op basis van een op alternatieve manier gemoute gerst, dit geeft de whisky zijn ongewone en intrigerende smaak. Deze 10 Y.O. wordt gebotteld op 43% sterkte in een 0.5 Ltr fles.
Kleur: Donker amber.
Geur:  Rijp fruit met chocolade.
Smaak: Romig, zacht en zoet, cederhout tonen.
Afdronk: Medium , met invloed van hout,  ook wat peperigs.
Nikka

Nikka Taketsuru, Japan - 12 Years Old Pure malt.

Taketsuru is genoemd naar, Masataka Taketsuru, oprichter van de firma Nikka Whisky. Deze bezit twee Japanse distilleerderijen, de Yosi en de Miyagikyo distilleerderij. Masataka Taketsuru ging als 24 jarige in 1918 naar Glasgow om op de universiteit het distillatieproces en het maken van whisky te bestuderen en werkte destijds ook bij  Longmorn en Hazelburn. In 1920 keerde hij met zijn Schotse echtgenote weer terug naar Japan. Nikka liet een distilleerderij bouwen op Hokkaido, het meest noordelijk gelegen eiland van Japan, de Yoichi Distillery, hier vind men vergelijkbare weersomstandigheden met die in Schotland. Dichtbij is turf te vinden voor het fabriceren van de maltwhisky van Yoishi. Van de japanse whisky´s is Yoishi degene die het droogst en turfachtig is. De stills bij de Yoishi distilleerderij maken gebruik van (worm tubes) en rechte kolommen zoals diegene waarmee Taketsuru bij Longmorn ook gewerkt heeft. De andere distilleerderij Miyagikyo ligt in het noordelijke deel van het vaste land, daar vandaan komt  whisky met een meer zacht en mild karakter, die lijkt op een Schotse Highland whisky. Deze 12 jaar oude Pure Malt (ook wel blended malt genoemd) is een combinatie van single malt whisky's afkomstig van deze beide distilleerderijen, Yoichi en Miyagikyo
Kleur:  Donker, amber.
Geur: Bloemig, kruidig, licht turf, vanille en koffie.
Smaak: Zoet, butterscotch, toffee en kaneel.
Afdronk: Vol, fruitig, romig , rabarber.
Amrut

Amrut Indian Single Malt Whisky 

Amrut, de bekendste whisky uit India is genoemd naar een levenselixir uit de Indiase mythologie, ontstaan uit een gevecht tussen de goden en demonen. De distilleerderij ligt in Bangalore en bestaat al meer dan 60 jaar, opgericht in 1948. Amrut wordt gemaakt van ongeturfde gerst die verbouwd wordt aan de voet van de Himalaya in Punjab. De whisky wordt gemout en gedistilleerd in kleine batches. Gerijpt op 3000 voet boven de zeespiegel onder tropische omstandigheden in Bourbon en nieuwe eiken fusten. Deze whisky heeft diverse prijzen behaald o.a. de “Bronze Aword Malt Maniacs” in 2008 en 2009. De whisky wordt niet gekleurd of chillfilterd, gebotteld op 46% alcoholsterkte. Deze batch nr.27, maart 2011 is in de Whisky bijbel van Jim Murray beoordeeld met de zeer hoge score van 92,5 punten en omschreven als  “Superstar Whisky that give us all a reason to live”
Kleur: Donker goud.
Geur: Bitter zoete balans tussen honing en toffee vanille en mout.
Smaak: Granen, toffe zoetigheid van mout en eik en kruiden.
Afdronk: Lange elegante gelaagde afdronk, droog en zoet met boter karamel op het einde.
Yamazaki 10 Y.O.

Suntory Yamazaki Single Malt Whisky Japan 10 Years Old.

Japan is de 3de grootste whisky markt in de wereld, Yamazaki is de meest populaire single malt whisky in Japan en hoort wereldwijd bij de 10 meest verkochte single malt whisky’s.
Yamazaki whisky is afkomstig van de oudste whisky distilleerderij in Japan. Shinjiro Torii, de stichter van Suntory en de vader van Japanse whisky, bouwde Japans eerste kleine distilleerderij in de vallei van Yamazak in 1923. Deze locatie, in de buurt van de oude hoofdstad Kyoto biedt zuiver water, zachte temperaturen en een hoge vochtigheid, de ideale omgeving voor de productie van goede whisky.
De distilleerderij is nu eigendom van Suntory die ook de Schotse distilleerderij Bowmore op Islay in bezit heeft.
Voor de rijping van de whisky worden 3 verschillende vaten gebruikt; Amerikaans, Spaans en Japans eikenhout. Deze combinatie geeft de whisky zijn unieke kwaliteit.
De 10 Years old is de lichtere versie met een toets van groene eik en limoen gras en  kruidenthee, een lekkere aperitiefwhisky.
Kleur: Helder goud
Geur: Fruitig, met kruiden, floraal en vanille, vleugje rook.
Smaak: Nootmuskaat, kaneel, romige body, graan en houtaroma’s.
Afdronk: licht hout, vanille, vleugje lavendel.
Millstone

Millstone 5 Y.O. Single Malt Whisky Zuidam, Nederland

Zuidam Distillers werd opgericht in 1975 door Fred van Zuidam. In Baarle Nassau bouwde hij er zijn distilleerderij met tweedehands ketels, een afvullijn en wat tanks. Zuidam Distillers is nu een ambachtelijk familiebedrijf met internationale allure. Millstone Nederlandse Single Malt Whisky wordt “met de hand” vervaardigd in deze traditionele distilleerderij. Molenstenen van Nederlandse windmolens vermalen de gemoute gerst langzaam tot meel. Deze traditionele manier veroorzaakt vrijwel geen toename in de temperatuur van het graan en helpt zo de prachtige aroma’s te behouden. Daarna volgt een lange gisting in kleine porties bij een lage temperatuur om deze whisky haar typische fruitige smaken te geven. Millstone Whisky wordt  twee keer gedistilleerd in kleine koperen pot stills. Met deze kleine stills is er een relatief groot contact tussen de alcohol dampen en het koperen oppervlak. Dit contact helpt te voorkomen dat ongewenste stoffen in de whisky aanwezig zijn. Na distillatie volgt de rijping door lagering in o.a. Jack Daniels Bourbon vaten en Franse eikenhouten vaten. Op het etiket van deze Millstone vind u het nummer van de fles, uit welk vat de whisky afkomstig is, het  jaar van distillatie en het jaar van de botteling.
Millstone 5 Years Old, Lightly Peated Dutch Single Malt Whisky:
Kleur: Donker goud.
Geur: Rijp fruit met subtiele turftonen en tonen van specerijen.
Smaak: Subtiel turf met tonen als vanille en vers fruit.
Afdronk: Elegant met duidelijke turf tonen, hout en kruiden.
Belgian Owl

The Belgian Owl,  single malt Spirt

Etienne Bouillon richtte 'The Belgian Owl op in 1997 in Grâce-Hollogne bij Luik. Etienne maakt de eerste echte Belgische whisky uit de geschiedenis, een echte pure, single malt, een whisky uitsluitend op basis van gemoute gerst uit zijn eigen distilleerderij en van "topkwaliteit"! 'The Belgian Owl' is een prachtige spirit, een distillaat van de beste Belgische moutsoorten uit de Haspengouw. Als symbool voor de distlleerderij staat de uil om twee redenen, de uil staat voor de kennis die Etienne moet hebben om het product te maken en de wijsheid die men moet bezitten om het product te willen drinken. Single Malt Spirit is nog geen whisky, pas na 3 jaar rijping op fust mag spirit whisky genoemd worden. De mout heeft geen contact gehad met turfgeuren, en het distillaat is niet of slechts kort gerijpt in fusten. De destillatie resulteert in een product dat een grote zuiverheid en soepelheid vertoont. Omdat men een product wil aanbieden met een zeer hoge kwaliteit, wordt uitsluitend de middenloop van het tweede distillaat (de zgn. coeur = hart) gebruikt. De Gouden Medaille op een beurs van Brussel in 1997 voor zijn distillaat van pure mout uitsluitend op basis van gemoute gerst, was de eerste grote stap in de mooie geschiedenis van de "Belgian Whisky". The Belgian Pure Malt Spirit wordt na de destillatie met een alcoholgehalte van meer dan 70% alcohol op drinksterkte van 46% teruggebracht.
Kleur: Blank of heel licht goud.
Geur: Aroma's van peer en kers, lelie seringen, met ten slotte ook een beetje appel.
Smaak: Zuiver fruit (peer-appel-kers) met bloemige en lichte moutige tonen.
Afdronk: Terugkerende fruit en bloemige tonen.
Yamazaki

Suntory Yamazaki 12 Y.O. Single Malt Whisky, Japan

Yamazaki whisky is afkomstig van de oudste whisky distilleerderij in Japan. De distilleerderij is opgericht in 1923 door Shinjiro Torii als eerste Whisky distileerderij in Japan. Nu is deze distilleerderij eigendom van Suntory. Hoewel single malts traditioneel afkomstig zijn uit  Schotland en de Schotse malts nog steeds het populairst zijn, zien we ook whisky´s uit andere landen meer en meer opkomen. Naast Hibiky en Nikka zijn ook de Japanse whisky's in opkomst. Japan exporteert pas sinds de jaren 1980 zijn single malt whisky's.
Suntory heeft zelfs zijn invloed vergroot door de overname van Bowmore op Islay.
Voor de rijping van de whisky worden 3 verschillende vaten gebruikt; Amerikaans, Spaans en Japans eikenhout. Deze combinatie geeft de whisky zijn unieke kwaliteit.
 
Kleur: Goud tot amber
Geur: Bloemig en fruit, perzik, cederhout, kruiden, sinasappelschil
Smaak: Gedroogde bessen en honing.
Afdronk: Lang, iets zoet met vanille
Hybrid

Hybrid Malt Whiskey no1 Edition The Teeling Co.

De Hybrid Malt - Edition No.1 van de Teeling Whiskey Co. is een combinatie van twee 10 jaar oude single malts; Cooley (Iers) en Bruichladdich (Schots) die vervolgens nog eens  acht jaar verder gerijpt hebben  in eiken vaten.  Deze hybrid whiskey in een beperkte oplage verkrijgbaar, bestaat uit  85% Bruichladdich en 15% Cooley Irish peated malt, zonder leeftijdsaanduiding , gebotteld op  44,1%. De Teeling Co. is opgericht in 2012 door Jack Teeling, voormalig baas van de Ierse stokerij Cooley.
Kleur: Goudgeel.
Geur:  Hout en kruidig, toffee en gerst.
Smaak: droog, zachte karamel met een lichte kruidigheid.
Afdronk : Lang en fris.